open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
221/662/20

1-кс/221/173/2020

УХВАЛА

про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання

31 січня 2020 року місто Волноваха

Слідчий суддя Волноваського районного суду Донецької області Мохов Є.І.

при секретарі судового засідання Бридні О.Л.

слідчого Хачхарджи Т.М.

за участю прокурора Остапенка Ю.А.

підозрюваного ОСОБА_1

законного представника ОСОБА_2

захисника Шагєєва О.Р.

розглянув у судовому засіданні в м. Волноваха, винесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020050630000088 від 16.01.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого, ч. 2 ст. 289 КК України, клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно підозрюваного

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Володимирівка Волноваського району Донецької області, українець, громадянина України, зсередньою освітою, не працюючого, студента 2-го курсу ПТУ № 74 м. Маріуполь, неодруженого, на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, депутатом не є, інвалідом не є, хронічних захворювань не має, на утриманні не має малолітніх дітей, судимого: 1) 24.04.2019року Волноваським районним судом Донецької області за ч. 3 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі, на підставі ст. 75, 104, 76 КК України від відбуття покарання звільнено з іспитовим строком 1 рік, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 ,

встановив:

29.01. 2020 року до суду надійшло клопотання слідчого СВ Волноваського відділу поліції ГУНП в Донецькій області Хахчарджи Т.М., погоджене з прокурором Волноваської місцевої прокуратури Остапенком Ю.О., в якому просить застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_1 , у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 289 КК України, запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Клопотання мотивує тим, що 15 січня 2020 року приблизно о 17 годині 00 хвилин неповнолітній ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходячись в стані алкогольного сп`яніння, підійшов к під`їзду будинку № 5 розташований за адресою: Донецька область, Волноваський район, смт. Володимирівка, вул. Симоненко, де діючи умисно, повторно, переслідуючи мету незаконного заволодіння транспортним засобом для використання в особистих цілях, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, шляхом вільного доступу таємно сів на мопед «ЯМАХА артистик», без реєстраційних номерів, вартістю 4969,50 грн., який згідно п. 1.10 постанови Кабінету міністрів України від 26.09.2011 №1029 «Про внесення змін до Правил дорожнього руху» є транспортним засобом, що належить ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 шляхом поштовху перебираючи ногами доїхав до магазину «Спокуса» розташований за адресою: АДРЕСА_2 , після чого на вказаному транспортному засобі з місця вчинення злочину втік, отримавши можливість розпоряджатися мопедом «ЯМАХА» артистик, без реєстраційних номерів на власний розсуд та заподіявши ОСОБА_4 матеріальну шкоду на суму 4969,50 грн.

Таким чином, своїми умисними діями, що виразились в незаконному заволодінні транспортним засобом, вчиненому повторно, неповнолітній ОСОБА_1 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 cт. 289 КК України.

Вислухавши думку слідчого, прокурора, який підтримав клопотання, підозрюваного, законного представника, захисника, який не заперечував проти застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно з ч. 2 ст. 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені ч. 1 цієї статті.

Відповідно ч. 1 ст. 176 КПК України запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання є найбільш м`яким із існуючих запобіжних заходів.

Статтею 178 КПК України передбачені обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_1 інкримінованого кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами: показаннями потерпілого, свідків, протоколами огляду місця події, речовими доказами.

Стороною обвинувачення дотримано вимог розумної підозри, оскільки наявні на даний час докази у кримінальному провадженні свідчать про об`єктивний зв`язок підозрюваного ОСОБА_1 із вчиненням кримінального правопорушення, тобто виправдовують необхідність подальшого розслідування у цьому проваджені з метою дотримання завдань кримінального провадження, визначених ст.2 КПК України.

Підозрюваний ОСОБА_1 підозрюється у вчиненні злочину, який відповідно до ч. 2 ст. 289 КК України карається позбавленням волі на строк до 6 років.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених у п.п. 1, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо ОСОБА_1 є: запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду; незаконно впливати на свідків та потерпілого; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється - що підтверджується матеріалами кримінального провадження, і свідчить про неможливість запобігання вищезазначених ризиків без застосування запобіжного заходу.

Оскільки підозрюваний ОСОБА_1 є неповнолітнім, має міцні соціальні зв`язки в місці його постійного проживання, раніше судимий, тому виникла необхідність в обранні відносно нього найменш суворого запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, з одночасним покладенням на нього обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурору чи суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Керуючись ст. ст.176-179, 184, 186, 192, 194 КПК України:

ухвалив:

Застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_1 такі обов`язки: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурору чи суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Вказані зобов`язання покладаються на строк не більше двох місяців до 31.03.2020р.

Ухвала підлягає негайному виконанню та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Є.І. Мохов

Джерело: ЄДРСР 87275177
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку