open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2020 року

м. Полтава

Справа № 440/4181/19

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Сич С.С.,

за участю:

секретаря судового засідання - Солтис О.О.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - Левицького В.І.,

представника відповідача - Матірної Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Державної міграційної служби України в Полтавській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

31 жовтня 2019 року ОСОБА_1 (надалі - позивач; ОСОБА_1 ) звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою, з урахуванням уточненої позовної заяви /а.с. 44-52/ до Управління Державної міграційної служби України в Полтавській області (надалі - відповідач, УДМС України в Полтавській області) про:

- визнання протиправною бездіяльності Головного управління Державної міграційної служби України в Полтавській області, код ЄДРПОУ 37829297, під час розгляду заяви ОСОБА_1 від 30 серпня 2019 року про надання адміністративної послуги щодо: внесення персональних даних ОСОБА_1 , а саме ім`я особи (П.І.Б.), дата народження, місце народження, стать та відомості про громадянство до Єдиного державного демографічного реєстру; надання ОСОБА_1 довідки про внесення інформації до Реєстру або витягу з Реєстру про дані ОСОБА_1 , у тому числі щодо громадянства України; надання довідки про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715;

- зобов`язання Головного управління Державної міграційної служби України в Полтавській області, код ЄДРПОУ 37829297: внести персональні дані ОСОБА_1 , а саме ім`я особи (П.І.Б.), дата народження, місце народження, стать та відомості про громадянство до Єдиного державного демографічного реєстру; надати ОСОБА_1 довідку про внесення інформації до Реєстру або витягу з Реєстру про дані ОСОБА_1 , у тому числі щодо громадянства України; та надати довідку про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 30.08.2019 позивач звернувся до УДМС України в Полтавській області з заявою про внесення персональних даних до Єдиного державного демографічного реєстру, надання довідки про внесення інформації до Реєстру або витягу з Реєстру про дані ОСОБА_1 , у тому числі щодо громадянства України, та надання довідки про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715, за результатами розгляду якої позивачу надано відповідь листом УДМС України в Полтавській області від 30.09.2019. Оскільки за заявою позивача відповідачем не внесено персональні дані ОСОБА_1 до Єдиного державного демографічного реєстру, не надано довідку про внесення інформації до Реєстру або витяг з Реєстру про дані ОСОБА_1 , а також довідку про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715, позивач звернувся до суду з даним позовом про визнання такої бездіяльності протиправною. Вважає, що втрата суб`єктом владних повноважень документів, на підставі яких позивачу видано паспорт громадянина України, не може бути підставою для відмови у внесенні відомостей про позивача до Реєстру.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 04 листопада 2019 року позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 19 листопада 2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №440/4181/19, вирішено справу розглядати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання, витребувано докази.

Ухвалами суду від 05 грудня 2019 року витребувано від відповідача докази, задоволено клопотання представника відповідача про відкладення підготовчого засідання та підготовче засідання відкладено до 09:00 09 січня 2020 року.

09 грудня 2019 року до суду надійшов відзив Управління Державної міграційної служби України в Полтавській області на позовну заяву /а.с. 77-82/, у якому представник відповідача просить відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі, посилаючись на те, що порядок надання адміністративних послуг, про які в письмовому зверненні зазначив ОСОБА_1 , врегульовані різними законодавчими актами, які передбачають різний порядок звернення за наданням адміністративної послуги, різні суб`єкти надання адміністративних послуг та перелік необхідний документів, який має надаватися заявником для отримання кожної з бажаних послуг. Пояснює, що надання зазначених адміністративних послуг передбачає особисте звернення заявника до суб`єкта надання адміністративних послуг за зареєстрованим місцем проживання особи. Відтак вважає, що право позивача відповідачем не порушено, а заява ОСОБА_1 розглянута в строки та в порядку, передбаченому законодавством про звернення громадян.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 09 січня 2020 року витребувано докази, закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні на 11:00 21 січня 2020 року.

Позивач та представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні проти позову заперечував, просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

Суд, заслухавши вступне слово учасників справи, дослідивши письмові докази, встановив наступні обставини та спірні правовідносини.

Рекомендованим листом по пошті позивач надіслав до Управління Державної міграційної служби України в Полтавській області заяву про надання адміністративних послуг від 30.08.2019 (вх. № К-93/6/5301-19 від 03 вересня 2019 року) /а.с. 63-66, 109/, у якій просив:

1. Внести, персональні дані ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.м.т. Вахш, Хотлонської області, Таджикистан, а саме ім`я особи (П.І.Б.), дата народження, місце народження, стать та відомості про громадянство до Єдиного державного демографічного реєстру.

2. Надати довідку про внесення інформації до Реєстру або витягу з Реєстру про дані ОСОБА_1 , у тому числі щодо громадянства України.

3. Надати довідку про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України, відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянства України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715.

До вказаної заяви позивачем було додано: копію паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 15 лютого 2008 року Глобинським РВ УМВС України в Полтавській області /а.с. 67/; копію листа Глобинського районного сектору УДМС України в Полтавській області №5320-384/5320-19 від 23.07.2019 /а.с. 68/.

Листом УДМС України в Полтавській області №К-93/6/5301-19/5301.4.1/16416 від 30.09.2019 /а.с. 22, 69/ позивача повідомлено, що питання внесення до Реєстру відомостей про громадянство буде здійснено тільки в разі встановлення перевіркою фактів, з якими Закон пов`язує набуття ОСОБА_1 громадянства України та для документування паспортом громадянина України, а також роз`яснено, що довідка про внесення інформації до Реєстру оформлюється особі, яка документована засобами Реєстру паспортом громадянина України або паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

У листі зазначено, що довідка про реєстрацію особи громадянином України видається відповідно до пункту 117 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України від 27.03.2001 №215/2001, особі, відносно якої прийнято відповідне рішення. Вказано, що в разі наявності підстав, визначених Законом України "Про громадянство України", позивач може подати клопотання та документи, визначені у Порядку до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання.

За заявою позивача від 30.08.2019 відповідачем не були внесені персональні дані ОСОБА_1 до Єдиного державного демографічного реєстру, позивачу не надано довідку про внесення інформації до Реєстру або витяг з Реєстру про дані ОСОБА_1 , а також довідку про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715, у зв`язку з чим позивач звернувся до суду з даним позовом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з наступного.

Правові та організаційні засади створення та функціонування Єдиного державного демографічного реєстру та видачі документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також права та обов`язки осіб, на ім`я яких видані такі документи визначає Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» від 20 листопада 2012 року № 5492-VI (надалі - Закон №5492-VI).

Відповідно до приписів ст. 3 Закону №5492-VI для цілей цього Закону нижченаведені терміни вживаються в такому значенні: заявники - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, іноземці та особи без громадянства, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, батьки (усиновлювачі), опікуни, піклувальники, представники; ідентифікація особи - встановлення особи шляхом порівняння наданих даних (параметрів), у тому числі біометричних, з наявною інформацією про особу в реєстрах, картотеках, базах даних тощо.

Частиною 1 ст. 4 Закону №5492-VI визначено, що Єдиний державний демографічний реєстр - це електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, захисту, обробки, використання і поширення визначеної цим Законом інформації про особу та про документи, що оформлюються із застосуванням засобів Реєстру, із забезпеченням дотримання гарантованих Конституцією України свободи пересування і вільного вибору місця проживання, заборони втручання в особисте та сімейне життя, інших прав і свобод людини та громадянина.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону №5492-VI до Реєстру вноситься така інформація про особу: 1) ім`я особи; 2) дата народження/смерті; 3) місце народження; 4) стать; 5) дата внесення інформації про особу до Реєстру; 6) відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників; 7) відомості про громадянство або його відсутність та підстави набуття громадянства України; 8) реквізити документів, виданих особі засобами Реєстру, а також документів, на підставі яких видані такі документи (тип, назва документа, серія, номер, дата видачі та уповноважений суб`єкт, що видав документ, строк дії документа); 9) реквізити документів, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою; 10) відцифрований зразок підпису особи; 11) відцифрований образ обличчя особи; 12) відцифровані відбитки пальців рук особи (у разі оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, проїзного документа біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, проїзного документа особи, якій надано додатковий захист, картки мігранта); 13) за згодою особи - відцифровані відбитки пальців рук особи (у разі оформлення паспорта громадянина України); 14) додаткова змінна інформація про місце проживання, про народження дітей, про шлюб і розірвання шлюбу, про зміну імені, у разі наявності - інформація про податковий номер (реєстраційний номер облікової картки платників податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків) або повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган), а також про місце роботи та посаду (у разі оформлення посвідчення члена екіпажу).

Згідно з ч. 2 ст. 7 Закону №5492-VI у разі відсутності інформації, передбаченої пунктами 3, 6, 9-14 частини першої цієї статті, вноситься відповідна відмітка.

Частиною 6 ст. 7 Закону №5492-VI встановлено, що забороняється вимагати від осіб та вносити до Реєстру інформацію, не передбачену цим Законом. Забороняється вимагати від осіб персональні дані, що свідчать про етнічне походження, расу, політичні, релігійні чи інші переконання, звинувачення у скоєнні злочину або засудження до кримінального покарання, а також дані щодо здоров`я або статевого життя. Окремі види даних про стан здоров`я та про засудження до кримінального покарання можуть вимагатися лише у разі, якщо вони є підставою для видачі документа, що посвідчує особу.

Частиною 1 ст. 9 Закону №5492-VI передбачено, що кожна особа, персональні дані (інформація про особу) якої внесені до Реєстру, має право на: 1) отримання інформації про наявність запису в Реєстрі стосовно неї; 2) вимогу щодо поновлення і виправлення інформації про неї; 3) забезпечення захисту своїх прав, якщо її запит або вимогу про виправлення своїх персональних даних не задоволено; 4) безоплатне отримання довідки про внесення інформації до Реєстру або витягу з Реєстру; 5) отримання від уповноважених суб`єктів на безоплатній основі повідомлення про кожен випадок звернення щодо передачі інформації про неї з Реєстру.

Відповідно до п. 24 Порядку ведення Єдиного державного демографічного реєстру та надання з нього інформації, взаємодії між уповноваженими суб`єктами, а також здійснення ідентифікації та верифікації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.10.2017 №784 (надалі - Порядок №784), кожна особа, персональні дані якої (інформація про яку) внесені до Реєстру, має право на безоплатне отримання довідки про внесення інформації до Реєстру та видані документи (далі - довідка), а також від уповноважених суб`єктів повідомлення про кожен випадок звернення щодо передачі інформації про неї з Реєстру.

Таким чином, у разі внесення персональних даних про особу до Реєстру, така особа має право, зокрема, на безоплатне отримання довідки про внесення інформації до Реєстру або витягу з Реєстру.

Статтею 10 Закону №5492-VI визначено порядок ведення Єдиного державного демографічного реєстру.

Так, ч.1 ст. 10 Закону №5492-VI встановлено, що внесення інформації до Реєстру здійснюється уповноваженими суб`єктами за зверненням заявника, на підставі інформації державних органів реєстрації актів цивільного стану, органів реєстрації фізичних осіб, а також інформації органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з дотриманням вимог Закону України "Про захист персональних даних".

У разі якщо інформація про особу вноситься до Реєстру вперше, проводиться ідентифікація особи, після завершення якої автоматично формується унікальний номер запису в Реєстрі та фіксуються час, дата та відомості про особу, яка оформила заяву-анкету (в електронній формі). Унікальний номер запису в Реєстрі є незмінним. Якщо особу не буде ідентифіковано, проводиться процедура встановлення особи, строк якої не перевищує двох місяців. У разі неможливості встановити особу протягом зазначеного строку особа встановлюється за рішенням суду про встановлення факту, що має юридичне значення, для видачі документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. До завершення процедури встановлення особи, прийняття відповідного рішення суду документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, не видаються.

Відповідно до частини 2 ст. 10 Закону №5492-VI внесення до Реєстру передбаченої цим Законом інформації здійснюється безоплатно у разі: 1) оформлення документів, якщо на цей час інформація не була внесена до Реєстру або якщо зазначена інформація змінилася; 2) реєстрації місця проживання чи місця перебування; 3) реєстрації актів цивільного стану; 4) за бажанням особи, якщо інформація про неї не внесена до Реєстру; 5) у випадках, передбачених Кабінетом Міністрів України.

Рішення Глобинського районного сектору УДМС України в Полтавській області від 23.07.2019 про відмову у наданні адміністративної послуги по оформленню паспорта громадянина України для виїзду за кордон, про що позивачу надіслано повідомлення №5320-384/5320-19 від 23.07.2019 /а.с. 22/, не є предметом спору у даній справі.

У даній справі позивач оскаржує бездіяльність УДМС України в Полтавській області щодо ненадання іншої адміністративної послуги, а саме, щодо внесення до Реєстру інформації про позивача за його бажанням.

Згідно з п. 9 Порядку №784 заявник для внесення інформації до Реєстру за власним бажанням звертається до територіального органу/територіального підрозділу розпорядника Реєстру за зареєстрованим місцем проживання.

Частиною 3 ст. 10 Закону №5492-VI передбачено, що для внесення інформації до Реєстру та для оформлення (у тому числі замість втрачених або викрадених), обміну документів за зверненням заявника формується заява-анкета, зразок якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що здійснює формування державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, в установленому порядку.

Таким чином, у разі, якщо інформація, передбачена Законом №5492-VI, не внесена до Єдиного державного демографічного реєстру, за своїм бажанням заявник має право звернутися до уповноваженого суб`єкта для внесення такої інформації до Реєстру, при цьому формується заява-анкета, зразок якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що здійснює формування державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, в установленому порядку, здійснюється ідентифікація особи, після завершення якої автоматично формується унікальний номер запису в Реєстрі та фіксуються час, дата та відомості про особу, яка оформила заяву-анкету (в електронній формі).

Зразок заяви-анкети для внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26 листопада 2014 року № 1279 (у редакції наказу Міністерства внутрішніх справ України від 10 липня 2017 року № 582).

З метою внесення відповідної інформації до Реєстру позивач звернувся до відповідача із заявою від 30.08.2019, у якій просив внести його персональні дані до Єдиного державного демографічного реєстру.

Однак, вказану заяву від 30.08.2019 позивач надіслав до Управління Державної міграційної служби України в Полтавській області по пошті (вх. №К-93/6/5301-19 від 03 вересня 2019 року) /а.с. 63-66, 109/ та вказана заява не містить всіх необхідних відомостей, визначених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26 листопада 2014 року №1279 (у редакції наказу Міністерства внутрішніх справ України від 10 липня 2017 року №582).

Із заявою-анкетою для внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру, як передбачено приписами ст. 10 Закону №5492-VI, та форма якої затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України 26 листопада 2014 року № 1279 (у редакції наказу Міністерства внутрішніх справ України від 10 липня 2017 року № 582), позивач до відповідача не звертався, а тому у відповідача не виник обов`язок внести до Єдиного державного демографічного реєстру інформацію про позивача та, як наслідок, обов`язок видати позивачу довідку про внесення інформації до Реєстру або витяг з Реєстру.

За встановлених вище обставин та наведених норм законодавства, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання протиправною бездіяльності Головного управління Державної міграційної служби України в Полтавській області, код ЄДРПОУ 37829297, під час розгляду заяви ОСОБА_1 від 30 серпня 2019 року про надання адміністративної послуги щодо: внесення персональних даних ОСОБА_1 , а саме ім`я особи (П.І.Б.), дата народження, місце народження, стать та відомості про громадянство до Єдиного державного демографічного реєстру; надання ОСОБА_1 довідки про внесення інформації до Реєстру або витягу з Реєстру про дані ОСОБА_1 , у тому числі щодо громадянства України, та зобов`язання Головного управління Державної міграційної служби України в Полтавській області, код ЄДРПОУ 37829297: внести персональні дані ОСОБА_1 , а саме ім`я особи (П.І.Б.), дата народження, місце народження, стать та відомості про громадянство до Єдиного державного демографічного реєстру; надати ОСОБА_1 довідку про внесення інформації до Реєстру або витягу з Реєстру про дані ОСОБА_1 , у тому числі щодо громадянства України, - необґрунтовані та задоволенню не підлягають.

Стосовно позовних вимог про визнання протиправною бездіяльності Головного управління Державної міграційної служби України в Полтавській області, код ЄДРПОУ 37829297, під час розгляду заяви ОСОБА_1 від 30 серпня 2019 року про надання адміністративної послуги щодо надання довідки про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715 та зобов`язання відповідача надати довідку про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715, суд зазначає наступне.

За приписами ст. 1 Закону України «Про громадянство України» 18 січня 2001 року №2235-IIІ громадянство України - правовий зв`язок між фізичною особою і Україною, що знаходить свій вияв у їх взаємних правах та обов`язках.

Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень затверджено Указом Президента України від 27 березня 2001 року № 215/2001 (в редакції Указу Президента України від 27 червня 2006 року № 588/2006) (надалі Порядок №215).

Пунктом 1 Порядку №215 передбачено, що для встановлення, оформлення та перевірки належності до громадянства України, прийняття до громадянства України, оформлення набуття громадянства України, виходу з громадянства України особа подає заяву, а також інші документи, передбачені розділом II цього Порядку.

У випадках, передбачених законодавством України, за подання заяви та інших документів з питань громадянства сплачується державне мито або консульський збір, документ про сплату якого подається разом із заявами та іншими документами з питань громадянства.

Відповідно до п. 5 Порядку №215 заяву та інші документи з питань громадянства заявник подає особисто.

За наявності поважних причин (хвороба заявника, стихійне лихо тощо) заява та інші документи з питань громадянства на прохання заявника можуть подаватися іншою особою або надсилатися поштою.

Заява та інші документи з питань громадянства недієздатної особи подаються її опікуном.

Заява та інші документи з питань громадянства дитини подаються одним з її батьків або іншим законним представником дитини за місцем проживання дитини або одного з її батьків чи іншого законного представника.

Особа, яка зареєструвала шлюб до досягнення повноліття або якій надано повну цивільну дієздатність до досягнення повноліття відповідно до Цивільного кодексу України, заяву та інші документи з питань громадянства подає самостійно.

Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред`являється документ, що посвідчує особу заявника, а також документ про проживання заявника на території України або про його постійне проживання за кордоном та подаються копії таких документів.

Документи, що подаються для встановлення, оформлення та перевірки належності до громадянства України, прийняття до громадянства України, оформлення набуття громадянства України, а також виходу з громадянства України визначені розділом ІІ цього Порядку №215. А саме окремо визначено перелік: документів, що подаються для встановлення, оформлення та перевірки належності до громадянства України; документів, що подаються для оформлення набуття громадянства України за народженням; документів, що подаються для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням; документів, що подаються для прийняття до громадянства України; документів, що подаються для оформлення поновлення у громадянстві України; документів, що подаються для оформлення набуття громадянства України дитиною внаслідок усиновлення; документів, що подаються для оформлення набуття громадянства України внаслідок установлення над дитиною опіки чи піклування; документів, що подаються для оформлення набуття громадянства України особою, визнаною судом недієздатною, внаслідок установлення над нею опіки громадянина України; документів, що подаються для оформлення набуття громадянства України дитиною у зв`язку з перебуванням у громадянстві України її батьків чи одного з них; документів, що подаються для оформлення набуття громадянства України внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства; документів, що подаються для виходу з громадянства України.

Пунктом 89 Порядку №215 передбачено, що територіальний підрозділ Державної міграційної служби України, до якого подано документи щодо встановлення або оформлення належності до громадянства України, перевіряє відповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.

Якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не оформлені відповідно до вимог законодавства України, територіальний підрозділ Державної міграційної служби України не пізніш як у двотижневий строк з дня надходження документів повертає їх заявникові для усунення недоліків. Якщо заявник у двомісячний строк з дня повернення йому документів не усуває недоліки та не подає документи повторно, керівник територіального підрозділу Державної міграційної служби України приймає рішення про припинення провадження за цією заявою.

Подані заявником належно оформлені документи не пізніш як у двотижневий строк з дня їх надходження надсилаються до територіального органу Державної міграційної служби України.

Відповідно до п. 90 Порядку №215 територіальний орган Державної міграційної служби України перевіряє відповідність оформлення документів щодо встановлення або оформлення належності до громадянства України вимогам законодавства України та підтвердження ними наявності фактів, з якими Закон пов`язує належність особи до громадянства України.

Якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не оформлені відповідно до вимог законодавства України, зазначені документи повертаються до територіального підрозділу Державної міграційної служби України, до якого документи були подані заявником. Територіальний підрозділ Державної міграційної служби України не пізніш як у тижневий строк з дня повернення документів надсилає їх заявникові для усунення недоліків. Якщо заявник у двомісячний строк з дня повернення йому документів не усуває недоліки та не подає документи повторно, керівник територіального підрозділу Державної міграційної служби України приймає рішення про припинення провадження за цією заявою.

Якщо документи оформлені належним чином і підтверджують наявність фактів, з якими Закон пов`язує належність особи до громадянства України, керівник територіального органу Державної міграційної служби України або його заступник приймає рішення про встановлення або оформлення належності особи до громадянства України.

Якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не підтверджують наявність фактів, з якими Закон пов`язує належність особи до громадянства України, керівник територіального органу Державної міграційної служби України або його заступник приймає вмотивоване рішення про відмову в задоволенні клопотання про встановлення або оформлення належності особи до громадянства України.

Рішення про встановлення або оформлення належності особи до громадянства України або про відмову в задоволенні клопотання про встановлення або оформлення належності особи до громадянства України не пізніш як у двотижневий строк з дня надходження документів надсилається до територіального підрозділу Державної міграційної служби України, до якого документи були подані заявником.

Територіальний підрозділ Державної міграційної служби України, до якого документи були подані заявником, не пізніш як у тижневий строк з дня надходження відповідного рішення повідомляє про нього заявника у письмовій формі. У разі прийняття рішення про відмову в задоволенні клопотання про встановлення або оформлення належності особи до громадянства України заявникові у письмовій формі повідомляються причини відмови.

Згідно з п. 92 Порядку №215 територіальні органи Державної міграційної служби України приймають рішення про оформлення набуття громадянства України: за народженням; за територіальним походженням; внаслідок поновлення у громадянстві; внаслідок усиновлення; внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров`я, в дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім`ю або передачі на виховання в сім`ю патронатного вихователя; внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки; у зв`язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини; внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства; за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

До повноважень територіальних органів Державної міграційної служби України також належить скасування прийнятих ними рішень про оформлення набуття громадянства України у випадках, передбачених статтею 21 Закону.

Згідно з п. 117 Порядку №215 у разі прийняття щодо особи рішення про встановлення належності до громадянства України, прийняття до громадянства України або оформлення набуття громадянства України територіальний орган Державної міграційної служби України, дипломатичне представництво чи консульська установа України за місцем її проживання реєструють особу громадянином України.

У разі народження за кордоном дитини, батьки або один із батьків якої є громадянином України і постійно проживає на території України, прийняття рішення про оформлення набуття громадянства такою дитиною та її реєстрація громадянином України на підставі пункту 1 статті 6 Закону здійснюються територіальними органами Державної міграційної служби України за місцем проживання батьків або одного з них в Україні чи закордонними дипломатичними установами України в державі народження дитини.

У разі народження за кордоном дитини, батьки або один із батьків якої є громадянином України і постійно проживає за кордоном, прийняття рішення про оформлення набуття громадянства такою дитиною та її реєстрація громадянином України на підставі пункту 1 статті 6 Закону здійснюються закордонною дипломатичною установою України в державі постійного проживання батьків або в державі народження дитини.

Такій особі видається довідка про реєстрацію особи громадянином України, яка подається нею для одержання документів, що підтверджують громадянство України.

Форма довідки про реєстрацію особи громадянином України (форма 44) затверджена наказом МВС України від 16.08.2012 №715.

Така форма довідки 44 передбачає, серед іншого, зазначення номера та дати указу Президента України про набуття особою громадянства України чи дату прийняття відповідного рішення Державної міграційної служби України, пункт, частину, статтю Закону України "Про громадянство України", на підставі якої особа набула громадянство України та вказана довідка є підставою для оформлення документа, що підтверджує громадянство України.

Позивач не звертався до відповідача з будь-якою із заяв та відповідним пакетом документів, перелік яких визначено розділом ІІ Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України від 27 березня 2001 року № 215 (в редакції Указу Президента України від 27 червня 2006 року № 588/2006), а тому у відповідача у спірних правовідносинах відсутній обов`язок щодо прийняття будь-якого з рішень, передбачених вказаним Порядком №215, зокрема, рішення про встановлення належності до громадянства України, прийняття до громадянства України або оформлення набуття громадянства України, та, як наслідок, відсутні підстави для видачі позивачу довідки про реєстрацію особи громадянином України (форма 44).

Суд також зазначає, що пунктом 1 частини 1 ст. 5 Закону України «Про громадянство України» 18 січня 2001 року №2235-IIІ визначено, що документами, що підтверджують громадянство України, є, зокрема, паспорт громадянина України.

15.02.2008 Глобинським РВ УМВС України в Полтавській області видано ОСОБА_1 паспорт громадянина України /а.с. 25/.

На час розгляду даної справи паспорт громадянина України, виданий ОСОБА_1 . Глобинським РВ УМВС України в Полтавській області 15.02.2008, що є документом, що підтверджує громадянство України ОСОБА_1 , є дійсним.

Підсумовуючи вищевикладене, зважаючи на встановлені судом обставини та наведені вище норми законодавства, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання протиправною бездіяльності Головного управління Державної міграційної служби України в Полтавській області під час розгляду заяви ОСОБА_1 від 30 серпня 2019 року про надання адміністративної послуги щодо надання довідки про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715, та про зобов`язання відповідача надати довідку про реєстрацію ОСОБА_1 громадянином України відповідно до форми 44 зразків документів, які подаються для встановлення належності до громадянина України затверджених наказом МВС України від 16.08.2012 №715, - необґрунтовані та задоволенню не підлягають.

У зв`язку з відмовою у задоволенні адміністративного позову, підстави для розподілу судових витрат відсутні.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 3, 6-10, 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) до Управління Державної міграційної служби України в Полтавській області (ідентифікаційний код 37829297, вул. Пушкіна, 63, м. Полтава, 36039) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Другого апеляційного адміністративного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VIII.

Повне рішення складено 30 січня 2020 року.

Суддя С.С. Сич

Джерело: ЄДРСР 87265376
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку