open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №731/16/20

Провадження №6/731/2/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2020 року смт Варва

Варвинський районний суд Чернігівської області в складі:

судді Савенка А.І.,

за участі секретаря Трохименко Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження за виконавчим листом Варвинського районного суду Чернігівської області №731/532/16-ц від 23 січня 2017 року, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду перебуває зазначена заява.

Ухвалою від 16 січня 2020 року заяву прийнято до провадження та призначено до судового розгляду на 24 січня 2020 року.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 посилається на те, що згідно рішення Варвинського районного суду Чернігівської області від 28 грудня 2016 року з ОСОБА_2 , нинішнє прізвище якої ОСОБА_3 , на користь ОСОБА_4 стягнуто аліменти на утримання дитини сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі ј усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 12 грудня 2016 року до досягнення дитиною повноліття. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер. При цьому він ще за життя був позбавлений батьківських прав відносно сина. Розпорядженням голови Варвинської РДА від 29 листопада 2019 року на базі її сім`ї створено прийомну сім`ю, до якої влаштовано на виховання та спільне проживання дитину, позбавлену батьківського піклування, - ОСОБА_5 . Таким чином, у зв`язку із зміною місця проживання дитини та влаштування її до прийомної сім`ї, виникла необхідність у заміні сторони виконавчого провадження, починаючи з дня подання заяви і до моменту вибуття дитини із прийомної сім`ї.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Заявниця ОСОБА_1 через канцелярію суду подала заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що 28 грудня 2016 року Варвинським районним судом Чернігівської області ухвалено рішення у цивільній справі № 731/532/16-ц (Пр. 2/731/245/16), яким задоволено позов ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини. Зокрема, стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , аліменти на утримання дитини - сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , у розмірі 1/4 усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 12 грудня 2016 року до досягнення дитиною повноліття (а.с. 8).

26 січня 2017 року стягувачу було видано виконавчий лист.

Розпорядженням Варвинської районної державної адміністрації Чернігівської області від 30 жовтня 2019 року № 187 ОСОБА_5 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Підставою набуття дитиною статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, є рішення Варвинського районного суду Чернігівської області про позбавлення батьківських прав матері дитини ОСОБА_2 від 09 листопада 2016 року та рішення Варвинського районного суду Чернігівської області про позбавлення батьківських прав батька ОСОБА_4 від 24 вересня 2019 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер (а.с. 9).

Розпорядженням Варвинської районної державної адміністрації Чернігівської області від 29 листопада 2019 року № 201 на базі родини громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , створено прийомну сім`ю за адресою: АДРЕСА_1 , та влаштовано на виховання і спільне проживання дитину, позбавлену батьківського піклування, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який перебував у родині патронатного вихователя ОСОБА_6 (а.с. 6-7).

Законодавчо гарантовано, що за прийомними дітьми зберігається право на аліменти, пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника, які вони мали до влаштування до прийомної сім`ї ( ч. 4 ст. 256-3 СК України).

Таким чином, у зв`язку з відсутністю стягувача виплата аліментів дитині на даний час не можлива.

Статтями 18 ЦПК України та 129-1 Конституції України визначено, що судові рішення є обов`язковими до виконання.

У пункті40рішення Європейськогосуду зправ людиниу справі«Горнсбі протиГреції» (НоrnsbуV.Gгеесе)від 19березня 1997року зазначено,що правона зверненнядо судубуло білюзорним,якби національнаправова системаДоговірної сторонидозволяла, щоб остаточне, обов`язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду одній зі сторін.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Верховний Суд України у постанові від 20 листопада 2013 року по справі № 6-122цс13 зазначив, що, виходячи зі змісту статей 512, 514 ЦК України, ст. 378 ЦПК України, Закону України «Про виконавче провадження», заміна кредиторау зобов`язанніможлива зпідстав відступленнявимоги (цесія),правонаступництва (смертьфізичної особи,припинення юридичноїособи)тощо.Наведене підтверджено правовим висновком Верховного Суду у постановах від 30 січня 2019 року у справі № 2-230/11 та від 15 травня 2019 у справі N 370/2464/17.

Статтею 442 ЦПК України встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно статті 179 СК України, аліменти,одержані надитину,є власністюдитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

Прийомні батьки є законними представниками прийомних дітей і діють без спеціальних на те повноважень як опікуни або піклувальники (ч. 2 ст. 156-2 СК України).

Оскільки післясмерті стягувачаза виконавчимлистом №731/532/16-ц малолітній ОСОБА_5 перебуває у прийомній сім`ї ОСОБА_1 і вона фактично є його опікуном, суд доходить висновку, що заява підлягає задоволенню, а стягувач у виконавчому провадженні має бути замінений на нового.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 260-261, 354, 442 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження стягувача ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ІПН НОМЕР_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа № 731/532/16-ц, виданого Варвинським районним судом Чернігівської області на виконання рішення від 28 грудня 2016 року у цивільній справі № 731/532/16-ц, пр. 2/731/245/16 за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_7 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини - сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Копію ухвали направити заявникові, боржнику та Варвинському РВ ДВС Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Варвинський районний суд Чернігівської області. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.І.Савенко

Джерело: ЄДРСР 87136310
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку