open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа

№ 459/1174/19

Провадження

№ 2/459/205/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

23 січня 2020 року Червоноградський міський суд Львівської області в складі:

головуючого – судді Жураковського А.І.

з участю секретаря Ганас К.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Червонограді за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовомОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог: органу опіки і піклування Червоноградської міської ради Львівської області, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини,

В С Т А Н О В И В:

25.04.2019 р. позивач звернулася у суд з позовом, у якому просить розірвати шлюб з відповідачем, що укладений 04.05.2014 р. та визначити з нею місце проживання їхньої малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

В обґрунтування позовних вимог послалася на те, що спільне життя у них з відповідачем не склалося через відсутність взаєморозуміння, сімейні відносини не підтримують, проживають окремо, сім`я існує лише формально. Вважає, що в інтересах дитини проживати саме із нею.

20.01.2020 р. у судове засідання сторони не з`явилися.

Позивачка подала заяву про розгляд справи у її відсутності, позов підтримує, на заочному розгляді справи не заперечує.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи, у судові засідання 18.10.2019, 16.12.2019, 20.01.2020 рр. не з`явився, заяв чи клопотань про розгляд справи за його відсутності не подавав, про причини неявки не повідомляв. При цьому, відповідачем не було подано відзиву.

Представник третьої особи подала заяву про розгляд справи у її відсутності, при цьому зазначила, що підтримує рішення виконавчого комітету Червоноградської міської ради від 23.08.2019 р. № 164.

На підставі норм ст.ст.280-281 ЦПК України суд провів заочний розгляд справи.

З огляду на зазначені обставини, суд у відповідності до ст. 247 ЦПК України судовий розгляд справи здійснив на підставі наявних матеріалів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 268 ЦПК України, датою ухвалення рішення є дата його складання.

Оцінивши докази по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Сторони перебувають в зареєстрованому шлюбі з 04.05.2014 р., що підтверджується свідоцтвом про шлюб з позначкою «Повторно» серії НОМЕР_1 , виданого 03.01.2018 р. Червоноградським МВ ДРАЦС ГТУЮ у Львівській області.

Згідно з копією свідоцтва серії НОМЕР_2 від 14.07.2015 р., сторони є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі рішення Червоноградського міського суду Львівської області від 21.02.2018 року у справі № 459/75/18, з відповідача стягнуто аліменти у користь позивачки, на утримання дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 35% його доходу щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 05.01.2018 р. й до досягнення дитиною повноліття.

Згідно довідки про склад сім`ї №7459 від 22.04.2019 року та копії будинкової книги, позивачка разом із дочкою проживають окремо від відповідача.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Червоноградської міської ради від 23.08.2019 р. № 164 «Про затвердження висновків комісії з питань захисту прав дитини», є доцільним проживання малолітньої дочки сторін з позивачкою.

Згідно позовної заяви та клопотань по суті справи, сімейне життя в сторін не склалося, вони не підтримують подружніх стосунків, не пов`язані спільним побутом, позивач наполягає на розірванні шлюбу та визначенні місця проживання дочки разом із нею.

При таких обставинах суд приходить до висновку, що подальше спільне проживання сторін та збереження їх сім`ї є неможливе та суперечитиме моральним засадам суспільства, відтак шлюб між ними слід розірвати.

Що стосується визначення місця проживання дитини за позивачкою, слід зазначити.

В силу вимог ст. 140 СК України, мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 11 Закону України "Про охорону дитинства" кожна дитина має право на проживання в сімї разом з батьками або в сімї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обовязки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обовязком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Відповідно до ч.1 ст.160, ст. 161 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно ч.3 ст. 160 СК України, якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Відповідно до пункту 18 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» при вирішенні спору про місце проживання дитини належить звертати особливу увагу на її вік та з`ясовувати, з ким із батьків вона бажає проживати. Судам слід враховувати також положення ст. 160 СК ( 2947-14 ), якою передбачено, що місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків, яка досягла десяти років, - за спільною згодою батьків та самої дитини, а місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Статтею 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована Україною 27 лютого 1991 року) визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Крім цього, принципом 6 Декларації прав дитини, прийнятої резолюцією Генеральної асамблеї ООН 20.11.1959 року, передбачено, що дитина для повного та гармонійного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою та відповідальністю своїх батьків і в будь-якому випадку в атмосфері кохання та морального і матеріального забезпечення; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена з матір`ю.

При таких обставинах, беручи до уваги інтереси та потреби дитини, зумовлені її розвитком та станом здоров`я, суд приходить до висновку, що малолітню дочку сторін ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід залишити проживати з позивачкою.

За таких обставин та міркувань суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Разом з цим, сплачений позивачкою судовий збір у сумі 1537,00 грн. підлягає стягнення з відповідача у її користь в силу приписів ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 2, 141, 259, 264, 265, 280-281, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Шлюб між ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОККПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 ), що зареєстрований 04.05.2014 р. виконавчим комітетом Соснівської міської ради, м. Червоноград, Львівської області, актовий запис № 18 – розірвати.

Визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути з ОСОБА_2 у користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 1537 (одна тисяча п`ятсот тридцять сім) грн.

Заочне рішення може бути переглянуте за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На рішення може бути подана апеляційна скарга через Червоноградський міський суд Львівської області до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 23.01.2020 р.

Суддя: А. І. Жураковський

Джерело: ЄДРСР 87134082
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку