open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 грудня 2019 р. Справа№200/13616/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Бабіча С.І., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Державної міграційної служби України в Донецькій області ДМС України в особі Управління з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 (далі - позивач) звернулась до суду з позовною заявою до Головного управління Державної міграційної служби України в Донецькій області ДМС України в особі Управління з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції (далі - відповідач), в якому просить суд:

- визнати протиправними відмову відповідача та їх підрозділу у відмові видачі позивачу у зв`язку із тим, що її паспорт серія НОМЕР_1 , виданий Орджонікідзевським РВ Маріупольського МУ ГУМВС України в Донецькій області від 16.05.2008 р. є недійсним, паспорту громадянина України у формі книжечки, відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ та Тимчасового порядку затвердженого наказом МВС України № 456 від 06.06.2019 р.

- зобов`язати відповідача та Лівобережний районний відділ ДМС у м. Маріуполі, що є територіальним підрозділом Головного Управління, оформити та видати позивачу паспорт громадянина України у формі книжечки, відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 року № 2503-ХІІ та Тимчасового порядку затвердженого наказом МВС України № 456 від 06.06.2019 року.

В обґрунтування позову позивач зазначила, що 25.09.2019 року вона звернулась до Лівобережного районного відділу ДМС у м. Маріуполі (далі - районний відділ ДМС), що є територіальним підрозділом відповідача із заявою (додаток 4) з проханням оформити і видати їй паспорт громадянина України у формі книжечки, відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ.

Проте, районний відділ ДМС, листом №1402.27-565/1402.27.1-19 від 28.09.2019 року відмовив їй у наданні такого паспорту, посилаючись на наказ МВС України № 456 від 06.06.2019 р., який зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 620/33591 від 21.06.2019 р. та набрав чинності 21.06.2019 р., де встановлено, що для оформлення паспорту заявник подає документи, перелік яких визначено Тимчасовим порядком у числі яких є заява встановленого зразка та рішення суду.

Позивач посилаючись на Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 №2503-ХІІ та постанову Великої Палати Верховного суду у зразковій справі №806/3265/17, вважає відмову протиправною і такою, що порушує права та інтереси її неповнолітнього сина.

Від відповідача надійшов відзив на позов, у якому останній зазначив про відсутність підстав для задоволення заявлених позивачем вимог.

Відповідач зазначив, що чинне законодавство передбачає можливість вклеювання фотокартки до паспорту громадянина України у формі паспортної книжечки лише у разі звернення громадянина з цього приводу до уповноважених органів влади у місячний строк з дня досягнення 25-річного віку. Вказаний термін позивач пропустив, тому відмова у вклеюванні до паспорту фотокартки є законною.

Вказав, що позивач повинен був завчасно звернутись із заявою про вклеювання фотокартки до його паспорта. У спірних правовідносинах відповідач діяв на підставі і в межах повноважень, визначених законодавством.

Відповідач звернув увагу, крім іншого, на відсутність поданих позивачем фотокарток для їх вклеювання.

Також відповідач вважає неможливим застосування у справі висновків у зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18) (постанова Верховного Суду від 19.09.2018) з огляду на те, що у цій справі відсутні ознаки відповідної типової справи.

З урахуванням наведеного, відповідач просив суд відмовити у задоволенні позову.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 28 листопада 2019 року відкрито провадження в адміністративній справі № 200/13616/19-а за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 263 КАС України суд розглядає за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справи щодо: оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Відповідно до ч. 5 ст. 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за можливе розглянути дану справу у порядку письмового провадження, на підставі наявних у суду матеріалів.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог, з огляду на таке.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянкою України, що підтверджується копією паспорту серії НОМЕР_1 (а.с. 7-8).

25.09.2019 року ОСОБА_1 звернулась із заявою до Лівобережного районного відділу ДМС у м. Маріуполі ГУ ДМС України, відповідно до якої просила документувати її паспортом громадянина України у вигляді книжечки (а.с.11).

Листом від 28.09.2019 року №1402.27-565/1402.27.1-19 відмовив ОСОБА_2 у наданні такого паспорту, посилаючись на наказ МВС України № 456 від 06.06.2019 року, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 620/33591 від 21.06.2019 р. та набрав чинності 21.06.2019 р. - де встановлено, що для оформлення паспорту заявник подає документи, перелік яких визначено Тимчасовим порядком у числі яких є заява встановленого зразка та рішення суду (а.с.12).

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи, суд зазначає наступне.

Згідно статті 5 Закону України "Про громадянство України" паспорт громадянина України є документом, що підтверджує громадянство України.

Правові та організаційні засади створення та функціонування Єдиного державного демографічного реєстру та видачі документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також права та обов`язки осіб, на ім`я яких видані такі документи визначені Законом України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують її особу чи спеціальний статус” (далі по тексту - Закон № 5492).

Частиною 1 ст. 13 Закону № 5492 до документів, оформлення яких передбачається цим Законом із застосуванням засобів Реєстру, відповідно до їх функціонального призначення, віднесено документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, зокрема, паспорт громадянина України. Частиною 3 цієї статті передбачено, що паспорт громадянина України містить безконтактний електронний носій.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України” (далі - Постанова № 302) затверджено: зразок та технічний опис бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм згідно з додатками 1 і 2; зразок та технічний опис бланка паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, згідно з додатками 3 і 4; Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України.

За змістом п. 2 цієї Постанови із застосуванням засобів Реєстру запроваджено:

з 01 січня 2016 року - оформлення і видачу паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм та паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, зразки бланків яких затверджено цією постановою, громадянам України, яким паспорт громадянина України оформляється вперше, з урахуванням вимог пункту 2 Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-XII;

з 01 листопада 2016 року - оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм, зразок бланка якого затверджено цією постановою, громадянам України відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого цією постановою.

Відповідно до п. 3 Постанови № 302 з 1 листопада 2016 р. припиняється прийняття документів для оформлення паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, зразок бланка якого затверджено цією постановою; паспорт громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, оформлений та виданий на підставі документів, поданих до 1 листопада 2016 р., є чинним протягом строку, на який його було видано.

Вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України зразка 1994 року здійснюються відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого цією постановою.

Згідно з п. 6 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 обмін паспорта здійснюється у разі, якщо особа досягла 25- чи 45-річного віку та не звернулася в установленому законодавством порядку не пізніше як через місяць після досягнення відповідного віку для вклеювання до паспорта зразка 1994 року нових фотокарток.

Суд зазначає, що позивач звернулась до відповідача із заявою про “документування” її паспортом громадянина України у формі книжечки, проте, позивач вже має паспорт громадянина України у формі книжечки серії НОМЕР_1 , виданий їй 16.05.2008 року Орджонікідзевським РВ Маріупольського МУ ГУМВС України у Донецькій області.

Як видно з матеріалів справи, позивач досягла 25 років у березні 2017 року, проте за вклеюванням фотокартки до свого паспорту позивач не зверталась, а у вересні 2019 року звернулась із заявою про документування її паспортом громадянина України.

Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 року № 2503-ХІІ затверджено Положення про паспорт громадянина України (далі по тексту - Положення № 2503-ХІІ). Згідно з положеннями п. 3 Положення № 2503-ХІІ бланки паспортів виготовляються у вигляді паспортної книжечки або паспортної картки за єдиними зразками, що затверджуються Кабінетом Міністрів України. Терміни впровадження паспортної картки визначаються Кабінетом Міністрів України у міру створення державної автоматизованої системи обліку населення.

Відповідно до п. 8 Положення № 2503-XII термін дії паспорта, виготовленого у вигляді паспортної книжечки, не обмежується.

Згідно з 12 цього Видача та обмін паспорта провадяться у місячний термін за місцем постійного проживання громадянина.

Вклеювання до паспорта нових фотокарток при досягненні громадянином 25 - і 45-річного віку провадиться у п`ятиденний термін.

Положення про паспорт громадянина України, затверджене Постановою 2503-ХІІ не містить приписів, які б зобов`язували особу отримати новий паспорт у формі книжечки по досягненню 25 років у разі пропуску місячного строку на вклеювання фотокартки.

Із врахуванням волевиявлення позивача - відмови отримувати паспорт у формі картки, п. 6 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302, та висновки Верховного Суду у . викладені у постанові у зразковій справі № 806/3265/17 від 19.09.2018 року до даних правовідносин не застосовуються.

Позивач мала право на вклеювання до свого паспорту у формі книжечки, який у неї вже є, фотокартки по досягненню нею 25 років, і після спливу місячного строку, визначеного п. 12 Положення № 2503-XII.

Водночас, підставою для звернення до суду із даним позовом стала незгода позивача із невидачею саме нового паспорту у формі книжечки.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КАС України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог.

За приписами п. 16 Положення № 2503-XII обмін паспорта провадиться у разі зміни (переміни) прізвища, імені або по батькові; встановлення розбіжностей у записах; непридатності для користування.

В матеріалах справи відсутні відомості про втрату позивачем виданого їй 16 травня 2008 паспорту серії ВК НОМЕР_2 або докази існування обставин, визначених п. 16 Положення № 2503-XII, що свідчить про відсутність підстав для обміну паспорту позивача у формі книжечки ВК 497282 на новий або для видачі їй нового паспорту у формі книжечки.

Враховуючи встановлені судом обставини під час розгляду справи суд прийшов до висновку про невірне обрання позивачем способу захисту порушеного права.

Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Гарантоване ст. 55 Конституції України й конкретизоване у законах України, та, зокрема, у Кодексі адміністративного судочинства України, право особи на судовий захист передбачає можливість звернення до суду за захистом порушеного права, але вимагає обґрунтування наявного порушення.

Особа, стосовно якої суб`єкт владних повноважень прийняв рішення, вчинив дію чи допустив бездіяльність, має право на захист, а обов`язковою умовою надання правового захисту судом є наявність відповідного порушення суб`єктом владних повноважень прав, свобод або інтересів особи на момент її звернення до суду.

Суд захищає лише порушені, невизнані або оспорювані права, свободи та інтереси учасників адміністративних правовідносин.

Порушення має бути реальним, стосуватися (зачіпати) зазвичай індивідуально виражених прав чи інтересів особи, яка стверджує про їх порушення.

Наведені положення не дозволяють скаржитися щодо законодавства або певних обставин абстрактно, лише тому, що заявник вважає, що положення певного акту впливають на його правове становище.

Відповідно до статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи не доведення позивачем впливу на її права відмови відповідача видати новий паспорт у формі книжки за наявності паспорту у цій же формі, виданого позивачу 16 травня 2008 року, та відсутності визначених п. 16 Положення № 2503-XII підстав для його обміну, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заявлених позовних вимог.

З огляду на відмову у задоволенні позовних вимог, судові витрати позивача не відшкодовуються.

Керуючись Конституцією України, Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України», Кодексом адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Головного управління Державної міграційної служби України в Донецькій області ДМС України в особі Управління з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити повністю.

Рішення складене у повному обсязі 27 грудня 2019 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у випадку розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя С.І. Бабіч

Джерело: ЄДРСР 86691019
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку