open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 157/1858/19

Провадження №1-кс/157/582/19

УХВАЛА

про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою

26 грудня 2019 року

місто Камінь-Каширський

Слідчий суддя Камінь-Каширського районного суду Волинської області Гамула Б.С., з участю секретаря Вавдіюк Т.О., прокурора Смітюха В.Г., слідчого Плясуна Б.В., підозрюваного ОСОБА_1 , захисника Сіжука П.О., потерпілої ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника слідчого відділення Камінь-Каширського ВП ГУНП у Волинській області Плясуна Богдана Вікторовича в кримінальному провадженні № 12019030090000607 від 25 грудня 2019 року про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 152 КК України,

встановив:

Начальник СВ Камінь-Каширського ВП ГУНП у Волинській області Плясун Б.В. за погодженням з прокурором Камінь-Каширського відділу Маневицької місцевої прокуратури Волинської області Смітюхом В.Г. звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 152 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_1 , будучи обвинуваченим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 125, ч. 2 ст. 152, ч. 2 ст. 162 КК України, які вчинено 10 червня 2019 року, а обвинувальний акт відносно ОСОБА_1 30 вересня 2019 року скерований до Камінь-Каширського районного суду Волинської області, де на даний час триває судовий розгляд даного кримінального провадження, на шлях виправлення не став, належних висновків не зробив та повторно вчинив новий умисний злочин, проти статевої свободи особи.

Так, ОСОБА_1 повторно, 24 грудня 2019 року біля 09 год. 30 хв., знаходячись у кухні житлового будинку АДРЕСА_1 , усвідомлюючи протиправність та суспільну небезпеку своїх дій, керуючись умислом на вчинення з колишньою дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дій сексуального характеру, застосувавши насильство, шляхом одночасної підніжки і поштовху вивів потерпілу з рівноваги, поваливши її на підлогу за допомогою фізичної сили та ваги тіла, притиснувши останню до підлоги, наніс їй удар кулаком у голову, чим подолав фізичний опір, в подальшому оголив потерпілу та себе та умисно і без добровільної згоди ОСОБА_2 зґвалтував її.

24 грудня 2019 року в 10 год. 45 хв. ОСОБА_1 затримано в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 152 КК України.

25 грудня 2019 року в 10 год. 30 хв. ОСОБА_1 повідомлено про підозру, а його умисні дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 152 КК України, тобто вчинення дій сексуального характеру, пов`язаного із вагінальним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування), вчинене повторно, щодо колишнього подружжя.

Допитаний як підозрюваний ОСОБА_1 від дачі свідчень та будь-яких пояснень відмовився, посилаючись на ст. 63 Конституції України.

Слідчий зазначає, що вина ОСОБА_1 у скоєному злочині повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: протоколом заяви про вчинення кримінального правопорушення, згідно з якими ОСОБА_2 заявляє про її зґвалтування; показаннями потерпілої ОСОБА_2 , яка підтвердила факт її зґвалтування ОСОБА_1 ; протоколом огляду місця події від 25 грудня 2019 року, під час проведення якого зафіксована обстановка в будинку ОСОБА_2 , що по АДРЕСА_1 та зафіксовано, що в кухні на підлозі лежать жіночі труси і колготи. Крім цього, встановлено, що скло хвіртки вікна, що веде у ванну житлового будинку розбите та містить ознаки незаконного проникнення; у ванній будинку обстановка порушена, зокрема розбиті банки із консервацією; свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 ; рішенням Камінь-Каширського районного суду від 20 квітня 2015 року про розірвання шлюбу; показаннями малолітнього свідка ОСОБА_3 , з показань якої вбачається, що 24 грудня 2019 року вона була очевидцем насильницький дій і зґвалтування ОСОБА_2 колишнім чоловіком останньої ОСОБА_1 ; іншими зібраними доказами.

Таким чином, ОСОБА_1 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років, що свідчить про його підвищену суспільну небезпечність.

Беручи до уваги викладене вище, зокрема те, що відносно ОСОБА_1 на даний час Камінь-Каширським районним судом розглядається кримінальне провадження №12019030090000292 від 10 червня 2019 року про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 125, ч. 2 ст. 152, ч. 2 ст. 162 КК України. Потерпілою у даному кримінальному провадженні є потерпіла ОСОБА_2 . Наведене свідчить про його вперте небажання ставати на шлях виправлення.

Крім того, ОСОБА_1 ніде не працює, не має постійного джерела доходу, неодноразово притягався до адміністративної відповідальності за протиправні дії щодо ОСОБА_2 , як правило будучи у стані алкогольного сп`яніння, а тому, перебуваючи на волі може незаконно впливати на потерпілу, малолітнього свідка ОСОБА_3 , яка є його дочкою, й надалі скоювати злочини. Інкриміновані ОСОБА_1 злочини вчинено відкрито, тобто при фактичному знаходженні у сусідній кімнаті спільних з потерпілою малолітніх дочок, старша з яких намагалась в деякій мірі завадити вчиненню насильницьких дій щодо матері ОСОБА_2 з боку ОСОБА_1 .

Наведені обставини свідчить про неможливість запобігти вказаним ризикам шляхом застосування більш м`якого запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою.

У зв`язку з наведеним просить застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_1 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів.

Вивчивши зміст клопотання, дослідивши наданні матеріали кримінального провадження, заслухавши пояснення слідчого, який просить клопотання задовольнити, заслухавши думку прокурора, який клопотання підтримав та пояснив, що обставини вчинення злочину та характеристика особи, свідчать про підвищену суспільну небезпечність підозрюваного, пояснення підозрюваного, який винуватість у вчиненні злочину не визнав та просить обрати йому більш м`який запобіжний захід у виді домашнього арешту, пояснення захисника, приходжу до висновку, що клопотання є підставним та підлягає до задоволення.

Відповідно до положень статей 177, 178 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; продовжити кримінальне правопорушення чи вчинити інше.

Аналіз матеріалів клопотання свідчить про те, що ОСОБА_1 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 152 КК України, яке відноситься до умисних тяжких злочинів та за яке передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років.

Обставинами, що підтверджують підозру ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення є зібрані по справі докази, зокрема, витяг з ЄРДР, протокол прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення або таке, що готується, протокол огляду місця події, протокол допиту потерпілої, протокол допиту малолітнього свідка, з яких встановлено, що 24 грудня 2019 року біля 09 год. 30 хв. ОСОБА_1 вчинив насильницькі дії щодо потерпілої ОСОБА_2 , які підпадають під ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 152 КК України.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження міститься достатньо доказів, що свідчать про наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_1 у вчиненні умисного тяжкого кримінального правопорушення, що в свою чергу є підставою застосування щодо нього запобіжного заходу.

Відповідно до ч. 1, п. 4 ч. 2 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років.

Підстав для застосування щодо підозрюваного більш м`якого запобіжного заходу аніж тримання під вартою, зокрема домашнього арешту, немає, оскільки попри існування міцних соціальних зв`язків ОСОБА_1 в місці його постійного проживання існують достатньо обґрунтовані ризики того, що підозрюваний, маючи можливість вільно пересуватися, може незаконно впливати на малолітнього свідка, потерпілу та вчинити щодо неї інше кримінальне правопорушення. Наведене підтверджується тим, що відносно ОСОБА_1 в Камінь-Каширському районному суді Волинської області триває судовий розгляд кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 125, ч. 2 ст. 152, ч. 2 ст. 162 КК України, вчинених 10 червня 2019 року щодо потерпілої ОСОБА_2

А тому, враховуючи тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному – у виді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років, особу ОСОБА_1 , його підвищену суспільну небезпечність, є достатні підстави для застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Згідно з ч. 3 ст. 183 КПК України слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов`язків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Разом із тим, частина 4 статті 183 КПК України передбачає, що слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховуючи підстави та обставини, передбачені статтями 177 та 178 цього Кодексу, має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні: 1) щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування; 2) щодо злочину, який спричинив загибель людини.

Таким чином, враховуючи категорію скоєного злочину, обставини його вчинення, слідчий суддя вважає безпідставним визначати підозрюваному ОСОБА_1 розмір застави.

Керуючись статтями 193, 194, 196 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

ухвалив:

Клопотання начальника слідчого відділення Камінь-Каширського ВП ГУНП у Волинській області Плясуна Б.В. задовольнити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця та жителя АДРЕСА_2 , в кримінальному провадженні № 12019030090000607, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 (шістдесят) днів з 10 год. 45 хв. 24 грудня 2019 року до 21 лютого 2020 року включно.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`яти днів з дня її оголошення, підозрюваним в той же строк з моменту отримання копії ухвали.

Слідчий суддя: Б. С. Гамула

Джерело: ЄДРСР 86663093
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку