open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
24.12.19

Справа №652/974/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2019 року Високопільський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді - Дригваль В.М.,

за участю секретаря - Гапич В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Високопілля, в порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Високопільський районний сектор ДМС України в Херсонській області, Управління державної міграційної служби України в Херсонській області, про встановлення юридичного факту, -

В С Т А Н О В И В:

До Високопільського районного суду Херсонської області, в порядку окремого провадження, звернувся із заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Високопільський районний сектор ДМС України в Херсонській області, Управління державної міграційної служби України в Херсонській області про встановлення факту постійного проживання на території України, мотивуючи свої вимоги тим, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , в с.Трудолюбівка Нововоронцовського району Херсонської області. 19 листопада 1978 року він отримав паспорт громадянина СРСР у Високопільському РВВС в Херсонській області, так як проживав в с.Князівка Високопільського району Херсонської області. З 1979 року він переїхав до м.Кривий Ріг Дніпропетровської області де проживав та працював. Починаючи з 13.12.1990 року по 17.09.2001 року він працював в Дніпропрометалургмонтаж пусконалагоджувальне управління №236, при цьому був зареєстрований та проживав у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 . На початку 2000-х років він переїхав на постійне місце проживання до своєї матері в АДРЕСА_2 , де зареєстрований по теперішній час. При переїзді з м.Кривий Ріг він втратив свій паспорт радянського зразка та відновити його не намагався, оскільки за межі населеного пункту не виїжджав, працював по місцю на різних підробітках де не вимагали оформлення та паспорту. На даний час він досяг пенсійного віку та мав намір оформити пенсію, але через відсутність паспорту він не може оформити пенсію. В травні 2019 року він звернувся до міграційної служби з проханням оформити паспорт громадянина України, але йому було відмовлено та роз`яснено про необхідність встановлення факту постійного проживання на території України станом на 24.08.1991 року в судовому порядку. Просить суд, встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , постійно без виїзду проживав на території України станом на 24 серпня 1991 року по теперішній час.

Заявник ОСОБА_1 надав до суду заяву, в якій заявлені вимоги підтримав в повному обсязі з підстав викладених у заяві, просить суд задовольнити їх у судовому порядку та розглянути справу без участі заявника (а.с.18).

Представник заінтересованої особи Управління державної міграційної служби України в Херсонській області, за довіреністю, Діденко А.О. (а.с.17) в судове засідання не прибула, надавши до суду пояснення з правовою позицією, згідно якої не заперечують про задоволення заявлених вимог та покладаються на розсуд суду при вирішенні справи по суті та з проханням розглянути справу у відсутності представника (а.с.22) .

Вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, судом встановлено наступне:

- Із копії свідоцтва про народження № НОМЕР_1 від 30.01.1958 року (а.с.4) вбачається, що ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Трудолюбівка Нововоронцовського району Херсонської області, про що у книзі записів громадянського стану про народження зроблено актовий запис за №7 від 30.01.1958 року.

- Із копії довідки від 29.06.2019 року (а.с.5) вбачається, що ОСОБА_1 звертався до Високопільського РС УДМС України в Херсонській області із заявою про видачу паспорта.

- Із копії Форми №1 (а.с.6) вбачається, що ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Трудолюбівка Нововоронцовського району Херсонської області, його батьками зазначено: батько – ОСОБА_2 , мати – ОСОБА_3 . 29.11.1978 року видано паспорт серії НОМЕР_2 . 12.11.1990 року Дзержинським РОВД м.Кривий Ріг Дніпропетровської області проведено вклеювання фотокартки в зв`язку з досягненням відповідного віку.

- Із копії довідки ВК Довгінцевської районної в місті ради м.Кривий Ріг №620 від 02.05.2019 року (а.с.7) вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період з 13.12.1990 року по 17.09.2001 рік був зареєстрований в АДРЕСА_1 .

- Із копії довідки Державного реєстратора демографічного реєстру №247 від 30.01.2018 року (а.с.8) вбачається, що ОСОБА_1 з 24.04.1998 року та по теперішній час зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

- Із копії листа Високопільського РС УДМС України в Херсонській області (а.с.9) вбачається, що за зверненням ОСОБА_1 щодо оформлення паспорту громадянина України, останньому роз`яснено, що для отримання паспорта громадянина України ОСОБА_1 , необхідно звернутися до суду про встановлення факту постійного проживання на території України станом на 24.08.1991 року.

Відповідно до ст.211 ЦПК України, ч.3. Учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до вимог ст.247 ЦПК України, ч.2… У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Вивчивши та дослідивши письмові докази у справі, суд вважає, що заявлені вимоги обґрунтовані та підлягають до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.4 ст.12 ЦПК України, суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи: роз`яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов`язки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Статтею 294 ЦПК України, передбачено, що під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити особам, які беруть участь у справі, їх права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Згідно із статтею 293 ЦПК України, та роз`яснень, що містяться у п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31 березня 1995 року, за №3 , справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, розглядаються в судовому порядку, коли чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Звертаючись до суду із заявою про встановлення юридичного факту, заявник ОСОБА_1 , посилається на те, що факт постійного проживання на території України, станом на 24 серпня 1991 року, йому необхідно для підтвердження належності до громадянства України та отримання паспорта громадянина України з подальшим оформленням пенсії, так як він досяг пенсійного віку та за відсутності паспорту громадянина України не може оформити пенсію.

У статті 3 Закону України «Про громадянство», зазначено, що громадянами України є:1) усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України; 2) особи, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних чи інших ознак, які на момент набрання чинності Законом України Про громадянство України(13 листопада 1991 року) проживали в Україні і не були громадянами інших держав; 3) особи, які прибули в Україну на постійне проживання після 13 листопада 1991 року і яким у паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року органами внутрішніх справ України внесено напис громадянин України, та діти таких осіб, які прибули разом із батьками в Україну і на момент прибуття в Україну не досягли повноліття, якщо зазначені особи подали заяви про оформлення належності до громадянства України; 4) особи, які набули громадянство України відповідно до законів України та міжнародних договорів України.

Особи, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, є громадянами України з 24 серпня 1991 року, зазначені у пункті 2, - з 13 листопада 1991 року, а у пункті 3, - з моменту внесення відмітки про громадянство України.

Пунктом 7 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України, «Питання організації виконання Закону України «Про громадянство України» від 27 березня 2001 року», № 215/2001 (з наступними змінами і доповненнями), передбачено, що встановлення належності до громадянства України стосується громадян колишнього СРСР, які не одержали паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон та не мають у паспорті громадянина колишнього СРСР відмітки про прописку, що підтверджує факт їхнього постійного проживання на території України за станом на 24 серпня 1991 року або проживання в Україні за станом на 13 листопада 1991 року.

Відповідно до п.9 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень для встановлення належності до громадянства України відповідно до пункту 2 частини першої статті 3 Закону особа, яка проживала на території України за станом на 13 листопада 1991 року і перебувала у громадянстві колишнього СРСР, але не має у паспорті громадянина колишнього СРСР відмітки про прописку, що підтверджує факт її проживання в Україні на зазначену дату, подає: а) заяву про встановлення належності до громадянства України; б) копію паспорта громадянина колишнього СРСР. У разі відсутності паспорта громадянина колишнього СРСР подається довідка органу внутрішніх справ про те, що за станом на 13 листопада 1991 року особа перебувала у громадянстві колишнього СРСР; в) рішення суду, яким підтверджується факт проживання особи на території України за станом на 13 листопада 1991 року.

Згідно зі ст.45 Указу Президента України «Питання організації виконання Закону України від 27 березня 2001 року № 215/2001 «Про громадянство України», для прийняття громадянства України, особа подає до Комісії при Президентові з питань громадянства та управлінь МВС такі документи: г) один із таких документів: документ, що підтверджує безперервне проживання особи на законних підставах на території України протягом останніх п`яти років - для особи, яка в`їхала в Україну іноземцем; д) один із таких документів: - копію документа, що підтверджує отримання дозволу на імміграцію в Україну; - копію паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року з відміткою про прописку на території України або для іноземців та осіб без громадянства, які в`їхали в Україну на постійне місце проживання до набрання чинності Законом України «Про імміграцію», копію посвідки на постійне проживання.

Судом встановлено, що факт постійного проживання заявника на території України, станом на 24 серпня 1991 року, підтверджується свідоцтвом про його народження (а.с.4), довідкою Виконавчого комітету Довгінцевської районної у місті Кривий Ріг ради щодо проживання в АДРЕСА_1 в період з 13.12.1990 року по 17.09.2001 рік (а.с.7), копією Форми №1, згідно якою з`ясовано, що 29.11.1978 року ОСОБА_1 видано паспорт громадянина СРСР з подальшим вклеюванням фотокартки 12.11.1990 року Дзержинським РОВО м.Кривий Ріг Дніпропетровської області (а.с.6).

Таким чином судом встановлено фактичні обставини, які підтверджено наявними належними та допустимими доказами, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , станом на 24 серпня 1991 року постійно проживав у АДРЕСА_1 . В подальшому з 24.04.1998 року зареєстрований в АДРЕСА_2 , що підтверджено довідкою Державного реєстратора демографічного реєстру №247 від 30.01.2018 року (а.с.8).

На підставі викладеного, Закону України «Про громадянство» (із змінами та доповненнями), Указу Президента України «Питання організації виконання Закону України від 27 березня 2001 року № 215/2001 «Про громадянство України»(із змінами та доповненнями) та керуючись ст.ст.12, 81, ст.ст.293, 294 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Високопільський районний сектор ДМС України в Херсонській області, Управління державної міграційної служби України в Херсонській області про встановлення юридичного факту- задовольнити.

Встановити факт постійного проживання на території України, станом на 24 серпня 1991 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с.Трудолюбівка Нововоронцовського району Херсонської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 .

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Херсонського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, або вручення.

Суддя В.М. Дригваль

Джерело: ЄДРСР 86649394
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку