open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 591/7695/18

Провадження № 2/591/1171/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2019 року

Зарічний районний суд м. Суми в складі: головуючого судді Грищенко О.В., з участю секретаря судового засідання Сітало Ю.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу № 591/7695/18 за позовом Сумської міської ради до ОСОБА_1 про визнання договору оренди земельної ділянки укладеним.,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача 26 грудня 2018 року звернувся до суду з позовом, мотивуючи його тим, що 25.01.2017р. рішенням Сумської міської ради № 1735-МР «Про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_1 .» надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) під розміщення виробничої бази, за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер – 5910136300:15:002:0034.

06.03.2017р. ОСОБА_1 звернувся із заявою до Сумської міської ради, просив затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відведення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надати в оренду земельну ділянку терміном на 49 років загальною площею 0,400 га, під розміщення виробничого цеху: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, за адресою: АДРЕСА_1 . Разом із заявою відповідачем надано відповідну Технічну документацію із землеустрою, виготовлену інженером-землевпорядником фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 в 2016 р. 26.07.2017р., згідно з рішенням Сумської міської ради № 2390-МР «Про надання в оренду земельних ділянок» затверджено проект землеустрою та надано в оренду відповідачу зазначену вище земельну ділянку (інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 74800134 від 05.12.2016р.) на строк 5 років з моменту прийняття рішення. Рішення Сумської міської ради № 2390-МР від 26.07.2017р. офіційно опубліковано на сайті Сумської міської ради.

Пунктом 1.1. «Положення про департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради» (затверджено рішенням Сумської міської ради «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 28 вересня 2016 року №1128-МР «Про Положення про департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради» (зі змінами)» від «29» серпня 2018 року № 3791-МР) встановлено, що Департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради є виконавчим органом Сумської міської ради, їй підзвітний та підконтрольний, підпорядкований виконавчому комітету Сумської міської ради та Сумському міському голові, оперативно підпорядкований заступнику міського голови згідно з розподілом обов`язків.

Пунктом 3.1.2. вказаного положення закріплено, що одним із основних завдань Департаменту є забезпечення виконання рішень органів виконавчої влади, Сумської міської ради, міського голови та виконавчого комітету Сумської міської ради з питань управління та розпорядження майном комунальної власності, регулювання земельних відносин, підтримки підприємництва, квартирного обліку та приватизації житла.

Так, на виконання вказаного рішення Сумської міської ради № 2390-МР відділом договорів та контролю платежів Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради (далі – Департамент) підготовлено проект договору оренди від 06.09.2017р. зазначеної земельної ділянки для його укладання.

Відповідачу неодноразово повідомлялося про те, що йому необхідно підписати вище зазначений договір оренди земельної ділянки для його подальшої реєстрації, однак останній ухиляється від підписання договору.

У зв`язку із зазначеним, 10.07.2018р. Департаментом направлено відповідачу (на поштову адресу місця його реєстрації згідно із паспортним документом та відомостями зазначеним в його заяві до Позивача) лист-повідомлення № 06.01-16/2168 про направлення договору оренди земельної ділянки в якому повідомлено, що: «У липні 2017р., Сумською міською радою прийняте рішення № 2390-МР про передачу Вам в оренду земельної ділянки загальною площею 0,4000 га, кадастровий номер – 5910136300:15:002:0034, за адресою: АДРЕСА_1 .

До вказаного листа приєднано три примірника договору оренди земельної ділянки, в наступній редакції:

ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Місто Суми

Дві тисячі сімнадцятого року, вересня місяця, шостого числа

Сумська міська рада, від імені територіальної громади міста Суми, що іменується в подальшому – Орендодавець, в особі міського голови м. Суми ОСОБА_3 , що проживає в АДРЕСА_2 , який діє відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Постанови Сумської міської виборчої комісії Сумської області від 16 листопада 2015 року № 89 «Про підсумки голосування та результати виборів, обраного Сумського міського голову в єдиному одномандатному виборчому окрузі», з однієї сторони, та громадянин ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ), що іменується в подальшому – Орендар, паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Ковпаківським ВМ СМВ УМВС України в Сумській області від 21.12.2001 року, що іменується в подальшому – Орендар, який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , з іншої сторони, уклали цей договір про наступне:

ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1. Орендодавець на підставі рішення Сумської міської ради від 26 липня 2017 року № 2390-МР «Про надання в оренду земельних ділянок» надає, а Орендар приймає в оренду земельну ділянку (об`єкт оренди), яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Земельна ділянка виділена в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку.

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,4000 га (нуль цілих чотири десятих гектара), кадастровий номер - 5910136300:15:002:0034 .

На земельній ділянці знаходиться нежитлова будівля.

Земельна ділянка має частково тверде покриття.

Орендодавець гарантує, що зазначена земельна ділянка на момент укладення договору іншій особі не продана, не подарована, не відчужена іншим способом, не знаходиться в іпотеці, у спорі та під забороною (арештом) не перебуває, не обмежена правами третіх осіб та не обтяжена недоліками щодо її використання.

Орендар зобов`язаний забезпечувати умови вільного доступу спеціальним службам для прокладки нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж, що знаходяться в межах зазначеної земельної ділянки.

1.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на момент укладання договору становить 2 290 520,00 грн. (два мільйони двісті дев`яносто тисяч п`ятсот двадцять грн. 00 коп.). Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки додається і є невід`ємною частиною договору.

1.3. Категорія–землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

2. УМОВИ НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

2.1. Земельна ділянка надається в оренду під розміщення виробничої бази, згідно з Класифікацією видів цільового призначення земель – 11.02. Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

2.2. Договір укладається строком до 26 липня 2022 року.

По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, Орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це Орендодавця до спливу строку договору оренди землі, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право Орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

2.3. Земельна ділянка передається в оренду за актом приймання-передачі об`єкта оренди, який підписується разом із договором та є його невід`ємною частиною.

2.4. У разі припинення (розірвання) цього договору Орендар зобов`язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку у стані не гіршому, у порівнянні з тим, в якому він одержав її в оренду, та придатному для подальшого використання за цільовим призначенням. Передача земельної ділянки здійснюється за актом приймання-передачі в десятиденний строк з моменту припинення (розірвання) договору.

У разі невиконання Орендарем обов`язку щодо умов повернення Орендодавцеві земельної ділянки Орендар зобов`язаний відшкодувати Орендодавцю завдані збитки.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем без згоди Орендодавця, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, відшкодуванню не підлягають.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем, підлягають відшкодуванню. Умови, строки та розмір відшкодування визначаються окремою угодою сторін.

У разі погіршення Орендарем корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов`язаних із зміною її стану, Орендодавець має право на відшкодування збитків. Збитки, завдані третім особам у зв`язку з використанням Орендарем земельної ділянки, відшкодовуються Орендарем на загальних підставах. Розміри збитків визначаються сторонами договору оренди. У разі недосягнення сторонами згоди про розмір відшкодування збитків спір вирішується в судовому порядку.

2.5. Ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини несе Орендар протягом всього строку договору оренди. У разі прострочення Орендарем або Орендодавцем установлених договором оренди землі строків передачі об`єкта оренди ризик його випадкового знищення або пошкодження в цей період несе сторона, яка допустила прострочення його передачі.

2.6. Право на оренду земельної ділянки не може бути відчужено Орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано в заставу.

3. ОРЕНДНА ПЛАТА

Орендна плата на рік становить 3% від нормативної грошової оцінки землі.

Складовими частинами розрахунку орендної плати є:

розмір відсотку від нормативної грошової оцінки земельної ділянки - постійна величина, що застосовується для проведення розрахунку орендної плати;

нормативна грошова оцінка землі, станом на момент укладання договору.

Розмір річної орендної плати на 2018 рік становить 68 715,60 грн. (шістдесят вісім тисяч сімсот п`ятнадцять грн. 60 коп.), що складає 5 726,30 грн. (п`ять тисяч сімсот двадцять шість грн. 30 коп.) за місяць.

За наступні роки, починаючи з 2019 року, орендна плата справляється з урахуванням щорічної індексації нормативної грошової оцінки земель відповідно до Податкового кодексу України.

Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки (відповідно до ст. 18 Закону України «Про оцінку земель») та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього договору в порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі протягом 60 календарних днів, з дня вручення податковим органом податкового повідомлення-рішення, на рахунок міського бюджету № 33214815018002, одержувач платежу УК у м.Сумах/м.Суми/18010900, код одержувача платежу 37970593, Банк одержувача ДКСУ, МФО 899998.

Орендна плата справляється також і у випадках, якщо орендар з поважних причин тимчасово не використовує земельну ділянку за умовами договору.

У разі визнання в судовому порядку договору оренди недійсним, отримана Орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди земельної ділянки не повертається.

За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у випадках і з моменту отримання письмового повідомлення про перерахунок орендної плати з причин:

зміни умов господарювання або цілі використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором;

підвищення цін, тарифів, тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів;

погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документально;

у разі невиконання Орендодавцем обов`язку повідомити Орендарю про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку;

збільшення розмірів ставки земельного податку;

в інших випадках, передбачених законодавством України.

За несвоєчасну сплату Орендарем орендної плати, встановленої цим договором, з Орендаря стягується пеня із розрахунку подвійної річної облікової ставки Національного банку України, яка діє на день прострочки, від суми заборгованості за кожен календарний день прострочки.

Орендна плата нараховується з дня державної реєстрації договору. У разі дострокового припинення (розірвання) договору, орендна плата нараховується включно до дня внесення запису до державного реєстру про його припинення (розірвання).

4. ПРАВА ТА ОБОВ`ЯЗКИ СТОРІН

4.1. Права та обов`язки Орендодавця.

Орендодавець має право:

вимагати від Орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням, визначеним у пункті 2.1. цього договору; дотримання екологічної безпеки землекористування та додержання вимог земельного і природоохоронного законодавства України, державних та місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі; своєчасного внесення орендної плати;

вимагати перегляду розміру орендної плати у випадках зміни умов господарювання або цілі використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором, підвищенням цін, тарифів тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів, збільшення відповідно до законодавства України розмірів земельного податку;

вільного доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням Орендарем умов договору;

вимагати від Орендаря відшкодування упущеної вигоди в розмірі суми орендної плати за один рік у разі відмови Орендаря від укладеного договору оренди, якщо ця відмова не пов`язана з порушеннями Орендодавцем цього договору;

достроково, у встановленому порядку, припиняти договір оренди шляхом його розірвання в разі порушень умов використання земельної ділянки або інших умов договору.

Орендодавець зобов`язаний:

при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

передати Орендарю по акту приймання-передачі об`єкта оренди у визначених межах земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору та придатну для використання за цільовим призначенням;

не втручатись у господарську діяльність Орендаря і не створювати йому будь-яких перешкод при виконанні умов цього договору;

відшкодувати Орендарю капітальні витрати, пов`язані з поліпшенням стану об`єкта оренди, яке проводилось Орендарем за письмовою згодою Орендодавця;

попередити Орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або привести до погіршення стану самого об`єкта оренди;

повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

4.2. Права та обов`язки Орендаря.

Орендар гарантує, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, а також санітарні, протипожежні та інші контролюючі органи і служби не будуть обмежуватися стосовно доступу до орендованої ділянки для виконання обов`язків у межах повноважень.

Орендар має право:

користуватися правами, передбаченими ст. 95 Земельного кодексу України;

самостійно господарювати на орендованій земельній ділянці з дотриманням умов цього договору;

одержувати продукцію і доходи;

на поновлення договору після закінчення строку, на який його було укладено;

переважного придбання у власність об`єкта оренди в разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається, а в разі продажу на аукціоні - якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону;

за згодою Орендодавця, визначеною в окремій угоді сторін, проводити поліпшення земельної ділянки;

за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди та закладати багаторічні насадження;

за письмовою згодою Орендодавця передавати в суборенду орендовану земельну ділянку або її частину іншій особі у випадках та на умовах, передбачених законодавством України;

користуватися на умовах платності та відповідно до чинного порядку існуючими інженерними комунікаціями, що прокладені на земельній ділянці, з метою забезпечення належної господарської діяльності на орендованій земельній ділянці;

вимагати від Орендодавця зменшення орендної плати, якщо стан орендованої земельної ділянки погіршився не внаслідок дій чи бездіяльності Орендаря;

утримувати із орендної плати понесені ним витрати на усунення недоліків орендованої земельної ділянки, які не були обумовлені Орендодавцем у договорі оренди і суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки, попередньо письмово повідомивши про це Орендодавця, та вимагати дострокового розірвання договору.

Орендар зобов`язаний:

приступити до використання орендованої земельної ділянки в строки, встановлені договором;

виконувати обов`язки землекористувача відповідно до вимог ст.96 Земельного кодексу України;

використовувати орендовану земельну ділянку відповідно до мети, визначеної в п. 2.1. цього договору, дотримуючись при цьому вимог чинного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо раціонального використання та охорони землі, вимог екологічної безпеки при використанні землі;

відповідно до ст. 164 Земельного кодексу України здійснювати заходи щодо поліпшення корисних властивостей землі, захисту земельної ділянки від водної та вітрової ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними та радіоактивними речовинами, від інших процесів руйнування;

- завершити забудову земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку, але не пізніше, ніж через три роки з моменту державної реєстрації договору;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об`єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, протягом десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей договір розривається за згодою сторін після укладання договору оренди земельної ділянки з новим власником об`єктів, які були відчужені;

забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представникам контролюючих органів, а також спеціальних служб для експлуатації та ремонту інженерних мереж;

забезпечувати знімання, використання і збереження родючого шару ґрунту при проведенні робіт, пов`язаних із порушенням земель;

виконувати встановлені щодо об`єкта оренди обмеження (обтяження), у тому числі пов`язані з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон, в обсязі, передбаченому чинним законодавством України та договором;

відповідно до розділу 3 цього договору своєчасно вносити орендну плату;

враховувати при використанні земельної ділянки права третіх осіб, набуті відповідно до законодавства;

повернути Орендодавцю земельну ділянку після закінчення строку оренди у стані не гіршому, у порівнянні з тим, в якому вона була одержана в оренду та придатному для використання за цільовим призначенням;

не утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до Орендодавця;

відшкодувати Орендодавцеві в повному обсязі шкоду, заподіяну стану земельної ділянки неналежним її використанням;

у п`ятиденний строк після державної реєстрації договору надати копію договору відповідному органу державної податкової служби.

5. ЗМІНА УМОВ ДОГОВОРУ І ЙОГО ПРИПИНЕННЯ

5.1. Зміна умов договору можлива за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір вирішується в судовому порядку. Розірвання цього договору в односторонньому порядку не допускається.

5.2. Витрати, пов`язані з внесенням змін та/або доповнень до цього договору, сплачує Орендар.

5.3. Договір припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря.

5.4. Припинення договору шляхом його розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду.

5.5. Розірвання цього договору не потребує укладання додаткової угоди. Договір вважається розірваним з моменту підписання акту прийому - передачі земельної ділянки, після прийняття Орендодавцем відповідного рішення, та внесення в державний реєстр земель інформації про дострокове припинення цього договору,якщо інше не встановлено рішенням.

5.6. Договір оренди може бути достроково розірваний за взаємною згодою сторін за умови письмового попередження про це іншої сторони зацікавленою стороною не пізніше, ніж за два місяці до дати розірвання. При цьому договір не може бути розірвано до закінчення виробничого циклу.

На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами їх обов`язків, передбачених Законом України «Про оренду землі» та цим договором; випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке суттєво перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки; використання земельної ділянки Орендарем способами, які суперечать екологічним вимогам чи не за цільовим призначенням; систематичної (протягом півроку) не сплати орендної плати; порушення строків завершення забудови земельної ділянки, встановлених п.4.2. цього договору; здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам; а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

5.7. У випадку, коли будь-яке із положень цього договору втратило юридичну силу, сторони невідкладно повинні розпочати переговори для того, аби змінити це положення таким чином, щоб у зміненому вигляді воно стало чинним та законним і в максимально можливому обсязі відбивало початкові наміри сторін щодо суті зазначеного положення.

5.8. У разі припинення (розірвання) цього договору Орендар має забезпечити виконання умов повернення земельної ділянки, визначених у п. 2.4. цього договору.

5.9. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

5.10. Укладення договору, який передбачає набуття права власності на будівлю або споруду (або їх частини), що пов`язане з переходом права на частину земельної ділянки, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера.

6. ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ

Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання обов`язків по договору, якщо це невиконання відбулося за обставин, які виникли після укладення договору внаслідок невідворотних дій надзвичайного характеру, які сторона не могла ні передбачити, ні відвернути (або могла передбачити, та не могла відвернути) прийнятими заходами (повінь, пожежа, землетрус, осідання ґрунту та інші явища природи, війна або військові дії, страйки, революції, заборона імпорту, експорту, валютні обмеження та ін.), які призвели до неможливості виконання цього договору.

7. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ТА ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

7.1. Кожна із сторін за невиконання або неналежне виконання цього договору, у тому числі за зміну або розірвання договору в односторонньому порядку, несе відповідальність, передбачену законодавством України та цим договором.

7.2. Орендодавець несе відповідальність за недоліки переданої в оренду земельної ділянки, що не були обумовлені ним у договорі оренди, але які суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки.

7.3. Орендодавець не несе відповідальності за наслідки, які виникли в результаті недоліків переданої в оренду земельної ділянки, якщо про такі недоліки земельної ділянки зазначено в договорі оренди.

Вищезазначене не звільняє сторони від виконання покладених на них зобов`язань та усунення виявлених порушень.

Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7.4. Сторони несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність за порушення земельного законодавства згідно із законами України.

7.5. Сторони погоджуються, що спірні питання, які виникають при виконанні умов цього договору, мають вирішуватися шляхом переговорів, а при недосягненні згоди сторін – у судовому порядку згідно з чинним законодавством України.

8. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. Цей договір набирає чинності з моменту державної реєстрації права оренди.

8.2. Право оренди підлягає державній реєстрації відповідно до ст. 6 Закону України «Про оренду землі».

8.3. З усіх інших питань, що не врегульовані цим договором, сторони керуються чинним законодавством України.

8.4. Цей договір укладено у трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з яких призначається для зберігання в у суб`єкта реєстрації речових прав на нерухоме майно, другий-в департаменті забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, третій–в Орендаря.

9. ДОДАТКИ ДО ДОГОВОРУ

Додатки, що є невід`ємною частиною договору:

Додаток № 1. Акт приймання-передачі об`єкта оренди.

Додаток № 2. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

10. ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ, РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН

Визначені умови зазначеного договору є такими, що відповідають чинному законодавству України. Вказаним листом Департамент просив відповідача: «підписати та повернути всі примірники договору оренди земельної ділянки всі примірники у місячний термін до Департаменту за адресою АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , для подальшої реєстрації права оренди у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно». Також в зазначеному листі Департамент повідомляв, що після здійснення реєстрації права оренди один примірник договору разом з витягом із Державного реєстру речових прав буде направлено відповідачу. Сумська міська рада виконала всі зобов`язання, покладені на неї чинним законодавством України щодо передачі в оренду відповідачеві вказаної вище земельної ділянки. Натомість, відповідач грубо ігнорує отримання листа-повідомлення та вказане рішення Сумської міської ради (хоча останній був ініціатором його прийняття), він тривалий час безпідставно ухиляється від укладання (підписання) договору оренди щодо земельної ділянки яка знаходиться в його користуванні, всіляко уникає будь-яких взаємовідносин щодо виконання рішення Сумської міської ради. Вказане слугувало причиною звернення до суду за захистом свого законного права та інтересу.

Просить визнати укладеним, з моменту набрання рішення суду законної сили, договір оренди земельної ділянки між Сумською міською радою ( 40000, м. Суми, пл. Незалежності, 2, Код ЄДРПОУ 23823253) та громадянином України ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ), яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 0,4000 га (нуль цілих чотири десятих гектара), кадастровий номер - 5910136300:15:002:0034, в вищезазначеній редакції, стягнути судові витрати.

Представник позивача в письмовій заяві позовні вимоги підтримав, просить задовольнити, справу розглядати у відсутність представника позивача.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений шляхом розміщення оголошення на сайті «Судова влада» , про причини неявки суду не повідомив, відзиву на позов та клопотань про відкладення розгляду справи від нього не надходило.

Ухвалою суду від 04 січня 2019 року відкрито провадження у справі та вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, призначено судове засідання на 01 березня 2019 року на 09-20 год.

Протокольною ухвалою суду від 01 березня 2019 року розгляд справи відкладено на 15.05.2019 року на 09-20 год. у зв`язку з неявкою учасників процесу.

Протокольною ухвалою суду від 15.05.2019 року розгляд справи відкладено до 1.08.2019 року до 10-00 год. для надання доказів повідомлення відповідача.

12.08.2019 року розгляд справи відкладено до 30.09.2019 року до 16-30 год. у зв`язку з перебуванням головуючого на лікарняному.

Протокольною ухвалою суду від 30.09.2019 року розгляд справи відкладено на 11.12.2019 року на 13-10 год. у зв`язку неявкою відповідача.

В зв`язку з неявкою сторін в судове засідання, фіксація судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснювалась, що відповідає положенням ч. 2 ст.247 ЦПК України.

Суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Судом встановлено, що 25.01.2017р. рішенням Сумської міської ради № 1735-МР «Про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_1 .» надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) під розміщення виробничої бази, за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер – 5910136300:15:002:0034 .

06.03.2017р. ОСОБА_1 звернувся із заявою до Сумської міської ради за якою просив затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відведення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надати в оренду земельну ділянку терміном на 49 років загальною площею 0,400 га, під розміщення виробничого цеху: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, за адресою: АДРЕСА_1 . Разом із заявою Відповідачем надано Позивачу відповідну Технічну документацію із землеустрою виготовлену інженером-землевпорядником фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 в 2016 р.

26.07.2017р. рішенням Сумської міської ради № 2390-МР «Про надання в оренду земельних ділянок» затверджено проект землеустрою та надано в оренду Відповідачу зазначену вище земельну ділянку (інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 74800134 від 05.12.2016р.) на строк 5 років з моменту прийняття рішення.

Рішення Сумської міської ради № 2390-МР від 26.07.2017р. офіційно опубліковано на сайті Сумської міської ради.

Пунктом 1.1. «Положення про департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради» (затверджено рішенням Сумської міської ради «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 28 вересня 2016 року №1128-МР «Про Положення про департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради» (зі змінами)» від «29» серпня 2018 року № 3791-МР) (далі – Положення) встановлено, що Департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради (далі - Департамент) є виконавчим органом Сумської міської ради, їй підзвітний та підконтрольний, підпорядкований виконавчому комітету Сумської міської ради та Сумському міському голові, оперативно підпорядкований заступнику міського голови згідно з розподілом обов`язків.

Пунктом 3.1.2. вказаного положення закріплено, що одним із основних завдань Департаменту є забезпечення виконання рішень органів виконавчої влади, Сумської міської ради, міського голови та виконавчого комітету Сумської міської ради з питань управління та розпорядження майном комунальної власності, регулювання земельних відносин, підтримки підприємництва, квартирного обліку та приватизації житла.

Так, на виконання вказаного рішення Сумської міської ради № 2390-МР відділом договорів та контролю платежів Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради підготовлено проект договору оренди від 06.09.2017р. зазначеної земельної ділянки для його укладання.

Відповідачу неодноразово повідомлялося про те, що йому необхідно підписати вище зазначений договір оренди земельної ділянки для його подальшої реєстрації, однак останній ухиляється від підписання договору.

У зв`язку із зазначеним, 10.07.2018р. Департаментом направлено відповідачу (на поштову адресу місця його реєстрації згідно із паспортним документом та відомостями зазначеним в його заяві до Позивача) лист-повідомлення № 06.01-16/2168 про направлення договору оренди земельної ділянки в якому повідомлено, що: «У липні 2017р., Сумською міською радою прийняте рішення № 2390-МР про передачу Вам в оренду земельної ділянки загальною площею 0,4000 га, кадастровий номер – 5910136300:15:002:0034, за адресою: АДРЕСА_1 .

До вказаного листа приєднано три примірника договору оренди земельної ділянки, в наступній редакції:

ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Місто Суми

Дві тисячі сімнадцятого року, вересня місяця, шостого числа

Сумська міська рада, від імені територіальної громади міста Суми, що іменується в подальшому – Орендодавець, в особі міського голови м. Суми ОСОБА_3 , що проживає в АДРЕСА_2 , який діє відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Постанови Сумської міської виборчої комісії Сумської області від 16 листопада 2015 року № 89 «Про підсумки голосування та результати виборів, обраного Сумського міського голову в єдиному одномандатному виборчому окрузі», з однієї сторони, та громадянин ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ), що іменується в подальшому – Орендар, паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Ковпаківським ВМ СМВ УМВС України в Сумській області від 21.12.2001 року, що іменується в подальшому – Орендар, який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , з іншої сторони, уклали цей договір про наступне:

ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1. Орендодавець на підставі рішення Сумської міської ради від 26 липня 2017 року № 2390-МР «Про надання в оренду земельних ділянок» надає, а Орендар приймає в оренду земельну ділянку (об`єкт оренди), яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Земельна ділянка виділена в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку.

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,4000 га (нуль цілих чотири десятих гектара), кадастровий номер - 5910136300:15:002:0034 .

На земельній ділянці знаходиться нежитлова будівля.

Земельна ділянка має частково тверде покриття.

Орендодавець гарантує, що зазначена земельна ділянка на момент укладення договору іншій особі не продана, не подарована, не відчужена іншим способом, не знаходиться в іпотеці, у спорі та під забороною (арештом) не перебуває, не обмежена правами третіх осіб та не обтяжена недоліками щодо її використання.

Орендар зобов`язаний забезпечувати умови вільного доступу спеціальним службам для прокладки нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж, що знаходяться в межах зазначеної земельної ділянки.

1.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на момент укладання договору становить 2 290 520,00 грн. (два мільйони двісті дев`яносто тисяч п`ятсот двадцять грн. 00 коп.). Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки додається і є невід`ємною частиною договору.

1.3. Категорія–землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

2. УМОВИ НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

2.1. Земельна ділянка надається в оренду під розміщення виробничої бази, згідно з Класифікацією видів цільового призначення земель – 11.02. Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

2.2. Договір укладається строком до 26 липня 2022 року.

По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, Орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це Орендодавця до спливу строку договору оренди землі, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право Орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

2.3. Земельна ділянка передається в оренду за актом приймання-передачі об`єкта оренди, який підписується разом із договором та є його невід`ємною частиною.

2.4. У разі припинення (розірвання) цього договору Орендар зобов`язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку у стані не гіршому, у порівнянні з тим, в якому він одержав її в оренду, та придатному для подальшого використання за цільовим призначенням. Передача земельної ділянки здійснюється за актом приймання-передачі в десятиденний строк з моменту припинення (розірвання) договору.

У разі невиконання Орендарем обов`язку щодо умов повернення Орендодавцеві земельної ділянки Орендар зобов`язаний відшкодувати Орендодавцю завдані збитки.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем без згоди Орендодавця, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, відшкодуванню не підлягають.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем, підлягають відшкодуванню. Умови, строки та розмір відшкодування визначаються окремою угодою сторін.

У разі погіршення Орендарем корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов`язаних із зміною її стану, Орендодавець має право на відшкодування збитків. Збитки, завдані третім особам у зв`язку з використанням Орендарем земельної ділянки, відшкодовуються Орендарем на загальних підставах. Розміри збитків визначаються сторонами договору оренди. У разі недосягнення сторонами згоди про розмір відшкодування збитків спір вирішується в судовому порядку.

2.5. Ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини несе Орендар протягом всього строку договору оренди. У разі прострочення Орендарем або Орендодавцем установлених договором оренди землі строків передачі об`єкта оренди ризик його випадкового знищення або пошкодження в цей період несе сторона, яка допустила прострочення його передачі.

2.6. Право на оренду земельної ділянки не може бути відчужено Орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано в заставу.

3. ОРЕНДНА ПЛАТА

Орендна плата на рік становить 3% від нормативної грошової оцінки землі.

Складовими частинами розрахунку орендної плати є:

розмір відсотку від нормативної грошової оцінки земельної ділянки - постійна величина, що застосовується для проведення розрахунку орендної плати;

нормативна грошова оцінка землі, станом на момент укладання договору.

Розмір річної орендної плати на 2018 рік становить 68 715,60 грн. (шістдесят вісім тисяч сімсот п`ятнадцять грн. 60 коп.), що складає 5 726,30 грн. (п`ять тисяч сімсот двадцять шість грн. 30 коп.) за місяць.

За наступні роки, починаючи з 2019 року, орендна плата справляється з урахуванням щорічної індексації нормативної грошової оцінки земель відповідно до Податкового кодексу України.

Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки (відповідно до ст. 18 Закону України «Про оцінку земель») та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього договору в порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі протягом 60 календарних днів, з дня вручення податковим органом податкового повідомлення-рішення, на рахунок міського бюджету № 33214815018002, одержувач платежу УК у м.Сумах/м.Суми/18010900, код одержувача платежу 37970593, Банк одержувача ДКСУ, МФО 899998.

Орендна плата справляється також і у випадках, якщо орендар з поважних причин тимчасово не використовує земельну ділянку за умовами договору.

У разі визнання в судовому порядку договору оренди недійсним, отримана Орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди земельної ділянки не повертається.

За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у випадках і з моменту отримання письмового повідомлення про перерахунок орендної плати з причин:

зміни умов господарювання або цілі використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором;

підвищення цін, тарифів, тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів;

погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документально;

у разі невиконання Орендодавцем обов`язку повідомити Орендарю про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку;

збільшення розмірів ставки земельного податку;

в інших випадках, передбачених законодавством України.

За несвоєчасну сплату Орендарем орендної плати, встановленої цим договором, з Орендаря стягується пеня із розрахунку подвійної річної облікової ставки Національного банку України, яка діє на день прострочки, від суми заборгованості за кожен календарний день прострочки.

Орендна плата нараховується з дня державної реєстрації договору. У разі дострокового припинення (розірвання) договору, орендна плата нараховується включно до дня внесення запису до державного реєстру про його припинення (розірвання).

4. ПРАВА ТА ОБОВ`ЯЗКИ СТОРІН

4.1. Права та обов`язки Орендодавця.

Орендодавець має право:

вимагати від Орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням, визначеним у пункті 2.1. цього договору; дотримання екологічної безпеки землекористування та додержання вимог земельного і природоохоронного законодавства України, державних та місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі; своєчасного внесення орендної плати;

вимагати перегляду розміру орендної плати у випадках зміни умов господарювання або цілі використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором, підвищенням цін, тарифів тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів, збільшення відповідно до законодавства України розмірів земельного податку;

вільного доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням Орендарем умов договору;

вимагати від Орендаря відшкодування упущеної вигоди в розмірі суми орендної плати за один рік у разі відмови Орендаря від укладеного договору оренди, якщо ця відмова не пов`язана з порушеннями Орендодавцем цього договору;

достроково, у встановленому порядку, припиняти договір оренди шляхом його розірвання в разі порушень умов використання земельної ділянки або інших умов договору.

Орендодавець зобов`язаний:

при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

передати Орендарю по акту приймання-передачі об`єкта оренди у визначених межах земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору та придатну для використання за цільовим призначенням;

не втручатись у господарську діяльність Орендаря і не створювати йому будь-яких перешкод при виконанні умов цього договору;

відшкодувати Орендарю капітальні витрати, пов`язані з поліпшенням стану об`єкта оренди, яке проводилось Орендарем за письмовою згодою Орендодавця;

попередити Орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або привести до погіршення стану самого об`єкта оренди;

повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

4.2. Права та обов`язки Орендаря.

Орендар гарантує, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, а також санітарні, протипожежні та інші контролюючі органи і служби не будуть обмежуватися стосовно доступу до орендованої ділянки для виконання обов`язків у межах повноважень.

Орендар має право:

користуватися правами, передбаченими ст. 95 Земельного кодексу України;

самостійно господарювати на орендованій земельній ділянці з дотриманням умов цього договору;

одержувати продукцію і доходи;

на поновлення договору після закінчення строку, на який його було укладено;

переважного придбання у власність об`єкта оренди в разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається, а в разі продажу на аукціоні - якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону;

за згодою Орендодавця, визначеною в окремій угоді сторін, проводити поліпшення земельної ділянки;

за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди та закладати багаторічні насадження;

за письмовою згодою Орендодавця передавати в суборенду орендовану земельну ділянку або її частину іншій особі у випадках та на умовах, передбачених законодавством України;

користуватися на умовах платності та відповідно до чинного порядку існуючими інженерними комунікаціями, що прокладені на земельній ділянці, з метою забезпечення належної господарської діяльності на орендованій земельній ділянці;

вимагати від Орендодавця зменшення орендної плати, якщо стан орендованої земельної ділянки погіршився не внаслідок дій чи бездіяльності Орендаря;

утримувати із орендної плати понесені ним витрати на усунення недоліків орендованої земельної ділянки, які не були обумовлені Орендодавцем у договорі оренди і суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки, попередньо письмово повідомивши про це Орендодавця, та вимагати дострокового розірвання договору.

Орендар зобов`язаний:

приступити до використання орендованої земельної ділянки в строки, встановлені договором;

виконувати обов`язки землекористувача відповідно до вимог ст.96 Земельного кодексу України;

використовувати орендовану земельну ділянку відповідно до мети, визначеної в п. 2.1. цього договору, дотримуючись при цьому вимог чинного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо раціонального використання та охорони землі, вимог екологічної безпеки при використанні землі;

відповідно до ст. 164 Земельного кодексу України здійснювати заходи щодо поліпшення корисних властивостей землі, захисту земельної ділянки від водної та вітрової ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними та радіоактивними речовинами, від інших процесів руйнування;

- завершити забудову земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку, але не пізніше, ніж через три роки з моменту державної реєстрації договору;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об`єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, протягом десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей договір розривається за згодою сторін після укладання договору оренди земельної ділянки з новим власником об`єктів, які були відчужені;

забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представникам контролюючих органів, а також спеціальних служб для експлуатації та ремонту інженерних мереж;

забезпечувати знімання, використання і збереження родючого шару ґрунту при проведенні робіт, пов`язаних із порушенням земель;

виконувати встановлені щодо об`єкта оренди обмеження (обтяження), у тому числі пов`язані з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон, в обсязі, передбаченому чинним законодавством України та договором;

відповідно до розділу 3 цього договору своєчасно вносити орендну плату;

враховувати при використанні земельної ділянки права третіх осіб, набуті відповідно до законодавства;

повернути Орендодавцю земельну ділянку після закінчення строку оренди у стані не гіршому, у порівнянні з тим, в якому вона була одержана в оренду та придатному для використання за цільовим призначенням;

не утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до Орендодавця;

відшкодувати Орендодавцеві в повному обсязі шкоду, заподіяну стану земельної ділянки неналежним її використанням;

у п`ятиденний строк після державної реєстрації договору надати копію договору відповідному органу державної податкової служби.

5. ЗМІНА УМОВ ДОГОВОРУ І ЙОГО ПРИПИНЕННЯ

5.1. Зміна умов договору можлива за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір вирішується в судовому порядку. Розірвання цього договору в односторонньому порядку не допускається.

5.2. Витрати, пов`язані з внесенням змін та/або доповнень до цього договору, сплачує Орендар.

5.3. Договір припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря.

5.4. Припинення договору шляхом його розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду.

5.5. Розірвання цього договору не потребує укладання додаткової угоди. Договір вважається розірваним з моменту підписання акту прийому - передачі земельної ділянки, після прийняття Орендодавцем відповідного рішення, та внесення в державний реєстр земель інформації про дострокове припинення цього договору,якщо інше не встановлено рішенням.

5.6. Договір оренди може бути достроково розірваний за взаємною згодою сторін за умови письмового попередження про це іншої сторони зацікавленою стороною не пізніше, ніж за два місяці до дати розірвання. При цьому договір не може бути розірвано до закінчення виробничого циклу.

На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами їх обов`язків, передбачених Законом України «Про оренду землі» та цим договором; випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке суттєво перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки; використання земельної ділянки Орендарем способами, які суперечать екологічним вимогам чи не за цільовим призначенням; систематичної (протягом півроку) не сплати орендної плати; порушення строків завершення забудови земельної ділянки, встановлених п.4.2. цього договору; здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам; а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

5.7. У випадку, коли будь-яке із положень цього договору втратило юридичну силу, сторони невідкладно повинні розпочати переговори для того, аби змінити це положення таким чином, щоб у зміненому вигляді воно стало чинним та законним і в максимально можливому обсязі відбивало початкові наміри сторін щодо суті зазначеного положення.

5.8. У разі припинення (розірвання) цього договору Орендар має забезпечити виконання умов повернення земельної ділянки, визначених у п. 2.4. цього договору.

5.9. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

5.10. Укладення договору, який передбачає набуття права власності на будівлю або споруду (або їх частини), що пов`язане з переходом права на частину земельної ділянки, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера.

6. ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ

Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання обов`язків по договору, якщо це невиконання відбулося за обставин, які виникли після укладення договору внаслідок невідворотних дій надзвичайного характеру, які сторона не могла ні передбачити, ні відвернути (або могла передбачити, та не могла відвернути) прийнятими заходами (повінь, пожежа, землетрус, осідання ґрунту та інші явища природи, війна або військові дії, страйки, революції, заборона імпорту, експорту, валютні обмеження та ін.), які призвели до неможливості виконання цього договору.

7. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ТА ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

7.1. Кожна із сторін за невиконання або неналежне виконання цього договору, у тому числі за зміну або розірвання договору в односторонньому порядку, несе відповідальність, передбачену законодавством України та цим договором.

7.2. Орендодавець несе відповідальність за недоліки переданої в оренду земельної ділянки, що не були обумовлені ним у договорі оренди, але які суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки.

7.3. Орендодавець не несе відповідальності за наслідки, які виникли в результаті недоліків переданої в оренду земельної ділянки, якщо про такі недоліки земельної ділянки зазначено в договорі оренди.

Вищезазначене не звільняє сторони від виконання покладених на них зобов`язань та усунення виявлених порушень.

Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7.4. Сторони несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність за порушення земельного законодавства згідно із законами України.

7.5. Сторони погоджуються, що спірні питання, які виникають при виконанні умов цього договору, мають вирішуватися шляхом переговорів, а при недосягненні згоди сторін – у судовому порядку згідно з чинним законодавством України.

8. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. Цей договір набирає чинності з моменту державної реєстрації права оренди.

8.2. Право оренди підлягає державній реєстрації відповідно до ст. 6 Закону України «Про оренду землі».

8.3. З усіх інших питань, що не врегульовані цим договором, сторони керуються чинним законодавством України.

8.4. Цей договір укладено у трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з яких призначається для зберігання в у суб`єкта реєстрації речових прав на нерухоме майно, другий-в департаменті забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, третій–в Орендаря.

9. ДОДАТКИ ДО ДОГОВОРУ

Додатки, що є невід`ємною частиною договору:

Додаток № 1. Акт приймання-передачі об`єкта оренди.

Додаток № 2. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

10. ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ, РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН

Визначені умови зазначеного договору є такими, що відповідають чинному законодавству України.

Департамент своїм листом просив відповідача підписати та повернути всі примірники договору оренди земельної ділянки всі примірники у місячний термін до Департаменту за адресою АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , для подальшої реєстрації права оренди у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Також в зазначеному листі Департамент повідомляє, що після здійснення реєстрації права оренди один примірник договору разом з витягом із Державного реєстру речових прав буде направлено Відповідачу.

Таким чином, Сумська міська рада виконала всі зобов`язання, покладені на неї чинним законодавством України щодо передачі в оренду Відповідачеві вказаної вище земельної ділянки.

Однак, відповідач ігнорує отримання листа-повідомлення та вказане рішення Сумської міської ради (хоча останній був ініціатором його прийняття), він тривалий час безпідставно ухиляється від укладання (підписання) договору оренди щодо земельної ділянки яка знаходиться в його користуванні, всіляко уникає будь-яких взаємовідносин щодо виконання рішення Сумської міської ради.

Відповідно до ст. 641 Цивільного кодексу України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття.

Отже в статтях 641 - 642 Цивільного кодексу України визначено порядок пропозиції до укладення договору (оферта) та її прийняття (акцепт). Так, пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття. А відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною.

Згідно ст. 13 Конституції України земля є об`єктом права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до приписів ст. ст. 142, 145 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об`єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень. Права органів самоврядування захищаються у судовому порядку.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і не інакше.

Статтею 12 Земельного кодексу України передбачено, що до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад, в томі числі і надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до виключної компетенції міських рад віднесено вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин. Тобто, розпорядження землями від імені Українського народу здійснюють органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття відповідних рішень як результат свого волевиявлення.

За приписами пункту 1 статті 116 Земельного кодексу України (далі – ЗК України) громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

В силу ст. 124 вказаного ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно положень ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

За приписами ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

В частині 2 ст. 16 Закону України «Про оренду землі» визначено, що укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування-орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону

З аналізу наведених положень законодавства, які регулюють земельні правовідносини, вбачається, що надання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в оренду шляхом укладення відповідного договору здійснюється на підставі рішення ради, прийнятого за результатами розгляду заяви (клопотання) особи, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду, поданої відповідно до ст. 16 Закону України «Про оренду землі». При цьому підставою набуття відповідного права користування земельною ділянкою є саме рішення ради, на підставі якого відповідно до ст. 125 ЗК України оформляється право оренди земельної ділянки шляхом укладення договору як документу, що посвідчує право на земельну ділянку.

Відповідно до ст. 21 ЗУ «Про оренду землі» укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому ЗК України.

Конституційний Суд України в пункті 5 мотивувальної частини Рішення від 16 квітня 2005 №7-рп/2009 (справа про скасування актів органів місцевого самоврядування) зазначив, що органи місцевого самоврядування, вирішуючи питання місцевого значення, представляючи спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, приймають нормативні та ненормативні акти. До ненормативних належать акти, які передбачають конкретні приписи, звернені до окремого суб`єкта чи юридичної особи, застосовуються одноразово і після реалізації вичерпують свою дію фактом їхнього виконання. У зв`язку з прийняттям цих рішень виникають правовідносини, пов`язані з реалізацією певних суб`єктивних прав та охоронюваних інтересів, у тому числі отримання Державного акту на право власності на земельну ділянку, укладення договору оренди землі. Аналогічна позиція викладена у постановах Верховного суду України від 11.11.2014р. та від 18.11.2014р.

Відповідно до вимог чинного законодавства України обов`язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність у особи, що її використовує, правовстановлюючих документів на цю земельну ділянку, а відсутність таких документів може свідчити про самовільне зайняття земельної ділянки.

На підставі звернення відповідача ОСОБА_1 , позивачем прийнято відповідне рішення щодо укладання договору оренди земельної ділянки та направлялись письмові звернення до відповідача щодо необхідності укласти договір оренди землі разом із вже підписаними уповноваженими на те особами позивача проекти Договору. На пропозицію відповідач не відреагував, незважаючи на вимоги Конституції України (ст. 13) та земельного законодавства України про можливість використання землі тільки на підставі належного документального оформлення.

Оскільки позивачем дотримано процедуру переддоговірного спору, надано відповідачу примірник договору для підписання та позивач не отримав підписаного примірника договору, у останнього є усі законні підстави на укладання договору земельної ділянки із відповідачем за рішенням суду, тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати у розмірі 1762,00 грн.

Керуючись ст. ст. 2, 5, 10-13, 19, 76-82, 141, 258, 259, 264, 265, 273, 280-284 ЦПК України,

ВИРІШИВ :

Визнати укладеним, з моменту набрання рішенням суду у даній справі законної сили, договір оренди земельної ділянки між Сумською міською радою ( 40000, м. Суми, пл. Незалежності, 2, Код ЄДРПОУ 23823253) та громадянином України ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ), яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 0,4000 га (нуль цілих чотири десятих гектара), кадастровий номер - 5910136300:15:002:0034, в наступній редакції:

ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Місто Суми

Дві тисячі вісімнадцятого року, листопада місяця, двадцятого числа

Сумська міська рада, від імені територіальної громади міста Суми, що іменується в подальшому – Орендодавець, в особі міського голови м. Суми ОСОБА_3 , що проживає в АДРЕСА_2 , який діє відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Постанови Сумської міської виборчої комісії Сумської області від 16 листопада 2015 року № 89 «Про підсумки голосування та результати виборів, обраного Сумського міського голову в єдиному одномандатному виборчому окрузі», з однієї сторони, та громадянин ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ), що іменується в подальшому – Орендар, паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Ковпаківським ВМ СМВ УМВС України в Сумській області від 21.12.2001 року, що іменується в подальшому – Орендар, який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , з іншої сторони, уклали цей договір про наступне:

ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1. Орендодавець на підставі рішення Сумської міської ради від 26 липня 2017 року № 2390-МР «Про надання в оренду земельних ділянок» надає, а Орендар приймає в оренду земельну ділянку (об`єкт оренди), яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Земельна ділянка виділена в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку.

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,4000 га (нуль цілих чотири десятих гектара), кадастровий номер - 5910136300:15:002:0034 .

На земельній ділянці знаходиться нежитлова будівля.

Земельна ділянка має частково тверде покриття.

Орендодавець гарантує, що зазначена земельна ділянка на момент укладення договору іншій особі не продана, не подарована, не відчужена іншим способом, не знаходиться в іпотеці, у спорі та під забороною (арештом) не перебуває, не обмежена правами третіх осіб та не обтяжена недоліками щодо її використання.

Орендар зобов`язаний забезпечувати умови вільного доступу спеціальним службам для прокладки нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж, що знаходяться в межах зазначеної земельної ділянки.

1.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на момент укладання договору становить 2 290 520,00 грн. (два мільйони двісті дев`яносто тисяч п`ятсот двадцять грн. 00 коп.). Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки додається і є невід`ємною частиною договору.

1.3. Категорія–землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

2. УМОВИ НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

2.1. Земельна ділянка надається в оренду під розміщення виробничої бази, згідно з Класифікацією видів цільового призначення земель – 11.02. Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

2.2. Договір укладається строком до 26 липня 2022 року.

По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, Орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це Орендодавця до спливу строку договору оренди землі, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право Орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

2.3. Земельна ділянка передається в оренду за актом приймання-передачі об`єкта оренди, який підписується разом із договором та є його невід`ємною частиною.

2.4. У разі припинення (розірвання) цього договору Орендар зобов`язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку у стані не гіршому, у порівнянні з тим, в якому він одержав її в оренду, та придатному для подальшого використання за цільовим призначенням. Передача земельної ділянки здійснюється за актом приймання-передачі в десятиденний строк з моменту припинення (розірвання) договору.

У разі невиконання Орендарем обов`язку щодо умов повернення Орендодавцеві земельної ділянки Орендар зобов`язаний відшкодувати Орендодавцю завдані збитки.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем без згоди Орендодавця, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, відшкодуванню не підлягають.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем, підлягають відшкодуванню. Умови, строки та розмір відшкодування визначаються окремою угодою сторін.

У разі погіршення Орендарем корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов`язаних із зміною її стану, Орендодавець має право на відшкодування збитків. Збитки, завдані третім особам у зв`язку з використанням Орендарем земельної ділянки, відшкодовуються Орендарем на загальних підставах. Розміри збитків визначаються сторонами договору оренди. У разі недосягнення сторонами згоди про розмір відшкодування збитків спір вирішується в судовому порядку.

2.5. Ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини несе Орендар протягом всього строку договору оренди. У разі прострочення Орендарем або Орендодавцем установлених договором оренди землі строків передачі об`єкта оренди ризик його випадкового знищення або пошкодження в цей період несе сторона, яка допустила прострочення його передачі.

2.6. Право на оренду земельної ділянки не може бути відчужено Орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано в заставу.

3. ОРЕНДНА ПЛАТА

Орендна плата на рік становить 3% від нормативної грошової оцінки землі.

Складовими частинами розрахунку орендної плати є:

розмір відсотку від нормативної грошової оцінки земельної ділянки - постійна величина, що застосовується для проведення розрахунку орендної плати;

нормативна грошова оцінка землі, станом на момент укладання договору.

Розмір річної орендної плати на 2018 рік становить 68 715,60 грн. (шістдесят вісім тисяч сімсот п`ятнадцять грн. 60 коп.), що складає 5 726,30 грн. (п`ять тисяч сімсот двадцять шість грн. 30 коп.) за місяць.

За наступні роки, починаючи з 2019 року, орендна плата справляється з урахуванням щорічної індексації нормативної грошової оцінки земель відповідно до Податкового кодексу України.

Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки (відповідно до ст. 18 Закону України «Про оцінку земель») та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього договору в порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі протягом 60 календарних днів, з дня вручення податковим органом податкового повідомлення-рішення, на рахунок міського бюджету № 33214815018002, одержувач платежу УК у м.Сумах/м.Суми/18010900, код одержувача платежу 37970593, Банк одержувача ДКСУ, МФО 899998.

Орендна плата справляється також і у випадках, якщо орендар з поважних причин тимчасово не використовує земельну ділянку за умовами договору.

У разі визнання в судовому порядку договору оренди недійсним, отримана Орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди земельної ділянки не повертається.

За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у випадках і з моменту отримання письмового повідомлення про перерахунок орендної плати з причин:

зміни умов господарювання або цілі використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором;

підвищення цін, тарифів, тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів;

погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документально;

у разі невиконання Орендодавцем обов`язку повідомити Орендарю про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку;

збільшення розмірів ставки земельного податку;

в інших випадках, передбачених законодавством України.

За несвоєчасну сплату Орендарем орендної плати, встановленої цим договором, з Орендаря стягується пеня із розрахунку подвійної річної облікової ставки Національного банку України, яка діє на день прострочки, від суми заборгованості за кожен календарний день прострочки.

Орендна плата нараховується з дня державної реєстрації договору. У разі дострокового припинення (розірвання) договору, орендна плата нараховується включно до дня внесення запису до державного реєстру про його припинення (розірвання).

4. ПРАВА ТА ОБОВ`ЯЗКИ СТОРІН

4.1. Права та обов`язки Орендодавця.

Орендодавець має право:

вимагати від Орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням, визначеним у пункті 2.1. цього договору; дотримання екологічної безпеки землекористування та додержання вимог земельного і природоохоронного законодавства України, державних та місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі; своєчасного внесення орендної плати;

вимагати перегляду розміру орендної плати у випадках зміни умов господарювання або цілі використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором, підвищенням цін, тарифів тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів, збільшення відповідно до законодавства України розмірів земельного податку;

вільного доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням Орендарем умов договору;

вимагати від Орендаря відшкодування упущеної вигоди в розмірі суми орендної плати за один рік у разі відмови Орендаря від укладеного договору оренди, якщо ця відмова не пов`язана з порушеннями Орендодавцем цього договору;

достроково, у встановленому порядку, припиняти договір оренди шляхом його розірвання в разі порушень умов використання земельної ділянки або інших умов договору.

Орендодавець зобов`язаний:

при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

передати Орендарю по акту приймання-передачі об`єкта оренди у визначених межах земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору та придатну для використання за цільовим призначенням;

не втручатись у господарську діяльність Орендаря і не створювати йому будь-яких перешкод при виконанні умов цього договору;

відшкодувати Орендарю капітальні витрати, пов`язані з поліпшенням стану об`єкта оренди, яке проводилось Орендарем за письмовою згодою Орендодавця;

попередити Орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або привести до погіршення стану самого об`єкта оренди;

повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

4.2. Права та обов`язки Орендаря.

Орендар гарантує, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, а також санітарні, протипожежні та інші контролюючі органи і служби не будуть обмежуватися стосовно доступу до орендованої ділянки для виконання обов`язків у межах повноважень.

Орендар має право:

користуватися правами, передбаченими ст. 95 Земельного кодексу України;

самостійно господарювати на орендованій земельній ділянці з дотриманням умов цього договору;

одержувати продукцію і доходи;

на поновлення договору після закінчення строку, на який його було укладено;

переважного придбання у власність об`єкта оренди в разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається, а в разі продажу на аукціоні - якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону;

за згодою Орендодавця, визначеною в окремій угоді сторін, проводити поліпшення земельної ділянки;

за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди та закладати багаторічні насадження;

за письмовою згодою Орендодавця передавати в суборенду орендовану земельну ділянку або її частину іншій особі у випадках та на умовах, передбачених законодавством України;

користуватися на умовах платності та відповідно до чинного порядку існуючими інженерними комунікаціями, що прокладені на земельній ділянці, з метою забезпечення належної господарської діяльності на орендованій земельній ділянці;

вимагати від Орендодавця зменшення орендної плати, якщо стан орендованої земельної ділянки погіршився не внаслідок дій чи бездіяльності Орендаря;

утримувати із орендної плати понесені ним витрати на усунення недоліків орендованої земельної ділянки, які не були обумовлені Орендодавцем у договорі оренди і суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки, попередньо письмово повідомивши про це Орендодавця, та вимагати дострокового розірвання договору.

Орендар зобов`язаний:

приступити до використання орендованої земельної ділянки в строки, встановлені договором;

виконувати обов`язки землекористувача відповідно до вимог ст.96 Земельного кодексу України;

використовувати орендовану земельну ділянку відповідно до мети, визначеної в п. 2.1. цього договору, дотримуючись при цьому вимог чинного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо раціонального використання та охорони землі, вимог екологічної безпеки при використанні землі;

відповідно до ст. 164 Земельного кодексу України здійснювати заходи щодо поліпшення корисних властивостей землі, захисту земельної ділянки від водної та вітрової ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними та радіоактивними речовинами, від інших процесів руйнування;

- завершити забудову земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку, але не пізніше, ніж через три роки з моменту державної реєстрації договору;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об`єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, протягом десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей договір розривається за згодою сторін після укладання договору оренди земельної ділянки з новим власником об`єктів, які були відчужені;

забезпечити вільний доступ до земельної ділянки представникам контролюючих органів, а також спеціальних служб для експлуатації та ремонту інженерних мереж;

забезпечувати знімання, використання і збереження родючого шару ґрунту при проведенні робіт, пов`язаних із порушенням земель;

виконувати встановлені щодо об`єкта оренди обмеження (обтяження), у тому числі пов`язані з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон, в обсязі, передбаченому чинним законодавством України та договором;

відповідно до розділу 3 цього договору своєчасно вносити орендну плату;

враховувати при використанні земельної ділянки права третіх осіб, набуті відповідно до законодавства;

повернути Орендодавцю земельну ділянку після закінчення строку оренди у стані не гіршому, у порівнянні з тим, в якому вона була одержана в оренду та придатному для використання за цільовим призначенням;

не утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до Орендодавця;

відшкодувати Орендодавцеві в повному обсязі шкоду, заподіяну стану земельної ділянки неналежним її використанням;

у п`ятиденний строк після державної реєстрації договору надати копію договору відповідному органу державної податкової служби.

5. ЗМІНА УМОВ ДОГОВОРУ І ЙОГО ПРИПИНЕННЯ

5.1. Зміна умов договору можлива за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір вирішується в судовому порядку. Розірвання цього договору в односторонньому порядку не допускається.

5.2. Витрати, пов`язані з внесенням змін та/або доповнень до цього договору, сплачує Орендар.

5.3. Договір припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря.

5.4. Припинення договору шляхом його розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду.

5.5. Розірвання цього договору не потребує укладання додаткової угоди. Договір вважається розірваним з моменту підписання акту прийому - передачі земельної ділянки, після прийняття Орендодавцем відповідного рішення, та внесення в державний реєстр земель інформації про дострокове припинення цього договору, якщо інше не встановлено рішенням.

5.6. Договір оренди може бути достроково розірваний за взаємною згодою сторін за умови письмового попередження про це іншої сторони зацікавленою стороною не пізніше, ніж за два місяці до дати розірвання. При цьому договір не може бути розірвано до закінчення виробничого циклу.

На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами їх обов`язків, передбачених Законом України «Про оренду землі» та цим договором; випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке суттєво перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки; використання земельної ділянки Орендарем способами, які суперечать екологічним вимогам чи не за цільовим призначенням; систематичної (протягом півроку) не сплати орендної плати; порушення строків завершення забудови земельної ділянки, встановлених п.4.2. цього договору; здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам; а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

5.7. У випадку, коли будь-яке із положень цього договору втратило юридичну силу, сторони невідкладно повинні розпочати переговори для того, аби змінити це положення таким чином, щоб у зміненому вигляді воно стало чинним та законним і в максимально можливому обсязі відбивало початкові наміри сторін щодо суті зазначеного положення.

5.8. У разі припинення (розірвання) цього договору Орендар має забезпечити виконання умов повернення земельної ділянки, визначених у п. 2.4. цього договору.

5.9. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

5.10. Укладення договору, який передбачає набуття права власності на будівлю або споруду (або їх частини), що пов`язане з переходом права на частину земельної ділянки, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера.

6. ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ

Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання обов`язків по договору, якщо це невиконання відбулося за обставин, які виникли після укладення договору внаслідок невідворотних дій надзвичайного характеру, які сторона не могла ні передбачити, ні відвернути (або могла передбачити, та не могла відвернути) прийнятими заходами (повінь, пожежа, землетрус, осідання ґрунту та інші явища природи, війна або військові дії, страйки, революції, заборона імпорту, експорту, валютні обмеження та ін.), які призвели до неможливості виконання цього договору.

7. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ТА ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

7.1. Кожна із сторін за невиконання або неналежне виконання цього договору, у тому числі за зміну або розірвання договору в односторонньому порядку, несе відповідальність, передбачену законодавством України та цим договором.

7.2. Орендодавець несе відповідальність за недоліки переданої в оренду земельної ділянки, що не були обумовлені ним у договорі оренди, але які суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки.

7.3. Орендодавець не несе відповідальності за наслідки, які виникли в результаті недоліків переданої в оренду земельної ділянки, якщо про такі недоліки земельної ділянки зазначено в договорі оренди.

Вищезазначене не звільняє сторони від виконання покладених на них зобов`язань та усунення виявлених порушень.

Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7.4. Сторони несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність за порушення земельного законодавства згідно із законами України.

7.5. Сторони погоджуються, що спірні питання, які виникають при виконанні умов цього договору, мають вирішуватися шляхом переговорів, а при недосягненні згоди сторін – у судовому порядку згідно з чинним законодавством України.

8. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. Цей договір набирає чинності з моменту державної реєстрації права оренди.

8.2. Право оренди підлягає державній реєстрації відповідно до ст. 6 Закону України «Про оренду землі».

8.3. З усіх інших питань, що не врегульовані цим договором, сторони керуються чинним законодавством України.

8.4. Цей договір укладено у трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з яких призначається для зберігання в у суб`єкта реєстрації речових прав на нерухоме майно, другий-в департаменті забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, третій–в Орендаря.

9. ДОДАТКИ ДО ДОГОВОРУ

Додатки, що є невід`ємною частиною договору:

Додаток № 1. Акт приймання-передачі об`єкта оренди.

Додаток № 2. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

10. ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ, РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН

ОРЕНДОДАВЕЦЬ ОРЕНДАР

Сумська міська рада Кутас Сергій Вікторович

40030,м. Суми, майдан Незалежності, 2 м.Суми, вул.Привокзальна, буд.11, кв АДРЕСА_6

Код ЄДРПОУ 23823253 Реєстраційний номер облікової картки

платника податків НОМЕР_1

_______________ О ОСОБА_4 .Лисенко _______________С.В. Кутас

м.п.

Стягнути з ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Сумської міської ради (місцезнаходження: м. Суми, майдан Незалежності , 2, код ЄДРПОУ 23823253) судовий збір у розмірі 1762 гривні 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте Зарічним районним судом м. Суми за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана до Зарічного районного суду м. Суми протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивачем рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Зарічний районний суд м. Суми.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне рішення суду виготовлено 26 грудня 2019 року.

Суддя О.В. Грищенко

Джерело: ЄДРСР 86647481
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку