open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
№ 207/1731/19

№ 2/207/1155/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2019 року м. Кам`янське .

Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі головуючого судді Скиби С.А. , при секретареві Крупновій І.М. , розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Кам`янське справу № 207/1731/19 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Служба у справах дітей Адміністрації Південного району , про надання дозволу на зняття з реєстрації та реєстрацію дитини за фактичним місцем проживання без згоди батька ,

В С Т А Н О В И В

У травні 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою , у якій просила надати їй дозвіл на зняття з реєстрації місця проживання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з адреси : АДРЕСА_1 , та здійснення реєстрації дитини за адресою : АДРЕСА_2 , без згоди батька дитини ОСОБА_2 , оскільки з 2013 року по 2015 рік з відповідачем ОСОБА_2 перебувала у фактичних шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу , від яких мають малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідач сплачує аліменти на утримання дитини за рішенням суду . Після припинення шлюбних відносин 22 травня 2017 року купила квартиру АДРЕСА_3 , у якій фактично мешкають разом з дитиною , але зареєстровані у її матері за адресою : АДРЕСА_1 . Після припинення шлюбних відносин з відповідачем між ними було визначено місце проживання дитини саме з нею . Дитина за місцем фактичного проживання відвідує дитячий садок . 14 травня 2019 року вона звернулася до Центру надання адміністративних послуг Адміністрації Заводського району Кам`янської міської ради з метою зняття з місця реєстрації малолітньої дитини та реєстрації за місцем фактичного проживання у її квартирі , однак 19 травня 2019 року у проведенні вказаної реєстраційної дії їй було відмовлено , оскільки відсутня згода батька дитини на зняття з реєстрації та реєстрацію дитини за новим місцем проживання . Вона неодноразово зверталася до відповідача з проханням про надання ним згоди на зміну місця реєстрації малолітньої дитини , однак відповідач відмовився надати письмовий дозвіл на зміну місця реєстрації та запропонував їй відмовитися від стягнення з нього аліментів на утримання дитини в замість надання його згоди .

Позивачка ОСОБА_1 у судове засідання не явилася , письмово просила розглядати справу без її участі , заявлений позов підтримала повністю .

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання чотири рази не явився , про день та час розгляду справи повідомлений належним чином , причину неявки суду не повідомив , не надав відзив , позивачка не заперечує проти такого вирішення справи , тому суд проводить заочний розгляд справи .

Представник третьої особи Служби у справах дітей Адміністрації Південного району Посунько О.В. у судове засідання не явилася , письмово просила розглянути справу у її відсутність .

Суд , вивчивши матеріали справи , вважає , що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав .

У судовому засіданні встановлено , що з 2013 року по 2015 року позивачка перебувала з відповідачем ОСОБА_2 у фактичних шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу . Сторони ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а.с. 8 ) .

Згідно акту проживання без реєстрації від 22 квітня 2019 року , виданого Комунальним підприємством Кам`янської міської ради «УКОЖФ» ( а.с. 12 ) позивачка ОСОБА_1 та малолітня дитина ОСОБА_3 дійсно проживають з червня 2017 року за адресою : АДРЕСА_2 . З акту про фактичне проживання осіб від 13 травня 2019 року , виданого Квартальним комітетом № 18 ( а.с. 13 ) та довідки про реєстрацію місця проживання від 14 травня 2019 року № 1585 , виданої відділом реєстрації місця проживання фізичних осіб Адміністрації Південного району Кам`янської міської ради ( а.с. 14 ) вбачається , що позивачка ОСОБА_1 та малолітня дитина ОСОБА_3 зареєстровані за адресою : АДРЕСА_1 .

22 травня 2017 року позивачка купила квартиру АДРЕСА_3 ( а.с. 9 ) , де має намір зареєструватися разом малолітнім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак у знятті малолітньої дитини з місця реєстрації за адресою : АДРЕСА_1 , позивачці було відмовлено , оскільки відсутня згода батька дитини ОСОБА_2 на зняття з реєстрації та реєстрацію дитини за новим місцем проживання ( а.с. 15 ) . Відповідач добровільно не надає письмової згоди на зняття з реєстрації та реєстрації малолітньої дитини за новою адресою .

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків .

Згідно з ч. 4 ст. 29 ЦК України 2003 року місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років , є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них , з ким вона проживає , опікуна або місцезнаходження начального закладу чи закладу охорони здоров`я , в якому вона проживає .

Відповідно до ч. 1 ст. 160 СК України місце проживання дитини , яка не досягла десяти років , визначається за згодою батьків .

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Конституції України кожному , хто на законних підставах перебуває на території України , гарантується свобода пересування , вільний вибір місця проживання , право вільно залишати територію України , за винятком обмежень , які встановлюються законом .

За вимогами ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено , що реєстрація місця проживання і зняття з місця реєстрації особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників .

Пунктом 18 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 207 передбачено , що у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини , яка не досягла 14 років , реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи , яка приймає заяву , або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків ( крім випадків , коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування ) .

Оскільки невизначеність реєстрації місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за фактичним місцем проживання зі своєю матір`ю суперечить її інтересам та суттєво обмежує реалізацію її прав , гарантованих Конституцією та законами України , зокрема права на свободу пересування та вільний вибір місця проживання , права на освіту , охорону здоров`я та соціальний захист , суд вважає , що позовні вимоги про надання дозволу на зняття з реєстрації та реєстрацію місця проживання дитини без згоди батька підлягають задоволенню .

При розподілі судових витрат суд враховує , що позов задоволено , тому судові витрати підлягають стягненню з відповідача на користь позивачки .

Керуючись ст. 160 СК України 2003 року , ст. 29 , 242 ЦК України 2003 року, ст. 10 , 19 , 81 ЦПК України , суд

В И Р І Ш И В

Надати дозвіл ОСОБА_1 , місце проживання : АДРЕСА_2 , номер облікової картки платника податків : НОМЕР_1 , на зняття з реєстрації місця проживання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з адреси : АДРЕСА_1 , без згоди батька дитини ОСОБА_2 , місце проживання : АДРЕСА_4 , номер облікової картки платника податків : не відомий , та на здійснення реєстрації малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за місцем проживання матері за адресою : АДРЕСА_2 , без згоди батька дитини ОСОБА_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір на користь ОСОБА_1 в сумі 768 гривень 40 копійок .

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення . Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя С.А. Скиба

Джерело: ЄДРСР 86533219
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку