open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СОЛОМ`ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03037, м. Київ, вул. Максима Кривоноса, 25; тел. (факс): 249-79-28; e-mail: inbox@sl.ki.court.gov.ua

03113, м. Київ, вул. Полковника Шутова, 1; тел.: (044) 456-51-65, факс: 456-93-08

_________________________________________________________________________________

Справа № 760/27940/19

Провадження №2-о/760/16/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

І . Вступна частина

15 січня 2019 року в місті Києві

Солом`янський районний суд м. Києва

у складі головуючого судді Коробенка С.В.

за участю секретаря Семененко А.Д.

розглянув у судовому засіданні в залі суду цивільну справу в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 про встановлення факту звільнення, заінтересовані особи: Солом`янська районна філія Київського міського центру зайнятості, Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

ІІ. Описова частина

У жовтні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до Солом`янського районного суду м. Києва із заявою про встановлення факту звільнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерселект».

Свою заяву вона мотивує наступними обставинами.

Вказує, що 01 грудня 2014 року її було прийнято на посаду бухгалтера Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерселект». 17 травня 2018 року директор вказаного товариства ОСОБА_2 був заарештований, та відносно нього обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в СІЗО м. Херсон.

Крім того, як стверджує Заявниця, діяльність ТОВ «Інтерселект» з 2 травня 2018 року внесена РНБО України до списку заборонених організацій.

ОСОБА_1 стверджує, що у товаристві офіційно працевлаштовані дів особи: вона і директор ОСОБА_2 Директор є і засновником, і підписантом документів. У зв`язку з цим звітність підприємства ТОВ «Інтерселект» з дати арешту ОСОБА_2 у всі державні органи не подається, заробітна плата не виплачується, фірма не працює.

На даний час, як зазначає Заявниця вона позбавлена можливості вирішити питання про житлову субсидію, грошову допомогу, оформлення пенсії, офіційного працевлаштування, стати на облік по безробіттю.

ОСОБА_1 зазначає, що 04 вересня 2018 року нею на адресу ТОВ «Інтерселект» було направлено заяву про звільнення згідно зі ст. 38 КЗпП України за власним бажанням, і зазначене поштове відправлення було отримане уповноваженою особою 11 вересня 2018 року. Відтак, як стверджує Заявниця , вона мала бути звільнена з 25 вересня 2018 року, проте враховуючи відсутність посадової особи, яка має видати офіційний наказ, розірвання трудового договору належним чином не оформлене, а тому, як стверджує Заявниця , необхідним є встановлення факту її звільнення з посади бухгалтера з 25.09.2018 в судовому порядку.

У судове засідання Заявниця не з`явилася, подала заяву про розгляд її справі у її відсутність, заяву просила задовольнити.

Заінтересована особа також представника до суду не направила, пояснень на заяву від неї не надійшло.

ІІІ . Мотивувальна частина

Дослідивши надані письмові докази, суд встановив наступні обставини.

Судом встановлено, що з 01.12.2014 ОСОБА_1 була прийнята на посаду бухгалтера в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Інтерселект».

31 серпня 2018 року ОСОБА_1 написала заяву на ім`я директора ТОВ «Інтерселект» ОСОБА_2 про звільнення з посади бухгалтера за власним бажанням.

Зазначена заява була направлена на адресу ТОВ «Інтерселект» та отримана уповноваженою особою 11 вересня 2018 року. (а.с. 13)

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Відомостей про видання наказу про звільнення ОСОБА_1 з посади бухгалтера матеріали справи не містять.

Більше того, з довідки Пенсійного фонду України вбачається, що починаючи з травня 2018 року нарахування заробітної плати ОСОБА_1 не здійснюється, проте по грудень включно Заявниця продовжувала числитися працевлаштованою в ТОВ «Інтерселект».

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Відповідно до ст. 38 КЗпП України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

У зв`язку із тим, що належним чином оформленого рішення про звільнення ОСОБА_1 з роботи не існує, в той час, як закон гарантує її право бути звільненою протягом 2 тижнів з моменту подання заяви про звільнення за власним бажанням, суд приходить до висновку можливість встановлення факту розірвання трудового договору між ТОВ «Інтерселект» та ОСОБА_1 з 25.09.2018. При цьому суд враховує відсутність будь-якого спору з даного питання, що дозволяє розглянути справу в порядку окремого провадження.

І V. Резолютивна частина

Керуючись ст. 38 Кодексу законів про працю України, ст. 43 Конституції України, ст.ст. 4, 5, 12, 13, 76-81, 263-265, 315-319 ЦПК України, суд вирішив:

1.Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт звільнення ОСОБА_1 з посади бухгалтера Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерселект» з 25 вересня 2018 року на підставі ч.1 ст.38 Кодексу законів про працю України.

2.Судові витрати покласти на ОСОБА_1 .

3.Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

4.Заявник: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ;

Заінтересована особа: Солом`янська районна філія Київського міського центру зайнятості, адреса: м. Київ, вул. Жилянська, 47Б; код 41739461;

Заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України у м. Києві, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 16; код 42098368.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 86491948
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку