open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 675/1820/19

Провадження № 2-о/675/86/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"29" листопада 2019 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі головуючої судді Янішевської О. С., секретаря судового засідання Беліци М. О.,

з участю заявниці ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ізяславі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління Пенсійного Фонду України в Хмельницькій області, про встановлення факту перебування на утриманні,

В С Т А Н О В И В:

22 серпня 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту перебування на утриманні ОСОБА_2 , мотивуючи це тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 , з яким заявниця перебувала у зареєстрованому шлюбі з 09 листопада 1980 року. Заявниця вказала, що з чоловіком вона проживала разом і вела спільне господарство в АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 зазначила, що ОСОБА_2 являвся військовим пенсіонером, а вона на день смерті чоловіка працювала кондуктором у ВАТ «Ізяславське автопідприємство 16840», звідки була звільнена. Заявниця повідомила, що доходи сім`ї складалися із заробітної плати самої ОСОБА_1 та пенсії її чоловіка, при цьому доходи чоловіка набагато перевищували доходи заявниці і фактично являлись єдиним засобом існування ОСОБА_1 . Після смерті чоловіка ОСОБА_1 зверталась до відповідного управління Пенсійного Фонду України з метою отримання пенсії по втраті годувальника, однак для отримання такої пенсії заявниці необхідно підтвердити факт свого перебування на утриманні чоловіка ОСОБА_2 . Для підтвердження зазначеного факту ОСОБА_1 зверталась до Ізяславської міської ради, однак іншим чином довести вказаний факт заявниця не має змоги, а тому звернулася з зазначеною заявою до суду.

Заявниця ОСОБА_1 у судовому засіданні заявлені вимоги підтримала повністю.

Представник заінтересованої особи - Головного управління Пенсійного Фонду України в Хмельницькій області - у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з письмовою заявою про розгляд справи за відсутності представника управління.

Допитавши заявницю, свідків, перевіривши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

За вимогами ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

22 серпня 2019 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту перебування на утриманні. 22 серпня 2019 року вказана заява прийнята до розгляду та відкрите провадження у справі. 13 вересня 2019 року закінчене підготовче провадження, справа призначена до судового розгляду по суті.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 09 листопада 1980 року актовим записом № 8 у Тишевицькій сільській раді Ізяславського району Хмельницької області, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу, копія якого додана до матеріалів справи.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Ізяславі Хмельницької області, що підтверджується відомостями свідоцтва про смерть, копія якого додана до матеріалів справи.

ОСОБА_2 являвся учасником бойових дій, пенсіонером відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», що підтверджується відповідними посвідченнями, копії яких додані до матеріалів справи.

На момент смерті ОСОБА_2 був зареєстрований у АДРЕСА_1 , разом з ним була зареєстрована ОСОБА_1 , що підтверджується доданою до матеріалів справи довідкою Ізяславської міської ради Хмельницької області № 3647, виданою 11 червня 2019 року.

Відповідно до ч. 3 ст. 1 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» члени сімей військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули чи померли або пропали безвісти, мають право на пенсію в разі втрати годувальника.

Згідно ч. 1 ст. 30 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які перебували на їх утриманні (стаття 31).

За вимогами ст. 31 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» члени сім`ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування. Члени сім`ї померлого, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які самі одержували будь-яку пенсію, мають право перейти на нову пенсію.

ОСОБА_1 посилається на те, що перебувала на утриманні чоловіка ОСОБА_2 , оскільки він отримував пенсію, а вона працювала кондуктором у ВАТ «Ізяславське автопідприємство 16840», однак розмір пенсії ОСОБА_2 у три і більше рази перевищувала розмір заробітної плати ОСОБА_1 , а тому пенсія ОСОБА_2 фактично являлась постійним і основним джерелом доходів заявниці. Вказані обставини підтверджуються наданими суду довідками Головного управління Пенсійного Фонду України в Хмельницькій області про розмір пенсії ОСОБА_2 , архівними довідками Районного трудового архіву Ізяславської районної ради № 930-Б від 18 вересня 2019 року та 1077-Б від 29 жовтня 2019 року, відомостями з трудової книжки ОСОБА_1 , копія якої додана до матеріалів справи, поясненнями допитаних в ході судового розгляду свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Іншим шляхом встановити факт, про який просить заявниця не виявляється можливим, що підтверджується поясненнями заявниці, листами Ізяславської міської ради та Головного управління Пенсійного Фонду України в Хмельницькій області.

Таким чином, суд вважає доведеним факт перебування ОСОБА_1 на утриманні чоловіка ОСОБА_2 .

Факт, про встановлення якого просить заявниця, має для неї юридичне значення, оскільки надає право на отримання пенсії, що передбачено Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Керуючись Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», ст. ст. 2, 12, 13, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 92, 95, 133, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 293, 315, 352, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , паспорт серія НОМЕР_2 , виданий Ізяславським РС УДМС України в Хмельницькій області 22 листопада 2016 року, жительки АДРЕСА_1 ,), заінтересована особа Головне управління Пенсійного Фонду України в Хмельницькій області (29013, м. Хмельницький, вул. Герцена, 10, код ЄДРПОУ 21318350) про встановлення факту перебування на утриманні задовольнити.

Встановити факт перебування ОСОБА_1 на утриманні чоловіка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , котрий помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його оголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складене 06 грудня 2019 року.

Суддя О. С. Янішевська

Джерело: ЄДРСР 86393567
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку