open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження №2/702/389/19 Справа №702/938/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2019 року м. Монастирище

Монастирищенський районний суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Діденко Т.І., з участю секретаря - Прилуцької О.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про розірвання шлюбу.

Підставами своїх вимог вважає те, що 14 листопада 2018 року вона із відповідачем зареєструвала шлюб, про, що Монастирищенським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області складено актовий запис №70.

Від даного шлюбу є малолітня дитина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Взаємні відносини із відповідачем з моменту укладення шлюбу були складними, немає взаєморозуміння. Відповідач постійно вживає спиртні напої, вчиняє сварки, наносить їй тілесні ушкодження. На даний час шлюбні відносини припинені, вони не проживають разом, вона із дитиною проживає із своїми батьками.

Відповідач постійно приходить в нетверезому стані до її батьків, вчиняє сварки та наносить їй та батькам тілесні ушкодження, погрожує фізичною розправою. Дії відповідача мають ознаки кримінального правопорушення. За даним фактом нею неодноразово викликались працівники поліції, що підтверджується талонами – повідомленнями єдиного обліку № 2439, 2440, 243, 10.

Відновлювати шлюбні відносини вона не бажає. Збереження шлюбу суперечить її інтересам та інтересам її малолітньої дитини.

Позивач просить розірвати шлюб, після розірвання шлюбу залишити її прізвище « ОСОБА_4 ».

Позивач ОСОБА_1 позов підтримала повністю, просить його задоволити, справу розглядати у її відсутність, про що подала письмову заяву від 16.12.2019.

Відповідач ОСОБА_2 позов визнав повністю, просить справу розглядати без нього, про що подав до суду письмову заяву від 05.12.2019.

Дослідивши матеріали справи, враховуючи позицію позивача та відповідача, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Відповідно до статті 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Задовольняючи позов про розірвання шлюбу, суд виходить з того, що добровільність шлюбу - одна з основних його засад. Шлюб - це сімейний союз, при цьому слово «сімейний» засвідчує, що шлюб створює сім`ю, а слово «союз» підкреслює договірну природу шлюбу, яка зумовлює його добровільний характер. Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання. Розірвання шлюбу засвідчує стійкий розлад подружніх стосунків. Позов про розірвання шлюбу може бути пред`явлений одним із подружжя. Для поваги до права дружини або чоловіка на пред`явлення вимоги про розірвання шлюбу потрібен прояв другим з подружжя власної гідності, поваги до себе.

Позивачка скористалася даним правом та звернулася до суду з цим позовом, наполягає на розірванні шлюбу. Збереження шлюбу можливе на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги та підтримки, тобто на тому, що є моральною основою шлюбу, а позивачка не має наміру зберігати шлюб з відповідачем.

Відповідач вчиняє насильство в сім`ї, що підтверджено талонами-повідомленнями єдиного обліку № 2439, 2440, 2443 від 15.10.2019 про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію; талоном-повідомленням єдиного обліку № 10 від 14.11.2019 про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію.

Суд вважає, що причини, які спонукають позивачку наполягати на розірванні шлюбу є обґрунтованими і подальше спільне життя подружжя та збереження шлюбу суперечило б їх інтересам, що має істотне значення, внаслідок чого позов підлягає задоволенню.

Згідно ст. 51 Конституції України та ст.24 Сімейного кодексу України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов`язки у шлюбі та сім`ї. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Відповідно до ст.110 СК України позов про розірвання шлюбу може бути пред`явлений одним із подружжя. Позов про розірвання шлюбу не може бути пред`явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

Відповідно до ч.2 ст.110 СК України законодавець не вимагає, аби одного з подружжя визнали злочинцем по відношенню до іншого, задля того, щоб надати потерпілому право розлучитися з кривдником. Мове йде лише про «протиправну поведінку, що містить ознаки злочину».

Відповідно до ст.141 ЦПК України судові витрати підлягають стягненню із відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.105, 110, 112 Сімейного кодексу України; ст. 6, 12, 263-265, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити. Розірвати шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , який зареєстрований 14.11.2018 Монастирищенським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, актовий запис за № 70.

Після розірвання шлюбу ОСОБА_1 залишити прізвище « ОСОБА_4 ».

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при подачі позову, у розмірі 384,20 грн (триста вісімдесят чотири гривні 20 коп), що був сплачений відповідно до квитанції №0.0.1506994880.1 від 28.10.2019 в сумі 768,40 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати в сумі 384,20 грн. (триста вісімдесят чотири гривні 20 коп.).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду через Монастирищенський районний суд.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_1 , зареєстрована та проживає по АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований по АДРЕСА_2 .

Суддя Т.І. Діденко

Джерело: ЄДРСР 86388802
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку