open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

19.11.2019

Справа № 331/2555/18

Провадження 2/331/69/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

« 19» листопада 2019 р. м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого - судді Антоненко М.В.

при секретарі - Андрієнко С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м. Запоріжжі, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПАТ « Запоріжгаз» про захист прав споживачів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ПАТ «Запоріжгаз» про зобов`язання відновити становище з обліку споживання природного газу, здійснення перерахунку боргових зобов`язань, захист прав споживачів.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 05.01.2003 року між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ПАТ «Запоріжгаз» було укладено договір № 1025 про надання населенню послуг з газопостачання.

В подальшому, Постановою Національної комісієї, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послу від 30.09.2015 року № 2948 Затверджено типовий договір розподілу природного газу, згідно п. 1.3 договору "1.3. Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання Споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення Споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної Споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього Договору, яку в установленому порядку Оператор ГРМ направляє Споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього Договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ. та/або документально підтверджене споживання природного газу".

Позивач як споживач природного газу, постійно оплачує рахунки відповідача за природний газ за лічильником газу.

Таким чином, позивач є побутовим споживачем природного газу, особовий рахунок № 06003391365 . Оплата за послуги газопостачання здійснювалась позивачем своєчасно, заборгованість за спожитий природний газ відсутня, на нього розповсюджується дія Типового договору розподілу природного газу.

20.11.2017 року представниками відповідача було демонтовано, для направлення засобу вимірювальної техніки на експертизу, лічильник газу типа G4 Галлус, заводський номер 003553726 встановлений за адресою: АДРЕСА_1 (копія протоколу №836 направлення засобу вимірювальної техніик на експертизу додається).

18.12.2017 року відповідачем було проведено експертизу лічильника газу (копія акту №1247 експертизи лічильника газу додається). В акті експертизи зазначені наступні висновки "Несанкціоноване втручання і в роботу ЗВТ не виявлено. Повірочна пломба не порушена, відбиток тавра державного повірника відповідає встановленому зразку. Лічильник працює в позаштатному режимі. Лічильник не придатний до подальшої експлуатації, підлягає заміні.

В подальшому відповідачем 18.12.2017 року було складено акт про порушення №ВЛВ-0190, в якому зазначено "встановлено порушення Кодексу газорозподільних систем: позаштатний режим работа ЗВТ. В подальшому 27.12.2017 року комісія Оператора ГРМ погодил цей акт.

27.02.2018 року на адресу позивача відповідачем було надіслано поштою лист, який отримано 02.03.2018 р., він містить: супровідний лист від 19.02.2018 року № Zp03.2-сл-2584-0218, акт-розрахунок не облікованого (донарохованого) об*єму (обсягу) природного газу від 12.02.2018 року, рахунок на сплату не облікованого (донарахованого) об*єму (обсягу) природного газу від 12.02.2018 року. Виходячи з відомостей, які в них містяться "Відповідно до вимог Кодексу, а саме пункту 8, глави 3, розділу XI рішенням комісії 6ув проведений перерахунок (донарахування) об*ємів (обсягів) природного газу за період з 01.09.201 року по 19.11.2017 року на суму 7699, 16 грн.

10.03.2018 року позивачем отримано від відповідача повідомлення про припинення розподілу природного газу №zp02.1-cп-3544-0318 від 07.03.2018 року, згідно якого: підставою для припинення розподілу природного газу є заборгованість за природний газ в су 7699,16 грн, яка нарахована на підставі акту про порушення, відображена у рахунку на оплату залишилась непогашеною на 01.03.2018 року. Заборгованість у сумі 7699,16 до теперешнього часу залишилась непогашеною. У зв*язку з вищевикладеним ПАТ "Запоріжгаз" буде змушено припини розподіл природного газу 02.04.2018 року".

Позивач ОСОБА_1 вважає, що діями відповідача порушені його права, як споживача природного газу, окрім того, з моменту демонтажу представниками відповідача лічильника газу, який належить позивачу, до цього безпосередньо відповідачем порушені вимоги нормативних актів, які регулюють відносні між постачальником природного газу та його побутовим споживачем, а саме.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, я споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замови зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договоре Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це суперечить суті зобов`язання.

Згідно змісту Закону України «Про захист прав споживачів». Споживач - громадян (фізична особа), котрий придбає, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити товари (роботи, послуги) для власних побутових потреб; Виконавець - підприємство, установа, організація або громадянин-підприємець, які виконують роботи або надають послуги. Закон регулює відносини споживача з підприємством, установою, організацією чи громадянином-підприємцем, які виготовляють та продають товари, виконують роботи і надають послуги, незалежно від форм власності та організаційних форм підприємництва.

Приписами ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів» врегульовані права споживача у сфері торговельного та інших видів обслуговування, в той час як правовідносини сторонами щодо прав споживача у сфері надання житлово-комунальних послуг газопостачання регулюються спеціальними нормативно-правовими актами - Законами України «Про житлово-комунальні послуги». «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» та постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.1999 р. № 2246 «Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання».

Згідно із п. 5 ч. З ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач таких послуг зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Плата за комунальні послуги відповідно до ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» нараховується щомісячно, а її розмір розраховується за затвердженими в установленому порядку тарифами та відповідно до показань приладів обліку або за встановленими нормами.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», лічильники мають бути встановлені за рахунок газопостачальної організації, в залежності від раніше встановленого газового обладнання та у визначенні строки для населення.

Вичерпний перелік підстав для проведення експертизи лічильників газу визначено у п.3.1. Положення про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті, затвердженого Наказом Міністерства палива та енергетики України № 619 від 27.12.2005 p., зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.01.2006 р. за № 53/11927, а саме - лічильники газу під час експлуатації підлягають експертизі в таких випадках: 3.1.1. У разі сумніву споживача щодо відповідності показів лічильника об`ємам газу, використаних газовими приладами та пристроями споживача за письмовим зверненням споживача.3.1.2. У разі виявлення споживачем ознак порушення конструкції лічильника газу, у тому числі справності лічильного механізму, або порушень у роботі лічильника газу за письмовим зверненням споживача. 3.1.3. У разі виявлення представником газопостачальної (газотранспортної) організації: - невідповідності показів лічильника об`ємам газу, використаних газовими приладами та пристроями споживача; - ознак порушень конструкції лічильника газу, у тому числі справності лічильного механізму, або порушень у роботі лічильника;-ознак зняття мастичних пломб або порушення повірчого тавра; -зриву або пошкодження пломб газопостачальної (газотранспортної) організації на лічильнику газу або на патрубках лічильника; - пристроїв, які застосовані для навмисного заниження показів лічильника газу.

У разі виявлення представником газопостачальної (газотранспортної) організації ознак порушень, зазначених у підпункті 3.1.3 цього Положення, складається акт про виявлені порушення. Акт про виявлені порушення складається у двох примірниках. Один примірник акта про виявлені порушення залишається у споживача, а другий залишається у представника газопостачальної (газотранспортної) організації.

Відповідачем ПАТ «Запоріжгаз» було порушено вимоги "Положення про проведення експертизи лічильників газу, встановлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті", затвердженого наказом Міністерства палива та енергетики України від 27.12.2005 N 619 (надалі Положення), Кодексу газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕКП №2494 від 30.09.2016 року (надалі Кодекс), Постанови КМУ від 08.07.2015 року №474 "Про затвердження Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт не було складено акт про демонтаж засобу вимірювальної техніки" (надалі Постанова), Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів затвердженого наказом МЕРТ України № 193 від 08.02.2016 року (надалі Порядок).

Так, відповідачем (його представниками) не було встановлено пошкодження пломб/ЗВТ чи несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ, а тому відповідно до положень п. 1 глави 10 розділу X Кодексу експертиза була ініцийована ним безпідставно.

Також, відповідачем (його представниками) було розпломбовано лічильник газу без зазначення міста встановлення пломби, яку було знято, що підтверджується протоколом № 836 від 20.11.2017 року.

В протоколі про направлення засобу вимірювальної техніки на екпертизу не зазначено: ім*я та по батькові представників відповідача, їх посади та номери посвідчення, також відсутні місце встановлення знятої пломби, не зазначено зрозумілим чином, дата попередньої повірки або ремонту ЗВТ, покази засобу вимірювальної техніки в протоколі 46259 куб.м. різняться з його показами зазначеними в акті №1247 експертизи лічильника газу 46259,02 куб.м..

Відповідачем (його представниками) в порушення вимог п. 3.2.4 Положення не було на вхідний та вихідний патрубки демонтованого лічильника газу поставлені заглушки, які не були опломбовані представником газопостачальної (газотранспортної) організації.

В порушення вимог п. 3.2.5 Положення представник відповідача спільно із споживачем не склав та підписав акт про демонтаж лічильника газу для проведення експертизи (далі - акт про демонтаж лічильника газу), також в порушення вимог п. 3.2.8 Положення про доставлення демонтованого лічильника газу на місце проведення експертизи представником газопостачальної (газотранспортної) організації або споживачем (на його бажання ) не було зроблено відповідний запис в акті про демонтаж лічильника газу.

Окрім того, відповідачем в порушення п. 9 Постанови КМУ від 08.07.2015 року №474 Про затвердження Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повір обслуговування та ремонт не було складено акт про демонтаж засобу вимірювальної техніки.

Експертиза була проведена 18.12.2017 року з порушенням вимог Положення та Кодексу.

Так відповідно до п. 2 глави 10 розділу X Кодексу "Експертиза ЗВТ та/або пломби має б проведена протягом десяти робочих днів з дня складання протоколу". Згідно п. 5 глави 11 розділі Кодексу "5. Позачергова або експертна повірка має бути проведена протягом не більше десяти робочих днів з дати складання протоколу про направлення на позачергову чи експертну повірку, або з дати отримання споживачем (суміжним суб`єктом ринку газу) листа Оператора ГРМ проведення повірки (якщо ініціатором був Оператор ГРМ), або з дати отримання Оператором ГРМ заяви споживача (суміжного суб`єкта ринку газу), якщо ініціатором був споживач". У розпорядженні відповідача (його представників) ЗВТ знаходився з 20.11.2017 року до 18.12.2017 року, тобто відповідачем умисно пропущено строк проведення експертизи (експертної повірки) на 18 діб.

Враховуючи вищезазначені дії та порушення з боку відповідача (його представників) при здійсненні демонтажу ЗВТ та несвоєчасне доставлення його для проведення експертизи відсутність в протоколі будь-яких посилань позаштатний режим роботи ЗВТ міг виникнути з вини відповідача.

В порушення вимог п. 6 розділу 10 глави X Кодексу Під час проведення експертизи комісією не перевірялись: відповідність місць фактичного розташування пломб місцям, зазначеним в протоколі, бо вони в протоколі не були зазначені; цілісність та місцезнаходження пломб, а також ознак порушень, зазначених у протоколі, бо вони також в протоколі не зазначені.

Окрім того, передбачений п. 4 глави 11 розділу X Кодексу протокол щодо направлення на позачергову чи експертну повірку (по одному екземпляру для кожної сторони) не складався, а передбачена п. 3.3.3.3. Положення позачергова повірка згідно з ДСТУ 2708-99 "Метрологія. Повірка засобів вимірювальної техніки. Організація та порядок проведення" на яку посилається відповідач у листі №Zp01.3-лв-1129-0118 від 24.01.2018 не могла проводитися, бо зазначене ДСТУ 2708-99 втратило чинність.

Також, в порушення вимоги п. 8 глави 10 розділу X Кодексу та п. 3.3.3.4. акт експертизи підписано всіма членами комісії, немає підпису юрисконсульта ОСОБА_2 .

В порушення вимог п. 20 розділу 2 Порядку експертну повірку ЗВТ проведено без письмової заяви відповідача, в якій повинно бути зазначено мету експертної повірки і причину, що зумовила її проведення.

Окрім того, в порушення вимог п.3.3.3.4 Положення, розділу 4 Порядку та п. З глави розділу X Кодексу висновку або довідку про непридатність ЗВТ не надано.

Акт експертизи лічильника газу взагалі не містить описової частини, як і яким проводилась експертиза, які при цьому використовувались методики та обладнання. Також висновок експертної комісії про те, що «2. Результати позачергової повірки: непридатний...Лічильник працює в позаштатному режимі", не містить відомостей, яка це саме погрішність, як вона впливає на покази лічильника і в якому обсязі, чи ця погрішність виникла із-за втручання в роботу лічильника і чи могло бути таке втручання, чи можливо ця погрішність виникла в результаті звичайної експлуатації лічильника. Окрім цього не зазначено, чи призводить така погрішність в показах до завищення чи заниження показань, і чи є в цьому вина позивача.

Тому, виходячи з вказаного, наявність вини позивача у невірному на його користь oбчисленні спожитого газу (похибках) відповідачем не доведена і ґрунтується лише на припущеннях.

Згідно листа Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) №16658/16/9-18 від 28.02.2018 року на адресу позивача "Відповідно до інформації ПАТ "Запоріжгаз" за адресою вказаною у Вашому зверненні АДРЕСА_1 особовий рахунок № 0600339135 відкрито на Ваше ім`я, у помешканні встановлені газові прилади: газова плита, проточний газовий водонагрівач та газовий котел. Зареєстровано чотири особи. Опалювальна площа помешкання становить 62 м.кв. Розрахунки, за надані послуги з газопостачання до 20.11.2017 року (дня демонтажу лічильника газу для проведення його експертизи) здійснювались на підставі показань лічильника газу G4 Галлус, заводський номер 003553726, 1996 року випуску, який є Вашою власністю. Слід відмитити, що за поясненнями ПАТ "Запоріжгаз" лічильник G4 Галлус, заводський номер 003553726, 1996 року випуску після проведення періодичної повірки було встановлено та опломбовано за вищевказаною адресою 29.03.2011 року, що підтверджується копією акту №3425 від 29.03.2011 р.

При цьому, за данними ПАТ "Запоріжгаз", 29.03.2016 року - дата настання терміну наступної періодичної повірки G4 Галлус, заводський номер 003553726 , 1996 року випуску. Звертаємо увагу ПАТ "Запоріжгаз" на неухильне дотримання вимог ст. 17 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" та глави 8 розділу X Кодексу в частині проведення своєчасної періодичної повірки лічильника газу...Одночасно зазначаємо, що у разі недосягнення згоди між стропами кожна з осіб відповідно до частини першої статті 16 Цивільного кодексу України має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Таким чином, у разі недосягнення згоди між Вами та ПАТ "Запоріжгаз" стосовно нарахування (донарахування) обсягів природного газу у зв`язку з позаштатним режимом роботи лічильника газу, спірні питання мають бути вирішені у судовому порядку".

Відповідно до п.п. 1-3 п. 8 розділу X Кодексу газорозподільних систем "1. Періодична повірка (у тому числі демонтаж, транспортування монтаж, технічне обслуговування та пов`язаний з такою повіркою ремонт) лічильників газу, які встановлені для розрахунків за спожитий природний газ побутовими споживачами (населенням) для їх побутових потреб, здійснюється за рахунок Оператора ГРМ незалежно від того, чи є він власником ЗВТ. 2. Для належної організації періодичної повірки лічильників газу по об`єктах побутових споживачів Оператор ГРМ повинен: 1) мати в наявності персоніфікований перелік всіх лічильників газу побутових споживачів, що знаходяться на ліцензованій території Оператора ГРМ; 2) забезпечити належний моніторинг термінів спливу міжповірочного інтервалу для складання графіка проведення періодичної повірки лічильників; 3) забезпечити періодичну повірку лічильника протягом міжповірочного інтервалу...У разі пропущення терміну періодичної повірки лічильника газу з вини Оператора ГРМ об`єм спожитого природного газу по об`єкту побутового споживача за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за яким пропущений термін повірки".

Зазначена норма співвідноситься з п.п. 11 п. З розділу XI Кодексу газорозподільних систем «У разі виявлення у побутового споживача пошкодження лічильника газу та/або пломб на ньому та/або несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ/лічильника газу розрахунки, передбачені цією главою, за актом про порушення не здійснюються за період після дати прострочення періодичної повірки лічильника у випадку недотримання з вини Оператора ГРМ строків періодичної повірки лічильника газу».

Відповідно до положень ч. 9 ст. 10 ЦПК України «Якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права)». А тому є безпідставним посилання відповідача в листі №Zp01.3-nB-l 129-0118 від 24.01.2018 (копія листа додається) на те, що "позаштатний режим роботи лічильника не включено до переліку порушень, по яким не проводиться розрахунок об`єму недооблікованого природного газу у випадку недотримання з вини Оператора ГРМ строків періодичної повірки лічильника газу». Крім того, таки дії взагалі є дискримінаційними, порушують норми ст. ст. 21, 24 Конституції України та ч. 2 ст. 633 ЦК України, бо надають перевагу особі, винної в порушенні зобов`язання перед особою, яка в такому порушенні невинна. Таким чином, враховуючи положення ч. 9 ст. 10 ЦПК України до спірних правовідносин за аналогією закону застосовуються положення п.п 1-3 п. 8 розділу X та п.п. 11 п. 3 розділу XI Кодексу газорозподільних систем.

Враховуючи наведене, відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем, в зв`язку з пропущенням з вини Оператору ГРМ терміну періодичної повірки лічильника газу G4 Галлус №003553726, об`єм природного газу по об`єкту побутового споживача за адресою: АДРЕСА_1 за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за якими пропущений термін повірки.

Вимоги відповідача до позивача викликані не винною поведінкою останнього, чим порушуються положення ст. ст. 610, 611, 614, 623, 714, 1166 ЦК України, які передбачають відповідальність за порушення зобов`язання або завдання шкоди лише у випадку вини.

При цьому, будь-яке посилання відповідача на положення Кодексу у цьому випадку не заслуговують на увагу, бо вони суперечать вищевказаним нормам ЦК України, які мають вищу юридичну силу, а в такому випадку згідно п. 7. ст. 10 ЦПК України "У разі невідповідності правові акта правовому акту вищої юридичної сили суд застосовує норми правового акта вищої юридичної сили".

Враховуючи вищенаведені порушення Положення, Кодексу, Постанови, Порядку, а також факт, що вимоги відповідача до позивача про сплату не облікованого (донарахованого) обсягу (обсягу) природного газу суперечать нормам Конституції України та Цивільного кодексу України, такі вимоги є безпідставними, і необхідно зобов`язати відповідача здійснити перерахунок зайво безпідставно нарахованих боргових зобов`язань споживача за період з 01.09.2017 року по 20.11.2017 року показами лічильника газу типа G4 Галлус, заводський номер 003553726.

Звернення позивача до відповідача не надало результатів у перерахунку безпідставно нарахованих боргових зобов`язань споживача за період з 01.09.2017 року по 20.11.2017 року показаннями лічильника газу типа G4 Галлус, заводський номер 003553726 листом №2р01.3-лв-1129-0118 від 24.01.2018 було відмовлено.

Згідно ст. 18 ЗУ "Про захист прав споживачів" 1. Продавець (виконавець, виробиш повинен включати у договори із споживачем умови, які є несправедливими. 2. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов`язків на шкоду споживача. 4. Перелік несправедливих умов у договорах із споживачами не є вичерпним.

Відповідно ст. 21 ЗУ "Про захист прав споживачів" 1. Крім інших випадків порушень прав споживачів, які можуть бути встановлені та доведені виходячи з відповідних положень законодавства у сфері захисту прав споживачів, вважається, що для цілей застосування цього Закону та пов`язаного з ним законодавства про захист прав споживачів права споживача вважаються в будь-яком) порушеними, якщо:3) при наданні послуги, від якої споживач не може відмовитись, а одержати лише в одного виконавця, виконавець нав`язує такі умови одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами та/або виконавцями, не надають споживачеві однакових гарантій відшкодування шкоди, завданої невиконанням (неналежним виконанням сторонами умов договору; 4) порушується принцип рівності сторін договору, учасником яких є споживач;

Включаючи в типовий договір розподілу природного газу підпункт 7 пункту 7.2. розподілу 7 "7.2. Оператор ГРМ має право: 7) інші права, передбачені цим Договором та Кодексом газорозподільних систем" та підпункт 7 пункт 7.4 розділу 7 "7.4. Споживач зобов`язується дотримуватись інших вимог цього Договору та Кодексу газорозподільних систем . Вимоги щодо відповідальності споживача передбачені п. 8 розділу 3 глави XI Кодексу У разі виявлення Оператором ГРМ пошкодження лічильника газу та/або його позаштатного режиму роботу, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу лічильником газу не обліковується або обліковується некоректно (не в повному обсязі), та за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу визначення об`єму спожитого природного газу здійснюється, виходячи з 70 відсотків граничних об`ємів споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців та з урахуванням терміну на його усунення", відповідачем порушується принцип добросовісності наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов`язків на шкоду споживача, відповідача порушують положення ст. ст. 21, 24 Конституції України та ст. ст. 610, 611, 614, 623 633, 714, 1166 ЦК України бо передбачають відповідальність за порушення зобов`язання або завдання шкоди лише без вини споживача, а тому, положення підпункту 7 пункту 7.2. розділу 7 та підпункту 7 пункт 7.4 розділу 7 Типового договору розподілу природного газу в частині виконання пункту 8 глави 3 розділу XI Кодексу газорозподільних систем України, підлягають визнанню недійсними.

Згідно ст. 5 ЦПК України "1. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. 2. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону».

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом.

Так пунктом 8.3. розділу 8 типового договору розподілу природного газу передбачено У разі якщо між Оператором ГРМ і Споживачем не досягнуто згоди про компенсацію завданих збитків чи перерахунок наданих послуг, спірні питання вирішуються в судовому порядку.

Пунктом 12 розділу 5 глави IX Кодексу передбачено "12. Якщо об`єм та/або вартість необлікованого (донарахованого) природного газу буде оскаржуватися споживачем (несанкціонованим споживачем) у судовому порядку, тоді до винесення остаточного рішення у судовій справі заборгованість за необлікований (донарахований) об`єм природного газу не вважається простроченою. 3. У разі якщо між Оператором ГРМ і споживачем не досягнуто згоди щодо компенсації споживачу завданих збитків чи перерахунку наданих послуг, спірні питання вирішуються в судовому порядку».

Посилаючись на вищенаведені обставини, позивач ОСОБА_1 просить суд зобов`язати Публічне акціонерне товариство «Запоріжгаз» відновити становище з обліку споживання природного газу споживачеві ОСОБА_1 у домоволодінні за адресою: АДРЕСА_1 для чого здійснити перерахунок зайво безпідставно нарахованих боргових зобов`язань споживача за період з 01.09.2017 року по 20.11.2017 року за показами лічильника газу типа G4 Галлус, заводський номер 003553726; визнати недійсним положення підпункту 7 пункту 7.2. розділу 7 та підпункту 7 пункт 7.4 розділу 7 Типового договору розподілу природного газу в частині виконання пункту 8 глави 3 розділ) XI Кодексу газорозподільних систем України.

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 26 березня 2018 року по справі відкрите провадження, ухвалено справу розглядати за правилами загального позовного провадження з повідомленням сторін. Справу призначено у підготовче судове засідання на 24 травня 2019 року на 11 год. 00 хв.

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 27 травня 2019 року справу призначено до судового розгляду на 22.08.2019 року на 10 год. 00 хв.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача ПАТ «Запоріжгаз» надав суду письмовий відзив в якому зазначено, що на виконання вимог ст. 16 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» № 2467- V1 від 08.07.2010 р. (який був чинний до 01.10.2015 р.) з 01 липня 2015 р. здійснено відокремлення функцій транспортування, розподілу та постачання природного газу.

З 01.11.2016 введено в дію Закон України «Про ринок природного газу» від 09.04.2015 № 328 VIII (далі - Закон), яким визначено правові засади функціонування ринку природного газу України.

У відповідності до пп. 33 п. 1 ст. 1 Закону ринок природного газу це - сукупність правовідносин, що виникають зокрема у процесі постачання природного газу, а також наданий послуг з його розподілу.

У відповідності до пп. 35 п.1 ст. 1 Закону розподіл природного газу цє - господарська діяльність, що підлягає ліцензуванню і пов`язана з переміщенням природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки споживачам, але що не включає постачання природного газу.

За приписами пп. 17 п. 1 ст. 1 Закону оператор газорозподільної системи це - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із розподілу природного газу газорозподільною системою на користь третіх осіб (замовників).

У відповідності до п. 2 ст. 37 Закону оператор газорозподільної системи провадить діяльність з розподілу природного газу на підставі ліцензії, що видається Регулятором.

Підпунктом 32 п.1 ст.1 Закону визначено, що Регулятор це - національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У відповідності до статті 38 Закону права та обов`язки оператора газорозподільної системи визначаються цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, кодексом газотранспортної системи, кодексом газорозподільних систем, а також договором розподілу природного газу.

За пп. 11 п. ст. 1, п. 1 ст. 41 Закону кодекс газорозподільних систем це - правила експлуатації та доступу до газорозподільної системи, що затверджуються Регулятором.

За приписами статті 40 Закону розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами.

Статтею 1 Закону визначено, що:

- споживач це - фізична особа, фізична особа - підприємець або юридична особа, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, а не для перепродажу, або використання в якості сировини (пп.37 цієї статті);

- побутовий споживач - фізична особа, яка придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність (пп. 23 цієї статті);

- суб`єкт ринку природного газу - оператор газотранспортної системи, оператор газорозподільної системи, оператор газосховища, оператор установки LNG, замовник, оптовий продавець, оптовий покупець, постачальник, споживач (пп. 39 цієї статті).

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09,2015 № 2494 затверджено Кодекс газорозподільних систем, яким визначено взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем (п.2 гл.1 розд. 1 Кодексу ГРМ).

Пунктом 3 гл. 1 розд. 1 Кодексу ГРМ визначено, що його дія поширюється зокрема, на операторів газорозподільних систем, споживачів (у тому числі побутових споживачів), об`єкти яких підключені до газорозподільних систем, та на їх постачальників.

У відповідності до вказаних приписів законодавства з 01 липня 2015 р. Публічне акціонерне товариство по газопостачання та газифікації «Запоріжгаз» на підставі ліцензії з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ газу серія АЕ № 642479 здійснює виключно діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності та користуванні, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління. Відповідно за вказаним в розумінні Закону України «Про ринок природного газу», Кодексу газорозподільних систем ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» серед, суб`єктів ринку природного газу, кваліфікується як Оператор газорозподільної системи ( Оператор ГРМ).

ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» здійснює діяльність з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ газу в межах ліцензійної території.

Пунктом 1 та 2 гл. 1 розд. VI Кодексу ГРМ передбачено, що суб`єкти ринку природного газу (у тому числі споживачі), які в установленому законодавством порядку підключені до газорозподільних систем, мають право на отримання/передачу природного газу зазначеними газорозподільними системами за умови дотримання ними вимог цього Кодексу та укладення договору розподілу природного газу.

Доступ споживачів, у тому числі побутових споживачів, до ГРМ для споживання (постачання) природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 вересня 2015 року № 2498, в порядку, визначеному цим розділом.

Абзацом 2, 3 п. 1 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ передбачено, що Споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт.

Здійснення відбору (споживання) природного газу споживачем за відсутності укладеного договору розподілу природного газу не допускається.

За п.3 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633. 634. 641, 642 Цивільного Кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору (п. 4 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ).

Пунктом 5 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ визначено, що для забезпечення приєднання до договору розподілу природного газу всіх фактично підключених до/через ГРМ споживачів (у тому числі побутових споживачів) Оператор ГРМ в установленому цією главою порядку направляє кожному споживачу супровідним листом за формою додатка 3 до типового договору розподілу природного газу сформовану заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу з персоніфікованими даними споживача та його об`єкта, що складається за формою додатка 1 (для побутових споживачів) або додатка 2 (для споживачів, що не є побутовими) до типового договору розподілу природного газу

Персоніфіковані дані мають бути достатніми для проведення розрахунків та визначення об`єму споживання природного газу, зокрема мають містити: 1) присвоєний споживачу персональний ЕІС-код як суб`єкту ринку природного газу та за необхідності ЕІС-код його точки (точок) комерційного обліку; 2) величину приєднаної потужності об`єкта споживача; 3) перелік комерційних вузлів обліку (за їх наявності)

Згідно з вимогами цього пункту здійснюється приєднання до договору розподілу природного газу споживачів-замовників, які отримують технічний доступ до ГРМ.

Пунктом 7 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ визначено, що фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу.

В лютому 2016 року ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» було сформовано та направлено ОСОБА_1 (Споживачу), заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу.

Відповідно до персоніфікованих даних заяви-приєднання, Споживачеві, як суб`єкту ринку природного газу було присвоєно персональний ЕІС-код № 56 НОМЕР_5 , а облік постачання (розподілу) природного газу на об`єкті ОСОБА_1 здійснювалось згідно показників лічильника газу G4 «GALLUS», заводський № 003553726, 1996 року випуску.

За наслідками направлення Оператором ГРМ Заяви-приєднання до договору розподілу природного газу, з боку ОСОБА_1 заяву повернуто не було.

Проте, протягом 2016 року, 2017 року та поточного періоду 2018 року Споживач здійснював оплату спожитого природного газу на підставі наданих йому з боку його постачальника - ТОВ «ЗАПОРІЖГАЗ ЗБУТ» відповідних рахунків за послуги з газопостачання.

За вказаним вбачається, що факт оплати Споживачем спожитого газу підтверджує споживання ним газу, а отже є діями, які засвідчують бажання Споживача укласти договір розподілу природного газу, що у підсумку є фактом приєднання Споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептуванням договору розподілу природного газу) на умовах, що зокрема визначені в персоніфікованих даних відповідної заяви-приєднання.

20.11.2017 року фахівцями Відповідача було демонтовано побутовий лічильник газу G 4 «GALLUS», заводський № 003553726 , 1996 року випуску. Про що складено протокол № 000836 щодо направлення засобу вимірювальної техніки на експертизу. Зазначений лічильник газу було упаковано в пакет, який був опломбований пломбою № С 39787106.

В приміщенні Управління метрології ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» Державним повірником ДП «ЗАПОРІЗЬКИЙ НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЦЕНТР СТАНДАРТИЗАЦІЇ МЕТРОЛОГІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ» 18.12.2017 року було проведено експертизу побутового газового лічильника G4 «GALLUS», заводський № 003553726, 1996 року випуску. За результатом проведення експертизи комісією зроблено висновки: «Несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ не виявлено. Повірочна пломба не порушена, відбиток тавра державного повірника відповідає встановленому зразку. Лічильник працює в позаштатному режимі. Лічильник не придатний до подальшого використання, підлягає заміні. Про що складено акт № 1247 експертизи лічильника газу.

Згідно з положеннями пунктів 4 та 7 глави 9 розділу X Кодексу, Оператор ГРМ при проведенні контрольного огляду вузла обліку має право, зокрема, оглядати комерційний ВОГ та його складові на предмет відсутності ознак пошкодження ЗВТ, пошкодження пломб, несанкціонованого втручання в ЗВТ, несанкціонованого газопроводу та/або несанкціонованого підключення газових приладів, внаслідок чого може перевищуватися діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу),

У разі виявлення під час перевірки комерційного ВОГ чи його складових або контрольного огляду вузла обліку ознак нижченаведених порушень представник Оператора ГРМ на місці перевірки складає у порядку, визначеному цим Кодексом, акт про порушення, зокрема про:

1) пошкодження пломб;

2) пошкодження ЗВТ (лічильника газу);

3) наявність зміни параметрів параметризації обчислювача чи коректора об`єму газу;

4) непрацездатність комерційного ВОГ чи його складових та/або його (їх) невідповідність умовам експлуатації чи узгодженій проектній документації або умовам договору;

5) наявність ознак несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ;

6) наявність несанкціонованого газопроводу;

7) несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок чого перевищується діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу).

Пунктом 4 та 6 глави 6 розділу X Кодексу передбачено порядок експлуатації комерційного вузла обліку, а саме: за збереження і цілісність комерційних та дублюючих ВОГ та пломб (відбитків їх тавр) відповідає власник (користувач), на території або у приміщенні якого вони встановлені, що має бути зафіксовано у відповідному акті про пломбування.

У разі виявлення позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ чи його складових, пошкоджень ЗВТ або пошкодження пломб чи захисних елементів власник (користувач), на території або у приміщенні якого встановлений комерційний ВОГ чи його складові, має терміново проінформувати про це Оператора ГРМ та за потреби вжити заходів для недопущення аварійної ситуації з урахуванням техніки безпеки.

Позаштатний режим роботи комерційного ВОГ, зокрема, включає:

1) витоки газу з елементів та конструкції комерційного ВОГ, у тому числі імпульсних ліній манометрів, датчиків тиску і температури тощо;

2) відсутність зміни показань лічильника газу (обчислювача або коректора об`єму газу), загальмованість або рух з ривками зчитувального механізму при фактичній витраті (споживанні) природного газу;

3) наявність сторонніх шумів та нехарактерних звуків при роботі лічильника газу чи іншого ЗВТ;

4) індикація або наявність повідомлень про порушення в роботі ЗВТ, в тому числі про необхідність зміни елементів живлення;

5) забруднення або відкладання осадів, потрапляння сторонніх предметів до внутрішньої порожнини вимірювального трубопроводу або лічильника газу чи на робочі поверхні первинних перетворювачів;

6) інші ознаки порушень вимог щодо експлуатації ЗВТ, які можуть вплинути на результати вимірювання.

Враховуючи вищезазначені підстави 18.12.2017 року було складено акт про порушення № ВЛВ-0190.

В акті про порушення № ВЛВ-0190 від 18.12.2017 року, який було вручено споживачу під підпис в пункті 8 зазначена дата та місце проведення комісії, що відповідає вимогам пункту 8 глави 5 розділу XI Кодексу, а саме:

При складанні акта про порушення представник Оператора ГРМ зазначає в ньому про необхідність споживача (несанкціонованого споживача) бути присутнім на засіданні комісії, на якому буде розглянуто складений акт про порушення, та визначає:

1) місцезнаходження комісії з розгляду актів про порушення;

2) дату та орієнтовний час проведення засідання комісії, на якому буде розглядатися складений акт про порушення;

3) контактний телефон особи Оператора ГРМ (для уточнення інформації щодо часу та місця засідання комісії).

За результатами розгляду акту про порушення (№ ВЛВ - 0190 від 18.12.2017 року) на засіданні комісії 27.12.2017 року, за участю споживача ОСОБА_1 , було прийнято рішення про його задоволення в повному обсязі.

За виявлене порушення, відповідно пункту 8 глави 3 розділу XI Кодексу у разі виявлення Оператором ГРМ пошкодження лічильника газу та/або його позаштатного режиму роботу, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу лічильником газу не обліковується або обліковується некоректно (не в повному обсязі), та за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу визначення об`єму спожитого природного газу здійснюється, виходячи з 70 відсотків граничних об`ємів споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника (контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців) та з урахуванням терміну на його усунення.

Таким чином, розрахунок об`єму необлікованого природного газу за адресою АДРЕСА_1 здійснюється за граничними об`ємами споживання природного газу з 01.09.2017 року (31.08.2017 року дата останнього контрольного зняття показників лічильника газу) по 19.11.2017 року (20.11.2017 дата демонтажу лічильника газу) з урахуванням усіх газових приладів (газова плита, проточний газовий водонагрівач, газовий котел), опалювальної площі 62,00м2, зареєстрованих чотирьох осіб.

Згідно до пункту 11 глави 5 розділу XI при розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу має бути віднятий об`єм природного газу, фактично сплачений споживачем протягом періоду порушення та розрахунок здійснюється за цінами закупівлі природного газу оператором ГРМ протягом періоду необлікованого природного газу.

В опалювальний період починаючи з 01.10.2017року норма споживання на 1м2 опалювальної площі 11м газу.

Опалювальна площа 62,00м2 х 11 м3 = 682,00м3 + 23,6 м3 х 4 особи = 776,40 м3 776,40 м3х 0,7%= 543,48 м3

В неопалювальний період Нарахування за користування опалювальними газовими приладами в неопалювальний період з 01.09.2017 р. здійснювалися в обсязі 30% від Норми, що діє в опалювальний період.

Опалювальна площа 62,00м2 х 11м3х 0,3 + 23,6м3 х 4 особи = 299,00 м3

299,00 м3 х 0,7%= 209,30м3

Сума необлікованого (донарахованого) об`єму (обсягу) природного газу складає 7699,16 гри. Акт - розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму (обсягу) та його вартості та рахунок на сплату необлікованого (донарахованого) об`єму (обсягу) та його вартості в сумі 7699,16 грн. були надіслані споживачу з супровідним листом.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та Фінансову звітність в Україні» № 996 -XIV від 16.07.1999 р.. бухгалтерський облік - це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Тобто, визначення розрахованої вартості необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу у розмірі 7699,16 грн. є нічим іншим, як даними бухгалтерського обліку ПАТ «Запоріжгаз», які останній повідомив Позивачу. Саме по собі ведення підприємством бухгалтерського обліку не створює і апріорі не може створювати чи змінювати права та обов`язки третіх осіб. Чинне законодавство України не встановлює, що дані бухгалтерського обліку юридичних осіб мають силу безспірної вимоги і є обов`язковими для будь-яких інших осіб.

З викладеного вище можна дійти висновку про те, що саме визначення розрахованої вартості необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу у розмірі 7699,16 грн., є даними бухгалтерського обліку, не можуть спричиняти настання негативних наслідків для Позивача чи будь-якої іншої особи.

Відповідно до ст.. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996 - X1V від 16.07.1999 о., бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Тобто, ведення бухгалтерського обліку є супутнім елементом господарської діяльності і не є правом чи обов`язком Позивача.

Несплата Позивачем розрахованої вартості необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу у розмірі 7699,16 грн., лише надає право Відповідачу звернутися до суду із вимогою про стягнення даної суми (оскільки Відповідач вважатиме порушеним своє право на одержання розрахованої вартості необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу).

Згідно зі ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до змісту ст.ст. 11,15 ЦK України цивільні права і обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства. Кожна особа має право на судовий захист.

Захист цивільних прав - це передбачені законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

Під способом захисту суб`єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально - правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання] порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника. Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів дається в ст. 16 ЦК України.

Власник порушеного права може скористатися не будь - яким, а цілком конкретним способом захисту свого права. Частіше за все спосіб захисту порушеного права прямо визначається спеціальним законом, який регламентує конкретні цивільні правовідносини.

Таким чином, рахунок на оплату вартості необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу у розмірі 7699,16 грн. є внутрішніми документами ПАТ «Запоріжгаз» і не належить до актів у розумінні ст. 16 ЦК України.

Типовий договір розподілу природного газу, затверджено постановою НКРЕКП № 2498 від 30.09.2015 р. зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за № 1384/27829.

Договір розподілу природного газу укладається з урахуванням статей 633. 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України.

Частини 1 статті 633 Цивільного кодексу України зазначає, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Як встановлено частиною 2 статті 633 Цивільного кодексу України умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом (частина 3 статті 633 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частини 6 статті 633 Цивільного кодексу України умови публічного договору, які суперечать частині другій цієї статті та правилам, обов`язковим для сторін при укладенні і виконанні публічного договору, є нікчемними.

Згідно частини 4 статті 179 Господарського кодексу України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі:

типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору.

З приводу посилання Позивача на Наказ Міністерства палива та енергетики України від 27.12.2005 року № 619, яким затверджено «ПОЛОЖЕННЯ про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті».

Приписами глави 1 ПОЛОЖЕННЯ передбачено, що Положення розроблено з метою впорядкування відносин між газопостачальними організаціями, газотранспортними організаціями і фізичними особами під час проведення експертизи лічильників газу, які використовуються для обліку природного газу в побуті, та відповідно до Правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 року N 2246 "Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання".

Застосування цього Положення є обов`язковим для газопостачальних організацій, газотранспортних організацій незалежно від форм власності та фізичних осіб, які застосовують лічильники газу для обліку природного газу в побуті.

Постановою Кабінету Міністрів України № 442 від 13.07.2016 року «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» скасовано чинність Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.1999 р. № 2246, якою затверджено «Правила надання населенню послуг з газопостачання».

Таким чином, посилання Позивача на вищезазначений Наказ Міністерства палива та енергетики України від 27.12.2005 року № 619 є безпідставним.

Судом встановлено, що 05.01.2003 року між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ПАТ «Запоріжгаз» було укладено договір №1025 про надання населенню послуг з газопостачання.

Згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 року №2948 Затверджено типовий договір розподілу природного газу. Відповідно до п. 1.3 договору "1.3. Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633,634,641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання Споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення Споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної Споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього Договору, яку в установленому порядку Оператор ГРМ направляє Споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього Договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ. та/або документально підтверджене споживання природного газу".

В лютому 2016 року ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» було сформовано та направлено споживачу ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу. Споживач був підключений до газорозподільної системи ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ».

Відповідно до персоніфікованих даних заяви-приєднання, споживачу ОСОБА_1 було присвоєно персональний ЕІС-код № 56 ХМ14А30380501Т . Облік постачання (розподілу) природного газу за вказаною адресою здійснювався згідно показників лічильника газу G4 «GALLUS», заводський № 003553726, 1996 року випуску.

На протязі 2016 - 2018 років споживач ОСОБА_1 здійснював оплату спожитого природного газу на підставі наданих йому з боку його постачальника - ТОВ «ЗАПОРІЖГАЗ ЗБУТ» відповідних рахунків за послуги з газопостачання, що підтверджує факт приєднання Споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептуванням договору розподілу природного газу) на умовах, що зокрема визначені в персоніфікованих даних відповідної заяви-приєднання.

20.11.2017 року фахівцями Відповідача було демонтовано побутовий лічильник газу G 4 «GALLUS», заводський № 003553726 , 1996 року випуску, про що складено протокол № 000836 щодо направлення засобу вимірювальної техніки на експертизу. Зазначений лічильник газу було упаковано в пакет, який був опломбований пломбою № С 39787106.

18.12.2017 року Державним повірником ДП «ЗАПОРІЗЬКИЙ НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ ЦЕНТР СТАНДАРТИЗАЦІЇ МЕТРОЛОГІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ» було проведено експертизу побутового газового лічильника G4 «GALLUS», заводський № 003553726, 1996 року випуску. За результатом проведення експертизи комісією зроблено висновки: «Несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ не виявлено. Повірочна пломба не порушена, відбиток тавра державного повірника відповідає встановленому зразку. Лічильник працює в позаштатному режимі. Лічильник не придатний до подальшого використання, підлягає заміні. За наслідком експертизи складено акт № 1247 експертизи лічильника газу.

В подальшому, відповідачем 18.12.2017 року було складено акт про порушення №ВЛВ-0190, в якому зазначено "встановлено порушення Кодексу газорозподільних систем: позаштатний режим роботи ЗВТ. 27.12.2017 року комісія Оператора ГРМ погодила цей акт.

27.02.2018 року на адресу позивача ОСОБА_1 відповідачем було надіслано поштою лист, (отримано 02.03.2018 р.) до якого було додано: супровідний лист від 19.02.2018 року № Zp03.2-сл-2584-0218, акт-розрахунок не облікованого (донарохованого) об`єму (обсягу) природного газу від 12.02.2018 року, рахунок на сплату не облікованого (донарахованого) обєму (обсягу) природного газу від 12.02.2018 року в якому зазначено, що "Відповідно до вимог Кодексу, а саме пункту 8, глави 3, розділу XI рішенням комісії 6ув проведений перерахунок (донарахування) об*ємів (обсягів) природного газу за період з 01.09.201 року по 19.11.2017 року на суму 7699, 16 грн.

10.03.2018 року позивачем ОСОБА_1 отримано від відповідача повідомлення про припинення розподілу природного газу №zp02.1-cп-3544-0318 від 07.03.2018 року, в кому зазначено, що підставою для припинення розподілу природного газу є заборгованість за природний газ в су 7699,16 грн., яка нарахована на підставі акту про порушення, відображена у рахунку на оплату залишилась непогашеною на 01.03.2018 року. Заборгованість у сумі 7699,16 до теперішнього часу залишилась непогашеною. У зв`язку з вищевикладеним ПАТ "Запоріжгаз" буде змушено припини розподіл природного газу 02.04.2018 року".

Вказані обставини підтверджуються письмовими доказами, вивченими та оголошеними в судовому засіданні: договором №1025 про надання населенню послуг з газопостачання, копією Типового договору розподілу природного газу, протоколом №836 направлення засобу вимірювальної техніки на експертизу, актом №1247 експертизи лічильника газу, актом про порушення №ВЛВ-0190, актом №3425 від 29.03.2011 року, актом-розрахунком від 12.02.2018 року, рахунком на оплату від 12.02.2018, копією листа НКРЕКГ №16658/16/9-18 від 28.02.2018 року.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

На виконання вимог ст. 16 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» № 2467- V1 від 08.07.2010 р. (який був чинний до 01.10.2015 р.) з 01 липня 2015 р. здійснено відокремлення функцій транспортування, розподілу та постачання природного газу.

З 01.11.2016 введено в дію Закон України «Про ринок природного газу» від 09.04.2015 № 328 VIII (далі - Закон), яким визначено правові засади функціонування ринку природного газу України.

У відповідності до пп. 33 п. 1 ст. 1 Закону ринок природного газу це - сукупність правовідносин, що виникають зокрема у процесі постачання природного газу, а також наданий послуг з його розподілу.

У відповідності до пп. 35 п.1 ст. 1 Закону розподіл природного газу цє - господарська діяльність, що підлягає ліцензуванню і пов`язана з переміщенням природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки споживачам, але що не включає постачання природного газу.

За приписами пп. 17 п. 1 ст. 1 Закону оператор газорозподільної системи це - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із розподілу природного газу газорозподільною системою на користь третіх осіб (замовників).

У відповідності до п. 2 ст. 37 Закону оператор газорозподільної системи провадить діяльність з розподілу природного газу на підставі ліцензії, що видається Регулятором.

Підпунктом 32 п.1 ст.1 Закону визначено, що Регулятор це - національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У відповідності до статті 38 Закону права та обов`язки оператора газорозподільної системи визначаються цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, кодексом газотранспортної системи, кодексом газорозподільних систем, а також договором розподілу природного газу.

За пп. 11 п. ст. 1, п. 1 ст. 41 Закону кодекс газорозподільних систем це - правила експлуатації та доступу до газорозподільної системи, що затверджуються Регулятором.

За приписами статті 40 Закону розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами.

Статтею 1 Закону визначено, що:

- споживач це - фізична особа, фізична особа - підприємець або юридична особа, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, а не для перепродажу, або використання в якості сировини (пп.37 цієї статті);

- побутовий споживач - фізична особа, яка придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність (пп. 23 цієї статті);

- суб`єкт ринку природного газу - оператор газотранспортної системи, оператор газорозподільної системи, оператор газосховища, оператор установки LNG, замовник, оптовий продавець, оптовий покупець, постачальник, споживач (пп. 39 цієї статті).

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09,2015 № 2494 затверджено Кодекс газорозподільних систем, яким визначено взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем (п.2 гл.1 розд. 1 Кодексу ГРМ).

Пунктом 3 гл. 1 розд. 1 Кодексу ГРМ визначено, що його дія поширюється зокрема, на операторів газорозподільних систем, споживачів (у тому числі побутових споживачів), об`єкти яких підключені до газорозподільних систем, та на їх постачальників.

У відповідності до вказаних приписів законодавства з 01 липня 2015 р. Публічне акціонерне товариство по газопостачання та газифікації «Запоріжгаз» на підставі ліцензії з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ газу серія АЕ № 642479 здійснює виключно діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності та користуванні, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління. Відповідно за вказаним в розумінні Закону України «Про ринок природного газу», Кодексу газорозподільних систем ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» серед, суб`єктів ринку природного газу, кваліфікується як Оператор газорозподільної системи ( Оператор ГРМ).

ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» здійснює діяльність з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ газу в межах ліцензійної території.

Пунктом 1 та 2 гл. 1 розд. VI Кодексу ГРМ передбачено, що суб`єкти ринку природного газу (у тому числі споживачі), які в установленому законодавством порядку підключені до газорозподільних систем, мають право на отримання/передачу природного газу зазначеними газорозподільними системами за умови дотримання ними вимог цього Кодексу та укладення договору розподілу природного газу.

Доступ споживачів, у тому числі побутових споживачів, до ГРМ для споживання (постачання) природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 вересня 2015 року № 2498, в порядку, визначеному цим розділом.

Абзацом 2, 3 п. 1 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ передбачено, що Споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт.

Здійснення відбору (споживання) природного газу споживачем за відсутності укладеного договору розподілу природного газу не допускається.

За п.3 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633. 634. 641, 642 Цивільного Кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору (п. 4 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ).

Пунктом 5 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ визначено, що для забезпечення приєднання до договору розподілу природного газу всіх фактично підключених до/через ГРМ споживачів (у тому числі побутових споживачів) Оператор ГРМ в установленому цією главою порядку направляє кожному споживачу супровідним листом за формою додатка 3 до типового договору розподілу природного газу сформовану заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу з персоніфікованими даними споживача та його об`єкта, що складається за формою додатка 1 (для побутових споживачів) або додатка 2 (для споживачів, що не є побутовими) до типового договору розподілу природного газу

Персоніфіковані дані мають бути достатніми для проведення розрахунків та визначення об`єму споживання природного газу, зокрема мають містити: 1) присвоєний споживачу персональний ЕІС-код як суб`єкту ринку природного газу та за необхідності ЕІС-код його точки (точок) комерційного обліку; 2) величину приєднаної потужності об`єкта споживача; 3) перелік комерційних вузлів обліку (за їх наявності)

Згідно з вимогами цього пункту здійснюється приєднання до договору розподілу природного газу споживачів-замовників, які отримують технічний доступ до ГРМ.

Пунктом 7 гл. З розд. VI Кодексу ГРМ визначено, що фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до частин першої, другої та третьої статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно з положеннями пунктів 4 та 7 глави 9 розділу X Кодексу, Оператор ГРМ при проведенні контрольного огляду вузла обліку має право, зокрема, оглядати комерційний ВОГ та його складові на предмет відсутності ознак пошкодження ЗВТ, пошкодження пломб, несанкціонованого втручання в ЗВТ, несанкціонованого газопроводу та/або несанкціонованого підключення газових приладів, внаслідок чого може перевищуватися діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу),

У разі виявлення під час перевірки комерційного ВОГ чи його складових або контрольного огляду вузла обліку ознак нижченаведених порушень представник Оператора ГРМ на місці перевірки складає у порядку, визначеному цим Кодексом, акт про порушення, зокрема про:

1) пошкодження пломб;

2) пошкодження ЗВТ (лічильника газу);

3) наявність зміни параметрів параметризації обчислювача чи коректора об`єму газу;

4) непрацездатність комерційного ВОГ чи його складових та/або його (їх) невідповідність умовам експлуатації чи узгодженій проектній документації або умовам договору;

5) наявність ознак несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ;

6) наявність несанкціонованого газопроводу;

7) несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок чого перевищується діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу).

Пунктом 4 та 6 глави 6 розділу X Кодексу передбачено порядок експлуатації комерційного вузла обліку, а саме: за збереження і цілісність комерційних та дублюючих ВОГ та пломб (відбитків їх тавр) відповідає власник (користувач), на території або у приміщенні якого вони встановлені, що має бути зафіксовано у відповідному акті про пломбування.

У разі виявлення позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ чи його складових, пошкоджень ЗВТ або пошкодження пломб чи захисних елементів власник (користувач), на території або у приміщенні якого встановлений комерційний ВОГ чи його складові, має терміново поінформувати про це Оператора ГРМ та за потреби вжити заходів для недопущення аварійної ситуації з урахуванням техніки безпеки.

Позаштатний режим роботи комерційного ВОГ, зокрема, включає:

1) витоки газу з елементів та конструкції комерційного ВОГ, у тому числі імпульсних ліній манометрів, датчиків тиску і температури тощо;

2) відсутність зміни показань лічильника газу (обчислювача або коректора об`єму газу), загальмованість або рух з ривками зчитувального механізму при фактичній витраті (споживанні) природного газу;

3) наявність сторонніх шумів та нехарактерних звуків при роботі лічильника газу чи іншого ЗВТ;

4) індикація або наявність повідомлень про порушення в роботі ЗВТ, в тому числі про необхідність зміни елементів живлення;

5) забруднення або відкладання осадів, потрапляння сторонніх предметів до внутрішньої порожнини вимірювального трубопроводу або лічильника газу чи на робочі поверхні первинних перетворювачів;

6) інші ознаки порушень вимог щодо експлуатації ЗВТ, які можуть вплинути на результати вимірювання.

Згідно частини 1 статті 95 Цивільного процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до статті 76 Цивільного процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3)показаннями свідків.

Відповідачем встановлено факт позаштатного режиму роботи ЗВТ, про що вказано в акті № ВЛВ-0190 від 18.12.17 р.

В акті про порушення № ВЛВ-0190 від 18.12.2017 року, який було вручено споживачу ОСОБА_1 під підпис в пункті 8 зазначена дата та місце проведення комісії, що відповідає вимогам пункту 8 глави 5 розділу XI Кодексу, а саме:

При складанні акта про порушення представник Оператора ГРМ зазначає в ньому про необхідність споживача (несанкціонованого споживача) бути присутнім на засіданні комісії, на якому буде розглянуто складений акт про порушення, та визначає:

1) місцезнаходження комісії з розгляду актів про порушення;

2) дату та орієнтовний час проведення засідання комісії, на якому буде розглядатися складений акт про порушення;

3) контактний телефон особи Оператора ГРМ (для уточнення інформації щодо часу та місця засідання комісії).

Так, за результатами розгляду акту про порушення (№ ВЛВ - 0190 від 18.12.2017 року) на засіданні комісії 27.12.2017 року, за участю споживача ОСОБА_1 , було прийнято рішення про його задоволення в повному обсязі.

Відповідно до п.п. 3.1.3., п. 3.1 Положення про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті Затвердженого Наказом Міністерства палива та енергетики України 27.12.2005 N 619 ( Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 січня 2006 р. за N 53/11927) лічильники газу під час експлуатації підлягають експертизі у випадку ознак порушень конструкції лічильника газу, у тому числі справності лічильного механізму, або порушень у роботі лічильника.

Пунктом 3.2.2. Положення визначено, що у разі виявлення представником газопостачальної (газотранспортної) організації ознак порушень, зазначених у підпункті 3.1.3 цього Положення, складається акт про виявлені порушення. Акт про виявлені порушення складається у двох примірниках за формою, наведеною у додатку 1. Один примірник акта про виявлені порушення залишається у споживача, а другий - залишається у представника газопостачальної (газотранспортної) організації. Акт про виявлені порушення підписується представником газопостачальної (газотранспортної) організації та споживачем, що є підставою для проведення експертизи лічильника газу та відшкодування збитків.

Як встановлено в судовому засіданні підставою для проведення експертизи було встановлений працівниками ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» факт порушень у роботі лічильника, а саме позаштатний режим роботи ЗВТ.

Враховуючи наведене, суд вважає необґрунтованим та таким, що не відповідає фактичним обставинам справи твердження позивача ОСОБА_3 про те, що відповідачем ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» в порушення п. 3.1 Положення було безпідставно направлено на експертизу лічильник газу G 4 «GALLUS», заводський № 003553726, 1996 року випуску.

В позові ОСОБА_1 , не погоджуючись із проведеною експертизою, вказує на те, що відповідачем на 18 діб порушено строк проведення експертизи, а також на те, що акт експертизи № 1247 не підписаний юрисконсультом ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» Бурдаком О.В. На вказане суд зауважує, що а ні Положенням N 619, а ні Кодексом не передбачено процедури визнання нечинними або недійсним акту експертизи ЗВТ у випадку відсутності в акті підпису юрисконсульта, або порушення терміну проведення експертизи.

Тобто, вказаний доказ має бути оцінений в сукупності разом з іншими доказами, наданими сторонами. Та обставина, що позивач заперечує проти акту не може бути підставою для звільнення його від відповідальності.

Статтею 72 ЦПК України встановлено, що експертом може бути особа, яка володіє спеціальними знаннями, необхідними для з`ясування відповідних обставин справи. Експерт може призначатися судом або залучатися учасником справи.

Експерт зобов`язаний дати обґрунтований та об`єктивний письмовий висновок на поставлені йому питання.

Згідно зі статтею 102 ЦПК України, висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Питання правильності роботи лічильника газу, його технічного стану відноситься до спеціальних знань та потребує експертного висновку. Представником позивача ОСОБА_1 клопотання про проведення експертизи не заявлялось, тому факт того, що лічильник газу G 4 «GALLUS», заводський № 003553726 в період з 01.09.17 р. по 20.11.17 р. працював у позаштатному режимі є доведеним.

Не погоджуючись із порядком розрахунку недооблікованого газу позивач ОСОБА_1 вказує на те, що ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» було пропущено термін періодичної повірки лічильника. Вважає, що в такому випадку підлягає до застосування положення п.п.1-3, п.8 розділу Х, п.п.11 п.3 розділу ХІ Кодексу (в редакції, яка була чинної на час виникнення спірних правовідносин), згідно з якими періодична повірка (у тому числі демонтаж, транспортування монтаж, технічне обслуговування та пов`язаний з такою повіркою ремонт) лічильників газу, які встановлені для розрахунків за спожитий природний газ побутовими споживачами (населенням) для їх побутових потреб, здійснюється за рахунок Оператора ГРМ незалежно від того, чи є він власником ЗВТ. У разі пропущення терміну періодичної повірки лічильника газу з вини Оператора ГРМ об`єм спожитого природного газу по об`єкту побутового споживача за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за яким пропущений термін повірки.

У разі виявлення у побутового споживача пошкодження лічильника газу та/або пломб на ньому та/або несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ/лічильника газу розрахунки, передбачені цією главою, за актом про порушення не здійснюються за період після дати прострочення періодичної повірки лічильника у випадку недотримання з вини Оператора ГРМ строків періодичної повірки лічильника газу.

Як вказано в акті-розрахунку від 12.02.2018 р., обсяг не облікованого (донарахованого) об`єму (обсягу) природного газу, нараховано відповідно до вимог п.8, глави 3, розділу ХІ «Кодексу газорозподільних систем».

Відповідно до п.8 глави 3 розділу ХІ Кодексу, у разі виявлення Оператором ГРМ пошкодження лічильника газу, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу лічильником газу не обліковується або обліковується некоректно (не в повному обсязі), та за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу визначення об`єму спожитого природного газу здійснюється виходячи з 70 відсотків граничних об`ємів споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника (контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців) та з урахуванням строку на його усунення.

За дійсних обставин справи, підтверджених доказами, а саме, встановленим відповідачем фактом роботи лічильника газу в позаштатному режимі, об`єктивно неможливо встановити об`єм спожитого природного газу за фактичними даними, оскільки лічильник працював некоректно внаслідок чого відображені в ньому дані споживання є спотвореними.

Таким чином, розрахунок об`єму необлікованого природного газу за адресою АДРЕСА_1 був здійснений відповідачем законно і обґрунтовано за граничними об`ємами (70 відсотків) споживання природного газу з 01.09.2017 року (31.08.2017 року дата останнього контрольного зняття показників лічильника газу) по 19.11.2017 року (20.11.2017 дата демонтажу лічильника газу). А посилання позивача на п.п.1-3, п.8 розділу Х, п.п.11 п.3 розділу ХІ Кодексу, в даному випадку, є помилковим.

В позові ОСОБА_3 наполягає на тому, що вимога ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» до нього є незаконною, оскільки відсутня його вина (винна поведінка) у порушенні зобов`язанні або завданні шкоди відповідачу.

Згідно п.п.2, п.7.4 розділу VII Типового договору розподілу природного газу, споживач зобов`язується своєчасно повідомляти оператора ГРМ про всі зміни щодо персоніфікованих даних в заяві-приєднанні та/або позаштатної роботи комерційного вузла обліку (лічильника газу).

Відповідно до наданих суду письмових доказів, лічильник газу працював в позаштатному режимі з 01.09.2017 року по 19.11.2017 року. Більш ніж два місяці позивач не повідомляв оператора ГРМ про позаштатну роботу лічильника, а тому твердження ОСОБА_3 про відсутність його вини у порушенні зобов`язання, суд вважає голослівним.

Згідно частини 1 статті 95 Цивільного процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до статті 76 Цивільного процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3)показаннями свідків.

Згідно статті 77 Цивільного процесуального кодексу України,належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно до статті 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За змістом ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Оцінюючи здобуті в судовому засіданні належні та допустимі докази, в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що відповідачем ПАТ «ЗАПОРІЖГАЗ» відповідно до акту від 12.02.2018 р. законно та обґрунтовано визначено споживачу ОСОБА_1 об`єм (обсяг) необлікованого природного газу на суму 7699,19 грн., в зв`язку з чим, позов в цієї частині не підлягає задоволенню.

Позовна вимога про визнання недійсним положення підпункту 7 пункту 7.2. розділу 7 та підпункту 7 пункт 7.4 розділу 7 Типового договору розподілу природного газу в частині виконання пункту 8 глави 3 розділу XI Кодексу газорозподільних систем України є похідною від попередньої, яка визнана судом необгрунтваною, а тому, не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 633, 634, 641, 642 ЦК України, ст. ст. 13, 81, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до ПАТ « Запоріжгаз» про захист прав споживачів, відмовити у зв`язку з необґрунтованістю.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі в тридцяти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Жовтневий районний суд м. Запоріжжя.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : М.В. Антоненко

Джерело: ЄДРСР 86384003
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку