open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
221/3704/19

2/221/934/2019

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2019 року м.Волноваха

Волноваський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Безрук Т.В.,

за участю секретаря судового засідання Чемезової Г.О.,

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні в залі Волноваського районного суду Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 а про розірвання шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Волноваського районного суду Донецької області з позовом до відповідача про розірвання шлюбу.

Ухвалою судді від 16.09.2019 року позов прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання.

12 листопада 2019 року представник позивача подав суду письмові пояснення щодо місця перебування позивача, як підстави подання позову до Волноваського районного суду , у яких вказав, що позивач фактично проживає у смт. Новотроїцькому Волноваського району Донецької області, має на утриманні двох малолітніх дітей, а тому має право на звернення до Волноваського районного суду з даним позовом, оскільки положення ст.2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місяця проживання в Україні», якою гарантують громадянам України свободу пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом, а також вказав, що відповідно до положень тієї ж статті, реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Також зазначив, що тим же законом визначено поняття місця перебування, яким є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік.

Вивчивши заяву, письмові пояснення, матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Згідно матеріалів цивільної справи позивач ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Фактично проживає у АДРЕСА_2 .

З виданої Новотроїцькою селищною радою Волноваського району Донецької області довідки від 20.11.2019 року за № 5951, зрозуміло, що ОСОБА_1 проживає без реєстрації за вказаною вище адресою, до складу її сім`ї входять двоє малолітніх дітей ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідач, згідно копії його паспорту та відомостей, зазначених в позовній заяві зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 . Фактично проживає в АДРЕСА_4 .

Відповідно до положень ч.1. ст.27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно ч.2 ст.28 ЦПК України, позови про розірвання шлюбу можуть пред`являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров`я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

Статтею 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місяця проживання в Україні» визначено поняття термінів «зареєстрованого», "місця проживання" та "місця перебування".

Так, місцем перебування є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік.

Місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Реєстрація - внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Тобто, ЦПК України визначено, що місце проживання або перебування особи має бути зареєстрованим, відомості мають бути внесені до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Відомостей про реєстрацію місця проживання позивача на території Волноваського району матеріали справи не містять.

Посилання представника позивача на положення ст.2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місяця проживання в Україні» є безпідставними, оскільки Цивільним процесуальним Кодексом України встановлено певний порядок звернення до суду, до якого відноситься правильне визначення позивачем підсудності, що не позбавляє його права звернутися з позовом до іншого суду, з дотриманням вимог процесуального законодавства.

Враховуючи, що місцем реєстрації позивача є м. Червоноград Львівської області, відповідач не зареєстрований на території Волноваського району Донецької області, тому відсутні підстави для подання позову про розірвання шлюбу до Волноваського районного суду Донецької області.

Згідно вимог п.1 ч.1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Таким чином, суд вважає за необхідне направити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу за підсудністю до Червоноградського міського суду Львівської області за адресою: вул.Святого Володимира, 15, м. Червоноград Львівської області, поштовий індекс 80100.

Керуючись п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Передати цивільну справу № 221/3704/19 (провадження № 2/221/934/2019) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу на розгляд до Червоноградського міського суду Львівської області за адресою: вул.Святого Володимира, 15, м. Червоноград Львівської області, поштовий індекс 80100.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Волноваський районний суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвалу суду не було вручено у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Т.В.Безрук

Джерело: ЄДРСР 86001251
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку