open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

29 листопада 2019 року

Київ

справа № 414/53/17

провадження № К/9901/24480/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Желєзного І.В., розглянувши у письмовому провадженні в касаційному порядку справу за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області про визнання не чинним рішення та зобов`язання вчинити певні дії, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Гаврищук Т.Г., Блохіна А.А., Сухарька М.Г. від 29 березня 2017 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області про визнання нечинним рішення та зобов`язання вчинити певні дії, в якому, з урахуванням уточнень, просив:

- визнання нечинним рішення управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області № 28 від 6 грудня 2016 року;

- зобов`язати управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області зарахувати до стажу, який дає право на виплату одноразової грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню у розмірі десяти місячних пенсій згідно пункту 7-1 розділу XV «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» періоди служби в лавах Радянської Армії з 3 листопада 1974 року по 3 січня 1977 року та з 3 жовтня 1983 року по 6 листопада 1988 року - разом 7 років 2 місяці 5 днів, період роботи на посаді інспектора шкіл відділу освіти з дозволом викладання фізичної культури, вчитель фізичної культури за сумісництвом з оплатою вище за 0,5 ставки з 1 вересня 1989 року по 1 вересня 1993 року який складає 4 роки;

- зобов`язати управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області нарахувати і виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

2. Постановою Кремінського районного суду Луганської області від 15 лютого 2017 року позовні вимоги ОСОБА_1 було задоволено.

Визнати нечинним рішення управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області № 28 від6 грудня 2016року.

Зобов`язано управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області зарахувати до стажу який дає право невиплату одноразової грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій згідно пункту 7-1 розділу XV «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» ОСОБА_1 періоди служби в лавах Радянської Армії з 3 листопада 1974 року по 3 січня 1977 року та з 3 жовтня 1983 року по 6 листопада 1988 року разом - 7 років 2 місяці 5 днів, період роботи на посаді інспектора шкіл відділу народної освіти з дозволом викладання фізичної культури, вчитель фізичної культури за сумісництвом з оплатою вище 0,5 ставки з 1 вересня 1989 року по 1 вересня 1993 року, який складає 4 роки.

Зобов`язано управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області нарахувати і виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

3. Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції виходив з того, що позивач має 42 роки 4 місяці 27 днів загального трудового стажу, яких 31 рік 3 місяці 23 дні стажу роботи на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років та на отримання одноразової грошової допомоги відповідно до пункту 7-1 розділу XV «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

4. Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2017 року апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області було задоволено.

Постанову Кремінського районного суду Луганської області від 15 лютого 2017 року скасовано та ухвалено нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

5. Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд апеляційної інстанції виходив з того, що Порядком обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати не передбачено зарахування до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги відповідно до пункту 7-1 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», періоду роботи за сумісництвом та періоду перебування на військовій службі.

Посада інспектора шкіл відділу народної освіти не передбачена Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909.

Враховуючи відсутність у позивача необхідного страхового стажу 35 років на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»-«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» відсутні підстави для призначення грошової допомоги згідно пункту 7-1 розділу XV «Прикінцевих Положень» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Короткий зміст вимог касаційної скарги

6. Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, ОСОБА_1 звернувся із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2017 та залишити в силі постанову Кремінського районного суду Луганської області від 15 лютого 2017 року.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

7. Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_1 з 3 листопада 1974 року по 3 січня 1977 року, та з 3 жовтня 1983 року по 6 листопада 1988 року проходив службу в лавах Радянської Армії.

Позивач вступав до лав армії з просади педагога та повертався після військової служби на посаду педагога.

З 1 вересня 1989 року по 1 вересня 1993 року ОСОБА_1 працював вчителем фізичної культури за сумісництвом.

З 9 серпня 2016 року позивачу призначена пенсія за віком.

Рішенням управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області № 28 від 6 грудня 2016 року позивачу відмовлено у нарахуванні та виплаті одноразової грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню у розмірі десяти місячних пенсій згідно пункту 7-1 розділу XV «Прикінцевих Положень» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», оскільки спеціальний стаж позивача складає 31 рік 3 місяці 23 дні. До спеціального стажу не було включено період роботи позивача за сумісництвом в Кремінських школах № 3, № 4, № 5 на посаді вчителя фізичної культури з 1 вересня 1989 року по 1 вересня 1993 року та період перебування на військовій службі з 3 листопада 1974 року по 3 січня 1977 року та з 3 жовтня 1983 року по 6 листопада 1988 року.

8. Не погоджуючись з таким рішенням відповідача, ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом.

ДОВОДИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

9. Касаційна скарга обґрунтована тим, що до спеціального стажу зараховується робота за сумісництвом.

Згідно із частиною 1 статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» час перебування громадян України на військовій службі зараховується до страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову на строкову військову службу особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що передбачала право на пенсію на пільгових умовах до введення в дію Закону України «Про пенсійне забезпечення» або на пенсію за віком на пільгових умовах до набрання чинності Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Час навчання в професійно-технічному навчальному закладі і час проходження строкової військової служби, які зараховуються до пільгового стажу, не повинні перевищувати наявного стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах.

10. Відзиву на касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2017 року управлінням Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області не подано.

11. Рубіжанським об`єднаним управління Пенсійного фонду України Луганської області подано заяву про заміну відповідача - управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області його правонаступником - Рубіжанським об`єднаним управління Пенсійного фонду України Луганської області.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

12. Відповідно до пункту 7-1 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»-«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Порядок обчислення стажу, який дає право на призначення грошової допомоги, та механізм виплати цієї допомоги встановлюються Кабінетом Міністрів України.

13. Згідно із підпунктом «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров`я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

14. Постановою Кабінету Міністрів України № 1191 від 23 листопада 2011 року затверджений Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати.

15. Пунктом 2 Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати передбачено, що до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» і «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що передбачені Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».

16. Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909, передбачена посада «учитель» у загальноосвітніх навчальних закладах.

17. Згідно із пунктом 4 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 року № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту», працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи займалися викладацькою роботою у навчальних закладах обсягом не менше ніж 180 годин на навчальний рік, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховуються місяці, протягом яких проводилася викладацька робота.

Працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати), до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на цих посадах.

18. Пунктом 5 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 року № 78 передбачено, що До стажу педагогічної роботи зараховується час перебування громадян України на військовій службі, час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати.

19. Згідно із абзацом 2 частини першої статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» час перебування громадян України на військовій службі зараховується до страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову на строкову військову службу особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що передбачала право на пенсію на пільгових умовах до введення в дію Закону України «Про пенсійне забезпечення» або на пенсію за віком на пільгових умовах до набрання чинності Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Час навчання в професійно-технічному навчальному закладі і час проходження строкової військової служби, які зараховуються до пільгового стажу, не повинні перевищувати наявного стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах.

Оцінка доводів учасників справи і висновків судів першої та апеляційної інстанції

20. Згідно записів в трудовій книжці позивача, ОСОБА_1 у період з 12 вересня 1974 року по 3 листопада 1974 року працював учителем фізичної культури; з 3 листопада 1974 року по 3 січня 1977 року проходив строкову військову службу в лавах Збройних Сил; з 3 березня 1977 року по 1 вересня 1979 року працював вчителем в Новоолександрівській школі Кремінського району; з 1 вересня 1979 року по 30 вересня 1983 року - вихователем Креміської школи-інтернату; з 30 вересня 1983 року; з 3 жовтня 1983 року по 6 листопада 1988 року проходив службу в лавах Радянської Армії; з 10 листопада 1988 року по 1 грудня 1988 року працював вихователем Креміської школи-інтернату.

21. Як убачається з довідки відділу освіти Кремінської районної державної адміністрації Луганської області від 13 лютого 2017 року № 218 ОСОБА_1 працював за сумісництвом у період:

з 1 вересня 1989 року по 8 листопада 1989 року в Кремінській СШ № 3 з тижневим навантаження 6 годин (0,25 ставки);

з 9 листопада 1990 pоку пo 31 серпня 1990 року в Кремінській СШ № 5 з тижневим навантаження 10 годин (0,56 ставки);

з 1 вересня 1990 року по 31 серпня 1991 року в Кремінській СШ № 5 з тижневим навантаження 10 годин (0,56 ставки);

з 1 вересня 1991 року по 31 серпня 1992 року в Кремінській СШ № 5 з тижневим навантаження 11 годин (0,61 ставки);

з 1 вересня 1992 року по 31 серпня 1993 року в Кремінській СШ № 4 з тижневим навантаження 9 годин (0,5ставки);

з 1 вересня 1993 року по 31 серпня 1994 року в Кремінській СШ № 5 з тижневим навантаження 18 годин (1 ставка);

22. Згідно висновку викладеному у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року у справі № 876/5312/17 сумісництвом є виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації.

23. Зарахування роботи на посаді викладача до спеціального педагогічного стажу не ставиться в залежність від того, було це основним місцем роботи особи чи за сумісництвом, за умови, якщо викладацька робота за сумісництвом займає не менше ніж 180 годин на навчальний рік, а також якщо працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати).

24. Враховуючи, що у спірний період ОСОБА_1 працював за сумісництвом на посадах педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати), суд першої інстанції дійшов вірного висновку про те, що період з 1 вересня 1989 року по 1 вересня 1993 року, який складає 4 роки, слід зарахувати до спеціального стажу, який дає право позивачу на призначенні пенсії за вислугу років як педагогічному працівнику.

25. Зазначений висновок узгоджується з правовою позицією висловленою Верховним Судом у постанові від 2 квітня 2019 року у справі № 352/1740/16-а.

26. До 1 січня 1992 року питання пенсійного забезпечення було врегульовано Законом СРСР «Про державні пенсії», статтею 58 якого було визначено, що пенсії за вислугу років, встановлені постановами Уряду СРСР для окремих категорій спеціалістів (учителів, медичних працівників, та інших), призначених до введення в дію цього Закону, зберігаються. Раді Міністрів СРСР доручено визначити порядок подальшого призначення та виплати пенсій за вислугу років.

27. На виконання статті 58 вказаного Закону постановою Ради Міністрів СРСР від 17 грудня 1959 року № 1397 затверджено Положення про порядок обрахунку стажу для призначення пенсій за вислугу років працівникам освіти та охорони здоров`я.

28. Підпунктом «г» пункту 1 вказаного Положення передбачено, що служба в лавах Збройних Сил СРСР зараховується до стажу роботи за спеціальністю, що дає право на призначення пенсій за вислугу років працівникам освіти.

29. Отже, вказані норми дають підстави для висновку, що період військової служби в армії СРСР до 1 січня 1992 року підлягає зарахуванню до стажу роботи на посадах працівників освіти, який дає право на пенсію за вислугу років на підставі пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

30. Зазначена правова позиція в цій категорії справ висловлена Верховним Судом у постановах від 13 лютого 2018 року у справі № 738/1246/15-а, від 27 лютого 2018 року у справі № 672/885/17 та від 25 квітня 2019 року у справі № 607/12395/16-а.

31. Отже, період проходження служби в армії, з 3 листопада 1974 року по 3 січня 1977 року та з 3 жовтня 1983 року по 6 листопада 1988 року - разом 7 років 2 місяці 5 днів також підлягає зарахуванню до спеціального стажу, оскільки як на час призову, так і після проходження служби позивач працював на посадах педагогічних працівників.

32. Враховуючи, що зібраними по справі доказами підтверджено, що позивач має 42 роки 4 місяці 27 днів загального трудового стажу та 31 рік 3 місяці 23 дні стажу роботи на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років та на отримання одноразової грошової допомоги відповідно до пункту 7-1 розділу XV «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

33. Відповідно до статті 352 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції скасовує постанову суду апеляційної інстанції повністю або частково і залишає в силі судове рішення суду першої інстанції у відповідній частині, якщо встановить, що судом апеляційної інстанції скасовано судове рішення, яке відповідає закону.

34. Виходячи з викладеного, та враховуючи встановлені по справі обставини, колегія суддів доходить висновку про те, що у зв`язку із неправильним застосуванням судом апеляційної інстанції норм матеріального права постанова Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2017 року підлягає скасуванню, а постанова Кремінського районного суду Луганської області від 15 лютого 2017 року залишенню в силі.

35. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 року № 988 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» реорганізовано шляхом злиття управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжному Луганської області та управління Пенсійного фонду України в Кремінському районі Луганської області та утворено Рубіжанське об`єднане управління Пенсійного фонду України Луганської області.

36. Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо якого виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесу до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Керуючись статтями 52, 341, 345, 349, 352, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Замінити відповідача - управління Пенсійного фонду України в м. Рубіжному Луганської області його правонаступником - Рубіжанським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України Луганської області.

Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2017 року скасувати.

Постанову Кремінського районного суду Луганської області від 15 лютого 2017 року залишити в силі.

Постанова суду касаційної інстанції є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н.В. Коваленко

судді Я.О. Берназюк

І.В. Желєзний

Джерело: ЄДРСР 85999933
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку