open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 671/1514/19

УХВАЛА

23 серпня 2019 року м. Волочиськ

Суддя Волочиського районного суду Хмельницької області Бабій О.М., ознайомившись з матеріалами заяви ОСОБА_1 про встановлення факту роботи, заінтересована особа – Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області,

ВСТАНОВИЛА:

Коза М.Г ОСОБА_2 звернулась до суду з заявою, в якій просить встановити факт її роботи в племптахорадгоспі «Волочиський» з 08 січня 1992 року по 08 листопада 1996 року, посилаючись на те, що через відсутність в трудовій книжці номеру наказу про звільнення з роботи Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області відмовляє їй- ОСОБА_1 у перерахунку пенсії з дорахуванням стажу роботи.

Відповідно до ст. 186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо:

1) заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства;

2) є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили, за тими самими вимогами;

3) у провадженні цього чи іншого суду є справа зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

4) є рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, за винятком випадків, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або скасував рішення третейського суду і розгляд справи в тому самому третейському суді виявився неможливим;

5) є рішення суду іноземної держави, визнане в Україні в установленому законом порядку, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

6) настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Вивчивши заяву ОСОБА_1 та додані до неї матеріали, вважаю, що у відкритті провадження у справі слід відмовити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, оскільки вказана заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, виходячи з того, що не можуть бути встановлені в судовому порядку факти щодо трудового стажу (для призначення пенсій та допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахування надбавок та інших пільг тощо).

За змістом частини другої статті 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В даному випадку спірні правовідносини не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки фактично стосуються рішень та дій управління пенсійного фонду, його посадових осіб щодо нездійснення перерахунку пенсії заявнику з дорахуванням стажу.

Враховуючи діючий порядок, отримавши відмову органу, який здійснює перерахунок пенсії, в разі незгоди з його рішенням на підставі статті 105 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» та частини другої статті 124 Конституції України ОСОБА_1 має право звернутися за захистом свого права в суд, але не з заявою про встановлення факту трудових відносин, що дають право на перерахунок пенсії, а зі скаргою на рішення органу Пенсійного фонду України за правилами адміністративного судочинства (в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України).

На підставі ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачений судовий збір підлягає поверненню заявнику ОСОБА_1 .

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України; ст. 7 Закону України «Про судовий збір», -

УХВАЛИЛА:

У відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту роботи, заінтересована особа – Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, відмовити.

Зобов`язати управління Державної казначейської служби України у Волочиському районі Хмельницької області повернути ОСОБА_1 сплачений нею судовий збір в розмірі 384 грн. 20 коп. (згідно з квитанцією № 8 «Ощадбанк» Хмельницьке обласне управління від 14 серпня 2019 року).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Хмельницького апеляційного суду через Волочиський районний суд Хмельницької області протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.М.Бабій

Джерело: ЄДРСР 85966254
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку