open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

__________________________________________________________________________

Справа № 686/3809/19

Провадження № 22-ц/4820/2128/19

УХВАЛА

25 листопада 2019 року м. Хмельницький

Хмельницький апеляційний суд у складі судді Янчук Т.О., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Управління патрульної поліції в Хмельницькій області Департаменту патрульної поліції на заочне рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 03 липня 2019 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Державної казначейської служби України про стягнення моральної шкоди та витрат на правову допомогу,

в с т а н о в и в:

Заочним рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 03 липня 2019 року позов ОСОБА_1 задоволено.

З таким рішенням суду не погодилось Управління патрульної поліції в Хмельницькій області Департаменту патрульної поліції та подало апеляційну скаргу.

Ухвалою Хмельницького апеляційного суду Хмельницької області від 11 листопада 2019 року вказану апеляційну скаргу залишено без руху, оскільки апелянтом не сплачено судовий збір.

На виконання вимог ухвали апелянт надав клопотання про звільнення від сплати судового збору яке мотивував тим, що сторони звільняються від сплати судового збору у правовідносинах, які виникають на підставі ЗУ «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», а відтак оскільки позивач не сплачував судовий збір, то відповідно не повинен сплачуватися судовий збір і під час подання апеляційної скарги. Крім того, Управління патрульної поліції в Хмельницькій області Департаменту патрульної поліції є структурним підрозділом Департаменту патрульної поліції, не є юридичною особою, не має своїх активів та не є прибутковою організацією, у зв`язку з чим не має змоги здійснювати сплату судового збору.

Однак, зазначені обставини не є підставою для звільнення або відстрочення сплати судового збору, виходячи з наступного.

Вимогами ст.136 ЦПК України та ст. 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік, або 2) позивачами є: а)військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

У абз. 2 п. 29 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» йдеться про те, що у статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й органів державної влади. У зв`язку із цим, обставини, пов`язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися достатньою підставою для звільнення від такої сплати.

Враховуючи викладене та перевіривши доводи зазначеного клопотання, апеляційний суд приходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Згідно п.1.6 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду визначений у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, що в даному випадку становить 1152,60 коп.

Виходячи з наведеного, апелянту пропонується сплатити судовий збір в сумі 1152,60 коп., який повинен бути перерахований або внесений за такими реквізитами:

Платник: Прізвище, ім`я, по-батькові фізичної особи або повне найменування юридичної особи - платника судового збору

Отримувач (назва рахунку): УК у м. Хмельниц./м.Хмельниц./22030101

Код отримувача: 38045529

Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

Код банку отримувача (МФО): 899998

Рахунку отримувача: UA158999980000034318206080005

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101; (код платника); Судовий збір, за позовом (ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від 03.07.2019 року, по справі №686/3809/19, Хмельницький апеляційний суд.

За таких обставин подальший рух апеляційної скарги неможливий.

Керуючись ст. ст. 133, 185, 356, 357, 389 ЦПК України, ст. 4 Закону України «Про судовий збір»,

у х в а л и в:

Клопотання Управління патрульної поліції в Хмельницькій області Департаменту патрульної поліції про звільнення від сплати судового збору залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу Управління патрульної поліції в Хмельницькій області Департаменту патрульної поліції на заочне рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 03 липня 2019 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Державної казначейської служби України про стягнення моральної шкоди та витрат на правову допомогу - залишити без руху та надати строк до 10 днів з дня вручення копії даної ухвали для сплати судового збору.

Оригінал документа про оплату судового збору надіслати на адресу Хмельницького апеляційного суду.

У разі невиконання до вказаного терміну зазначених вимог закону, апеляційна скарга буде повернута апелянту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя апеляційного суду Т.О. Янчук

Джерело: ЄДРСР 85867859
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку