open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2-о/537/104/2019

Справа № 537/3402/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.11.2019 року м. Кременчук

Крюківський районний суд м. Кременчука Полтавської області в складі:

головуючого судді – Мурашової Н.В.,

за участі секретаря – Мєняйлова О.О.,

заявника – ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи – Шевченка В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

в с т а н о в и в :

ОСОБА _1 звернулася до суду із заявою, з внесеними змінами, в якій просила встановити факт її постійного проживання на території України в неповнолітньому віці станом на 24.08.1991 року та по теперішній час, а також факт перебування її у громадянстві колишнього СРСР. В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначила, що народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кременчук Полтавської області, що підтверджено довідкою про її народження, довідкою про її перебування на обліку в лікарні. З метою отримання паспорту громадянина України, з 2015 року ОСОБА_1 зверталася до Крюківського районного відділу у м. Кременчуці Управління Державної Міграційної Служби України в Полтавській області. Проте отримала відмову у видачі паспорту громадянина України з підстав неможливості встановити її належність до громадянства України. З огляду на наведене, ОСОБА_1 звернулася до суду із відповідною заявою про встановлення факту, що має юридичне значення для встановлення громадянства і для отримання паспорта громадянина України.

В судовому засіданні ОСОБА_1 підтримала подану заяву, просила встановити факт її постійного проживання на території України в неповнолітньому віці станом на 24.08.1991 року та факт перебування її у громадянстві колишнього СРСР.

Представник зацікавленої особи Крюківський РВ Управління ДМС України у м. Кременчуці в судове засідання не з`явився.

Представник зацікавленої особи Управління Державної міграційної служби України в Полтавській області Шевченко В.С. в судовому засіданні просив задовольнити заяву ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення, встановити факт її постійного проживання на території України в неповнолітньому віці станом на 24.08.1991 року та факт перебування її у громадянстві колишнього СРСР, що необхідно для встановлення її належності до громадянства України.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_2 , який має паспорт громадянина України, дав показання, про те, що ОСОБА_1 є його онукою, яка народилася в 1990 році в м. Кременчук Полтавської області на території України, де постійно проживає по теперішній час разом з ним в АДРЕСА_1 . Її мати ОСОБА_3 не отримала вчасно свідоцтво про народження, ніколи не отримувала паспорту, тому називалася різними прізвищами на власний розсуд, могла назватися ОСОБА_4 , ОСОБА_5 чи будь-яким іншим прізвищем. ОСОБА_3 проживає окремо, місце її перебування невідомо. Онука ОСОБА_1 також вчасно не отримала свідоцтво про народження, і по теперішній час не може отримати паспорт, що унеможливлює її нормальне існування.

Згідно з довідками поліклініки №1 Дитячої лікарні м. Кременчук від 02.09.2014 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебувала на обліку у зазначеній медичній установі з народження до 2005 року. Знята з обліку у зв`язку з вибуттям дитини на територію, що обслуговується Кременчуцькою ЦРЛ. (а.с.4-5).

Згідно з довідкою Кременчуцької міської дитячої лікарні №02-21/1380 від 06.08.2013 року, ОСОБА_1 , 1990 р.н., неодноразово находилась у зазначеній медичній установі на стаціонарному лікуванні в період з 16.5.2003 року по 13.05.2005 року. (а.с. 7).

Крюківським районним відділом у м. Кременчуці Управління ДМС України в Полтавській області видана довідка №21/3925 від 12.09.2015 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Кременчук Полтавської області, адреса реєстрації не встановлена, про те, що вона справді зверталася до Крюківського районного відділу у м. Кременчуці Управління ДМС України в Полтавській області з приводу документування її паспортом громадянина України вперше. Проведеною за заявою перевіркою встановлено особу ОСОБА_1 , але не встановлено її належності до громадянства будь-якої держави. (а.с.8).

Відповідно до довідки КГ ЖЕП "Придніпровське" №956 від 17.08.2007 року, ОСОБА_1 фактично проживає в АДРЕСА_1 . (а.с. 9).

Згідно з медичним свідоцтвом про народження №2, виданим 06.02.2013 року, ОСОБА_6 , яка проживає на території України в АДРЕСА_2 , народила ІНФОРМАЦІЯ_2 дівчинку. (а.с.9).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданим повторно 11.06.2015 року Крюківським відділом ДРАЦС реєстраційної служби Кременчуцького МУЮ у Полтавській області, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Кременчук Полтавської області, Україна. Зазначені батько ОСОБА_7 та мати ОСОБА_6 (а.с. 10).

Згідно з актовим записом про народження №3 від 11.06.2015 року, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кременчук Полтавської області в Україні, що підтверджено медичним свідоцтвом про народження пологового будинку м. Кременчука Полтавської області. Відомості про матір ОСОБА_6 вказані на підставі медичного свідоцтва про народження дитини. Відомості про громадянство, дату народження та місце проживання матері не підтверджується документами. Відомості про батька внесені на підставі заяви від 11.06.2015 року. (а.с.66).

Кременчуцький міський відділ ДРАЦС Управління Юстиції у Полтавській області листом №2437/16.13.-04-29 від 09.11.2019 року повідомив, що не виявлено актових записів про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішенням Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 12.11.2014 року у справі №537/5586/14-ц, яке набрало законної сили, встановлено факт народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з актовим записом про народження №6 від 23.05.2002 року, ОСОБА_8 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в Кременчук Полтавської області в Україні. Дані про матір ОСОБА_9 документами не підтверджуються, взяті з медичного свідоцтва про народження пологового будинку м. Кременчука. (а.с.67).

Рішенням Крюківського районного суду м. Кременчука від 27.02.2018 року у справі №537/570/18, провадження №2-о/537/23/2018, в порядку окремого провадження встановлено факт, що має юридичне значення, а саме що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка м. Кременчук Полтавської області, постійно проживала на території України станом на 24.08.1991 року та по теперішній час. (а.с.12-13).

Згідно з листом Крюківського РВ у м. Кременчуці УДМС України в Полтавській області повідомлено, що ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 не документувалися паспортом громадянина України та паспортом громадянина колишнього СРСР. 14.07.2015 року ОСОБА_1 зверталася із заявою про отримання паспорта вперше, за результатом розгляду якої прийнято рішення про встановлення її особи, але не встановлено належність до громадянства України. З цих підстав ОСОБА_1 було роз`яснено, що отримати паспорт громадянина України вперше вона зможе лише після встановлення до громадянства України відповідно до п.1 ч.1 ст.3 Закону України "Про громадянство України". (а.с.68).

Статтею 124 Конституції України встановлено, що повноваження суду поширюються на всі правовідносини, що виникають в державі.

Статтею 1 ЦК України визначено, що цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого права та інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України, окреме провадження – це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, в тому числі про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

В ст. 315-319 ЦПК України встановлено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, за відсутності спору про право.

Зі змісту вимог ст.315 ЦПК України (в попередній редакції ст. 256 ЦПК України), роз`ясненої в правовій позиції Верховного суду України, викладеної в узагальненні судової практики "Про встановлення фактів, що мають юридичне значення" (вісник Верховного Суду України № 8/144), вбачається, що якщо законом визначено інший порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення, відповідно, суди не повинні перебирати на себе повноваження інших державних органів та організацій.

Таким чином ст.315 ЦПК України встановлено, що справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

-факти, що підлягають вставленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

-заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, якій посвідчує факт, що має юридичне значення;

-чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

В ст. 2 Закону України "Про громадянство України" встановлено, що законодавство України про громадянство ґрунтується в тому числі на принципі запобігання виникненню випадків безгромадянства.

В ст. 3 Закону України "Про громадянство України" встановлено, що громадянами України в тому числі є:

1) усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України;

2) особи, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних чи інших ознак, які на момент набрання чинності Законом України "Про громадянство України" (13 листопада 1991 року) проживали в Україні і не були громадянами інших держав.

В розділі ІІ Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затверджений Указом Президента України від 27.03.2001 року № 215 (в редакції Указу Президента України від 27.06.2006 року № 588/2006) (далі Порядок) зазначено, що встановлення належності до громадянства України стосується громадян колишнього СРСР, які не одержали паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон та не мають у паспорті громадянина колишнього СРСР відмітки про прописку, що підтверджує факт їхнього постійного проживання на території України за станом на 24 серпня 1991 року або проживання в Україні за станом на 13 листопада 1991 року. А також осіб, які за станом на 24 серпня 1991 року або на 13 листопада 1991 року не досягли повноліття і батьки яких належать до категорій, зазначених у підпункті "а" цього пункту. Осіб, які за станом на 24 серпня 1991 року або на 13 листопада 1991 року не досягли повноліття та виховувалися в державних дитячих закладах України.

Для встановлення відповідно до пунктів 1 та 2 частини першої статті 3 Закону належності до громадянства України особа, яка за станом на 24 серпня 1991 року або на 13 листопада 1991 року не досягла повноліття та проживала в Україні разом із батьками (одним із них) або іншим її законним представником, подає зазначені в Порядку документи.

Аналізуючи подані суду докази та судові рішення, суд вважає доведеним факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Кременчук Полтавської області, на території України в неповнолітньому віці станом на 24.08.1991 року та по теперішній час.

Встановлення даного факту має юридичне значення для заявника ОСОБА_1 для встановлення громадянства України, а відповідно і отримання паспорту громадянина України.

Враховуючи досліджені в судому засіданні докази, суд вважає за можливе встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Кременчук Полтавської області, на території України в неповнолітньому віці станом на 24.08.1991 року та по теперішній час.

Відомості про матір в актовому записі про народження ОСОБА_1 внесені з медичного свідоцтва про її народження. Проте зазначена матір`ю в актовому записі особа ( ОСОБА_6 ) не тільки не документувалась паспортом, а й навіть відсутній актовий запис про її народження. В актовому записі відомості про громадянство, дату народження та місце проживання матері не підтверджені документально.

Разом з тим, суд не вбачає підстав для встановлення факту перебування заявника ОСОБА_1 у громадянстві колишнього СРСР, оскільки для встановлення факту перебування у громадянстві чинним законодавством передбачено інший позасудовий порядок, а суд не має перебирати на себе повноваження інших органів.

З огляду на наведене, заява ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення, підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 293, 294, 315-319, 258, 259, 263-265, 268, 272, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення, – задовольнити частково.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Кременчук Полтавської області України, на території України в неповнолітньому віці станом на 24.08.1991 року та по теперішній час.

В задоволенні іншої частини заяви відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через Крюківський районний суд м. Кременчука Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Крюківського районного суду

м. Кременчука Полтавської області Мурашова Н.В.

Джерело: ЄДРСР 85790587
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку