open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Березівський районний суд Одеської області

27.08.2019

Справа № 508/1232/17

Провадження № 2/494/87/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2019 року Березівський районний суд Одеської області у складі: головуючого - судді Дєткова О.Я.,

при секретарі Козубенко О.О.,

розглянувши у судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи: Орган опіки та піклування Южненської міської ради Одеської області про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Звернувшись до суду з вказаним позовом позивачка, посилалась на те, що з ОСОБА_2 має спільну дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначила, що відповідач свої обов`язки по вихованню й матеріальному забезпеченні дитини не виконує. З літа 2009 року ОСОБА_4 з відповідачем не проживає, з цього часу він жодної участі в житті дитини не приймає, з дочкою не бачиться та не утримує її. У зв`язку з вищевикладеним позивачка просить суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно дитини ОСОБА_3 та стягнути з нього аліменти на утримання дочки в розмірі ј частини всіх видів його доходів щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

Позивачка у судове засідання не з`явилась, однак своєю заявою просила розглядати справу без її участі (а.с.56).

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Представник третьої особи у судове засідання також не з`явилась, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, на адресу суду надіслала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги повністю підтримала (а.с.129).

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Пленум Верховного Суду України в п.16 своєї постанови №3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що відповідач є батьком неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с.6).

Рішенням виконавчого комітету Южненської міської ради №66 від 14 березня 2016 року затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно його малолітньої дочки ОСОБА_3 (а.с.13).

Висновком комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Южненської міської ради від 29 лютого 2016 року визнано доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно його малолітньої дочки ОСОБА_3 (а.с.14).

Згідно довідки №2199 від 24 листопада 2017 року виданої виконкомом Миколаївської селищної ради ОСОБА_2 . зареєстрований, але фактично не проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.12).

Відповідно до характеристики ОСОБА_3 виданої НВК ім. В.Чорновола дитина відвідує заклад з жовтня 2011 року, дівчинка виховується у багатодітній родині, найбільше цікавиться рухливими іграми та малюванням, мати бере активну участь у житті дитини, батько з сім`єю не проживає, життям дитини не цікавиться, до дитячого садка та школи не приходить (а.с.10).

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що відповідач дійсно не бажає виконувати своїх обов`язків по вихованню дитини, а тому вважає за необхідне позбавити батьквських прав ОСОБА_2 відносно його дочки ОСОБА_3 .

Згідно ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до положень ч.3 ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно ч.1 ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Обгрунтовуючи предмет та підставу позову, позивачка зазначила, що дитина повністю знаходиться на її утриманні, відповідач не надає дочці матеріальну допомогу, якої вона потребує для нормального виховання та розвитку.

Згідно ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років з 1 січня 2019 року становить 2027 грн.

Визначаючи розмір аліментів, суд враховує, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину, згідно ч.2 ст.182 СК України, не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, та вважає стягнути з відповідача на користь позивачки на утримання дитини аліменти у розмірі 1/3 частки з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, встановленого ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Статтею 184 СК України передбачається, що той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Визначаючи розмір аліментів, що підлягають стягненню з відповідача, суд враховує вищевикладене, а також матеріальне становище сторін й потребу малолітньої дитини у належному її матеріальному забезпеченні та вважає за необхідне стягувати з відповідача для забезпечення гармонійного розвитку цієї малолітньої дитини аліменти в розмірі ј частини всіх видів його доходів щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення позову до досягнення дитиною повноліття.

Керуючись ст.ст.12,13,81,89,264 ЦПК України, ст.164,180,182,184 СК України,

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи: Орган опіки та піклування Южненської міської ради Одеської області про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувати з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти в розмірі ј частини всіх видів його доходів щомісячно, але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 24 листопада 2017 року до досягнення нею повноліття.

Допустити негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в дохід держави 640 грн.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. а у разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Згідно пункту 15 та підпункту 15.5 Розділу ХIII Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_6 , АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 .

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 85748390
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку