open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

___________________________________________________________________________________

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2019 р.

м.Одеса

Справа № 473/3426/19

Головуючий першої інстанції Вуїв О.В.

Час та місце ухвалення судового рішення « 14:06», м. Вознесенськ

Повний текст судового рішення складений 06.09.2019р.

П `ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Крусяна А.В.,

суддів Градовського Ю.М., Яковлєва О.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу Вознесенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області на рішення Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 06 вересня 2019 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Вознесенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області, третя особа Управління державної казначейської служби України у Вознесенському районі Миколаївської області про визнання дій протиправними, скасування постанови про накладення адміністративного стягнення та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

10.08.2019р. ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Вознесенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області, третя особа Управління державної казначейської служби України у Вознесенському районі Миколаївської області про визнання протиправними дій щодо складання протоколу про адміністративне правопорушення ПР ММК 045458 від 02.08.2019р. та винесення постанови про застосування до нього адміністративного стягнення ПН ММК 045458 від 02.08.2019р., за порушення ч.1 ст.203 КУпАП, а саме порушення термінів перебування іноземців на території України; зобов`язання повернути сплачений штраф у розмірі 1700грн.

Рішенням Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 06.08.2019р. позов задоволений.

Не погоджуючись з ухваленим у справі судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій посилається на порушення судом першої інстанції при вирішенні справи норм матеріального та процесуального права, тому просить рішення суду скасувати та прийняти нове про відмову у задоволенні позову.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що 02.08.2019р. о 15:00 співробітниками Вознесенського ВП ГУНП в Миколаївській області до Вознесенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області доставлений громадянин США Чжоу ОСОБА_2 .

Протоколом про адміністративне правопорушення ПР ММК 045458 від 02.08.2019р. встановлено порушення ОСОБА_1 терміну перебування іноземців на території України, а саме ухилився від виїзду за кордон, за що передбачена відповідальність відповідно до ч.1 ст.203 КУпАП, на підставі чого складено протокол про адміністративне правопорушення ПР ММК 045458 від 02.08.2019р. /а.с.9/

Постановою про накладення адміністративного стягнення ПН ММК 045458 від 02.08.2019р., за порушення ч.3-4 ст.3, ст.12, 15, ст.9 та ст.23 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», п.2 ч.2 Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2012 р. №150, відповідно до ч.1 ст.203 КУпАП накладено на ОСОБА_1 адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 1700грн.

Не погоджуючись з діями суб`єкта владних повноважень щодо накладення адміністративного стягнення позивач звернувся до суду з даним позовом.

Перевіривши матеріали справи, судова колегія вважає, що суд першої інстанції, при вирішенні справи, дійшов до помилкового висновку про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.9 Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі – КУпАП) адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Згідно вимог ст.254 КУпАП про вчинення адміністративного правопорушення складається протокол уповноваженими на те посадовою особою або представником громадської організації чи органу громадської самодіяльності.

Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у двох примірниках, один із яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Згідно з ст.256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.

У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.

При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз`яснюються його права і обов`язки, передбачені ст.268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі.

Статтею 268 КУпАП передбачено, що особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення ПР ММК 045458 від 02.08.2019р. в ньому зазначено дату та час виявлення скоєного адміністративного правопорушення іноземцем, коротко викладено обставини скоєного правопорушення та суть адміністративного правопорушення, що полягає у порушенні терміну перебування на території України, а саме ухилення від виїзду за кордон. В протоколі також зазначено нормативно-правовий акт, яким передбачена відповідальність за вчинене адміністративне правопорушення.

Крім того, ОСОБА_1 було роз`яснено його права та обов`язки, передбачені ст. 268 КУпАП, зокрема про право знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі, а також повідомлено про час, дату та місце розгляду справи про адміністративне правопорушення, про що в протоколі є відповідна відмітка та особистий підпис ОСОБА_1 .

Під час складення протоколу про адміністративне правопорушення було залучено перекладача, про що також є відповідна відмітка. /а.с.80/

Отже, є безпідставними висновки суду першої інстанції щодо не роз`яснення позивачу його прав та обов`язків, а також відсутності перекладача при притягненні ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності.

Згідно з ч.1 ст.277 КУпАП справа про адміністративне правопорушення розглядається у п`ятнадцятиденний строк з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи.

Відповідно до ст.280 КУпАП орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі про матеріалів адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до вимог ст.279 КУпАП розгляд справи розпочинається з оголошення складу колегіального органу або представлення посадової особи, яка розглядає дану справу. Головуючий на засіданні колегіального органу або посадова особа, що розглядає справу, оголошує, яка справа підлягає розгляду, хто притягається до адміністративної відповідальності, роз`яснює особам, які беруть участь у розгляді справи, їх права і обов`язки. Після цього оголошується протокол про адміністративне правопорушення. На засіданні заслуховуються особи, які беруть участь у розгляді справи, досліджуються докази і вирішуються клопотання.

Згідно із ст.283 КУпАП розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову по справі. Постанова повинна містити: найменування органу (посадової особи), який виніс постанову, дату розгляду справи; відомості про особу, щодо якої розглядається справа; опис обставин, установлених при розгляді справи; зазначення нормативного акта, який передбачає відповідальність за дане адміністративне правопорушення; прийняте по справі рішення.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст. 285 КУпАП, постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи. Копія постанови протягом трьох днів вручається або висилається особі, щодо якої її винесено. Копія постанови вручається під розписку. У разі якщо копія постанови висилається, про це робиться відповідна відмітка у справі.

Постановою про накладення адміністративного стягнення ПН ММК 045458 від 02.08.2019р., за порушення ч.3-4 ст.3, ст.12, 15, ст.9 та ст.23 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», п.2 ч.2 Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2012 р. №150, відповідно до ч.1 ст.203 КУпАП накладено на ОСОБА_1 адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 1700грн. Вищезазначена постанова вручена позивачу, та виконана ним 02.08.2019р. /а.с.81-82/

Так, відповідно до ст.3 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011р. №3773-IV (надалі - Закон №3773) іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов`язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Іноземці та особи без громадянства зобов`язані неухильно додержуватися Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, інтереси суспільства та держави.

Згідно ч.2 п.2 Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2012р. №150, (надалі - Порядок №150) зазначено, що іноземці та особи без громадянства, які на законній підставі прибули в Україну, можуть тимчасово перебувати на її території не більш як 90 днів протягом 180 днів у разі в`їзду іноземців, які є громадянами держав з безвізовим порядком в`їзду, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України.

Відповідно до п.6 Порядку №150 строк перебування іноземців та осіб без громадянства на території України продовжується у разі, коли вони прибули з держав з безвізовим порядком в`їзду за наявності обґрунтованих підстав (лікування, вагітність чи пологи, догляд за хворим членом родини, оформлення спадщини, подання заяви про отримання дозволу на імміграцію чи набуття громадянства України, виконання службових обов`язків іноземним кореспондентом або представником іноземного засобу масової інформації тощо) та за умови подання підтверджувальних документів - на період існування таких підстав, але не більш як 180 днів з дати останнього в`їзду в Україну.

Пунктом 8 Порядку №150 передбачено, що заяви про продовження строку перебування на території України подаються іноземцями та особами без громадянства і приймаючою стороною не раніше ніж за десять та не пізніше ніж за три робочі дні до закінчення такого строку до територіальних органів або підрозділів ДМС за місцем проживання.

Міграційним органом встановлено, що позивач після закінчення дозволеного законодавством строку перебування на території України не звертався до територіальних органів або підрозділів ДМС за місцем проживання із заявою про продовження строку перебування на території України.

Крім того, під час надання пояснень при складанні протоколу про адміністративне правопорушення ПР ММК 045458 від 02.08.2019р., ОСОБА_1 визнав факт порушення ним правил перебування на території України. /а.с.80/

Враховуючи дотримання органом ДМС процедури розгляду справи про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності, а також факт визнання позивачем порушення правил перебування іноземців на території України, колегія суддів приходить до висновку щодо безпідставності позовних вимог.

Оскільки судом першої інстанції при вирішенні справи неповно з`ясовано обставини справи, що мають значення для справи, та як наслідок неправильно застосовано норми матеріального, тому рішення суду першої інстанції в порядку ст.317 КАС України підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 311, 315, 317, 321, 322, 325 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Вознесенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області задовольнити, а рішення Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 06 вересня 2019 року скасувати.

Ухвалити у справі нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 до Вознесенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області, третя особа Управління державної казначейської служби України у Вознесенському районі Миколаївської області про визнання дій протиправними, скасування постанови про накладення адміністративного стягнення та зобов`язання вчинити певні дії.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її проголошення, та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя

Крусян А.В.

Судді

Градовський Ю.М. Яковлєв О.В.

Джерело: ЄДРСР 85677605
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку