open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 673/1917/19

Провадження № 2-о/673/116/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМ ЕН ЕМ УК РА ЇН И

04 листопада 2019 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий суддя Дворнін О.С.

за участю секретаря судових засідань Демчишиної Н.Г.,

розглянув увідкритому судовомузасіданні взалі суду в порядку окремого провадження, за правилами ч.2 ст. 247 ЦПК України, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису стосовно ОСОБА_2 , -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2019 року заявник звернувся до суду з вказаною заявою і просить видати обмежувальний припис та застосувати до заінтересованої особи ОСОБА_2 захід тимчасового обмеження прав особи у вигляді тимчасового обмеження його права перебувати в місці спільного проживання з ОСОБА_2 ,за адресою АДРЕСА_1 .

В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на те, що він із дружиною ОСОБА_3 та сином ОСОБА_2 спільно проживають по АДРЕСА_1 . Останній був одружений, однак сімейне життя не склалося тому він постійно проживає із батьками, у помешканні належному на праві власності їх дочці ОСОБА_4 .. ОСОБА_2 перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, неодноразово вчиняв сварки, принижував заявника, словесно ображав, погрожував йому та часом жбурляє у нього речі домашнього вжитку. За наслідками таких дій останнього працівниками Деражнянського відділення поліції відносно нього було складено протоколи про адміністративне правопорушення за ч.1 ст. 173-2 КУпАП. Постановами Деражнянського районного суду Хмельницької області ОСОБА_2 . неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 173-2 КУпАП. Незважаючи на це, ОСОБА_2 продовжує вчиняти сварки та скандали відносно батька ОСОБА_1 , а тому він просив задовольнити його заяву.

В судове засідання представник заявника не з`явився, проте подав на адресу суду письмову заяву в якій просить розгляд справи проводити у його відсутності підтримуючи позовні вимоги .

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується наявною у справах телефонограмою. Заперечення на заяву від нього не надійшло, а тому суд вважає за можливе проводити розгляд справи у його відсутності.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає подану заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Як встановлено судом із наявних в матеріалах справи письмових доказів, ОСОБА_1 проживає по АДРЕСА_1 разом із дружиною ОСОБА_3 та їхнім сином ОСОБА_2 , 1982 року народження.

Останній був одружений, однак сімейне життя не склалося, у зв`язку з чим він постійно проживає із батьками за вказаною адресою.

З`ясовано і те, що протягом тривалого часу ОСОБА_2 неодноразово вчиняв дії, пов`язані з словесними образами, погрозами та фізичним насильством, що підтверджується копіями постанов Деражнянського районного суду Хмельницької області про притягнення ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП.

З огляду на наведене, суд вважає обґрунтованими доводи заявника про те, що він є особою, яка постраждала від домашнього насильства, і таке насильство щодо нього вчинялося ОСОБА_2 , який являється його сином.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст.350-2ЦПК України заява про видачу обмежувального припису може бути подана особою, яка постраждала від домашнього насильства або її представником у випадках визначених Законом України«Про запобіганнята протидіюдомашньому насильству» (далі - Закон).

Відповідно до ст.1 Закону домашнім насильством є діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь. Психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи. Фізичне насильство - форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Згідно із п.5 ч.2 ст. 3 Закону дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється, у тому числі, на осіб, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою.

Відповідно до ст. 24 Закону до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать: обмежувальний припис стосовно кривдника.

Згідно із ч.2 ст. 26 Закону обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов`язків. У відповідності до ч. 3, 4 цієї статті рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків. Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

Враховуючи викладене, оцінюючи всі встановлені судом обставини та досліджені докази, суд приходить до висновку, що доводи заявника знайшли своє підтвердження, а тому заяву слід задовольнити і з метою запобігання та протидії психологічному та фізичному насильству, що має місце з боку ОСОБА_2 по відношенню до заявника ОСОБА_1 , суд вважає необхідним вжити захід тимчасового обмеження прав ОСОБА_2 у вигляді тимчасового обмеження його права перебувати в місці проживання ОСОБА_1 , за адресою АДРЕСА_1 , строком на шість місяців; заборонити перебувати на відстані 100 метрів до місця спільного проживання з ОСОБА_1 по АДРЕСА_1 .

Згідно із ч. 4 ст.350-6ЦПК України рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

У відповідності до вимог ст.141ЦПК України судові витрати слід віднести за рахунок держави.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 81, 89, 141, 247, 258-268, 350-1-350-6 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису задовольнити.

Видати обмежувальний припис стосовно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , у вигляді тимчасового обмеження його права перебувати в місці проживання ОСОБА_1 ,за адресою по АДРЕСА_1 строком на шість місяців; заборонити ОСОБА_2 перебувати на відстані 100 метрів до місця спільного проживання з ОСОБА_1 по АДРЕСА_1 .

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Копію рішення направити до Деражнянського ВП Летичівського ВП ГУНП в Хмельницькій області для взяття ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,жителя АДРЕСА_1 , на профілактичний облік.

Про прийняте рішення повідомити Деражнянську районну державну адміністрацію Хмельницької області.

Рішення суду підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Складання повного рішення відкладено на строк не більше десяти днів з дня закінчення розгляду справи, у зв`язку з чим строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Хмельницької області через Деражнянський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

заявник ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ;

заінтересована особа ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , інші ідентифікуючі дані суду невідомі.

Повне рішення складено 04.11.2019 року.

Суддя: О. С. Дворнін

Джерело: ЄДРСР 85610430
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку