open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
30.10.2019

Справа № 431/3086/19

Провадження № 2-о/431/942/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2019 року м. Старобільськ

Старобільський районний суд Луганської області в складі:

головуючого судді Воронкіна О.А.,

за участю секретаря Савкової Т.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Старобільськ цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Старобільське об`єднане управління Пенсійного фонду України Луганської області про встановлення факту утримання та спільного проживання однією родиною, -

ВСТАНОВИВ:

23.05.2019 ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні та спільного проживання, заінтересована особа Старобільське об`єднане управління Пенсійного фонду України Луганської області, посилаючись на наступне.

ОСОБА_1 та її чоловік ОСОБА_2 проживали разом за адресою: АДРЕСА_1 , з 1977 року. У зв`язку з вимушеним переміщенням заявник стала на облік в Старобільському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Луганської області, а її чоловік – в Біловодському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Луганської області, де отримували пенсійні виплати. ІНФОРМАЦІЯ_1 чоловік заявника ОСОБА_2 помер. За життя чоловік заявника отримував пенсію за віком на пільгових умовах, яка значно перевищувала розмір пенсії заявника. У зв`язку зі смертю чоловіка була припинена виплата його пенсії і, як наслідок, заявник втратила змогу самостійно у повному обсязі забезпечувати свої потреби. Після смерті чоловіка заявниця втратила постійне та основне джерело для існування, так як одержувала від померлого чоловіка допомогу на утримання, що становило більшу частку її доходу. Заявниця звернулась до Старобільського об`єднаного УПФУ Луганської області із заявою про призначення їй пенсії у зв`язку із втратою годувальника, проте їй було відмовлено в усній формі, так як у неї з померлим чоловіком різні адреси реєстрації згідно паспорту та довідці ВПО. Встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні та факту спільного проживання однією родиною разом із своїм чоловіком ОСОБА_2 необхідно заявнику для реалізації свого права на пенсійне забезпечення та оформлення інших правовідносин цивільно-правового характеру.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та її представник адвокат Вовк В.В. не з`явилися, заявник просила розглянути заяву без її участі та участі її представника.

В судове засідання представник заінтересованої особи Старобільського ОУ ПФУ України Луганської області не з`явився, проте надав до суду заяву, в якій просив розглядати справу без його участі та проти задоволення заяви заперечував. Крім того, надав суду заперечення, в якому посилається на те, що згідно ст. 7 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» задля отримання пенсії внутрішньо переміщена особа має фактично переміститися та проживати на території, підконтрольній Українській владі, а саме – «громадянин пенсійного віку, особа з інвалідністю, дитина-інвалід та інша особа, яка перебуває у складних життєвих обставинах, яких зареєстровано внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи», в той час як заявник та її померлий чоловік були зареєстровані за різними адресами, тобто заявниця не мешкала разом із чоловіком, а отже і факт утримання, скоріше за все, відсутній.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 2, п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні; проживання однією сім`єю чоловіка та жінки.

Відповідно до ст. 38 Закону України «Про пенсійне забезпечення» члени сім`ї померлого вважаються такими, що були на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування. Члени сім`ї померлого, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували яку-небудь пенсію, мають право перейти на нову пенсію.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року, судам необхідно мати на увазі, що встановлення факту перебування особи на утриманні померлого має значення для одержання спадщини, призначення пенсії або відшкодування шкоди, якщо допомога, яка надавалась, була для заявника постійним і основним джерелом засобів до існування. Одержання заявником заробітку, пенсії, стипендії, інших доходів не є підставою для відмови у встановленні факту перебування на утриманні, коли суд встановить, що основним і постійним джерелом засобів до існування була для заявника допомога з боку особи, яка надавала йому утримання. При вирішенні заяв про встановлення факту перебування на утриманні необхідно враховувати, що за загальним правилом право на пенсію в разі смерті годувальника мають непрацездатні члени сім`ї годувальника, які були на його утриманні.

З матеріалів справи вбачається, що згідно із копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 виданого 30.04.1977 року, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 30.04.1977 уклали шлюб, про що зроблено відповідний актовий запис № 78. Прізвище дружини після укладення шлюбу ОСОБА_4 .

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 11.06.2018 року Старобільським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області вбачається, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт. Талове Сорокинського району Луганської області, Україна про що зроблено відповідний актовий запис № 466.

Згідно із довідкою, виданої 24.10.2019 року Біловодським ОУ ПФУ у Луганській області (ОР 909200138942 банк 10012/159), ОСОБА_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , знаходиться на обліку в Управлінні ПФУ Біловодське ОУ ПФУ та отримує пенсію за віком, розмір якої з жовтня 2017 року складає 9181,04 грн. щомісячно.

Крім того, факт спільного проживання та перебування на утриманні заявника та її померлого чоловіка в судовому засіданні підтверджено свідками ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Враховуючи вищевикладене, судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували у зареєстровану шлюбі з 30.04.1977 року, при цьому, розмір пенсії померлого ОСОБА_2 на місяць значно перевищував розмір пенсії на місяць ОСОБА_1 , був основним та постійним джерелом засобів до існування ОСОБА_1 , яка є непрацездатним членом сім`ї у зв`язку із досягненням пенсійного віку.

Довідка, видана ОСОБА_1 про проживання по АДРЕСА_1 , секретарем виконкому Мирненської селищної ради, як органу який створений та діє у порядку не передбаченому законом, не створює правових наслідків, що позбавляє заявника, яка є громадянкою України, використати її для виникнення, зміни та припинення особистих прав.

Додатково, суд звертає увагу на неможливість одержання заявником певних документів (довідки житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації), або довідки органів місцевого самоврядування, або довідки про реєстрацію місця проживання разом з годувальником за однією адресою), які посвідчують факт перебування на утриманні та факт спільного проживання, внаслідок проведення антитерористичної операції у смт. Талове Сорокинського району Луганської області та непідконтрольної території вказаного міста органам влади України станом на час розгляду справи.

Оскільки, встановлення факту проживання разом заявника та її померлого чоловіка має для заявника юридичне значення, суд приходить до висновку про обґрунтованість вказаної вимоги заяви.

Таким чином, судом встановлено, що ОСОБА_1 спільно проживала однією родиною разом із своїм чоловіком ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 та знаходилась на його утриманні до моменту його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із чим заява ОСОБА_1 про встановлення факту спільного проживання та перебування фізичної особи на утриманні підлягає задоволенню.

Керуючисьст.ст. 10, 12, 13, 76, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 294, 315, 319, 354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Старобільське об`єднане управління Пенсійного фонду України Луганської області про встановлення факту спільного проживання однією родиною та перебування фізичної особи на утриманні - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України спільно проживала однією родиною разом із своїм чоловіком – ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянином України, за адресою: АДРЕСА_1 , та знаходилась на його утриманні до моменту його смерті, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Луганського апеляційного суду через Старобільський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.А. Воронкін

Джерело: ЄДРСР 85347488
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку