open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
308/10939/19

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.10.2019 м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Фазикош О.В., за участі представника Закарпатської митниці ДФС України Селеш О.Я., розглянувши матеріали адміністративної справи про порушення митних правил, які надійшли із Закарпатської митниці ДФС України, відносно громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження – Україна, Чернівецька обл., м. Заставна; місце роботи – тимчасово не працює; місце проживання – АДРЕСА_1 ; закордонний паспорт – НОМЕР_1 від 20.09.2017 року, виданий органом 7301, за ознаками правопорушення передбаченого ст. 472 Митного кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

20.08.2019 року о 03 год. 24 хв. в зону митного контролю на ділянку “В`їзд” митного поста «Тиса» Закарпатської митниці ДФС заїхав легковий пасажирський автомобіль марки “Mercedes-benz”, модель Sprinter 315 D, реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 під керуванням гр. України ОСОБА_1 , який слідував з міста Мілан ( НОМЕР_3 ) на Україну по місцю проживання.

Формою проходження митного контролю громадянин України ОСОБА_1 обрав порядок проходження по смузі руху «червоний коридор».

Громадянину України ОСОБА_1 було запропоновано заповнити митну декларацію, в якій він вказав свої паспортні дані, відомості про транспортний засіб та про наявність особистих речей в кількості 20 шт. (дорожніх сумок).

При усному опитуванні громадянин України ОСОБА_1 підтвердив відомості заявлені ним у митній декларації та заперечив наявність будь-яких інших товарів, в тому числі таких, що підпадають під обмеження.

В ході митного контролю зазначеного транспортного засобу та речей громадянина ОСОБА_1 було виявлено не заявлений при усному опитуванні та не вказаний в митній декларації медичний препарат іноземного виробництва:

- «Rivotril 2,5mg/ml», діюча речовина «clonazepam» (клоназепам), в кількості 5 (пять) флаконів 10 ml, у фабричній упаковці.

Вищезазначений медичний препарат знаходився у відсікові для рукавичок, у поліетиленовому кульку з написом «3». Громадянин ОСОБА_1 вище вказаний медичний препарати своєю власністю не визнав і повідомив, що перевозить його на прохання незнайомої йому жінки, що проживає в Італії для громадянина на ім`я ОСОБА_2 , що проживає в м. Заліщики, Тернопільська область. Доступ до виявленого медпрепарату нічим не утруднювався.

Вартість виявленого лікарського засобу «Rivotril 2,5mg/ml», діюча речовина «clonazepam» (клоназепам), в кількості 5 (пять) флаконів 10 ml, у фабричній упаковці., згідно ціни вказаної на фабричній упаковці становить: 9,05 євро, за одну упаковку. що згідно курсу НБУ станом на 20.08.2019 року складає 252 грн. 97 коп.

Діюча речовина «clonazepam» (клоназепам) віднесена до переліку наркотичних засобів та психотропних речовин і прекурсорів затвердженого ПКМУ від 06.05.2000 р. №770 Таблиці №3 Списку №2 «Психотропні речовини, обіг яких обмежено і стосовно яких допускаються виключення деяких заходів контролю».

Таким чином, громадянин України ОСОБА_1 не заявив митному органу точні відомості про переміщувані ним через митний кордон предмети, які підлягають обов`язковому декларуванню та обмежені до переміщення через митний кордон України. Зазначені дії мають ознаки порушення (порушень) митних правил, передбаченого (передбачених) статтею 472 Митного кодексу України.

В судове засідання гр. ОСОБА_1 не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Згідно наявної в матеріалах справи письмової заяви від 20.08.2019 просить розглядати справу у його відсутності.

Представник Закарпатської митниці ДФС Селеш О.Я., підтвердив відомості викладені у протоколі та просив суд визнати ОСОБА_1 винним, та накласти на нього адміністративне стягнення відповідно до санкції статті 472 МК України.

Заслухавши пояснення представника Закарпатської митниці ДФС, дослідивши матеріали справи, доходжу наступного висновку.

У діях гр. України ОСОБА_1 наявний склад порушення митних правил, передбаченого ст. 472 МК України, тобто - не заявлення за встановленою формою точних відомостей про переміщувані ним через митний кордон України товари, які обмежені до ввезення та підлягають обов`язковому письмовому декларуванню. Дії гр. ОСОБА_1 за ст.472 МК України кваліфіковані правильно.

Зі змісту пояснень гр. ОСОБА_1 вбачається, що виявлений медичний препарат йому не належить, такий гр. ОСОБА_1 передала незнайома жінка для гр. ОСОБА_3 .

Вина ОСОБА_1 підтверджується матеріалами справи, а саме протоколом про ПМП №3835/30500/19 від 20.08.2019, письмовими поясненнями правопорушника від 20.08.2019, митною декларацією від 20.08.2019, актом про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу від 20.08.2019 та доданими до нього фотоматеріалами, доповідною запискою головного державного інспектора-кінолога відділу кінологічного забезпечення управляння протидії митним правопорушенням Закарпатської митниці ДФС Фролова В.В. від 20.08.2019, письмовими поясненнями гр. ОСОБА_4 від 20.08.2019, експертним висновком №142008400-0284 від 30.08.2019.

Згідно «Переліку товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012, № 436 на лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, які визначено постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. N 770, необхідний дозвіл на право ввезення (вивезення) чи на право транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.

Згідно ст. 26 Закону України від 15.02.1995, № 60/95-ВР "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" фізичні особи мають право перевозити наркотичні засоби і психотропні речовини, придбані за призначенням лікаря, за наявності та на підставі рецепта, виданого закладом охорони здоров`я відповідно до вимог статей 27 і 28 цього Закону.

Стаття 472 МК України передбачає відповідальність за недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Відповідно до ст.33КУпАП при накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність. Обтяжуючих відповідальність особи обставин судом не встановлено.

За правиламист.23КУпАП адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень, як самим правопорушником, так і іншими особами.

Враховуючи конкретні обставини справи в їх сукупності, вважаю, що відносно громадянина України ОСОБА_1 слід застосувати адміністративне стягнення, передбачене санкцією ст. 472 МК України, у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості переміщуваного товару в розмірі 252,97 грн., з конфіскацією зазначеного товару, а саме: Медичний препарат іноземного виробництва «Rivotril 2,5mg/ml», діюча речовина «clonazepam» (клоназепам), 10 ml у фабричній упаковці. Код УКТЗЕД: 3004, в кількості 5 флаконів, 50 мл., загальною вартістю 252,97 грн.

Відповідно до п.5 ч.2ст. 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 р. № 3674-VI(з наступними змінами та доповненнями) у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Відповідно до Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 січня 2019 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1921 гривень. Таким чином, правопорушнику необхідно сплатити судовий збір в розмірі 384,20 грн.

Керуючись ст.ст.245, 283, 284 КУпАП, ст.472 МК України, п.5 ч.2 ст. 4 Закон України «Про судовий збір» суд

ПОСТАНОВИВ:

Громадянина України ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.472 МК України та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 252,97 грн. (двісті п`ятдесят дві гривні 97 копійок), з конфіскацією безпосередніх предметів порушення митних правил, а саме: медичний препарат іноземного виробництва «Rivotril 2,5mg/ml», діюча речовина «clonazepam» (клоназепам), 10 ml у фабричній упаковці. Код УКТЗЕД: 3004, в кількості 5 флаконів, 50 мл., загальною вартістю 252,97 грн. для знищення.

Стягнути з громадянина України ОСОБА_1 судовий збір на користь держави у розмірі 384,20 грн. (триста вісімдесят чотири гривні 20 копійок).

Строк звернення постанови для виконання - три місяці з дня винесення постанови.

Апеляційну скаргу на постанову може бути подано до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду О.В.Фазикош

Джерело: ЄДРСР 84975494
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку