open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 234/16271/19

Провадження № 2-о/234/1774/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2019 року Краматорський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Лутай А.М.

за участю: секретаря Пагуліч Д.Г.

заявниці- ОСОБА_1

представника заявниці ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про продовження обмежувального припису, зацікавлена особа - ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 24.09.2019р звернулася до суду із заявою, вказуючи, що 24.06.2019р Краматорським міським судом винесено рішення про видачу обмежувального припису стосовно ОСОБА_3 строком на три місяці. Свої вмоги мотивує тим, що незважаючи на рішення суду ОСОБА_3 систематично порушував встановлені обмеження, у зв`язку з чим, на підставі її ( ОСОБА_1 ) заяв на даний час проводяться досудові розслідування. Зазначає, що вказані дії з боку ОСОБА_3 залякують її ( ОСОБА_1 ), вона боїться за життя та здоров`є своїх дітей. Також, вказує, що усі вищевказані дії відбувалися у присутності іншіх дітей, що згідно законодавства є обтяжуючою обставиною при вчиненні крімінальних та адміністративних правопорушень, а діти яким виповнилося 5 років стають жертвами насильства. Вважає, що на теперішній час наявні ризики у вигляді вірогідності продовження вчинення ОСОБА_3 насильства, можливості настання тяжких або особливо тяжких наслідків для неї внаслідок вірогідного його вчинення. Просить продовжити обмежувальний припис стосовно ОСОБА_3 ; встановити заходи тимчасового обмеження прав ОСОБА_3 та покласти на нього строком на шість місяців наступні обов`язки: заборонити наближатися на відстань ближче 100м до місця її ( ОСОБА_1 ) проживання за адресою: АДРЕСА_1 ; заборонити вести листування, телефонні переговори з нею ( ОСОБА_1 ) або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто та через третіх осіб; заборонити особисто і через третіх осіб розшукувати її ( ОСОБА_1 ), якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; заборонити спілкуватись з постраждалими дітьми - Мамченком ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 .

Заявниця ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримали в повному обсязі, просили її задовольнити, та надали пояснення, викладені в заяві.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлений належним чином, що відповідно до ч.1ст.350-5 ЦПК Українине перешкоджає розгляду справи про видачу обмежувального припису.

Так, заінтересована особа ОСОБА_3 був проінформований про слухання справи 27.09.2019р в телефонному режимі та шляхом розміщення оголошення на сайті Краматорського міського суду, в також, 01.10.2019р в телефонному режимі.

Вислухавши пояснення заявниці та її представника, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд вважає, що дана заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Згідност.350? ЦПК Українита ч.1 ст.350-5 ЦПК України заява про видачу обмежувального припису подається до суду за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а якщо зазначена особа перебуває у закладі, що належить до загальних чи спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, - за місцезнаходженням цього закладу. Справа про видачу обмежувального припису розглядається судом за участю заявника та заінтересованих осіб. У разі якщо участь заявника становить загрозу подальшої дискримінації чи насильства для нього, справа може розглядатися без його участі. Неявка належним чином повідомлених заінтересованих осіб не перешкоджає розгляду справи про видачу обмежувального припису.

Пунктами 1 і 2 частини 1 ст.350? ЦПК України передбачено, що заява про видачу обмежувального припису може бути подана: 1) особою, яка постраждала від домашнього насильства, або її представником - у випадках, визначенихЗаконом України"Про запобігання та протидію домашньому насильству"; 2) особою, яка постраждала від насильства за ознакою статі, або її представником - у випадках, визначенихЗаконом України"Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків".

Відповідно до ст.350? ч.1 ЦПК Українизаінтересованими особами у справах про видачу обмежувального припису є особи, стосовно яких подано заяву про видачу обмежувального припису.

Згіднодо т.350? ч.1 п.3 ЦПК Українив заяві про видачу обмежувального припису мають бути зазначені, зокрема: 3) обставини, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувального припису, та докази, що їх підтверджують (за наявності).

Судом встановлено, що на підставі рішення Краматорського міського суду Донецької області від 24.06.2019р (справа №234/10614/19, провадження №2-о/234/1139/19) видано обмежувальний припис стосовно ОСОБА_3 у вигляді тимчасового обмеження його прав з покладанням на нього настукпного обов`язку: 1) заборонити перебувати в місці спільного проживання (перебування) з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 ; 2) заборонити особисто і через третіх осіб розшукувати ОСОБА_1 , якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; 3) заборонити вести листування, телефонні переговори з ОСОБА_1 або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб; 4) заборонити наближатися на відстань ближче 100 метрів до місця проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 ; 5) заборонити спілкування з постраждалими дітьми:

ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ;

ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

ОСОБА_22 ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ;

ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_10 ; та встановити строк дії обмежувального припису три місяці.

Не зважаючи на рішення суду ОСОБА_3 систематично порушуваввстановлені обмеження.

Так, за заявою ОСОБА_1 від 11 липня 2019 року до ЄРДР за №12019050390002558 внесені відповідні відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України, за фактом невиконання ОСОБА_3 рішення Краматорського міського суду від 24.06.2019р у вигляді тимчасового обмеження його прав.

Крім того,23липня 2019року доЄРДР за№120190503900002690,за заявою ОСОБА_1 , внесені відповідні відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.390-1 КК України, за фактом умисного невиконання ОСОБА_3 обмежувальних заходів , зазначених в рішенні суду від 24.06.2019 року.

Згідно вимогстатті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Такі докази мають відповідати критеріям достатності, допустимості, належності і достовірності, визначенихст.ст.77-80 ЦПК України.

Нормамистатті 81 ЦПК України, визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи вказані положення, суд зазначає, що на спростування позиції та доводів заявника, жодних доказів заінтересованою особою подано не було.

Як визначено п.3, 6, 7, 8 та 14 ч.1 ст.1 Закону України «Про запобіганню та протидію домашньому насильству»: домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

ОСОБА_25 ривдник - особа, яка вчинила домашнє насильство у будь-якій формі.

Обмежувальний припис стосовно кривдника - встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов`язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Особа, яка постраждала від домашнього насильства (далі - постраждала особа), - особа, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі.

Психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи.

Враховуючи викладене вище обставини справи, а також зазначені положенняЗакону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», обмежувальний припис за своєю суттю не є заходом покарання особи (на відміну від норм, закріплених в КУпАПтаКК України), а є тимчасовим заходом, виконуючим захисну та запобіжну функцію і направленим на попередження вчинення насильства та забезпечення першочергової безпеки осіб, з огляду на наявність ризиків, передбачених вищезазначеним законом, до вирішення питання про кваліфікацію дій кривдника та прийняття стосовно нього рішення у відповідних адміністративних або кримінальних провадженнях.

Частиною 2ст.3 Закону України «Про запобіганню та протидію домашньому насильству»визначено перелік осіб, на яких поширюється дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання, серед яких - колишнє подружжя.

Приписами пунктів 5 та 6 частини 2ст.26 Закону України «Про запобіганню та протидію домашньому насильству»визначено, що обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходівтимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього певних обов`язків, зокрема: заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею та заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби звязку особисто і через третіх осіб.

Рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків (оцінювання вірогідності продовження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи).

Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

Згідно ст.350-6 ч.ч.1, 2 ЦПК України, розглянувши заяву про видачу обмежувального припису, суд ухвалює рішення про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні. У разі задоволення заяви суд видає обмежувальний припис у вигляді одного чи декількох заходів тимчасового обмеження прав особи, яка вчинила домашнє насильство чи насильство за ознакою статі, передбаченихЗаконом України"Про запобігання та протидію домашньому насильству" абоЗаконом України"Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків", на строк від одного до шести місяців.

Відповідно до ч.1 ст.350-7 ЦПК України, за заявою осіб, визначених статтею 350-2 цього Кодексу, обмежувальний припис може бути продовжений судом на строк не більше шести місяців після закінчення строку, встановленого рішенням суду згідно з частиною другою статті 350-6 цього Кодексу.

Враховуючи усі надані заявником докази, з огляду на встановлені судом обставини, оцінюючи належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо, а такождостатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 , частково, оскільки наявні обґрунтовані ризики вчинення ОСОБА_3 домашнього насильства щодо заявника та спільних дітей, а тому є необхідність у продовженні обмежувального припису відносно ОСОБА_3 строком на 3 місяці, шляхом встановлення заходів тимчасового обмеження прав кривдника та покладення на нього обов`язків, зокрема, встановленихст.26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

В силу ч.3ст.350-5 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з розглядом справи, суд відносить на рахунок держави.

Згідно із ч.4ст.350-6 ЦПК Українирішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє виконання.

Керуючись ст.ст.263-265, 350-1, 350-8 ЦПК України, Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , зацікавлена особа ОСОБА_3 , про продовження обмежувального припису задовольнити частково.

Продовжити обмежувальний припис стосовно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , іпн НОМЕР_1 , громадянина України, місце реєстрації та фактичного проживання: АДРЕСА_1 , у вигляді тимчасового обмеження його прав з покладанням на нього наступного обов`язку:

- заборонити особисто і через третіх осіб розшукувати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

- заборонити вести листування, телефонні переговори з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб;

- заборонити наближатися на відстань ближче 100 метрів до місця проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , за адресою АДРЕСА_1 ;

- заборонити спілкування з постраждалими дітьми :

ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ;

ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

ОСОБА_26 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ;

ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Встановити строк дії обмежувального припису 3 (три) місяці. Строк рахувати з дня ухвалення рішення.

Рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про видачуобмежувального припису, віднести на рахунок держави.

Копії рішення суду вручаються учасникам справи, які були присутні у судовому засіданні, негайно після проголошення такого рішення. Учасникам справи, які не були присутні у судовому засіданні, копія рішення суду надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення негайно, але не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення.

Про видачу обмежувального припису не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України за місцем проживання (перебування) заявника для взяття особи, стосовно якої видано обмежувальний припис, на профілактичний облік, а також районні державні адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад за місцем проживання (перебування) заявника.

Судове рішення ухвалене в нарадчій кімнаті, в судовому засіданні 01.10.2019 року проголошено його вступну та резолютивну частини. Виготовлення повного тексту рішення відкласти до 07.10.2019 року.

На рішення може бути подана апеляційна скарга через Краматорський міський суд Донецької області до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Вступна та резолютивна частини рішення виготовлені в нарадчій кімнаті та проголошені 01.10.2019р.

Головуючий суддя: А.М.Лутай

Джерело: ЄДРСР 84858162
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку