open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 353/750/19

Провадження № 2/353/402/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 жовтня 2019 року

м.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючої - судді Луковкіна У.Ю.,

з участю секретаря судового засідання – Мороз М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тлумачі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів в твердій грошовій сумі,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА _1 звернулась в суд з позовом до ОСОБА_2 про стягнення на її користь аліментів на утримання двох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у твердій грошовій сумі в розмірі по 1500,0 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення ними повноліття, але не менше як 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Свої вимоги обгрунтовує тим, що вона працює та отримує мінімальну заробітну плату, якої не вистачає на утримання дітей. Відповідач зобов`язаний утримувати дітей до досягнення ними повноліття, він періодично виїжджає на роботу за межі державного кордону та підзаробляє по місцю проживання. Також просила стягнути з відповідача на її користь понесені судові витрати.

Відповідно до частин 2-6 статті 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, серед іншого, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). З огляду на предмет та ціну позову дана справа підпадає під ознаки малозначної справи та не віднесена до категорії справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження. Обставини справи, що згідно частини третьої статті 274 ЦПК України, мають значення для вирішення питання про можливість розгляду справи в порядку спрощеного провадження, також свідчать про наявність підстав для розгляду цієї справи в спрощеному порядку.

Згідно ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Луковкіної У.Ю. від 06.08.2019 року вирішено розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Крім цього, даною ухвалою було встановлено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання ним відзиву на позовну заяву, а позивачу встановлено п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 174 ЦПК України при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Згідно ч.1 ст. 178 ЦПК України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

22.08.2019 року відповідач ОСОБА_2 подав до суду відзив на позовну заяву, в якому просив в задоволенні позову в частині стягнення з нього аліментів на утримання двох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у твердій грошовій сумі в розмірі по 1500,0 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення ними повноліття, відмовити, та прийняти рішення про стягнення з нього аліментів на утримання двох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у твердій грошовій сумі в розмірі по 1110,0 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення ними повноліття, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Вказав, що сума аліментів, яка заявлена позивачкою, у розмірі 1500,0 грн. на кожну дитину щомісячно, є необґрунтованою, не підтверджена реальними щомісячними витратами на дітей. Також позивачкою не підтверджено те, що він періодично виїжджає за кордон. На даний час він ніде не працює, однак здійснює пошук постійної роботи на території України. Крім цього, він приймає участь у житті та вихованні дітей, продовжує брати участь у їх утриманні та в повному обсязі виконує свої батьківські обов`язки. Зазначив, що діти не мають хронічних захворювань, не потребують лікування, навчаються у навчальних закладах на безоплатній основі, платні гуртки та заняття не відвідують. Вважає, що двоє батьків зобов`язані однаково утримувати дітей до досягнення ними повноліття, а тому визначений позивачкою розмір аліментів є завищеним та перевищує 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Таким чином, доцільно визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі по 1110,0 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення ними повноліття, що не буде порушувати права дітей та буде відповідати їх інтересам.

Відповіді на відзив від позивачки ОСОБА_1 до суду не надходило.

У відповідності до ч.ч. 1, 8 ст. 279 ЦПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилась, однак подала до суду письмову заяву про зменшення позовних вимог, в якій просила стягувати з відповідача на її користь аліменти у твердій грошовій сумі на утримання двох дітей в розмірі по 1110 грн. 00 коп. на кожну дитину щомісячно до досягнення ними повноліття. Також відмовилась від стягнення з відповідача на її користь судових витрат на правову допомогую Просила позов, з урахуванням зменшеного розміру позовних вимог, задовольнити та справу розглядати без її участі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, однак до суду подав письмову заяву, в якій вказав, що позов визнає частково, підтримав свої заперечення викладені у відзиві на позовну заяву, згідний сплачувати аліменти на утримання дітей в розмірі по 1110,0 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення ними повноліття. Просив розгляд справи провести у його відсутності.

У відповідності до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов, з урахуванням зменшення позовних вимог, підлягає до задоволення, з таких підстав:

Судом встановлено, що сторони 19.07.2008 року зареєстрували шлюб у Братишівській сільській раді Тлумацького району Івано-Франківської області, актовий запис № 2, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб (а.с. 4). У шлюбі у них народилось двоє дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копіями їх свідоцтв про народження, де в графі «Батько» вказано ОСОБА_2 (відповідач) (а.с. 5, 6). З Акту обстеження матеріально-побутових умов, складеного комісією виконавчого комітету Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області № 346 від 02.08.2019 року, встановлено, що ОСОБА_1 (позивачка) проживає по АДРЕСА_1 , та у неї на утриманні перебуває двоє дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В свою чергу чоловік ОСОБА_2 (відповідач) разом з сім`єю не проживає з 2009 року (а.с. 7). Відповідно до довідки про доходи ОСОБА_1 (позивачка) працює у ПП ОСОБА_5 на посаді продавця та за період з січня 2019 року по червень 2019 року загальний розмір її заробітної плати становив 25087,0 грн. (а.с. 8).

Відповідно до довідок Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області № 347 від 02.08.2019 року, № 365 від 19.08.2019 року ОСОБА_2 (відповідач) зареєстрований по АДРЕСА_2 , фактично проживає по АДРЕСА_1 разом з матір`ю ОСОБА_6 (не працююча), батьком ОСОБА_7 (особа з інвалідністю ІІІ-ої групи, копія довідки до акту огляду МСЕК, а.с. 36) та бабусею ОСОБА_8 (пенсіонерка) (а.с. 9, 32). ОСОБА_2 (відповідач) з 19.08.2019 року зареєстрований в Тлумацькій районній філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості, як особа, яка звернулась з метою отримання послуг і сприяння працевлаштуванню, що підтверджується довідкою Тлумацької районної філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості № 373-02/12-19 від 19.08.2019 року (а.с. 33). Відповідно до копії паспорту громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_2 (відповідач) востаннє перебував за межами державного кордону України у період з 15.09.2018 року по 16.12.2018 року (а.с. 34-35). З інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 19.08.2019 року встановлено, що за ОСОБА_2 (відповідач) не зареєстровано право власності, інші речові права, іпотеки, обтяження (а.с. 40). Також відповідно до довідок Братишівського НВК №№ 12, 13 від 16.08.2019 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 навчаються Братишівському НВК (ЗОШ І-ІІ ступенів ДНЗ), харчуються за батьківську плату в розмірі 10,0 грн. на день, ОСОБА_2 (відповідач) бере участь у вихованні своїх дітей, відвідує свята, які проводяться у школі, допомагає в ремонтах класів, цікавиться навчанням та вихованням дітей (а.с. 37, 38).

Відповідно до вимог ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно ч. 1 ст. 184 СК України, суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік» прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2019 року - 2027 гривень, з 1 липня - 2118 гривень, з 1 грудня - 2218 гривень, а отже мінімальний розмір аліментів, на момент розгляду справи, на дитину віком від 6 до 18 років не може бути меншим, ніж 1059 грн. 00 коп.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно ч. 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З `ясувавши обставини, які згідно ст. 182 СК України враховуються при визначенні розміру аліментів, оцінивши матеріальне становище сторін по справі, враховуючи те, що відповідач частково визнав позов, подав відзив на позовну заяву з доказами на підтвердження свого скрутного матеріального становища, а позивачка зменшила позовні вимоги, суд вважає, що позов, з урахуванням зменшених позовних вимог, підлягає до задоволення та з відповідача слід стягувати на користь позивачки аліменти у твердій грошовій сумі на утримання двох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі по 1110,0 грн. на кожну дитину щомісячно, до досягнення ними повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах платежу за один місяць належить допустити до негайного виконання.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення.

При такому вирішенні позову, з врахуванням того, що позивачка звільнена від сплати судового збору, з відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір у встановленому законодавством розмірі – 768,40 грн., а понесені позивачою судові витрати на професійну правничу допомогу в сумі 800,0 грн. (квитанція № 007547 від 05.08.2019 року, витяг з договору про надання правової допомоги від 05.08.2019 року, а.с. 11, 12) слід покласти на її рахунок, згідно поданої нею заяви.

На підставі ст.ст. 180, 182, 184, 191 СК України, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 128, 141, 247, 263-265, 268, 273, 279, 354-355, 430 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов , з урахуванням зменшених позовних вимог, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого по АДРЕСА_2 , жителя АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків – НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительки АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків – НОМЕР_2 , аліменти на утримання двох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в твердій грошовій сумі в розмірі по 1110 (одній тисячі сто десять) гривень 00 копійок на кожну дитину щомісячно.

Стягнення аліментів розпочати з 05 серпня 2019 року і проводити до досягнення дітьми повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого по АДРЕСА_2 , жителя АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків – НОМЕР_1 , на користь Державної судової адміністрації України (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106, код за ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); р/р UA798999980000031211256026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106) – 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок судового збору.

Понесені позивачкою судові витрати на професійну правничу допомогу в сумі 800 (вісімсот) гривень 00 копійок слід покласти на її рахунок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до суду апеляційної інстанції через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий

У. Ю. Луковкіна

Джерело: ЄДРСР 84706411
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку