open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" вересня 2019 р. Справа№ 911/2719/18

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Буравльова С.І.

суддів: Пашкіної С.А.

Сітайло Л.Г.

секретар Ковальчук Р.Ю.

за участю

представників: позивача - Годятська А.В.

відповідача - Зінкевич Д.В.

розглянувши апеляційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кримський"

на рішення Господарського суду Київської області від 04.04.2019 р. (повне рішення складено 15.04.2019 р.)

у справі № 911/2719/18 (суддя - Лилак Т.Д.)

за позовом Приватного акціонерного товариства "Київобленерго"

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кримський"

про стягнення 375286,30 грн

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2018 року Приватне акціонерне товариство "Київобленерго" звернулося з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кримський" про стягнення вартості необлікованої електричної енергії на загальну суму 375286,30 грн.

Вимоги позивача обґрунтовані тим, що 18.07.2018 р. уповноваженими представниками позивача: начальником ОСОБА_3, інженером ОСОБА_1 , інженером ОСОБА_2 , під час технічної перевірки електроустановок споживача, було виявлено факт порушення споживачем Правил користування електричною енергією, що зафіксовано в акті про порушення № К039697 від 18.07.2018 р.

Рішенням Господарського суду Київської області від 04.04.2019 р. у справі № 911/2719/18 позов Приватного акціонерного товариства "Київобленерго" задоволено повністю.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Кримський" (далі - СТОВ "Кримський") подало апеляційну скаргу, у якій просить скасувати оскаржуване рішення суду у повному обсязі та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Апеляційна скарга мотивована тим, що відключення електроенергії СТОВ "Кримський" фактично не відбулось, оскільки представник відповідача не знімав пломби. Також скаржник вважає, що здійснені позивачем розрахунки нічим не підтверджені, тому у відповідача відсутні правові підстави для сплати заборгованості.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Північного апеляційного господарського суду від 23.05.2019 р. апеляційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кримський" у справі № 911/2719/18 передано на розгляд колегії суддів у складі: Буравльов С.І. (головуючий суддя (суддя-доповідач)), Калатай Н.Ф., Пашкіна С.А.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 28.05.2019 р. відкрито апеляційне провадження та призначено справу № 911/2719/18 до розгляду на 25.06.2019 р.

У призначеному засіданні суду оголошено перерву до 23.07.2019 р.

На підставі службової записки головуючого судді та розпорядження Північного апеляційного господарського суду № 09.1-08/2257/19 від 22.07.2019 р. у зв`язку з перебуванням судді Калатай Н.Ф. у відпустці призначено повторний автоматизований розподіл справи № 911/2719/18.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями Північного апеляційного господарського суду від 22.07.2019 р. апеляційну скаргу у справі № 911/2719/18 передано на розгляд колегії суддів у складі: Буравльов С.І. (головуючий суддя (суддя-доповідач)), Пашкіна С.А., Сітайло Л.Г.

Ухвалами Північного апеляційного господарського суду від 23.07.2019 р. справу № 911/2719/18 було прийнято до провадження у визначеному автоматизованою системою складі суду та відкладено розгляд справи до 24.09.2019 р.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія встановила наступне.

Приватне акціонерне товариство "Київобленерго" є суб`єктом господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами на території Київської області.

30.09.2013 р. між Приватним акціонерним товариством "Київобленерго" (далі - постачальник) та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Кримський" (далі - споживач) було укладено договір про постачання електричної енергії № 220060702 (далі - договір).

Відповідно до п. 1.1 договору постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з дозволеною потужністю 130 кВт, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) ним електричної енергії та здійснює інші платежі за умовами цього договору.

Згідно з п. 1.2 договору точка продажу електричної енергії встановлюється сторонами згідно "Акту розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін", та зазначається в додатку № 1 "Загальна однолінійна схема електропостачання", що є невід`ємною частиною даного договору.

Під час виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зоб`язуються керуватися чинним законодавством України, зокрема Правилами користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ), Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів та Правилами охорони електричних мереж (п. 2.1 договору).

Відповідно до п. 2.3.5 договору споживач зобов`язується забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників постачальника за пред`явленням службового посвідчення до розрахункових засобів (систем) обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії, до пристроїв релейного захисту, автоматики та зв`язку, до електричних установок для проведення технічної перевірки засобів обліку, контролю за рівнем споживання електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки обліку, для виконання відключення та обмеження споживання у будь-який час доби.

Як передбачено п. 3.1.4 договору, постачальник має право вимагати відшкодування збитків, завданих постачальником внаслідок порушення споживачем умов цього договору в порядку, визначеному чинним законодавством України.

Згідно з п. 4.2.3 договору споживач сплачує постачальнику вартість недоврахованої електроенергії, розраховану - виходячи із приєднаної потужності струмоприймачів та кількості годин їх використання відповідно до методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 р. № 562 (далі - Методика), за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням, у разі таких дій споживача: самовільного внесення змін у схеми обліку електроенергії; пошкодження засобів обліку електроенергії, втручання в їх роботу, зняття пломб; споживання електроенергії поза засобами обліку; інших умов, визначених методикою.

Цей договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31.12.2013 р. У випадках, встановлених абз. 3 п. 9.4, даний договір укладається на строк дії договору оренди. У випадках, встановлених абз. 4 п. 9.4, даний договір укладається на строк дії договору про приєднання. Договір вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо за 30 днів до закінчення терміну дії договору жодною із сторін не буде письмово заявлено про припинення його дії, або про перегляд його умов (п. 9.4 договору).

Згідно з Правилами роздрібного ринку електричної енергії (далі - Правила РРЕЕ), які регулюють відносини між споживачами електричної енергії та енергопостачальниками, передбачено, що відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Відповідальним за експлуатацію та технічний стан засобів (вузлів) вимірювальної техніки є їх власник (п. 2.3.4 Правил РРЕЕ).

Тобто, відповідач відповідно до договору № 220060702 від 30.09.2013 р. та акту № 237578 від 03.08.2015 р., мав на відповідальному зберіганні прилад обліку типу НІК 2301 АК1 № 0950398. Отже, саме відповідач є особою, яка експлуатує вказаний прилад обліку на підставі договору, а тому повинен нести відповідальність за його збереження, цілісність та експлуатацію.

Згідно з абз. 7 п. 5.2.1 п. 5.2 Правил РРЕЕ енергопостачальник має право, в тому числі, на безперешкодний доступ (за пред`явленням службового посвідчення) до розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживачів, для візуального або автоматизованого зняття показів розрахункових засобів комерційного обліку.

18.07.2018 р. представниками позивача, за результатами перевірки, складено Акт про порушення № К039697, за який, споживачем порушено: п. 5.5.5 пп. 3 Правил РРЕЕ, зокрема, споживач самостійно включився після відключення за заборгованість; п. 5.5.5 пп. 8 Правил РРЕЕ, відсутня пломба енергопостачальної компанії, яка була встановлена на дверях РУ-0,4 кВ КТП № 13.

Відповідно до п. 8.2.4 Правил РРЕЕ, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором.

Як передбачено п. 8.2.5 Правил РРЕЕ, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача. У разі відмови споживача або представника споживача підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо він підписаний уповноваженим представником оператора системи та двома незаінтересованими особами (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення їх осіб. Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта про порушення та викласти мотиви своєї відмови від його підписання, які зазначаються в акті про порушення або надаються (надсилаються) оператору системи окремим письмовим повідомленням.

Встановлено, що Акт про порушення № К039697 від 18.07.2018 р. підписано трьома представниками постачальника, з боку споживача вказаний акт не підписано та будь-яких зауважень у ньому не зазначено.

В п. 9 Акту про порушення № К039697 від 18.07.2018 р. вказано, що комісія постачальника електроенергії з розгляду Акта про порушення буде проведена 25.07.2018 р., але відповідачем подано заяву про проведення комісії раніше зазначеного терміну.

Відповідно до п. 8.2.6 Правил РРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

На засіданні комісії 20.07.2018 р. було розглянуто Акт № К039697 від 18.07.2018 р. про порушення та за результатами засідання прийнято рішення, яке оформлене протоколом № 010 від 20.07.2018 р.

Відповідно до п. 2.1 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (далі - Методика), остання застосовується у разі виявлення порушень, передбачених даним пунктом.

Згідно з п. 2.3 вказаної Методики розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється:

- за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії;

- за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості необлікованої електричної енергії;

- за кількістю днів.

Так, комісією, було прийнято рішення нарахувати по договірній потужності за 203 дні з 27.12.2017 р по 18.08.2018 р., згідно п. 2.1.2 Методики, про що зазначено у Протоколі № 016.

Пунктом 2.5 Методики передбачено, що у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у п. 2.1 Методики, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії протягом робочого часу визначається за формулою:

W доб. = Р*t доб. *Кв = 130*12*0,5=780 кВт**год

Виходячи із двохзмінної роботи споживача -1=12 годин.

Потужність договірна становить = Р= 130 кВт.

Дата відключення за заборгованість - 27.12.2017

Розрахунок спричинених збитків відображено у рахунку за вересень 2018 р. по Акту порушення № К039697, на загальну суму 375286,30 грн.

Відповідно до пункту 1.1.2 Правил РРЕЕ необлікована електрична енергія - обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом в електромережі, що належать іншим власникам електричних мереж, але не врахований розрахунковими засобами комерційного обліку або врахований неправильно.

У зв`язку з відмовою від підпису відповідача під час засідання комісії, позивач направив копію розрахунку та копію протоколу № 016 від 20.07.2018 відповідачу.

За змістом ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із ст. 58 Закону України "Про ринок електричної енергії", п. 1.1.1 Правил РРЕЕ вимоги Закону та Правил РРЕЕ є обов`язковими для виконання всіма споживачами.

Статтею 4 Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Як передбачено ч. ч. 1, 2 ст. 275 ГК України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Відпуск електричної енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ст. 530 ЦК України).

Відповідно до п. 8.2.7 Правил РРЕЕ кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Вбачається, що повідомлення про оплату за вересень 2018 року від 28.09.2018 р. по акту порушення ПКЕЕ № К039697 від 18.07.2018 р. на суму 375286,30 грн отримано представником відповідача 09.10.2018 р.

Отже згідно з п. 8.2.7 Правил РРЕЕ строк оплати відповідачем зазначеного повідомлення настав.

В матеріалах справи відсутні належні докази того, що відповідач оскаржував рішення комісії з розгляду акту № К039697 від 18.07.2018 р. про порушення від 06.12.2017 р.

Докази оплати відповідачем вказаної заборгованості також відсутні у матеріалах справи.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновком місцевого суду про те, що вимога позивача про стягнення з відповідача 375286,30 грн вартості необлікованої електричної енергії є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Доводи скаржника про те, що відключення електроенергії СТОВ "Кримський" фактично не відбулось, оскільки представник відповідача не знімав пломби, колегія вважає необґрунтованими, враховуючи наступне.

Згідно з п. п. 2.3.3, 2.3.4 укладеного між сторонами договору відповідач взяв на себе зобов`язання сплачувати вартість електричної енергії згідно з умовами додатку № 4 "Порядок розрахунків за активну електроенергію" .

У зв`язку із порушенням умов укладеного договору, у відповідача виникла заборгованість за використану електричну енергію у сумі 1197,69 грн.

19.12.2017 р. відповідачу було вручено попередження № 814785076 на суму заборгованості, та вказано, що у разі несплати до 27.12.2017 р., згідно з умовами укладеного договору електропостачання буде припинено.

Так, 27.12.2017 р., після належного повідомлення споживача, згідно з нарядом на роботу від 27.12.2017 р., останній був відключений від електропостачання. При відключенні прилад обліку РУ-0,4 кВ було опломбовано пломбою № С35914189.

Відповідно до п. 1.2 ПКЕЕ відключення споживача (від електромережі) - припинення подачі електричної енергії споживачу за допомогою відповідної комутаційної апаратури та/або внаслідок виконання організаційних і технічних заходів, спрямованих на припинення передачі електричної енергії в електроустановку споживача.

Отже позивачем було здійснено комплекс дій, а саме пломбування та закриття доступу до приладу обліку.

Також позивач не заперечує того, що 27.12.2017 р. заборгованість у сумі 6000,00 грн була оплачена відповідачем, але заборгованість була оплачена після відключення, а саме о 16 год. 47 хв., що підтверджується платіжним дорученням № 106 від 27.12.2017 р.

Відповідно до п. 1.2 ПКЕЕ підключення - виконання операцій комутації в місцях контактних з`єднань електропроводки з метою подачі напруги на електроустановку (електроустановки).

Як передбачено п. 7.11 ПКЕЕ, підключення електроустановок споживача, які були відключені на виконання вимоги або припису, здійснюється після усунення споживачем порушень, яке підтверджується відповідним документом організації, що висунула вимогу або видала припис. Підключення електроустановок споживача, у тому числі які були відключені за заявою споживача, здійснюється відповідно до договору про відключення та повторне підключення або відповідно до домовленості між замовником та електропередавальною організацією, факт якої підтверджується заявою замовника та розрахунковими документами, що підтверджують оплату послуги. Електропередавальна організація (основний споживач) підключає електроустановку протягом 5 робочих днів з дня оплати власником електроустановки вартості послуг з відключення та підключення електроустановок споживача.

В матеріалах справи відсутні докази того, що відповідач звертався із заявою про повторне його підключення та оплату відповідної послуги.

Посилання скаржника на те, що здійснені позивачем розрахунки нічим не підтверджені, а тому у відповідача відсутні правові підстави для сплати заборгованості, колегія суддів вважає необґрунтованими з огляду на таке.

Відповідно до п. 1.5 додатку № 4 до укладеного договору звірка балансів розрахунків з оформлення актів заборгованості, актів про використану електричну енергію, актів приймання-передавання товарної продукції виконується на вимогу однієї із сторін. При цьому інша сторона не має права відмовити в оформленні цих документів.

Тому, відповідач, подаючи звіти за обсяги спожитої електричної енергії, розраховував, що постачальник належно виконуючи умови договору буде проводити розрахунки, при цьому, допустивши порушення Правил РРЕЕ, самовільно зірвавши пломбу, передану на відповідальне зберігання актом про пломбування від 27.12.2017 р. № 607811, міг безобліково користуватися електричною енергією, занижуючи реально спожиту електричну енергію.

Крім цього, згідно з п 2.4 Методики, у разі виявлення у споживача порушень ПКЕЕ, зазначених у підпунктах 1 - 4, 6 пункту 2.1 Методики, та за умови наявності договору про постачання електричної енергії для потреб струмоприймачів (електроустановок), щодо яких виявлено порушення, зазначених у підпункті 5 пункту 2.1 Методики, сума до сплати має бути зменшена на величину вартості електричної енергії відповідно до виставлених споживачу за період порушення рахунків за точкою (точками) обліку, на якій (яких) було виявлено порушення.

Таким чином, розрахунок спричинених збитків, який відображено у рахунку за вересень 2018 року по акту порушення № К039697 на загальну суму 375286,30 грн, розрахований у відповідності до п 2.4 Методики, з вирахуванням оплаченої електричної енергії.

Інші аргументи, викладені в апеляційній скарзі, наведеного не спростовують та відхиляються колегією суддів, як необґрунтовані.

З огляду на вказані обставини, ґрунтуючись на матеріалах справи, апеляційний суд вважає, що рішення Господарського суду Київської області від 04.04.2019 р. прийнято з повним та всебічним дослідженням обставин, які мають значення для справи, а також з дотриманням норм матеріального і процесуального права, у зв`язку з чим апеляційна скарга Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кримський" не підлягає задоволенню.

У зв`язку з відмовою в задоволенні апеляційної скарги, відповідно до ст. 129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору за її подання і розгляд покладаються на скаржника.

Керуючись ст. ст. 267 - 285 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кримський" залишити без задоволення.

2. Рішення Господарського суду Київської області від 04.04.2019 р. у справі № 911/2719/18 залишити без змін.

3. Витрати по сплаті судового збору за подання і розгляд апеляційної скарги покласти на Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Кримський".

4. Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складення її повного тексту.

Повний текст постанови складено 02.10.2019 р.

Головуючий суддя С.І. Буравльов

Судді С.А. Пашкіна

Л.Г. Сітайло

Джерело: ЄДРСР 84663470
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку