open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

01 липня 2019 року

м. Дніпро

справа № 340/1015/19

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Божко Л.А. (доповідач),

суддів: Суховарова А.В., Дурасової Ю.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.05.2019 в адміністративній справі №340/1015/19 , ухвалене суддею Кармазиною Т.М., по справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про визнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и В:

У квітні 2019 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати протиправним та нечинним з моменту прийняття рішення №935120142365 від 07.02.2019 р. Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про відмову в перерахунку його пенсії; зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області зарахувати до трудового стажу для його пенсії час перебування на інвалідності у зв`язку з професійним захворюванням у період з 10.06.2016 по 31.01.2019 (2 роки 7 місяців 22 дні) як пільговий стаж шахтаря згідно ст.14 Закону України Про пенсійне забезпечення, ст.1 Закону України Про підвищення престижності шахтарської праці та здійснити йому перерахунок і виплату пенсії за віком в розмірі 80% середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як 3 розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, згідно ст.8 Закону України Про підвищення престижності шахтарської праці з 01.02.2019 року на весь період отримання пенсії за віком.

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.05.2019 в задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить прийняти нове рішення , яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі .

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що працюючи на Смолінській шахті ДП Східний гірничо-збагачувальний комбінат у період з 21.06.2001 року по 02.06.2015 року, у підземних роботах шахти в умовах повного робочого дня за професіями учня машиніста скреперної лебідки, машиніст скреперної лебідки, гірник очисного забою, він набув пільговий стаж шахтаря, відповідно доЗакону України Про підвищення престижності шахтарської праці. Також зазначає, що з березня 2015 року йому призначено пенсію за віком на пільгових умовах. Після призначення пенсії, він продовжив працювати в шахті. 02.06.2015 року його було звільнено за власним бажанням, оскільки почав хворіти та не міг надалі працювати за професією. З 10.06.2016 року і дотепер він перебуває на інвалідності у зв`язку з професійним захворюванням (третя група інвалідності 50 % втрати професійної працездатності). Позивач вказує, що згідно акту розслідування причин виникнення хронічного профзахворювання, його захворювання виникло внаслідок роботи в шкідливих підземних умовах шахти.

Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що у період з 21.06.2001 року по 02.06.2015 року позивач працював на Смолінській шахті ДП Східний гірничо-збагачувальний комбінатв умовах повного робочого дня у підземних умовах шахти, за професіями: учень машиніста скреперної лебідки підземний, машиніст скреперної лебідки підземний, гірник очисного забою підземний, що підтверджується записами в трудовій книжці, даними довідок підприємства про пільговий стаж шахтаря, наявними в матеріалах пенсійної справи, а також розрахунком стажу, здійсненим відповідачем.

З 16 березня 2015 року позивач отримує пенсію за віком на пільгових умовах, його трудовий стаж роботи за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими Постановою КМУ №162 від 11.03.1994 та Постановою КМУ №36 від 16.01.2003 (п.п.1.1а Списку) становить 13 років 7 місяців 29 днів.

Після призначення пенсії за віком позивач продовжував працювати на Смолінській шахті ДП Східний гірничо-збагачувальний комбінат.

02.06.2015 року позивача було звільнено за власним бажанням у зв`язку з виходом на пенсію, ст.38 КЗпП України, що вбачається з трудової книжки.

Згідно медичного висновку лікарсько-експертної комісії від 17.05.2016 року №695 позивачу встановлено професійний характер захворювання.

Відповідно до акту розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання від 26.05.2016 встановлено, що захворювання позивача виникло внаслідок тривалого терміну праці під випливом шкідливих виробничих факторів на Смолінській шахті ДП Схід ГЗК .

З 10.06.2016 року і дотепер позивач перебуває на інвалідності у зв`язку з професійним захворюванням (третя група інвалідності, 50% втрати професійної працездатності), що підтверджується довідкою до акту огляду МСЕК №181007 та довідкою про результати визначення втрати ступеня професійної працездатності у відсотках, потреби у надання медичної та соціальної допомоги №010841.

07.02.2019 року позивач звернувся до Маловисківського відділу обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України із заявою, в якій просив зарахувати до його страхового стажу для пенсії час його перебування на інвалідності у зв`язку з професійним захворюванням у період з 10.06.2016 по 31.01.2019 (2 роки 7 місяців 22 дні) як пільговий стаж шахтаря згідно ст.14 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ст.1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та здійснити перерахунок і виплату його пенсії за віком в розмірі 80% середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як 3 розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Рішенням №935120142365 від 07.02.2019 відповідач відмовив в перерахунку пенсії позивачу , оскільки останній є отримувачем пенсії за віком. Також, вказане рішення обґрунтовано тим, що згідно зі ст.24 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування час перебування на інвалідності у зв`язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до страхового стажу роботи зі шкідливими умовами праці, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах. Період з дня встановлення інвалідності до досягнення особою пенсійного віку зараховується до страхового стажу при обчисленні розміру пенсії за віком, тобто цей період зараховується до страхового стажу лише за час отримання пенсії по інвалідності у зв`язку з професійним захворюванням при переході на пенсію за віком.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону праці» час перебування на інвалідності у зв`язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах у порядку, встановленому законом.

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій визначені Законом України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 №1058-ІV (далі Закон №1058-ІV).

Відповідно до ч.1 ст.24 Закону №1058-ІV, страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

До страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності або у зв`язку з втратою годувальника, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах відповідно період з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, та період з дня смерті годувальника до дати, коли годувальник досяг би віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону.

Час перебування на інвалідності у зв`язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах.

Таким чином, до пільгового стажу позивача зараховується період до того часу, коли позивач вийшов на пенсію за віком на пільгових умовах.

Як встаонвлено судом першої інстанції , позивач з 16 березня 2015 року отримував пенсію за віком на пільгових умовах за списком №1 згідно Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

При цьому, факту отримання позивачем пенсії по інвалідності у зв`язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням у період з 10.06.2016 року по 31.01.2019 року не встановлено

Таким чином суд першої інстанції вірно дійшов висновку, що позивач не набув необхідного стажу на підземних роботах, що дає право на призначення пенсії у розмірі, передбаченому статтею 8 Закону №345-VI, оскільки фактично позивач просив зарахувати до пільгового стажу час перебування його на пенсії за віком на пільгових умовах, що не узгоджується з наведеними приписами законодавства.

На підставі вищевикладеного колегія суддів дійшла висновку про те, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, а відтак рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.05.2019 слід залишити без змін.

На підставі викладеного, керуючись статтями п.1 ч.1 ст.315, ст.ст. 316, 321, 322, 325 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 -залишити без задоволення.

Рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 17.05.2019 р. - залишити без змін.

Постанова суду набирає законної сили з 01 липня 2019 року та оскарженню не підлягає.

Головуючий - суддя Л.А. Божко

суддя А.В. Суховаров

суддя Ю.В. Дурасова

Джерело: ЄДРСР 83942258
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку