open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Вінниця

05 серпня 2019 р. Справа № 120/2454/19-а

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Маслоід Олена Степанівна, розглянувши матеріали позовної заяви:

за позовом: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

до: Управління Укртрансбезпеки у Вінницькій області (вул. Хмельницьке шосе, б. 23, м. Вінниця, 21036)

про: визнання протиправними та скасування постанов про застосування адміністративно-господарського штрафу

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (далі - позивач) до Управління Укртрансбезпеки у Вінницькій області (далі - відповідач) про визнання протиправними та скасування постанов про застосування адміністративно-господарського штрафу.

У відповідності до ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими матеріалами, вважаю, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Ст. 5 КАС України передбачено право на звернення до адміністративного суду.

Позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб та повинна відповідати загальним вимогам, що встановлені ст. 160, 161 КАС України.

Норми ст. 160, 161 КАС України не містять виключень і поширюються на всі випадки звернення до суду з позовною заявою, у зв`язку з чим недотримання положень даних норм свідчить про невідповідність позовної заяви вимогам Закону.

У позовній заяві, згідно п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України, зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Водночас, із тексту позовної заяви вбачається, що позивачем не вказано номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти відповідача.

Окремо суд звертає увагу, що позов подано фізичною особою ОСОБА_1 , проте предметом даної справи є оскарження постанов про застосування адміністративно-господарського штрафу відносно суб`єкта господарювання - фізичної особи-підприємця ОСОБА_1. Про свій статус суб`єкта господарювання вказує й сама позивач, обґрунтовуючи свої позовні вимоги. Таким чином, позивач при поданні цієї позовної заяви діє не як фізична особа, а як фізична особа-підприємець.

У відповідності до ч. 3 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До позовної заяви позивачем додано квитанцію № 33 від 30.07.2019 року про сплату судового збору у сумі 768 грн. 40 коп.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що позивач просить визнати протиправними та скасувати постанови відповідача № 119043 від 10.05.2019 року, № 119119 від 21.05.2019 року, № 119120 від 21.05.2019 року та № 119121 від 21.05.2019 року. Позовні вимоги про визнання протиправною та скасування постанови відповідача № 119043 від 10.05.2019 року є взаємопов`язаними та похідними. Адже визнання постанови № 119043 від 10.05.2019 року, матиме своїм наслідком її скасування. При цьому, вказана позовна вимога є майновою. Це ж стосується й решти позовних вимог, а саме вимог щодо визнання протиправними та скасувати постанов відповідача № 119119 від 21.05.2019 року, № 119120 від 21.05.2019 року та № 119121 від 21.05.2019 року. Таким чином, позивач заявлено чотири самостійні, не взаємопов`язані майнові позовні вимоги.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

При визначенні суми судового збору, суд бере до уваги те, що позивач у даній справі діє як фізична особа-підприємець.

У відповідності до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання суб`єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою-підприємцем до адміністративного суду позовної заяви майнового характеру сума судового збору становитиме 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» визначено, що у 2019 році прожитковий мінімум на одну особу для основних соціальних і демографічних груп населення, а саме, працездатних осіб: з 1 січня 2019 року - 1 921 гривня, з 1 липня - 2 007 гривень, з 1 грудня - 2 102 гривні.

Таким чином судовий збір за одну позовну вимогу становитиме 25 грн. 50 коп. (1 700 грн. 00 коп. Х 1,5%). Отримана сума є меншою за законодавчо встановлений мінімум судового збору, а саме 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1 921 грн. 00 коп. Таким чином, позивачеві за одну позовну вимогу слід сплатити 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 1 921 грн. 00 коп..

Враховуючи, що позовних вимог чотири, то загальна сума судового збору становитиме 7 684 грн. 00 коп. (1 921 грн. Х 4).

Однак, беручи до уваги те, що позивачем згідно квитанції № 30 від 30.07.2019 року вже сплачено 768 грн. 40 коп. судового збору, відповідно їй необхідно доплатити 6 915 грн. 60 коп. (7 684 грн. 00 коп. - 768 грн. 40 коп.).

Крім того, п. 8 ч. 5 ст. 160 КАС України встановлено, що в позовній заяві також зазначаються перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

Ч. 2 ст. 94 КАС України визначено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. У відповідності до ч. 4 цієї статті копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Так, учасник справи, як визначено у п. 2 ч. 5 ст. 94 КАС України, підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Схожі положення закріплені й у Національному стандарті України «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003», затвердженого наказом Держспоживстандарту № 55 від 07.04.2003 року, положення якого поширюють свою дію на всі без винятку установи та організації незалежно від організаційно-правової форми та права власності. П. 5.27 вказаного Стандарту визначено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляються нижче реквізитів документа.

Проте суд виявив, що додані до позовної заяви документи не засвідчені позивачем.

За правилами визначеними ч. 1 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене та враховуючи невідповідність поданого адміністративного позову вимогам ст. 161 КАС України, позовну заяву необхідно залишити без руху, надавши особі, яка її подала, строк для усунення недоліків, шляхом зазначення в позовні заяві відомі номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти відповідача; надати до суду оригінал документу підтверджуючого сплату судового збору у сумі 6 915 грн. 60 коп.; долучити до позовної заяви належним чином засвідчені копії документів, що додаються до позовної заяви.

Керуючись Законом України «Про судовий збір», Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та ст. 160, 161, 169, 171, 248, 255, 256, 293 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Управління Укртрансбезпеки у Вінницькій області про визнання протиправними та скасування постанов про застосування адміністративно-господарського штрафу - залишити без руху.

Надати позивачеві 10-денний строк, з дня отримання копії ухвали, для усунення недоліків позовної заяви, а саме: шляхом зазначення в позовні заяві відомі номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти відповідача; надати до суду оригінал документу підтверджуючого сплату судового збору у сумі 6 915 грн. 60 коп.; долучити до позовної заяви належним чином засвідчені копії документів, що додаються до позовної заяви.

Дану ухвалу направити позивачеві.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ч. 3 ст. 293 КАС України, заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Маслоід Олена Степанівна

Джерело: ЄДРСР 83435494
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку