open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 522/22464/16-ц
Моніторити
emblem
Справа № 522/22464/16-ц
Провадження № 2/522/1017/19

Справа № 522/22464/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 липня 2019 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси

у складі: судді - Бондар В.Я.,

за участю секретаря судового засідання - Грищук В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Одесі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство „ОДРАДОВЕ" про визнання діяльності протиправною та такою, що не відповідає законам України та статуту ГО СТ „ОДРАДОВЕ", про визнання недійсним та скасування протоколу позачергових загальних зборів членів ГО СТ „ОДРАДОВЕ" та їх представників, про скасування запису про реєстрацію в Єдиному державному реєстрі, про включення до Єдиного державного реєстру відомостей про органи управління юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач 23.11.2016 року звернулася до Приморського районного суду м. Одеси з позовом до ОСОБА_2 , Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство „ОДРАДОВЕ" та, уточнивши свої вимоги заявою від 01.06.2017 року просила:

- визнати неправомочними позапланові загальні збори членів Громадської організації Садівнице товариство «ОТРАДОВЕ» від 11.09.2016 року;

- визнати недійсним Протокол позапланових загальних зборів членів Громадської організації Садівнице товариство «ОДРАДОВЕ» від 11.09.2016 року;

- скасувати рішення, прийняті 11.09.2016 року на зборах Громадської організації Садівнице товариство «ОДРАДОВЕ»;

- визнати недійсним реєстраційний запис державного реєстратора ГТУЮ в Одеській області у ЄДР щодо зміни керівника юридичної особи та внесення відомостей про керівника.

Позовні вимоги, мотивовані тим, що 15.06.2013 року відбулися збори представників ГОСТ «Одрадове», де за більшою кількістю голосів головою правління обрано ОСОБА_1 11.09.2016 року за ініціативою трьох членів товариства ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 було проведено позачергові вибори, на яких прийнято рішення про відсторонення діючого голови правління ОСОБА_1 з обранням ного голови. ОСОБА_2 після нелегітимних виборів зареєструвала зміни у реєстрі, згідно яких вона, ОСОБА_2 новий голова правління. Збори легітимні, якщо на них були присутні ѕ уповноважених, а з протоколу не вбачається, хто з присутніх був уповноваженим представником садівничих товариств, скільки їх було та хто є представником іншого члена товариства, не вказано на підставі чого вони діють. Збори були проведені перед закінченням проведення перевірки фінансової діяльності товариства, яка розпочалася 22.08.2016 року.

Справа надійшла до провадження судді Загороднюка В.І. та ухвалою суду від 28.11.2016 року провадження у справі відкрите.

19.12.2016 року ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу на ухвалу суду про відкриття провадження у справі, в результаті розгляду якої ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 02.02.2017 року апеляційну скаргу відхилено, а ухвалу залишено без змін.

Справа повернулася до Приморського районного суду м. Одеси, судді Загоронюка В.І. та була призначена до розгляду.

06.04.2017 року ОСОБА_2 подала заперечення проти позову, згідно яких просила відмовити у задоволенні позову, посилаючись на те, що позивачка самостійно звернулася з заявою про її звільнення з займаної посади. Вказує, що навіть за умови наявності порушень, недодержання вимог законодавства не є підставою для визнання акта недійсним, лише в тому разі, якщо такі порушення спричинили прийняття неправильного акта.

До суду 04.10.2018 року надійшли письмові пояснення ОСОБА_1 , згідно яких вказано на розбіжності між протоколом позачергових зборів та випискою з даного протоколу, адже з протоколу було присутніми 264 особи, а з витягу 115 осіб. Відзначено, що рішення позачергових зборів ГОСТ «Одрадове» було оформлено із перевищенням компетенції ініціативної групи, згідно п.5.4, 5.7 Статуту; порушення порядку визначення правомочності зборів, згідно п.5.2 Статуту; порушення порядку ведення протоколу зборів юридичної особи, що подається державному реєстратору, згідно п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»; порушення порядку підтвердження представництва, який передбачений п. 20 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

На підставі розпорядження керівника апарату суду №843/19 від 07.02.2019 року по справі було проведено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями, в результаті якого справа надійшла до провадження судді Бондаря В.Я.

Ухвалою суду від 13.02.2019 року справа прийнята до розгляду судді Бондаря В.Я. та призначена до розгляду за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання на 27.03.2019 року.

В результаті проведених дій у підготовчому засіданні 27.03.2019 року, протокольною ухвалою було закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті на 02.05.2019 року.

У зв`язку з наданням судді Бондарю В.Я. 02.05.2019 року дня відпочинку за роботу у вихідний день (чергування на виборах Президента України, ІІ тур), судове засідання призначене на 02.05.2019 року не відбулося та було відкладено на 10.06.2019 року.

Судове засідання, що відбулося 10.06.2019 року у зв`язку з повідомленням про замінування будівлі суду, було перенесено на 23.07.2019 року.

У судовому засіданні 23.07.2019 року ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_5 підтримали заявлені позовні вимоги та просили задовольнити.

Представник ОСОБА_2 - ОСОБА_3 заперечувала проти задоволення позову в повному обсязі.

Представник Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство „ОДРАДОВЕ" в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників справи, дійшов наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема, із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і Статуту ГО СТ «Одрадове», організаційно-правовою формою зазначено «громадська організація», за видом діяльності - діяльність інших громадських організацій (т.1 а.с.99). У статуті товариства чітко зазначено, що товариство є добровільним об`єднанням громадян для ведення садівництва, городництва та виноградництва із метою задоволення їхніх потреб в овочах, ягодах, фруктах та іншій сільськогосподарській продукції, а також із метою реалізації інших прав на відпочинок і оздоровлення, ведення особистого підсобного господарства. Товариство створене на підставі Закону України «Про об`єднання громадян». Воно є неприбутковою організацією, метою якого не є отримання прибутку від своєї діяльності.

Оскільки ГО СТ «Одрадове» засноване саме як об`єднання громадян та чинним законодавством не встановлено заборон для діяльності садівничих товариств на засадах громадських об`єднань, суд приходить до висновку про необхідність застосування до спірних правовідносин законодавства щодо діяльності громадських об`єднань, та не вбачає підстав для застосування законодавства України щодо кооперації.

За змістом ст. 1 Закону України «Про об`єднання громадян», Громадське об`єднання - це добровільне об`єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Відповідно до положень ст.ст. 80, 81 ЦК України, юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді. Юридична особа може бути створена шляхом об`єднання осіб та (або) майна. Юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичних осіб приватного права та юридичних осіб публічного права. Юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу.

За змістом ст.ст. 83, 85 ЦК України, юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом. Товариством є організація, створена шляхом об`єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створено однією особою, якщо інше не встановлено законом. Товариства поділяються на підприємницькі та непідприємницькі. Непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Особливості правового статусу окремих видів непідприємницьких товариств встановлюються законом.

Судом встановлено наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

01.10.2016 року ОСОБА_1 написала заяву про звільнення з займаної посади голови правління та бухгалтера ГУСТ «Одрадове» за ст. 38 КЗпП України (т.1 а.с.107).

ОСОБА_1 була повідомлена про позапланові збори членів товариства, що підтверджується її підписом з зазначенням дати «04.09.2016 року» на повідомленні про проведення зборів (т.1 а.с.108).

11 вересня 2016 року ОСОБА_1 було відсторонено від роботи голови Громадської організації Садівниче товариство «Одрадове», новим головою правління обрано ОСОБА_2 , що вбачається з Протоколу позапланових загальних зборів членів товариства та їх представників Громадської організації Садівниче товариство «Одрадове» (т.1 а.с.9-11).

Державний реєстратор Шувалова Тетяна Георгіївна 17.10.2016 року зареєстрували зміни до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, а саме зміна керівника юридичної особи, що підтверджується Витягом з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (т. 2 а.с.87 на звороті).

На позачергових зборах були присутні 151 член товариства, зареєстровано право присутності по заявам через своїх представників - 113 осіб, разом 264 особи, також 47 осіб були присутні, проте не пройшли реєстрацію.

З витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що ГО Садівниче товариство «ОДРАДОВЕ» має 432 члени (т.1 а.с.99).

З загального інформаційного реєстру станом на 08.02.2017 року (т. 1 а.с.120-206) вбачається, що всього числиться 407 членів товариства, 16 померли, 1 депортований, 1 є громадянином США та 7 - члени, які мають заборгованість, тому всього 382 особи.

Позивачем надано заяви членів товариства до різних органів, зі скаргами на дії голови правління ОСОБА_2 (т.2 а.с.33-41).

Згідно ст.ст. 97, 99, 100 ЦК України, управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад. Учасники товариства мають право вийти з товариства, якщо інше не випливає із закону. Учасник товариства у випадках та в порядку, встановлених законом, може бути виключений з товариства.

Згідно п. 5.1. Статуту Громадської організації Садівничого товариства «Одрадове», затвердженого Виконавчим комітетом Єгорівської Сільської ради Роздільнянського району Одеської області №16 від 01032012 року та зборами організації Протоколом №7 від 27.07.2014 року (т.1 а.с.84-97), (надалі Статут) органами керування товариством є: - загальні збори (збори представників); - правління; - голова правління; - ревізійна комісія.

Відповідно до п.5.2. Статуту загальні збори є вищим органом товариства. Вони складаються з членів Товариства або представників, що обираються ними (від вулиці або організації) по нормі: 1 представник від 10 членів Товариства.

Підпунктом ж пункту 5.3. Статуту закріплено, що обрання голови Товариства, членів правління, членів ревізійної комісії відноситься до компетенції зборів представників.

Позачергові збори можуть скликатися за вимогою не менше однієї третини від загального числа членів Товариства (5.4.б Статуту).

В протоколі, що оскаржується від 11.09.2016 року вказано, що активними членами Товариства була створена ініціативна група та проведено соціальне опитування більше 145 членів (більше 1/3) товариства (т.1 а.с.110).

Жодних доказів створення ініціативної групи та проведення опитування серед членів товариства до матеріалів справи не додано. Стверджується, що опитувано 145 членів товариство, що є рівно на 1 учасник більше від 1/3 членів товариства (432:3=144).

Згідно п.2.1. Статуту Членами ГОСТ «Одрадове» можуть бути дієздатні громадяни, що досягли 18-річного віку, які мають земельну ділянку на садовому масиві, що належить ГОСТ «Одрадове», виявили бажання і здатні брати участь в здійсненні планів та задач, передбачених чинним статутом.

Згідно п.2.2. Статуту Прийом до членів Товариства проводиться по письмовій заяві того, хто вступає в Товариство.

Оскаржуваний протокол, прийнятий на позачергових зборах не містить вказівки присутності на зборах взагалі членів товариства, з зазначенням їх прізвищ. Доданий до відзиву загальний інформаційний реєстр складений, по-перше, станом на 08.02.2017 року, тобто пізніше проведених зборів, по-друге, стосується всіх членів товариства. Доказів присутності на зборах осіб, відповідно до п.2.1 та п. 2.2. Статуту, суду не представлено.

Згідно п. 5.11. Статуту Керує роботою правління Голова, що обирається на зборах представників відкритим (закритим) голосуванням, простою більшістю голосів.

Статутом не визначено більшість голосів від присутніх чи більшість голосів від кількості представників Товариства, проте, оскільки статут розрізняє поняття член товариства та представник (1 представник від 10 членів товариства), а представники діють лише на зборах, то можна дійти висновків, що більшістю від присутніх представників.

Як вірно відзначає позивач протокол позапланових загальних зборів товариства та їх представників та виписка з нього відрізняються, відтак, згідно Протоколу за відсторонення ОСОБА_1 голосували 150 осіб та проти - 1 особа (т.1 а.с.113), в той час як згідно витягу з протоколу, за голосували - 114 та 1 - проти (т.1 а.с.10). Така ж ситуація з кількість голосів щодо обрання нового голови правління ОСОБА_2 .

За таких обставин, позачергові збори проведені 11.09.2016 року є нелегітимними, адже проведення без ініціації 1/3 членів товариства та проведені за присутності не встановлених осіб, тому рішення прийняті на них, затверджені Протоколом підлягають скасуванню.

Статутом громадської організації Садівниче товариство «Одрадове» не передбачено голосування на позачергових зборах кількість ѕ від кількості членів товариства, на що вказує позивач, тому посилання в цій частині пазову є безпідставними.

Позивачка вказує, що під час перевірки фінансової діяльності товариства, звітні збори не можуть проводитися, проте такі доводи матеріалами справи не підтверджені та статут таких положень не містить.

Суд відмовляє в задоволенні вимог про визнання недійсним реєстраційний запис державного реєстратора ГТУЮ в Одеській області у ЄДР щодо зміни керівника юридичної особи та внесення відомостей про керівника, зважаючи на те, що визнання позачергових зборів нелегітимними та Протоколу, згідно якого обрано нового голову правління, є підставою для внесення змін до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, також враховуючи, що дії державного реєстратора як незаконні позивачем не ставилися, державний реєстратор учасником справи не залучався.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 5, 12, 30, 43, 76, 81, 84, 89, 95, 223, 235, 241, 258, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ), Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство „ОДРАДОВЕ" (67471, Одеська обл., Роздільнянський район, с. Ддрадове, код ЄДРПОУ 20994505) про визнання діяльності протиправною та такою, що не відповідає законам України та статуту ГО СТ „ОДРАДОВЕ", про визнання недійсним та скасування протоколу позачергових загальних зборів членів ГО СТ „ОДРАДОВЕ" та їх представників, про скасування запису про реєстрацію в Єдиному державному реєстрі, про включення до Єдиного державного реєстру відомостей про органи управління юридичної особи - задовольнити частково.

Визнати неправомочними позапланові загальні збори членів Громадської організації Садівничого товариства «ОДРАДОВЕ» від 11.09.2016 року.

Визнати недійсними Протокол позапланових загальних зборів членів Громадської організації Садівничого товариства «ОДРАДОВЕ» від 11.09.2016 року.

Визнати недійсними та скасувати рішення прийняті 11.09.2016 року зборах Громадської організації Садівниче товариство «ОДРАДОВЕ».

В іншій частині позову - відмовити.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

До утворення апеляційних судів в апеляційних округах, апеляційна скарга подається шляхом подання апеляційної скарги через Приморський районний суд м. Одеси до апеляційного суду у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складено 31.07.2019 року.

Суддя : В.Я. Бондар

Джерело: ЄДРСР 83344318
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку