open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 216/4451/19

Провадження 2-а/216/188/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18 липня 2019 року

Центрально - Міський районний суд м. Кривого Рогу в Дніпропетровській області в складі:

головуючого судді Бутенко М.В.,

За участі секретаря судового засідання Клименко О.В.,

розглянувши у спрощеному провадженні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Дільничої виборчої комісії № 121767 територіального виборчого округу 33 про включення до списку виборців за місцем проживання,-

В С Т А Н О В И В :

До Центрально - Міський районний суд м. Кривого Рогу в Дніпропетровській області а з позовом звернувся ОСОБА_1 , в якому просить включити його до списку виборців на виборчій дільниці № 121767 виборчого округу № 33 для голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, обґрунтовуючи свою заяву тим, що він не включений до списку виборців за місцем свого фактичного проживання, він є громадянин України, зареєстрований у АДРЕСА_1 , однак фактично проживає в АДРЕСА_2 . Дана адреса входить до меж виборчої дільниці № 121767 Ознайомившись зі списком виборців він не знайшов себе у списку.

Позивач в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, свої позовні вимоги підтримав повністю, наполягав на їх задоволенні.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, був повідомлений про час та місце розгляду справи належним чином в порядку, передбаченому ч. ч. 1, 2 ст. 268 КАС України, про причини неявки не повідомив, відзив на позов не надав.

Відповідно до ч. 4 ст. 268 КАС України неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

У відповідності до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши докази надані на їх підтвердження, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 4, 5 ст. 274 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі. Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування - невідкладно. Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Згідно до акту ТОВ "Дивобуд" від 18 липня 2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає за адресою: АДРЕСА_2 без реєстрації.

Позачергові вибори народних депутатів України проводяться 21.07.2019 р..

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є громадянином України, уродженець м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, що підтверджується паспортом громадянина України, виданого 21.08.2012 року Центрально-Міським РВ у м. Кривому Розі ГУ ДМС України в Дніпропетровській області.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про вибори народних депутатів України» до попереднього списку виборців на виборчій дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день виборів виповниться вісімнадцять років і які мають право голосу, та виборча адреса яких відповідно до відомостей Державного реєстру виборців відноситься до цієї виборчої дільниці. Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі не включення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися (ст..40 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Відповідно до ст.8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці.

Виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Згідно з ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» місце перебування фізичної особи це - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік, а місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Частина 3 ст. 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців "передбачає, що за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п`ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Таким чином, відсутність проведеної реєстрації місця проживання позивача, відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», створює їй перешкоди у реалізації права голосу на виборах , яке гарантовано Конституцією України.

Суд приходить до висновку, що не внесення позивача до списку виборців за адресою його фактичного місця проживання/перебування призведе до порушення його конституційних прав виборця, оскільки згідно зі ст. 70 Конституції України право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Приписами ч. 3 ст. 21 Загальної декларації прав людини 1948 року встановлено, що воля народу повинна бути основою влади уряду; ця воля повинна виявлятися у періодичних і нефальсифікованих виборах, які повинні проводитись при загальному і рівному виборчому праві шляхом таємного голосування або ж через інші рівнозначні форми, що забезпечують свободу голосування.

З огляду на зазначені норми чинного законодавства, що встановлюють порядок проведення виборів народних депутатів України, беручи до уваги те, що позивач має визначене відповідно до положень Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» і Закону України «Про Державний реєстр виборців» місце проживання, яке відноситься до виборчої дільниці № 121767, суд вважає, що позов є обґрунтованим, доведеним належними і допустимими доказами у справі, а тому підлягає задоволенню.

На підставі ст.ст. 7-8 Закону України «Про державний реєстр виборців», ст.3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в України», ст.ст.2,3, 32,39 Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись ст.ст.11, 72-76, 274, 278 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Дільничої виборчої комісії № 121767 територіального виборчого округу 33 про включення до списку виборців за місцем проживання задовольнити.

Зобов`язати дільничну виборчу комісію № 121767 територіального виборчого округу № 33 включити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, паспорт серія НОМЕР_1 , виданий 21.08.2012 року Центрально-Міським РВ у м. Кривому Розі ГУ ДМС України в Дніпропетровській області, фактичне місце проживання/перебування якого за адресою: АДРЕСА_2 до уточненого списку виборців для голосування на виборчій дільниці № 121767 територіального виборчого округу № 33 для прийняття участі у позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року .

Рішення звернути до негайного виконання.

Оскарження рішення не перешкоджає його виконанню.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана до Третього апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня проголошення рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Суддя: М.В. Бутенко

Джерело: ЄДРСР 83161732
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку