open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер провадження 2-а/754/381/19

Справа №754/10642/19

РІШЕННЯ

іменем України

18 липня 2019 року Деснянський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді Зотько Т.А.

за участю секретаря судового засідання Гайворонського В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії виборчої дільниці №800264 одномандатного виборчого округу №213, третя особа Відділення ведення державного реєстру виборців Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації про включення до списку виборців, -

В С Т А Н О В И В

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить включити його до списку виборців на виборчій дільниці №800264 одномандатного виборчого округу №213 для голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 р.

В обґрунтування позову зазначає, що є громадянином України, виборцем, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на день голосування на виборах йому виповнилось вісімнадцять років. Ознайомившись з списком виборців з`ясував, що відомості про нього відсутні. До списку виборців на інших дільницях він не включений. В зв`язку з наведеним, вимушений звертатись до суду з вказаним позовом.

18.07.2019 р. ухвалою суду відкрито провадження по справі, в порядку ч. 3 ст. 274 КАС України направлено запит щодо уточнення відомостей про виборця.

Позивач, представники відповідача та третьої особи в судове засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлялись належним чином. При цьому, неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень ст. 268 КАС України, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанції.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 20 КАС України, місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи, пов`язані з виборчим процесом чи процесом референдуму, щодо, зокрема, уточнення списку виборців.

У відповідності до ст. 274 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування.

Згідно з ст. 19 Закону України «Про вибори народних депутатів України» підготовка організації і проведення голосування та підрахунок голосів виборців здійснюється на виборчих дільницях, що утворюються Центральною виборчою комісією або окружною виборчою комісією відповідно до цього Закону та існують на постійній чи тимчасовій основі. Виборча дільниця може бути звичайною, спеціальною або закордонною.

Відповідно до ст. 20 вказаного Закону звичайна виборча дільниця призначена для організації та проведення голосування виборців за місцем їх проживання. Звичайна виборча дільниця має територію з визначеними межами та порядковий номер, які визначаються Центральною виборчою комісією.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців», виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Судом встановлено, що позивач проживає за адресою: АДРЕСА_1 , є громадянином України, на день подання позову йому виповнилось вісімнадцять років.

21.07.2019 р. проводяться позачергові вибори Народних депутатів України.

Відповідно до відомостей Відділу ведення Державного реєстру виборців Деснянської РДА в м. Києві позивач присутній в Реєстрі виборців, але має відмітку як "Недіючий", в списках виборців на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 р. відсутній.

Оскільки позивач відсутній в списках виборців на жодній звичайній, спеціальній або закордонній виборчій дільниці, такі дії порушують його конституційні права виборця, оскільки згідно зі ст. 70 Конституції України право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

У відповідності до ст. 39 Закону України «Про вибори народних депутатів України» органи ведення Державного реєстру виборців складають попередні списки виборців для звичайних виборчих дільниць відповідно до Закону України "Про Державний реєстр виборців". Складання попередніх списків виборців для звичайних виборчих дільниць здійснюється у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією. До попереднього списку виборців для звичайної виборчої дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день голосування виповниться вісімнадцять років та які відносяться за виборчою адресою до цієї виборчої дільниці відповідно до відомостей Державного реєстру виборців. Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

У відповідності до ст. 40 зазначеного Закону дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці наступного дня після отримання попереднього списку виборців надає його для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії. Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування.

Виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

У відповідності до ч. 4 ст. 41 Закону України «Про вибори народних депутатів України» орган ведення Державного реєстру виборців на підставі відомостей, поданих відповідно до частини першої цієї статті, рішень відповідних виборчих комісій щодо утворення дільничних виборчих комісій спеціальних виборчих дільниць (у частині включення членів дільничних виборчих комісій до списків виборців на відповідній спеціальній виборчій дільниці), за наслідками розгляду заяв виборців, повідомлень дільничних виборчих комісій спеціальних виборчих дільниць про включення виборців до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, на підставі заяв членів окружних та дільничних виборчих комісій, поданих відповідно до частини третьої цієї статті, а також рішень судів, отриманих не пізніш як за п`ять днів до дня голосування, виготовляє уточнений список виборців.

У відповідності до ст. 42 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зміни до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду та повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців. У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду. При включенні виборця до списку виборців на виборчій дільниці у порядку внесення змін до уточненого списку виборців відомості про нього, передбачені формою списку виборців, вносяться у кінці списку виборців. При внесенні змін до списку виборців на звичайній виборчій дільниці дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці невідкладно передає відомості про виборців, включених до списку виборців або виключених зі списку, відповідному органу ведення Державного реєстру виборців.

Оскільки позивач проживає за адресою: АДРЕСА_1 , є громадянином України, на день подання позову досяг вісімнадцяти років, однак не був включений до списку виборців, то зазначені обставини порушують гарантоване йому конституційне право на участь у виборах.

Приписами ч. 3 ст. 21 Загальної декларації прав людини 1948 року встановлено, що воля народу повинна бути основою влади уряду; ця воля повинна виявлятися у періодичних і нефальсифікованих виборах, які повинні проводитись при загальному і рівному виборчому праві шляхом таємного голосування або ж через інші рівнозначні форми, що забезпечують свободу голосування.

Враховуючи зазначене вище, суд приходить до висновку про задоволення вимог даного адміністративного позову.

Рішення суду про внесення змін до попереднього списку виборців не пізніш як за п`ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України, Законом України «Про вибори народних депутатів України», ст. ст. 2, 4, 5, 139, 194, 241, 246, 250, 268, 269, 271, 274, 278, 371 КАС України, суд,

В И Р І Ш И В: -

Адміністративний позов ОСОБА_1 про включення до списку виборців - задовольнити.

Зобов`язати Дільничну виборчу комісію виборчої дільниці №800264 одномандатного виборчого округу №213, внести зміни до уточненого списку виборців і включити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця п. Трактовий, Чердинського району, Пермської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці №800264 одномандатного виборчого округу №213 на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019 р..

Направити копію рішення для виконання до ДВК виборчої дільниці №800264 одномандатного виборчого округу №213, та для відома до Відділу ведення державного реєстру виборців Деснянської ДРА в м. Києві.

Рішення суду підлягає негайному виконанню відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 371 КАС України.

Рішення суду може бути оскаржено до Шостого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня його проголошення. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Повний текст рішення суду складено 18.07.2019 р.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 83112205
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку