open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 183/4422/19

№ 2-а/183/156/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 липня 2019 року Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області, у складі:

головуючої судді Сороки О.В.,

за участю секретаря Устименко М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії № 120337 територіального виборчого округу № 38, про уточнення списків виборців,-

в с т а н о в и в :

Позивач звернулася з позовом до відповідача про включення до списку виборців, посилаючись на те, що вона не включена до списків виборців по дільниці № 120337, хоча проживає та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Відсутність її в списках виборців порушує конституційне право виборця при проведенні позачергових виборів народних депутатів України, що відбудуться 21 липня 2019 року. Вважає, що є всі підстави для внесення її у списки виборців, так як вона є громадянкою України, за віком має право голосу, а тому просить суд зобов`язати дільничну виборчу комісію № 120337 територіального виборчого округу № 38 включити її до списку виборців для голосування на позачергових виборах народних депутатів 21 липня 2019 року.

Сторони в судове засідання не з`явилися, їх неприбуття не перешкоджає розгляду справи, відповідно до вимог ч.3 ст. 268 КАС України.

У відповідності до ч.4 ст.229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

18 липня 2019 року по справі відкрите провадження та призначено до розгляду невідкладно, відповідно до ч.4 ст. 274 КАС України.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянкою України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорта громадянина України, серії НОМЕР_1 , виданого Індустріальним РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області 02 серпня 2006 року (а.с.3).

З інформаційної довідки Відділу ведення державного реєстру виборців Новомосковської районної державної адмінстрації від 18.07.2019 року за даними Державного реєстру виборець ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , включена до реєстру виборців 18.07.2019р., до уточненого списку виборців з позачергових виборів народних депутатів України 21.07.2019 року включена не була.

Згідно зі ст.70 Конституції України право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Згідно вимог ч.1-3 ст.2 Закону України «Про вибори народних депутатів України» вибори депутатів є загальними. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці. Документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця на виборах депутатів, є: 1) паспорт громадянина України; 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); 3) картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім`я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах); 4) паспорт громадянина України для виїзду за кордон; 5) дипломатичний паспорт; 6) службовий паспорт; 7) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кожний виборець має в одномандатному та загальнодержавному округах по одному голосу. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом.

Частиною 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» визначено, що виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Відповідно до ч. 3 ст. 8 зазначеного закону виборча адреса виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, визначається за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, або органом ведення Реєстру за мотивованим зверненням виборця.

Відповідно до ч.3 ст.40 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборець має право ознайомитися із попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Частини 10-11 вказаної статті Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачають, що адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до попереднього списку виборців не пізніш як за п`ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.

Відповідно до ч.1,2 ст. 40 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зміни до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду та повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців. У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Згідно ч. 4 ст. 42 Закону України «Про вибори народних депутатів України», при включенні виборця до списку виборців на виборчій дільниці у порядку внесення змін до уточненого списку виборців відомості про нього, передбачені формою списку виборців, вносяться у кінці списку виборців. При цьому у графі "Примітки" зазначаються дата і номер рішення суду або дата повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців, а також, у разі якщо виборча адреса виборця знаходиться за межами відповідного одномандатного округу, робиться відмітка про отримання виборцем лише бюлетеня для голосування у загальнодержавному окрузі.

Відповідно дост.274 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі. Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії.

Враховуючи викладені обставини, захищаючи права та інтереси позивача, як суб`єкта виборчого процесу в період позачергових виборів народних депутатів України, суд вважає, що вимоги позивача є законними та обґрунтованими, оскільки вона є громадянкою України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , не внесена до списку виборців, що унеможливлює реалізацію нею її виборчих прав.

Відповідно до ч.5ст.274 КАС України рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Керуючись ст.ст.77,205,241-246,250,255,274,278 КАС України, суд,-

в и р і ш и в :

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії № 120337 територіального виборчого округу № 38, про уточнення списків виборців.

Зобов`язати Дільничну виборчу комісію № 120337 територіального виборчого округу № 38 з позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року включити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , до списку виборців.

Направити рішення суду про внесення змін до списку виборців до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців та до відповідної дільничної виборчої комісії.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Третього апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня проголошення рішення.

Суддя Сорока О.В.

Джерело: ЄДРСР 83098530
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку