open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 715/1013/19

Провадження № 2/715/470/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2019 року смт. Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Маковійчук Ю.В.,

секретар судового засідання Затолошна Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Глибоцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, третя особа: ОСОБА_2 про визнання неправомірними дій та зобов`язання анулювати актові записи, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду із даним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що 18.06.2013р. заочним рішенням Глибоцького районного суду Чернівецької області розірвано шлюб між нею та її чоловіком ОСОБА_3 . У зв`язку з тим, що їй не було відомо про вказане рішення суду, вона звернулася до суд із заявою про його перегляд, в результаті чого ухвалою Глибоцького районного суду Чернівецької області від 20.12.2017р. вказане рішення було скасовано, справу призначено до розгляду в загальному порядку. Посилається на те, що провадження у справ про розірвання шлюбу ухвалою цього ж суду 23.01.2018р. закрито у зв`язку зі смертю ОСОБА_3 . Вважає, що шлюб між нею та ОСОБА_3 є нерозірваним та вона є його дружиною.

Крім того, посилається на те, що в ході прийняття спадщини їй стало відомо, що 06.05.2016 р. було укладено шлюб між її чоловіком ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (актовий запис №29 від 06.05.2016р.). Вважає, що такий шлюб є недійсним, а тому має бути анульовано актовий запис про нього. Зазначає, що у зв`язку з вказаними обставинами, вона подала заяву до відповідача про анулювання актових записів про розірвання шлюбу між нею та її чоловіком ОСОБА_3 та про укладення шлюбу між її чоловіком ОСОБА_3 та ОСОБА_2 . Однак, відповідач відмовив у анулюванні зазначених актів, мотивуючи рішення тим, що вилучення відмітки про розірвання шлюбу є недоречним та не має змісту, так як після цього було внесено актовий запис про шлюб.

Зважаючи на вказані обставини, просить суд визнати неправомірними дії Глибоцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області щодо відмови анулювати актовий запис про розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , здійснений на підставі рішення Глибоцького районного суду Чернівецької області про розірвання шлюбу від 18.06.2013р. та актовий запис №29 про шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , зареєстрований Глибоцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області 06.05.2016р. та просить зобов`язати відповідача анулювати актовий запис про розірвання шлюбу між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , здійснений на підставі рішення Глибоцького районного суду Чернівецької області про розірвання шлюбу від 18.06.2013р. та актовий запис № 29 про шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , зареєстрований Глибоцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області 06.05.2016р.

Представник відповідача направив до суду відзив на позовну заяву, в якому просив в задоволенні позовних вимог відмовити, посилаючись на його безпідставність зокрема, вказував на те, що анулювати актовий запис про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 немає можливості, так як відділом не проводилася державна реєстрація розірвання шлюбу, оскільки, розірвання шлюбу було здійснено на підставі рішення суду. Рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене судом після набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» - є остаточним, надіслано судом до Глибоцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб. В цьому випадку актовий запис не складається. При цьому, зазначив, що вимоги позивача про анулювання актового запису про реєстрацію шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не підлягають до задоволення, оскільки, актовий запис цивільного стану анулюється на підставі рішення суду про анулювання актового запису цивільного стану, визнання шлюбу недійсним, визнання шлюбу неукладеним, визнання розірвання шлюбу фіктивним. При цьому зазначає, що вилучити відмітку про розірвання шлюбу та анулювати актовий запис про реєстрацію шлюбу можливий тільки після відповідного рішення про анулювання шлюбу, який був зареєстрований відділом у 2016 році.

Третя особа ОСОБА_2 подала до суду письмові пояснення, в яких зазначила, що позивачка вводить суд в оману, так як їй було відомо про розірвання шлюбу між нею та ОСОБА_3 , а також про те, що між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 був укладений шлюб та вони вели спільний побут Крім того, вказує на те, що позивачці ОСОБА_1 на час подання заяви про скасування заочного рішення достовірно було відомо про те, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 та на час смерті він мав іншу сім`ю та проживав із нею. Крім того, повідомила, що на даний час між ними існує майновий спір щодо спадкового майна після смерті ОСОБА_3 , справа перебуває на розгляді в Глибоцькому районному суді. Просила суд відмовити у задоволенні позову за безпідставністю.

Представник позивача ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, проте направив до суду заяву, в якій просить позов задовольнити в повному обсязі, справу розглянути без його участі.

Представник відповідача Глибоцького РВ ДРАЦС ГТУЮ у Чернівецькій області в судове засідання не з`явився, проте направив до суду відзив, у якому позов не визнав, посилаючись на його безпідставність та необґрунтованість.

Третя особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, проте направила до суду пояснення та заяву, в яких просить суд справу розглядати без її участі та відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що в задоволенні позову слід відмовити, виходячи із наступного.

На підставі ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: 1) керує ходом судового процесу; 2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; 3) роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; 4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; 5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 21.09.2012р. зареєстровано шлюб, що підтверджується копією свідоцтва серії НОМЕР_1 .

Заочним рішенням Глибоцького районного суду Чернівецької області від 18.06.2013р. у справі №715/1120/13-ц шлюб, зареєстрований між вказаними особами 21.09.2012р. у виконавчому комітеті Купської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області, актовий запис №07 розірвано.

Ухвалою Глибоцького районного суду Чернівецької області від 20.12.2017р. за наслідками розгляду заяви представника ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення, заяву задоволено, заочне рішення Глибоцького районного суду Чернівецької області від 18.06.2013р. у справі №715/1120/13-ц про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 скасовано та призначено справу до розгляду в загальному порядку.

Ухвалою Глибоцького районного суду Чернівецької області від 23.01.2018р. на підставі ст.255 ЦПК України провадження у справі №715/1120/13-ц закрито. Згідно встановлених судом обставин у даній справі, позивач ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

18.06.2018р. позивачка звернулася до Глибоцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області з заявою, в якій просила анулювати актовий запис про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , здійснений на підставі рішення Глибоцького районного суду Чернівецької області про розірвання шлюбу від 18.06.2013р. та анулювати актовий запис №29 від 06.05.2016р. про шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , зареєстрований Глибоцьким ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, однак, відповідачу було відмовлено.

Крім того, судом встановлено, що позивачка оскаржувала дії відповідача до Чернівецького окружного адміністративного суду. 13 листопада 2018 року рішенням вказаного суду позовні вимоги було задоволено визнано дії відповідача щодо відмови анулювати вказані актові записи неправомірними та зобов`язано анулювати їх. Однак, постановою від 16 квітня 2019 року Сьомого апеляційного адміністративного суду рішення Чернівецького окружного суду скасовано та закрито провадження у справі, у зв`язку із тим, що розгляд таких справ віднесено до юрисдикції місцевого загального суду.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правові та організаційні засади державної реєстрації актів цивільного стану визначаються Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» №2398-VІ від 01.07.2010 (далі - Закон №2398), який регулює відносини, пов`язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону №2398 актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків.

Засади державної реєстрації актів цивільного стану визначені статтею 3 Закону №2398, відповідно до якої державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов`язковою.

В силу ч.1 ст.6 Закону №2398 відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

У відповідності до ст.9 Закону №2398 державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану. Актовий запис цивільного стану є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

Слід зазначити, що актовий запис цивільного стану анулюється на підставі рішення суду, що передбачено ст. 24 Закону №2398. Відповідно до пункту 4.6 розділу IV Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року N 52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24 грудня 2010 року N 3307/5), зареєстровані у Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2000 р. за N 719/4940 відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України анулює первинні актові записи цивільного стану виключно на підставі рішення суду про: анулювання актового запису цивільного стану; визнання шлюбу недійсним; визнання шлюбу неукладеним; визнання розірвання шлюбу фіктивним.

Нормами ст. ст. 114, 115 СК України передбачено, що у разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставляння відмітки в актовому записі про шлюб. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Крім того, ч.7 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачено, що про державну реєстрацію розірвання шлюбу та про розірвання шлюбу, здійснене в судовому порядку, робиться відмітка в актовому записі про шлюб. Тобто актовий запис про розірвання шлюбу здійсненому в судовому порядку не вчиняється.

Отже, виходячи із того, що шлюбу, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 21 вересня 2012 року, був розірваний на підставі рішення суду від 18 червня 2013 року, відповідачем не проводилася державна реєстрація розірвання вказаного шлюбу, актовий запис про розірвання шлюбу не вчинявся, а тому вимоги позивачки про визнання дій відповідача щодо відмови анулювати актовий запис про розірвання шлюбу та зобов`язання анулювати такий актовий запис є безпідставними.

Суд погоджується із посиланням відповідача на те, що вилучення відмітки про розірвання шлюбу згідно ухвали Глибоцького районного суду Чернівецької області, справа №715/1120/13 від 20.12.2017 року є не доречним та не має змісту. Оскільки шлюб, який був зареєстрований 21.09.2012 року, згідно заочного рішення Глибоцького районного суду Чернівецької області від 18 червня 2013 року був розірваний. Після чого громадянин ОСОБА_3 скориставшись своїм правом на шлюб в 2016 році на законних підставах вступив у другий шлюб (ст. 116 Сімейного Кодексу України).

Не підлягають на думку суду і задоволенню вимоги позивачки про визнання дій відповідача щодо відмови анулювати актовий запис № 29 від 06 травня 2016 року про шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 та зобов`язання анулювати такий актовий запис, оскільки, пунктом 2 статті 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» №2398-VI від 01.07.2010 року повторний шлюб реєструється органом державної реєстрації актів цивільного стану за умови пред`явлення особами, які раніше перебували в шлюбі, документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу.

Працівниками відділу, при прийнятті заяви про реєстрацію шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , було ознайомлено наречених з умовами і порядком державної реєстрації шлюбу, їхніми правами та обов`язками як майбутніх подружжя і батьків, обов`язком повідомити один одному про стан свого здоров`я, попередити наречених про відповідальність за приховання відомостей про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу. Судом встановлено, що на час укладення між ними шлюбу 06 травня 2016 року будь - яких перешкод для державної реєстрації шлюбу між вказаними особами не було. Встановлено, що на час реєстрації шлюбу, попередній шлюб ОСОБА_3 було розірвано заочним рішенням Глибоцького районного суду Чернівецької області від 18 червня 2013 року, яке набрало законної сили 04.04.2014 року.

Порядком анулювання актових записів цивільного стану, затвердженим Міністерством юстиції України від 11 липня 2013 року передбачено, що відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України анулює актові записи цивільного стану на підставі рішення суду, зокрема про: анулювання актового запису цивільного стану; визнання шлюбу недійсним; визнання шлюбу неукладеним; визнання розірвання шлюбу фіктивним; скасування рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення померлою.

Цим же порядком встановлено, що відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає висновок про анулювання актового запису цивільного стану за заявою заінтересованої особи у випадках, якщо шлюб зареєстрований: з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі; між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідним братом і сестрою; з особою, яка визнана недієздатною, а також у разі виявлення поновленого або повторно складеного актового запису цивільного стану.

Встановлено, що на даний час шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , укладений 06 травня 2016 року не анульовано, не визнано недійсним. А тому, суд приходить до висновку, що відповідач правомірно відмовив позивачу в анулюванні актового запису № 29 від 06 травня 2016 року про шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Отже, виходячи із вищенаведеного, зокрема, що актовий запис про розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 відповідачем не вчинявся, а підстав для анулювання актового запису про шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 немає, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є безпідставними та задоволенню не підлягають.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 3, 8, 10, 11, 15, 60, 61, 79, 84, 88, 179, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Глибоцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, третя особа: ОСОБА_2 про визнання неправомірними дій та зобов`язання анулювати актові записи - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Глибоцький районний суд Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст складено 16 липня 2019 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 83051831
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку