open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер провадження 2/243/2240/2019

Номер справи 243/6887/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УК РАЇНИ

(заочне)

«12» липня 2019 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Хаустової Т.А.,

за участю секретаря судового засідання – Кобець О.М.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовною заявою Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» в особі Структурної одиниці Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» Слов`янської теплової електричної станції до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані комунальні послуги, -

ВСТАНОВИВ :

Публічне акціонерне товариство «Донбасенерго» в особі Структурної одиниці Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» Слов`янської теплової електричної станції звернулося до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області із позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за комунальні послуги, обґрунтувавши свої вимоги тим, що Публічне акціонерне товариство «Донбасенерго» в особі структурної одиниці Слов`янська теплова електрична станція забезпечує безперебійне постачання тепловою енергією на централізоване опалення та гаряче водопостачання згідно «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, водовідведення» затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 року за адресою: АДРЕСА_1 відповідача ОСОБА_2 .

Слов`янська теплова електрична станція є єдиним виробником у місті комунальних послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Відповідно до ст. ст. 67,68 ЖК України та Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №1875-ІV від 24 червня 2004 року споживачі зобов`язані сплачувати житлово-комунальні послуги у строки встановлені договором або законом (ст.20).

Свої зобов`язання по оплаті наданих комунальних послуг відповідач не виконує.

Відповідно до Правил (п.18) розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим. Боржник за вищевказаною адресою має особовий рахунок № НОМЕР_1 , в Структурній одиниці Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» Слов`янській тепловій електричній станції, але в порушення вимог діючого законодавства (п. 18 Правил, п.5 ч. 3 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст.67 та 68 Житлового кодексу України) порушує строки сплати за надані послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Заборгованість станом на 01 березня 2015 року складає 1322,00 грн.

З 01 березня 2015 року по 28 лютого 2019 року включно борг складає 21745,25 грн.

З березня 2015 року по лютий 2019 року включно нараховано до сплати 23813,25 грн. Боржником за цей період сплачено 3390,00 грн. Зарахування платежу підприємством провадиться за період, вказаний у квитанції. Надмірно сплачена сума (ніж нарахована) або кошти, які сплачуються особою без чіткого зазначення призначення платежу, в першу чергу спрямовуються на погашення боргу, який виник раніше (роз`яснення Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної ради України лист №06-10/10-1215 від 29.10.2004р.). Тому зараховано до сплати за вказаний період 2068,00 грн.; 23813,25 грн. – 2068,00 грн. = 21745,25 грн. Таким чином за боржником перед структурною одиницею Публічним акціонерним товариством «Донбасенерго» за вказаний період з 01 березня 2015 року по 28 лютого 2019 року утворилася заборгованість у сумі 21745,25 грн.

Просить суд стягнути з відповідача на користь Структурної одиниці Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» Слов`янської теплової електричної станції заборгованість за надані комунальні послуги у вигляді відпустки теплової енергії на опалення й гарячу воду в сумі 21745,25 грн., а також витрати по оплаті судового збору в сумі 1921,00 грн.

Відповідно до ч.5 ст.279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами.

Відповідач ОСОБА_2 повідомлялася про розгляд справи у спрощеному провадженні, а також про необхідність у строк до 12 липня 2019 року надати відзив на позовну заяву із зазначенням заперечень та доказів, що підтверджують її відзив. (а.с.14).

У відповідності до п.3, п.4 ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо відповідач не подав відзив та позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідач ОСОБА_2 своєчасно і належним чином повідомлена про час і місце судового розгляду справи у спрощеному порядку, не використала наданого законом права на подачу відзиву на позовну заяву, тому суд, враховуючи згоду позивача (представника позивача), відповідно до положень частини першої статті 280 ЦПК України, вважає можливим провести заочний розгляд справи, вирішити справу за наявними в матеріалах доказами та ухвалити заочне рішення.

Суд, розглянувши подані сторонами документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» в особі Структурної одиниці Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» Слов`янської теплової електричної станції до ОСОБА_2 підлягають задоволенню з огляду на їх законність та обґрунтованість.

Публічним акціонерним товариством «Донбасенерго» в особі структурної одиниці Слов`янська теплова електрична станція надаються житлово-комунальні послуги за адресою: АДРЕСА_1 .

З виписки по особовому рахунку № НОМЕР_1 відкритому на ім`я відповідача ОСОБА_2 , вбачається, що за адресою житлового приміщення квартири АДРЕСА_2 , Публічне акціонерне товариство «Донбасенерго» в особі структурної одиниці Слов`янська теплова електрична станція за період з 01 березня 2015 року по 28 лютого 2019 року включно було надано житлово-комунальні послуги, а саме опалення, водопостачання гарячої та холодної води, при цьому оплату послуг не проведено.

Таким чином, станом на 01 березня 2019 року утворилася заборгованість у сумі 21745,25 грн. (а.с. 9-10).

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки визначені у Законі України "Про житло-комунальні послуги". Так, положенням статей 20, 21 вказаного Закону України врегульовані права та обов`язки споживача і виконавця житлово-комунальних послуг, а також визначене коло учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг, якими є власник, споживач, виконавець та виробник. Зокрема, обов`язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості, згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладання із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за недотримання умов його виконання, згідно з типовим договором. Правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг, згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а обов`язком - оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом. Тобто, особа стає споживачем житлово-комунальних послуг за умови, якщо фактично користується (чи має намір користуватися) цими послугами. Обов`язок оплачувати житлово-комунальні послуги виникає у споживача з моменту користування цими послугами.

Так, судом встановлено, що відповідач отримувала та користувалася наданими Публічним акціонерним товариством «Донбасенерго» в особі структурної одиниці Слов`янська теплова електрична станція житлово-комунальними послугами (централізоване постачання холодної та гарячої води, централізоване опалення). Відмова від отримання житлово-комунальних послуг відповідачем не подавалася. Оплата спожитих послуг відповідачем проведена частково, на особовому рахунку наявна заборгованість.

Відповідно до ст.20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" та п.п. 6, 14 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року № 572, власники квартир (наймачі) - споживачі комунальних послуг зобов`язані належним чином та вчасно оплачувати надані житлово-комунальні послуги. При цьому, згідно з положенням ст. ст. 64, 66-68, 145, 156 ЖК України, повнолітні члени сім`ї наймача, члена кооперативу, власник зобов`язані брати участь в оплаті витрат по утриманню житла і несуть разом з ним солідарну відповідальність. До членів сім`ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Враховуючи вказане, суд приходить до висновку, про обґрунтованість позовної заяви Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» в особі структурної одиниці Слов`янська теплова електрична станція щодо стягнення з відповідача на користь Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» в особі структурної одиниці Слов`янська теплова електрична станція суму заборгованості за комунальні послуги, утворену станом на 01 березня 2019 року у розмірі 21745,25 грн., та ухвалює рішення про задоволення цих вимог.

Крім того, відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із частиною 1 статті 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з ч.1 ст. 141 ЦПК України „ Стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати ”.

Відповідно до п/п 1 пункту 1 частини 2 ст. 4 Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» з позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Згідно статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» від 23 листопада 2018 року № 2629-VIII, розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи на 01 січня 2019 року складає 1921,00 грн.

При зверненні до суду позивачем сплачено судовий збір у сумі 1921 грн. 00 коп. (а.с.1,2).

Суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог позивача про стягнення з ОСОБА_2 заборгованості за комунальні послуги. З цих задоволених вимог підлягає сплаті судовий збір у сумі 1921 грн. 00 коп., який підлягає відшкодуванню позивачу за рахунок відповідача і тому з відповідача слід стягнути на користь позивача Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» в особі структурної одиниці Слов`янська теплова електрична станція витрати по сплаті ним судового збору, у розмірі 1921 грн. 00 коп.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 526 ЦК України, ст. 12, 13, 128, 131, 133, 141, 259, 265, 268, 273, 280-283, 354, 355 ЦПК України, ст. 64, 66-68, 145, 156, 179 ЖК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» в особі Структурної одиниці Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» Слов`янської теплової електричної станції до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за комунальні послуги – задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , інші дані суду невідомі, на користь Структурної одиниці Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» Слов`янської теплової електричної станції, п/р № НОМЕР_3 в ТВБВ 10004/0570 в філії Донецького ОУ АТ "Ощадбанк", МФО 335106, код 00131104, заборгованість за надані комунальні послуги у вигляді відпустки теплової енергії на опалення й гарячу воду станом за період з 01 березня 2015 року по 28 лютого 2019 року в розмірі 21745,25 грн. (двадцять одна тисяча сімсот сорок п`ять грн. 25 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , інші дані суду невідомі, на користь Структурної одиниці Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» Слов`янської теплової електричної станції, п/р № НОМЕР_4 в ТВБВ 10004/0570 в філії Донецького ОУ АТ "Ощадбанк", МФО 335106, код 00131104, витрати по сплаті судового збору в розмірі 1921 грн. 00 коп. (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна грн. 00 коп.).

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

У відповідності до п.п. 15.5 п. 15 ч. 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення прийнято, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Повне судове рішення складено 12 липня 2019 року.

Головуючий:

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду Т.А. Хаустова.

Джерело: ЄДРСР 82977617
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку