open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 209/1642/19

Провадження № 2/209/986/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2019 року Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Байбари Г.А.,

за участі секретаря Кулік О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янське Дніпропетровської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів, стягнутих за судовим наказом на утримання неповнолітньої дочки,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернулася до суду з позовом, в якому просить змінити розмір аліментів, що стягнуті судовим наказом Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 03 жовтня 2018 року з ОСОБА_2 на її користь на утримання неповнолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з однієї чверті заробітку (доходу) платника аліментів на тверду грошову суму у розмірі 2500 грн. щомісячно, до досягнення дитиною повноліття.

На обґрунтування позову зазначила, що з відповідачем вона перебувала у зареєстрованому шлюбі з 15 грудня 2007 року по 21 грудня 2018 року . Мають малолітню дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Судовим наказом Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська від 03 жовтня 2018 року з відповідача на її користь на утримання дочки ОСОБА_4 були стягнуті аліменти в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 04 вересня 2018 року. Дочка зареєстрована та постійно мешкає разом з нею, але останнім часом обставини склалися таким чином, що дочка періодично мешкає з батьком і в цей період часу дитина знаходиться на його утриманні. Тому вона вважає, що буде справедливим змінити розмір аліментів, що стягуються з відповідача на її користь на утримання дитини, з 1/4 частини доходу відповідача на тверду грошову суму, оскільки відповідач декілька місяців на рік бере на себе відповідальність за повне матеріальне забезпечення дитини. Посилаючись на ч.2 ст. 182, ст. 192 , частини 1 та 2 ст. 184 СК України просить змінити розмір аліментів, що стягуються з відповідача на утримання дочки ОСОБА_5 , з однієї чверті заробітку (доходу) відповідача на тверду грошову суму в розмірі 2500 грн., щомісячно, до досягнення дитиною повноліття.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, надала суду письмову заяву, в якій просить розглядати справу за її відсутності, позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити з урахуванням визнання відповідачем позову.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, надав суду письмову заяву, в якій просить розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги визнає в повному обсязі, не буде подавати відзив на позовну заяву, йому зрозумілі наслідки визнання позову.

Виходячи з наведеного, відповідно до ч. 4 ст. 206, ч. 3 ст. 211 ЦПК України, суд ухвалив розглянути справу у судовому засіданні за відсутності позивача та відповідача на підставі наявних у справі доказів, та, з урахуванням визнання відповідачем позову, ухвалити рішення.

Встановивши фактичні обставини, зміст спірних правовідносин та дослідивши письмові докази у справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі з 15 грудня 2007 року по 21 грудня 2018 року, що підтверджується рішенням Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська від 21 грудня 2018 року про розірвання шлюбу між сторонами у справі (а.с. 9).

Сторони мають малолітню дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с. 6).

Судовим наказом Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська від 03 жовтня 2018 року (а.с. 7) з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача ОСОБА_1 на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було стягнуто аліменти у розмірі однієї чверті заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з 04 вересня 2018 року, до досягнення повноліття дитини.

В позовній заяві позивач стверджує, що малолітня дочка ОСОБА_6 декілька місяців на рік мешкає разом з відповідачем і в ці місяці дочка знаходиться на повному утриманні відповідача, тому вона вважає, що буде справедливим, якщо аліменти на утримання дочки будуть стягуватися з відповідача на їх користь на утримання дочки ОСОБА_5 в твердій грошовій сумі в розмірі 2500,00 грн., щомісячно.

Згідно ст. 180, ч. 3 ст. 181 СК України, батьки зобов`язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Відповідно до ч.1 ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Частиною 2 ст. 182 СК України визначено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно ст. 192 СК України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно Закону України «Про Державний бюджет на 2019 рік», прожитковий мінімум на дитину у віці до від шести до вісімнадцяти років з 01 січня 2019 року становить 2027 грн., а 50 відсотків відповідно становить 1013,50 грн.

Враховуючи, що тверда грошова сума - 2500,00 грн., в якій позивач просить визначити розмір аліментів, що стягуються з відповідача на її користь на утримання дочки ОСОБА_5 , перевищує мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, суд вважає, що є підстави для зміни розміру аліментів з однієї чверті доходів відповідача на тверду грошову суму в розмірі 2500,00 грн.,

Суд вважає, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, що відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України є підставою для задоволення позову.

Згідно ч. 6 ст. 263 ЦПК України, якщо одна із сторін визнала пред`явлену до неї позовну вимогу під час судового розгляду справи повністю або частково, рішення щодо цієї сторони ухвалюється судом згідно з таким визнанням, якщо це не суперечить вимогам статті 206 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 142 ЦПК передбачено, що у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при подані позову.

Оскільки позивач, згідно п.3 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», звільнена від сплати судового збору, суд, з урахуванням визнання відповідачем позову до початку розгляду справи по суті, стягує з відповідача на користь держави 50 відсотків ставки судового збору, встановленої за подання до суду позовної заяви майнового характеру.

Керуючись статтями 10, 12, 13, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів, стягнутих за судовим наказом на утримання неповнолітньої дочки.

Змінити розмір аліментів, який було встановлено судовим наказом Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 03 жовтня 2018 року у справі № 209/2841/18, провадження № 2-н/209/270/18, що стягуються з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з однієї чверті заробітку (доходу) боржника, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на тверду грошову суму в розмірі 2500,00 грн., та починаючи з дня набрання рішенням законної сили, стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 2500,00 грн., щомісячно, до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , судовий збір в розмірі 384,20 грн. на користь держави в особі Державної судової адміністрації України (отримувач коштів - ГУК у м. Києві /м. Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37993783; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО)- 899998, рахунок отримувача- 31211256026001; код класифікації доходів бюджет - 22030106).

Відповідно до ст. 430 ЦПК України рішення в частині суми місячного платежу допустити до негайного виконання.

Повне судове рішення склдаено 10 липня 2019 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Г.А. Байбара.

Джерело: ЄДРСР 82950192
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку