open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
22-ц/804/1975/19

263/5576/19

Головуючий у 1-й інстанції Шевченко О.А.

Суддя-доповідач: Ткаченко Т.Б.

У Х В А Л А

05 липня 2019 року Донецький апеляційний суд в складі судді Ткаченко Т.Б., перевіривши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області від 14 травня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Центрального відділу державної виконавчої служби м.Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про визнання дій державного виконавця протиправними,

В с т а н о в и в:

Ухвалою Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області від 14 травня 2019 року у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Центрального відділу державної виконавчої служби м.Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про визнання дій державного виконавця протиправними, відмовлено.

Не погоджуючись з даною ухвалою ОСОБА_1 , 01 липня 2019 року засобами поштового зв`язку «Укрпошта» подала безпосередньо до Донецького апеляційного суду апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу суду першої інстанції, справу передати для розгляду по суті в іншому складі суду.

04 липня 2019 року до суду апеляційної інстанції надійшла дана цивільна справа.

Між тим, апеляційне провадження не може бути відкрито згідно з вимогами ч.2 ст. 357 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Відповідно до п.3 ч.4 ст.356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Відповідно до положень ч. 1, 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до суду апеляційної скарги на ухвалу суду фізичною особою розмір судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

На 01 січня 2019 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1921 грн. (стаття 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік»).

Таким чином, враховуючи вимоги Закону, подання позовної заяви у 2019 році, позивачу ОСОБА_1 за подачу апеляційної скарги необхідно сплатити судовий збір у розмірі 384,20 грн. (1921 грн. х 0,2) на розрахунковий рахунок - 34313206080033, отримувач коштів - Бахмутське УК/м. Бахмут/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37868870, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) - 899998, код класифікації доходів бюджету - 22030101, призначення платежу *;101;__________(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом ___________ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Донецький апеляційний суд (м. Маріуполь) (назва суду, де розглядається справа).

ОСОБА_1 при зверненні до апеляційного суду з апеляційною скаргою судовий збір не сплатила. Апеляційна скарга містить її клопотання про звільнення від сплати судового збору. Посилаючись на положення ст.82 ЦПК України, зазначає, що на теперішній час її пенсійне забезпечення є єдиним джерелом прибутку, розмір якого не перевищує 1200 грн., а сума судового збору 768,40 грн. - є для неї суттєвою.

Однак, на підтвердження цих посилань, скаржником не надано апеляційному суду доказів про розмір її доходів на рік та відсутність роботи (копію трудової книжки).

До матеріалів апеляційної скарги додано копію довідки від 06 травня 2019 року Маріупольського об`єднаного управління ПФУ Донецької області про отримання пенсії за віком за шість місяців, відповідно до якої розмір пенсії за листопад 2018 року складав 1435 грн., з грудня 2018 року по квітень 2019 року - 1497 грн. щомісяця, а також копію пенсійного посвідчення НОМЕР_1 .

Відповідно до ч.1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Згідно з ч.2 даної статті суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Як роз`яснено в п.29 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» №10 від 17.10.2014 року, відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI та статті 82 ЦПК (ЦПК України 2004 року) єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

В матеріалах справи не міститься доказів про наявність у скаржника пільг щодо сплати судового збору, встановлених в ст.5 Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до положень ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відтак, про наявність підстав для звільнення від сплати судового збору стороні у справі необхідно надати відповідні докази. Тому, ОСОБА_1 слід надати суду апеляційної інстанції належні докази на підтвердження наявності підстав, передбачених Законом України «Про судовий збір», для звільнення від сплати судового збору або сплатити судовий збір у порядку та розмірі, визначених Законом України «Про судовий збір» - 384,20 грн.

Таким чином, апеляційна скарга відповідно до положень ч. 2 ст. 357 ЦПК України підлягає залишенню без руху з наданням встановленого законом строку для надання апеляційному суду доказів про наявність встановлених законом підстав для звільнення від сплати судового збору або оригіналу квитанції про сплату судового збору у розмірі 384,20 гривень з печаткою банківської установи та вказівкою про зарахування судового збору до Державного бюджету України.

Керуючись ст. ст. 185, 356, 357 ЦПК України, апеляційний суд,

У х в а л и л а:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області від 14 травня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Центрального відділу державної виконавчої служби міста Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про визнання дій державного виконавця протиправними, залишити без руху та надати строк для усунення недоліків апеляційної скарги, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ухвали.

Якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк скаржник виконає зазначені вимоги щодо сплати судового збору або надання доказів на підтвердження встановлених законом підстав для звільнення від його сплати, апеляційна скарга вважатиметься поданою в день її первісного подання. Інакше, буде вирішуватись питання про визнання скарги неподаною і повернення її скаржнику.

Суддя Донецького апеляційного суду Т.Б.Ткаченко

Джерело: ЄДРСР 82844637
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку