open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 464/414/19

пр.№ 2/464/719/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.06.2019 року

Сихівський районний суд м. Львова

в складі: головуючої Бойко О.М.

з участю секретаря судових засідань Комарницька Р.В.

представника позивача ОСОБА_1 .

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Міська ОСОБА_4 про збільшення розміру аліментів на неповнолітню дитини,-

в с т а н о в и в :

позивач звернулась до суду з позовом, в якому просить збільшити розмір аліментів, визначений рішенням Сихівського районного суду м. Львова від 20.05.2013 року та стягувати з відповідача на її користь аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі в розмірі 1 800 гривень, щомісячно, до досягнення дитиною повноліття. В обгрунтування позову покликається на те, що рішенням Сихівського районного суду м.Львова від 20.05.2013 року вирішено стягувати з відповідача аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі в розмірі 500 грн., щомісячно до досягнення дитиною повноліття. У зв`язку із тим, що сума в 500 грн. є недостатньою, так як донька потребує значно більшого догляду, збільшилися потреби в навчанні, забезпеченні доньки одягом, продуктами харчування, лікуванням, відвідування необхідних гуртків та ін., тому просить збільшити розмір аліментів та стягувати з відповідача аліменти на утримання неповнолітньої доньки в розмірі 1 800 гривень, щомісячно і до досягнення нею повноліття.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав, надав пояснення аналогічні змісту позовної заяви, просить позов задоволити.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, зазначивши, що належним чином виконує батьківський обов`язок по утриманню дитини, бере активну участь у її вихованні, забезпечує усім необхідним. Просить у позові відмовити повністю.

Заслухавши пояснення представника позивача, відповідача, з`ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов слід задоволити частково з наступних підстав.

Відповідно до ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст.192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них.

Як встановлено судом відповідач є батьком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відтак, зобов`язаний утримувати її до досягнення нею повноліття.

Рішенням Сихівського районного суду м. Львова від 20.05.2013 року вирішено стягувати з відповідача на користь позивача аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у твердій грошовій сумі у розмірі 500 грн. щомісячно, починаючи з 25 квітня 2013 року до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» мінімальний прожитковий мінімум для дитини віком від 6 до 18 років становить 2027 грн., станом на 2013 року такий становив 972 грн.

З огляду на зазначені обставини, суд приходить до висновку, що у зв`язку із збільшенням мінімального прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, збільшенням віку дитини та потреб на її утримання, змінилось матеріальне становище дитини та позивача, з якою проживає дитина, відтак, наявні підстави для збільшення розміру аліментів на її утримання, встановленого рішенням Сихівського районного суду м. Львова від 20.05.2013 року.

При цьому, визначений рішенням Сихівського районного суду м.Львова від 20.05.2013 розмір аліментів, що становить 500 грн., є меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Заперечуючи позовні вимоги відповідач покликається на те, що повністю виконує батьківський обов`язок по утриманню дитини, надає кошти, купляє іграшки, продукти харчування, забезпечує відпочинок та оздоровлення дитини.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Однак, суд не приймає до уваги заперечення відповідача, оскільки ним не підтверджено ці обставини, у відповідності до ст. ст. 76-81 ЦПК України.

Враховуючи те, що потреби дитини в існуванні (їжа, одяг, лікування, дозвілля тощо) та потреби в реалізації соціального та духовного розвитку дитини зросли, а визначений рішенням суду від 20.05.2013 р. розмір аліментів є значно меншим ніж встановлено законом, тому суд вважає за можливе стягувати з відповідача на користь позивача аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1 100 гривень, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, до досягнення дитиною повноліття.

На підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача в користь держави підлягає стягненню 768 грн. 40 коп. судового збору.

Керуючись ст. ст. ст. 12, 13, 76, 77, 81, 141, 258, 263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

позов задоволити частково. Збільшити розмір аліментів, визначений рішенням Сихівського районного суду м.Львова від 20.05.2013 року та стягувати з Міська ОСОБА_4 (місце проживання – АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) в користь ОСОБА_3 (місце проживання – АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі 1 100 гривень, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_7 ОСОБА_4 (місце проживання – АДРЕСА_1 ) в користь держави 768 грн. 40 коп. судового збору.

В решті позову - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Львівського апеляційного суду через Сихівський районний суд м. Львова протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 02 липня 2019 року.

Головуюча

Джерело: ЄДРСР 82808031
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку