open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

26 червня 2019 року

Київ

справа №9901/315/19

адміністративне провадження №П/9901/315/19

Верховний Суд у складі судді Касаційного адміністративного суду Желєзного І.В., перевіривши позовну заяву ОСОБА_2 до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про визнання протиправним та скасування рішення,

УСТАНОВИВ:

3 червня 2019 року ОСОБА_2 подав до Верховного Суду як суду першої інстанції позов, в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 17 квітня 2019 року №131рп-19 про накладення дисциплінарного стягнення на начальника Верховинського відділу Надвірнянської місцевої прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_2 , яким притягнуто його до дисциплінарної відповідальності та накладено дисциплінарне стягнення у виді догани.

Ухвалою Верховного Суду від 10 червня 2019 року позовну заяву ОСОБА_2 залишено без руху та надано строк для усунення недоліків позовної заяви.

24 червня 2019 року до Верховного Суду надійшла заява позивача про усунення недоліків позовної заяви, до якої додано клопотання про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду та докази поважності причин його пропуску, що, в даному випадку, є підставою для поновлення пропущеного строку звернення до суду.

Справа підсудна Верховному Суду як суду першої інстанції відповідно до частини 4 статті 22 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) та в силу вимог статті 266 цього Кодексу підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

З урахуванням положень частини п`ятої статті 262 КАС України суд дійшов висновку про необхідність розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Крім того, позивач просив суд витребувати у Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів матеріали дисциплінарного провадження від 27 грудня 2018 року №11/2/4-2090дс-348дп-18 за дисциплінарною скаргою прокуратури Івано-Франківської області від 14 грудня 2018 року №11-835вих-18, підписаної прокурором Івано-Франківської області ОСОБА_4 про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

Відповідно до частини 1 статті 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу.

Наведене є підставою для задоволення клопотання про витребування матеріалів дисциплінарного провадження.

До того ж, в прохальній частині адміністративного позову позивач просив зупинити дії оскаржуваного рішення на час розгляду справи по суті.

Відповідно до статті 150 КАС України суд за заявою учасника справи має право вжити визначені даною статтею заходи забезпечення позову.

Вимоги до заяви про забезпечення позову (форма, зміст, порядок подання) визначені статтями 152-153 КАС України (гл. 10 КАС України).

Так, статтею 152 КАС України передбачено, що заява про забезпечення позову подається в письмовій формі і повинна містити:

найменування суду;

повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності; або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти;

предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;

інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Статтею 153 КАС України встановлено, що заява про забезпечення позову подається:

до подання позовної заяви - до суду, до якого має бути подано позов за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом;

одночасно з пред`явленням позову - до суду, до якого подається позов за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом;

після відкриття провадження у справі - до суду, у провадженні якого перебуває справа.

Аналіз наведених правових норм вказує на те, що заявлена вимога в прохальній частині адміністративного позову щодо зупинення дії оскаржуваного рішення не відповідає вимогам статті 152 КАС України.

Частиною 7 статті 154 КАС України визначено, що суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 152 цього Кодексу, повертає її заявнику без розгляду.

Таким чином, заяву про зупинення дії оскаржуваного рішення належить повернути заявнику без розгляду.

Суд зазначає, що позивач має право на будь-якій стадії розгляду справи подати заяву про забезпечення адміністративного позову з дотриманням приписів статтей 152-153 КАС України.

Керуючись статтями 22, 80, 150, 151, 154, 160, 161, 171, 248, 262, 266 КАС України,

УХВАЛИВ :

Поновити ОСОБА_2 строк звернення до адміністративного суду.

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_2 до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про визнання незаконним та скасування рішення від 17 квітня 2019 року №131рп-19.

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п`яти суддів.

Призначити справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з викликом (повідомленням) сторін, яке відбудеться о 11:00 год 29 липня 2019 року в приміщенні суду за адресою: вул. Московська, 8, корпус 5, м. Київ, 01029, про що повідомити сторони.

Клопотання ОСОБА_2 про витребування доказів задовольнити.

Відповідачу за три дні до дати судового засідання надати до суду належним чином завірені копії матеріалів, на підставі яких було прийнято оскаржуване рішення (дисциплінарного провадження від 27 грудня 2018 року №11/2/4-2090дс-348дп-18, ін.).

У разі неможливості надання витребуваних доказів завчасно повідомити про це суд у письмовій формі, зазначивши причини неможливості їх подання.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів відповідачу.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду заперечень проти відповіді на відзив і документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечень і доданих до нього доказів позивачу.

Повідомити сторони, що відзив на позовну заяву (відзив), відповідь на відзив та заперечення повинні відповідати вимогам частин другої-четвертої статті 162 КАС України.

Повідомити сторони, що письмові докази, які подаються до суду, повинні бути оформлені відповідно до вимог статті 94 КАС України, зокрема вони подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, а якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством, зокрема, учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Роз`яснити відповідачеві, що електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис". Законом може бути визначено інший порядок засвідчення електронної копії електронного доказу.

Повідомити сторони, що інформацію у справі, яка розглядається, учасники справи можуть отримати за адресою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: supreme.court.gov.ua.

Повідомити сторони, що у разі невиконання процесуальних обов`язків, зокрема, ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству, суд, відповідно до статті 149 КАС України, може застосувати заходи процесуального примусу.

Заяву про зупинення дії оскаржуваного рішення повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя І.В. Желєзний

Джерело: ЄДРСР 82685225
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку