open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

№ 207/2066/19

№ 1-кс/207/1471/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2019 року Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

слідчого ОСОБА_4

підозрюваного ОСОБА_5

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янське клопотання слідчого СВ Південного ВП Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про застосування щодо підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання,

ВСТАНОВИВ:

Органами досудового слідства ОСОБА_5 підозрюється у тому, що він відповідно до Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», Указу Президента України від 30 січня 2019 року № 22/2019 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову службу у 2019 році» - призовник, тобто громадянин України чоловічої статі, якому до дня відправлення у військові частини виповнилося 23 роки та який не досяг 27 річного віку і не має права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Відповідно до «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» затвердженого наказом Міністерства оборони України № 402 від 14 серпня 2008 року, керуючись розпорядженням голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 18 лютого 2019 року № Р-75/0/3-19 «Про черговий призов на строкову військову службу у 2019 році» з метою якісної підготовки та організованого проведення призову на строкову військову службу громадян області 1992-2001 років народження у 2019 році, ОСОБА_5 , перебуваючи на військовому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_1 , підлягав призову на строкову військову службу.

12 квітня 2019 року призовник ОСОБА_5 , для проходження медичного огляду з`явивсяза викликомдо ІНФОРМАЦІЯ_2 ,якого направлено до ІНФОРМАЦІЯ_3 для проходження медичної комісії.

12 квітня 2019 рішенням військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_2 його було визнано придатним за станом здоров`я для проходження військової служби. 12 квітня 2019 року ОСОБА_5 співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_2 роз`яснено про його подальший призов до Збройних Сил України на військову строкову службу у складі військової команди № НОМЕР_1 . Останньому під розписку співробітниками військкомату була вручена повістка про необхідність явки до ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 для відправлення до збірного пункту у складі команди № НОМЕР_1 на 24 квітня 2019 року.

ОСОБА_5 , діючи умисно, не маючи права на відстрочку, передбачену ст.17 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», чи звільнення від призову на строкову військову службу, переслідуючи мету ухилення від її проходження, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, будучи належним чином ознайомленим про кримінальну відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу, в подальшому у визначений в повістці день, тобто 24 квітня 2019 року, до призовної дільниці без поважних причин не з`явився, тим самим ухилився від призову на строкову військову службу. У зв`язку з чим за даним фактом ІНФОРМАЦІЯ_2 було направлено повідомлення про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_5 власноручно склав заяву, в якій вказав, що відмовляється від призову на строкову військову службу, чим порушив вимоги ч.8 ст.15 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Відповідно до ст. 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов`язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

Згідно з ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» - військовий обов`язок установлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями.

За даним фактом 04.06.2019 року було розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 335 КК України, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040780000790.

26.06.2019 року ОСОБА_5 було повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченому ст. 335 КК України.

З метою запобігання перешкоджання кримінальному провадженню слідчий звернувся з клопотанням для застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, оскільки ОСОБА_5 раніше не судимий, не працює, неодружений, скоїв умисний злочин, може переховуватись від органів досудового розслідування та вчинити інше кримінальне правопорушення, незаконно впливати на свідків.

Дослідивши матеріали клопотання, докази по даних матеріалах, заслухавши думку прокурора ОСОБА_3 , слідчого Південного ВП Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , який не заперечував проти застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, суд вважає що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки стороною обвинувачення у своєму клопотанні доведено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення та існування ризику перешкоджання кримінальному провадженню, пов`язаного з ухилянням підозрюваного від проведення слідчих дій, несвоєчасної явки до слідчого. Суд вважає, що є достатні підстави вважати, що обрання запобіжного заходу відносно ОСОБА_5 у вигляді особистого зобов`язання забезпечить виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробі перешкоджати кримінальному провадженню, передбаченому ст. 177 КПК України.

Керуючись ст. ст. 177, 178,179,184, 193, 196 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Південного ВП Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання - задовольнити.

Застосувати запобіжнийзахід увигляді особистогозобов`язаннястосовно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з покладанням на нього строком до 24 серпня 2019 року наступних обов`язків:

- прибувати по першому виклику до службової особи на визначений нею час;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований та проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду.

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_5 , що в разі невиконання покладених на нього обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід та накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням особистого зобов`язання покласти на слідчого у провадженні якого перебуває кримінальне провадження.

Ознайомити та вручити підозрюваному під розпис копію ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_6

Джерело: ЄДРСР 82668950
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку