open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 760/28940/18

Провадження №2-о/78/19

Р І Ш ЕН Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 червня 2019 року Солом`янський районний суд м. Києва

в складі головуючого судді - Букіна О.М.

при секретарі - Кривулько С.В.

за участю представника заявника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Солом`янський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві, Управління праці та соціального захисту населення Солом`янської районної в місті Києві державної адміністрації про встановлення факту батьківства,

В С Т А Н О В И В :

06.11.2018 ОСОБА_2 звернулась до суду із заявою та просить суд:

- встановити факт батьківства ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Києва;

- зобов`язати Солом`янський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві внести зміни до актового запису №2531 від 03 листопада 2004 року про народження ОСОБА_4 , а саме: в графі прізвище дитини вказати « ОСОБА_4 » замість « ОСОБА_4 », у графі батько вказати « ОСОБА_3 , громадянин України, місце проживання: АДРЕСА_1 », ім`я та по батькові дитини, а також інші відомості - залишити без зміни.

В обґрунтування заяви зазначає, що проживала з ОСОБА_3 без ре єс трації шлюбу з 2003 року.

ІНФОРМАЦІЯ_3 у ОСОБА_2 та ОСОБА_3 народилася дитина ОСОБА_4 , однак заява про державну реєстрацію народження дитини була подана ОСОБА_2 , оскільки ОСОБА_3 перебував під вартою.

Зазначає, що в Книгу реєстрації народжень запис про батька дитини внесений за прізвищем матері, а ім`я та по-батькові - ОСОБА_3 .

Вказує, що ОСОБА_3 визнавав своє батьківство щодо доньки ОСОБА_4 за період свого життя та в повному обсязі виконував батьківські обов`язки, зокрема, займався її вихованням та утриманням, надавав необхідну моральну та матеріальну підтримку.

Крім того, вказує, що вироком Шевченківського районного суду м. Києва заявниця засуджена до позбавлення волі на строк з 15.04.2015 по 15.08.2018, а тому дитина мешкала разом з ОСОБА_3 та бабусею ОСОБА_10 .

Зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер.

Вважає, що у зв`язку зі смертю ОСОБА_3 його донька має право на отримання соціальної пенсії по втраті годувальника, а тому заявник звернулась до суду із заявою про встановлення факту батьківства, а також внесення змін до свідоцтва про народження.

З урахуванням наведеного просила заяву задовольнити.

06.11.2018 згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищезазначену заяву було передано до провадження головуючому судді Букіній О.М.

20.11.2018 до суду надійшла довідка про реєстрацію місця проживання ОСОБА_2

Ухвалою суду від 22.11.2018 справу призначено до розгляду за правилами окремого провадження.

В судовому засіданні представник ОСОБА_2 вимоги заяви підтримав, просив задовольнити заяву про встановлення факту батьківства та внесення змін в актовий запис в повному обсязі.

В судове засідання представник Солом`янського районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві не з`явився, проте як вбачається з матеріалів справи просить слухати заяву у його відсутність, просить ухвалити рішення відповідно до вимог діючого законодавства.

В судове засідання представник Управління праці та соціального захисту населення Солом`янської районної в місті Києві державної адміністрації проте як вбачається з матеріалів справи просить слухати заяву у його відсутність.

Заслухавши представника заявника, допитавши свідків, дослідивши та оцінивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження, видане Відділом реєстрації актів цивільного стану Солом`янського районного управління юстиції у м. Києві (а.с.5).

Також встановлено, що ОСОБА_2 народила дитину не перебуваючи у зареєстрованому шлюбі та відомості про батька доньки у актовий запис про народження, свідоцтві про народження вказані за заявою матері в порядку ч. 1 ст. 135 СК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Як вбачається з матеріалів справи, ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Відділом державної реєстрації смерті ГТУЮ у м. Києві (а.с.9).

Відповідно до ч. 1 ст. 126 СК України походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ст. 130 СК України, в разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно ст. 135 СК України заява про встановлення факту батьківства таким способом, приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено за вказівкою матері. Згідно ст. 128 СК України право на подачу такої заяви мають матір, опікун, піклувальник дитини, особа, яка утримує та виховує дитину, а також сама дитина, яка досягла повноліття.

Згідно ч. 2 ст. 319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Відповідно до ст. 134 СК України, рішення суду про встановлення факту батьківства є підставою для внесення органом державної реєстрації актів цивільного стану відповідних змін до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видачі нового свідоцтва про народження.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 брав участь у житті та вихованні доньки ОСОБА_4 , що підтверджуються довідкою Дошкільного навчального закладу комбінованого типу № 429 Шевченківського району м. Києва № 47 від 04.10.2018 та довідкою школи I-III ступенів № 169 Шевченківського району м. Києва № 92 від 16.10.2018 № 92 (а.с. 6,7).

Зазначене також вбачається і із фото, які долучені до матеріалів справи.

Дані обставини підтвердили в судовому засіданні і свідки ОСОБА_10 та ОСОБА_11

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_10 , яка є матір`ю ОСОБА_3 пояснила, що ОСОБА_4 є її онукою та донькою ОСОБА_3 . Крім того, вказала, що ОСОБА_2 проживала з ОСОБА_3 однією сім`єю без реєстрації шлюбу, вели спільне господарство та ОСОБА_3 за життя визнавав ОСОБА_4 своєю. ОСОБА_3 займався вихованням доньки, приймав активну участь в її житті, забезпечував її духовні, матеріальні та інші потреби.

Крім того, свідок ОСОБА_11 повідомила, що знайома з ОСОБА_2 , а також спільною дитиною ОСОБА_3 та ОСОБА_2 - ОСОБА_4 . Вказала, що ОСОБА_3 визнавав дитину своєю, займався її вихованням, відвідував дитячий садок та школу, допомагав в навчанні. Дитина завжди вважала ОСОБА_3 батьком, а він її донькою. Дитина постійно мешкала в квартирі своєї бабусі ОСОБА_10 , де також мешкав її батько ОСОБА_3 .

Пленум Верховного Суду України в своїй постанові «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» у п. 7 зазначив, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні.

Суд, відповідно до положень ч. 2 ст. 293 ЦПК України, розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Встановлення батьківства ОСОБА_3 , необхідно заявнику для призначення соціальної допомоги по втраті годувальника на дитину та іншим чином ніж встановлення судом зазначеного юридичного факту вирішити таке питання не є можливим.

В розумінні положень ст. 315 ЦПК України судом можуть бути встановлені юридичні факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Оцінивши у сукупності всі докази зібрані по справі, враховуючи, що встановлення факту батьківства необхідне для призначення соціальної допомоги по втраті годувальника на дитину, беручи до уваги відсутність можливості в інший спосіб довести зазначений факт, суд вважає за можливе задовольнити заяву ОСОБА_2 в цій частині та встановити факт того, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Києва, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Києва.

Що стосується вимог заявника щодо внесення змін до актового запису про народження дитини, то суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. ч. 1 та 3 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Відповідно до п. п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12 січня 2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за №55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Відповідно до ст. 134 СК України на підставі заяви осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає за можливе зобов`язати Солом`янський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві внести зміни до актового запису №2531 від 03 листопада 2004 року про народження ОСОБА_4 , а саме: в графі прізвище дитини вказати « ОСОБА_4 » замість « ОСОБА_4 », у графі батько вказати « ОСОБА_3 , громадянин України, місце проживання: АДРЕСА_1 », ім`я та по батькові дитини, а також інші відомості - залишити без зміни.

Згідно вимог ст. ст. 76, 77, 79, 80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене, заява ОСОБА_2 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.20, 125, 126, 128, 129, 130, 135 СК України, ст. ст. 4, 5, 12, 13, 76 - 82, 141, 259, 263 - 265, 268, 273, 315 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_2 задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м.Києва, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м.Києва.

Зобов`язати Солом`янський районний у м.Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м.Києві внести зміни до актового запису №2531 від 03 листопада 2004 року про народження ОСОБА_4 , а саме: в графі прізвище дитини вказати « ОСОБА_4 » замість « ОСОБА_4 », у графі батько вказати « ОСОБА_3 , громадянин України, місце проживання: АДРЕСА_1 », ім`я та по батькові дитини, а також інші відомості - залишити без зміни.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя : Букіна О.М

Джерело: ЄДРСР 82668417
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку