open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 643/10130/19

Провадження № 2-о/643/537/19

26.06.2019

26 червня 2019 року м. Харків

Московський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Сугачової О.О.,

за участю секретаря Абсалямової А.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові цивільну справу за заявою адвоката Блищика Івана Ігоровича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа – Московський районний в місті Харкові відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківської області, про встановлення факту народження дитини,-

в с т а н о в и в :

Адвокат – Блищик І.І., який діє в інтересах ОСОБА_1 , на підставі ордеру, звернувся до суду із заявою, якою просить встановити факт народження сина ОСОБА_1 – ОСОБА_2 , народженого ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Луганськ, Луганської області, Україна, батьками якого є: ОСОБА_3 та ОСОБА_1 .

Обґрунтовуючи доводи заяви зазначає, що 11.01.2019 ОСОБА_2 знаходячись на непідконтрольній території України, а саме: в м. Луганськ, Луганської області, Україна, народила сина ОСОБА_2 . В подальшому «Артемівським відділом запису актів цивільного стану Луганського міського управління юстиції Міністерства юстиції ЛНР» дитині видано свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 від 31.01.2019. ОСОБА_2 , її чоловік та син є громадянами України. Батьки дитини знаходяться у незареєстрованому шлюбі. Оскільки ЛНР зразок свідоцтва про народження сина ОСОБА_2 видане на тимчасово окупованій території України, яка непідконтрольна Україні, то не визнається жодним державним органом України, внаслідок чого дитина не може користуватися усіма правами громадянина України. Представник заявниці звернувся до Московського районного у місті Харкові відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в Х/о з проханням видати свідоцтво про народження дитини українського зразку, однак останньому відмовлено, оскільки на підтвердження факту народження дитини громадянкою ОСОБА_2 пред`явлено документ, виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, тому представник заявниці звернувся до суду. Встановлення факту народження дитини необхідно для отримання свідоцтва про народження українського зразку.

Представник заявника надав заяву про слухання справи за його відсутності, вимоги заяви підтримує, просить задовольнити.

Заінтересована особа Московський районний у м. Харкові відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи судом повідомлений у встановленому законом порядку.

Суд, вивчивши доводи заяви, дослідивши матеріали справи та надані докази, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до правил п. 7 ч. 1, ч. 2 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Положеннями ст. 257-1 ЦПК України передбачено, що заява про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Так, встановлено, що батьки дитини ОСОБА_3 та ОСОБА_1 перебувають у незареєстрованому шлюбі.

Представник заявниці зазначив в заяві, що батьком дитини є ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 1 ст. 147 СК України, по батькові дитини визначається за іменем батька.

Відповідно до ч. 2 ст. 147 СК України, по батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

Згідно вимог ч. 1 ст. 135 СК України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Із копії медичного свідоцтва про народження № 8 від 11.01.2019 вбачається, що ОСОБА_1 народила сина ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Луганськ, Луганської області (а.с.7).

Із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 31.01.2019 вбачається, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Луганськ, Луганської області (а.с. 8).

Факт народження дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Луганськ, Луганської області підтверджений медичною документацією (а.с.7) та копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 31.01.2019 виданого «Артемівським відділом запису актів цивільного стану Луганського міського управління юстиції Міністерства юстиції ЛНР» (а.с.8).

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» за № 1207 від 15.04.2014, Україна згідно з Конституцією України є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою. Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, ІУ Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року та іншим міжнародно-правовим актам, є окупацією частини території суверенної держави Україна та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

Основою гуманітарної, соціальної та економічної політики держави Україна стосовно населення тимчасово окупованої території України є захист і повноцінна реалізація національно-культурних, соціальних та політичних прав громадян України, у тому числі корінних народів та національних меншин.

Стаття 1 вказаного Закону визначає, що тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Статтею 2 цього Закону визначений статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії РФ і встановлений особливий правовий режим на цій території з визначенням особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону, Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованої території.

Отже, суд аналізуючи вищевикладене надійшов до висновку, що народження сина ОСОБА_1 – ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Луганськ, Луганської області – є народженням дитини в Україні.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про задоволення заяви про встановлення факту народження, оскільки законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, що надасть можливість отримати заявниці свідоцтво про народження дитини видане державним органом України.

Встановлення факту народження дитини необхідно для отримання свідоцтва про народження українського зразку.

Керуючись: ст.ст. 12, 13, 81, 89, 265, 315-319 ЦПК України, ст.ст. 147, 135 СК України, суд, -

у х в а л и в :

Заяву задовольнити.

Встановити факт народження громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в м. Луганськ, Луганської області, Україна, батьками якого є громадяни України: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 .

Копію судового рішення невідкладно надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення шляхом подачі апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.О. Сугачова

Джерело: ЄДРСР 82663318
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку