open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 559/462/19

2/559/526/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2019 року

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Федчук А.А.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Дубно справу за позовом ОСОБА_1 до Привільненської сільської ради Дубенського району Рівненської області про визнання права на завершення приватизації та отримання правовстановлюючих документів в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд визнати за ним у порядку спадкування за законом, після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на завершення приватизації земельних ділянок та отримання правовстановлюючих документів в порядку спадкування за законом, площею 3,1617га. на території колишньої Молодавської сільської ради (Привільненська сільська рада) Дубенського району Рівненської області.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 .

При проведенні приватизації земель, які перебували у користуванні Державного підприємства «Мирогощанський державний іподром» ОСОБА_2 була включена до списку громадян-працівників та пенсіонерів, яким надається дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад (підтверджується розпорядженням Дубенської РДА від 09.08.2012 № 620 та витягом з додатку 1 до розпорядження Дубенської РДА від 09.08.2012 № 620).

Згідно додатку 1 до розпорядження Дубенської РДА від 09.08.2012р. № 620 ОСОБА_2 належало право на земельну частку (пай) на території колишньої Молодавської сільської ради (на даний час — Привільненська сільська рада): у масиві 4 на ділянку № НОМЕР_1 , площею 3,0851 га ріллі; у масиві НОМЕР_2 на ділянку № НОМЕР_3 , площею 0,0766 га пасовищ.

На звернення щодо оформлення спадщини, 09.02.2019 отримав відповідь державного нотаріуса про відмову в оформленні свідоцтва про право на спадщину на зазначені земельні ділянки, в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на них. За час свого життя померла не встигла оформити право власності на земельні ділянки, тому всі права на земельні частки (паї), що належали ОСОБА_2 отримав він, як спадкоємець її майна. Проте, змушений звернутись до суду для реалізації своїх спадкових прав.

Позивач до суду не з`явився, подав заяву, де просив розгляд справи проводити без його участі, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача, належно повідомлений про день та час слухання справи, в судове засідання не з`явився. Згідно поданої заяви, просить справу розглядати за відсутності представника Привільненської сільської ради, не заперечують проти визнання за позивачем права на завершення приватизації земельних ділянок та отримання правовстановлюючих документів в порядку спадкування за законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Керуючись ст. 223 ЦПК України, суд вважає можливим провести судове засідання без участі сторін на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 4 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Згідно роз`яснень, що містяться в пункті 11 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18 грудня 2009 року «Про судове рішення у цивільній справі», … у разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд у мотивувальній частині рішення може вказати лише про визнання позову та прийняття його судом.

Перевіривши фактичні обставини справи, наявні докази в їх сукупності та взаємозв`язку суд з врахуванням того, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, приходить до висновку про задоволення позову у повному обсязі.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_4 .

Згідно довідки державного нотаріуса ОСОБА_3 у 2015 році заведено спадкову справу після смерті ОСОБА_2 спадкоємцем майна померлої є її син ОСОБА_1 .

Згідно розпорядження голови Дубенської РДА від 09.08.2012 № 620 та витягу з додатку 1 до вказаного розпорядження ОСОБА_2 була включена до списку громадян-працівників та пенсіонерів, яким надається дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад. Їй належало право на земельну частку (пай) на території колишньої Молодавської сільської ради (на даний час — Привільненська сільська рада): у масиві 4 на ділянку № НОМЕР_1 , площею 3,0851 га ріллі; у масиві НОМЕР_2 на ділянку № НОМЕР_3 , площею 0,0766 га пасовищ.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2015 №271 затверджено перелік об`єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році, до якого включено ДП "Мирогощанський державний іподром".

В подальшому, постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 № 819 прийнято рішення приватизувати державне підприємство "Мирогощанський державний іподром" шляхом перетворення його у публічне акціонерне товариство за умови тимчасового залишення у власності держави пакета акцій розміром 75 відсотків плюс одна акція для подальшого продажу на конкурентних засадах.

На даний час, згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ДП «Мирогощанський державний іподром» припинено, а утворено ПАТ "Мирогощанський аграрій".

Згідно витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 47202222 від 24.03.2017, Другою Дубенською нотаріальною конторою заведено спадкову справу після смерті ОСОБА_2

Відповідно до ч. 1 ст. 1276 ЦК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов`язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Згідно повідомлення державного нотаріуса Другої Дубенської нотаріальної контори Хаєцької О.М. від 09.02.2019 року, свідоцтво про право на спадщину на земельні ділянки ОСОБА_1 не видано у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, виникла ситуація при якій, через смерть спадкодавця, яка не виготовила правовстановлюючі документи на земельні ділянки та не зареєструвала за собою право власності на них, позивач як спадкоємець не може набути право власності на це майно в порядку спадкування через нотаріальну контору.

Відповідач позовні вимоги визнав. Реалізувати свої права на спадок в позасудовому порядку позивач не може.

Згідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичних осіб, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини, відповідно до статті 1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Відповідно до пункту «г» ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини. Згідно ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Пунктом 1 ч. 3 ст. 152 ЗК України передбачено, що захист прав на земельні ділянки здійснюється, в тому числі шляхом визнання права. Відповідно до ст. 125 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Якщо спадкоємець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

ОСОБА_2 померла, не оформивши правовстановлюючі документи на земельні ділянки, тому право на прийняття належної їй частки спадщини, перейшло до спадкоємця ОСОБА_1 в порядку спадкової трансмісії.

Право на завершення процедури приватизації та отримання даних земельних ділянок у власність, яке належало померлому на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок його смерті. Це право в порядку спадкування перейшло до позивача, як спадкоємця померлого. Враховуючи ті обставини, що позивач успадкував право на одержання земельних ділянок у власність, яке мав спадкодавець, та в установленому порядку не може завершити процедуру приватизації і одержати правовстановлюючі документи на вказане майно, то успадковане право позивача підлягає захисту в судовому порядку.

Керуючись: ст.ст. 125, 152 ЗК України,ст. 346, 328, 1216, 1217, 1225, 1261 ЦК України ст.10, 60, 212, 213 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

позов ОСОБА_1 до Привільненської сільської ради Дубенського району Рівненської області про визнання права на завершення приватизації та отримання правовстановлюючих документів в порядку спадкування- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право на завершення приватизації земельних ділянок та отримання правовстановлюючих документів з подальшою реєстрацією права власності на земельні ділянки площею 3,1617 га, що розташовані на території колишньої Молодавської сільської ради (на даний час — Привільненська сільська рада, в тому числі:

- у масиві 4 на ділянку № НОМЕР_1 , площею 3,0851 га ріллі;

- у масиві НОМЕР_2 на ділянку № НОМЕР_3 , площею 0,0766 га пасовищ.

у порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом здійснення від свого імені всіх дій, пов`язаних із приватизацією та державною реєстрацією права власності на дані земельні ділянки на ОСОБА_1 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не булу вручену у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 82662891
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку