open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №: 343/1293/19

Провадження №: 2/0343/499/19

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 червня 2019 року м. Долина

Суддя Долинського районного суду Івано-Франківської області Тураш В. А., розглянувши матеріали справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: Оболонська сільська рада Долинського району Івано-Франківської області,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 , 25.06.2019 року звернулася до Долинського районного суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , третя особа: Оболонська сільська рада Долинського району Івано-Франківської області.

Згідно позовної заяви, ОСОБА_1 просить визнати за нею, ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом, право власності на домоволодіння у с АДРЕСА_1 Долинського району АДРЕСА_2 -Франківської області, що належало ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а саме: житловий будинок; стайня; стодола; 3 шопи; вбиральня; криниця; ворота; огорожа.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, вважаю, що позовна заява не відповідає вимогам, передбаченим ст.ст. 175,177 ЦПК України, а тому її слід залишити без руху та надати позивачці строк для усунення недоліків з наступних підстав:

У ч. 3 ст. 175 ЦПК України містяться вимоги щодо позовної заяви.

Подана позивачкою позовна заява не відповідає вимогам Закону ( ст.175 ЦПК України) зокрема, в ній не зазначено:

- реєстраційні номера облікової картки відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_5 , (за їх наявності) або номера і серії паспортів (якщо такі відомості позивачу відомі), офіційні електронні адреси та адреси електронної пошти;

- індефікаційний код Оболонської сільської ради в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України , офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти;

- відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачка понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

Також позивачці необхідно чітко сформулювати прохальну частину позовної заяви, оскільки вона звертається до суду з позовом про визнання права власності на нерухоме майно, при цьому не зазначає в повному обсязі місцезнаходження нерухомого майна (вулиця, № будинковолодіння).

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Позивачем ціна позову в позовній заяві не зазначена.

Крім того, згідно ч. 5 ст.177 ЦПК України, позивачка зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в неї докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У відповідності до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» зазначено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Позовна заява не містить засобів доказування, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, а саме інформації щодо наявності чи відсутності реєстрації права власності та правовстановлюючого документа. Також позивачка зазначає, що вона не зверталася до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину . Постанова нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії в матеріалах справи відсутня.

Крім того, відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Отже, якщо сплата судового збору згідно з вимогами закону є обов`язковою, то наслідком недотримання цієї умови є залишення позовної заяви без руху.

Згідно п.9 ч.1 ст.176 ЦПК України, у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності ціна позову визначається - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Механізм проведення оцінки нерухомого та рухомого майна для цілей обчислення державного мита та інших обов`язкових платежів, визначений постановою Кабінету Міністрів України «Про проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов`язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства» від 21 серпня 2014 року № 358 .

Документ, який підтверджує вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору – це звіт про оцінку майна (стаття 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»).

В порушення зазначених норм, позивачкою не додано оригіналів документів, що підтверджують сплату нею судового збору за подання до Долинського районного суду Івано-Франківської області позовної заяви.

Позивачкою до матеріалів позовної заяви долучено квитанцію №37.174.1/28987558 про сплату ОСОБА_7 судового збору в сумі 832,00грн.

Відповідно до вимог п. 1 ст.4 ЗУ "Про судовий збір", ставка судового збору за подання позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою становить 1 відсоток ціни позову , але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

Таким чином, вимога майнового характеру повинні бути оплачені судовим збором в розмірі 1 % дійсної вартості нерухомого майна але на менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Виходячи з вищевикладеного, позивачці необхідно сплатити відповідний судовий збір.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене, позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , третя особа: Оболонська сільська рада Долинського району Івано-Франківської області слід залишити без руху та надати позивачці строк для усунення вищеназваних недоліків, в який:

Зазначити: реєстраційні номера облікових карток відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_5 , (за їх наявності) або номера і серії паспортів (якщо такі відомості позивачці відомі), їх офіційні електронні адреси та адреси електронної пошти; індефікаційний код Оболонської сільської ради в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України , офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти;відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачка понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

Сформулювати прохальну частину позовної заяви, зазначивши в повному обсязі адрес місцезнаходження нерухомого майна (вулиця, № будинковолодіння);

Надати: інформацію щодо наявності чи відсутності реєстрації права власності та правовстановлюючого документа; постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дій;

Сплати судовий збір в розмірі передбаченому п. 1 ст.4 ЗУ "Про судовий збір" за такими реквізитами : Одержувач УК у Долин.р-ні/Долинськ,р./22030101 ЄДРПОУ одержувача 37964129; Банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998; Рахунок отримувача 31219206009155; Код класифікації доходів бюджету 22030101; Найменування коду класифікації доходів бюджету (Державна судова адміністрація України, 050); Призначення платежу: *;101; РНОКПП позивача .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 175,177,185 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , третя особа: Оболонська сільська рада Долинського району Івано-Франківської області - залишити без руху та надати позивачці ОСОБА_1 строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали.

У разі невиконання вимог ухвали в зазначений строк позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачці.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Суддя Долинського районного суду В. А. Тураш

Джерело: ЄДРСР 82658110
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку