open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 200/5577/19-а
Моніторити
Ухвала суду /25.09.2019/ Перший апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /03.09.2019/ Перший апеляційний адміністративний суд Рішення /30.07.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /24.07.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Рішення /24.07.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /25.06.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /25.06.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /29.05.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /02.05.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд
emblem
Справа № 200/5577/19-а
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /25.09.2019/ Перший апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /03.09.2019/ Перший апеляційний адміністративний суд Рішення /30.07.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /24.07.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Рішення /24.07.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /25.06.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /25.06.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /29.05.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /02.05.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду по суті

25 червня 2019 р. Справа №200/5577/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Волгіної Н. П.,

при секретарі судового засідання Кудрявцеві О. Ю.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження матеріали адміністративного позову ОСОБА_2 до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач , ОСОБА_2 , звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, в якому просить суд:

- скасувати як незаконне рішення відповідача № 7 від 1 лютого 2019 року «Про відмову в призначенні пенсії та скасування доповнення до рішення № 19 від 8 травня 2019 року про відмову в призначенні пенсії від 13 грудня 2018 року», прийняте щодо позивача;

- зобов`язати відповідача повторно розглянути заяву позивача за вх. № 8545 від 11 травня 2018 року про призначення пенсії за віком на пільгових умовах та прийняти відповідне рішення з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні за результатом розгляду даної справи.

Ухвалою суду від 2 травня 2019 року відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі на 29 травня 2019 року, під час якого визначено вирішити клопотання позивача про звільнення його від сплати судового збору.

Ухвалою суду від 29 травня 2019 року підготовче засідання було відкладено.

Позивач та представник відповідача 25 червня 2019 року в підготовче засідання не з`явилися, про місце, дату та час проведення судового засідання сторони повідомлялись судом належним чином. Причини неявки в судове засідання позивача та представника відповідача суду не відомі.

Представник позивача в судове засідання з`явився, надав суду пояснення.

Відповідно до ч. 1 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

При вирішенні клопотання позивача щодо звільнення його від сплати судового збору, суд зазначає наступне.

Засади сплати судового збору встановлені Законом України "Про судовий збір". Згідно ч. 1 ст. 3 цього Закону судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Наведені норми кореспондують із приписами ч. 3 ст. 161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), якою передбачено обов`язок додавання до позову документу про сплату судового збору.

Разом із цим відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір" та ст. 133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Відповідно до правової позиції, викладеної у постанові Пленуму Вищого адміністративного суду України від 23 січня 2015 року № 2 "Про практику застосування адміністративними судами положень Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI "Про судовий збір", визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень майнового стану сторони. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплати судового збору, є підстави для зменшення його розміру або звільнення сторони від його сплати.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті, а саме - у випадку, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Суду не надано доказів ускладненого майнового стану позивача, відсутності у нього доходу та неможливості сплатити судовий збір.

Відповідно, клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору задоволенню не підлягає.

Разом із цим, враховуючи, що позивач є особою похилого віку, пенсіонером, суд вважає за можливе відстрочити сплату позивачем судового збору до прийняття у даній справі рішення по суті.

Як вбачається з адміністративного позову позивач просить суд скасувати рішення відповідача та зобов`язати останнього повторно розглянути його заяву щодо призначення пенсії, тобто, позивачем заявлені вимоги немайнового характеру, при цьому друга позовна вимога є похідною від першої.

Згідно ч. 1 ст. 4 Законом України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік» від 23 листопада 2018 року № 2629-VIII з 1 січня 2019 року прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць встановлено у розмірі 1921 грн.

Згідно з пп. 1 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано фізичною особою ставка судового збору встановлена - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, за подання даного позову за результатом розгляду цієї справи сплаті підлягає судовий збір в розмірі 768,40 грн.

Під час підготовчого провадження були встановлені всі передбачені статтею 180 КАС України обставини та вчинені дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті та вирішено заявлене позивачем клопотання.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 КАС України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі наведеного вище, суд дійшов висновку про необхідність закриття підготовчого провадження та призначення розгляду справи по суті.

Керуючись статями 133, 180, 181, 183, 243, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання позивача про звільнення його від сплати судового збору.

Відстрочити сплату позивачем судового збору до вирішення справи по суті.

Закрити підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

Призначити розгляд справи по суті у відкритому судовому засіданні на 18 липня 2019 року об 14 годині 15 хвилин.

Ухвала прийнята та підписана у нарадчій кімнаті, проголошена у підготовчому судовому засіданні 25 червня 2019 року в присутності представника позивача.

Повний текст ухвали складений та підписаний 26 червня 2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя Н.П. Волгіна

Джерело: ЄДРСР 82640030
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку