open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
20.06.2019

Справа № 431/2813/19

Провадження № 2/431/818/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2019 року Старобільський районний суд Луганської області

В складі: головуючого - судді Воронкіна О.А.,

за участю секретаря с/з: Савкової Т.Є.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Старобільської районної державної адміністрації на користь малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування Старобільської РДА звернувся до Старобільського районного суду Луганської області з даною позовною заявою до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю малолітніх: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 разом з дітьми проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Батько дітей, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з родиною не проживає, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 . Відповідно до рішення Старобільського районного суду від 28.12.2011 р. № 2-1275 шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_3 було розірвано.

Малолітній ОСОБА_1 з 24 вересня 2018 року перебуває на обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, в службі у справах дітей Старобільської райдержадміністрації у зв`язку з проживанням дитини в сім`ї, де було скоєне фізичне насильство. Малолітня ОСОБА_2 з 17 квітня 2019 року перебуває на відповідному обліку у зв`язку з проживанням дитини в сім`ї, де було скоєне психологічне насильство.

ОСОБА_3 постійно ніде не працює, зловживає алкогольними напоями, не створила придатних умов для проживання, розвитку та життєдіяльності своїх дітей: житло потребує косметичного ремонту та генерального прибирання, у приміщенні сиро, затхле та застояне повітря, присутній неприємний запах. Крім того, у її будинку, де живуть діти, відключене газопостачання за несплату.

З матір`ю двох дітей, ОСОБА_3 , працівниками служби у справах дітей Старобільської райдержадміністрації та фахівцями районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді неодноразово проводились бесіди про неприпустимість вживання алкогольних напоїв, необхідності створення відповідних умов для проживання і виховання дітей. Спеціалістами служби надавались консультації ОСОБА_3 з різноманітних питань щодо налагодження життя своєї родини.

З побутової характеристики на ОСОБА_3 виданою Курячівською сільською радою Старобільського району, стало відомо, що на час проживання матері дітей, на території села, вона зловживає спритними напоями, не виконує батьківські обов`язки по вихованню дітей.

У зв`язку з викладеним раніше, служба у справах дітей зверталась до районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді для проведення відповідної роботи з матір`ю малолітніх дітей, з метою надання матері ОСОБА_3 кваліфікованої допомоги спеціалістів для покращення ситуації у родині і поліпшення становища дітей.

Фахівцями РЦСССДМ з жінкою проводилися соціально-профілактичні, роз`яснювальні бесіди, щодо відповідного ставлення до виконання батьківських обов`язків та належного задоволення потреб дітей, наголошувалося на необхідності створення відповідних умов для проживання і виховання дітей. Проте, проведені заходи не дали бажаного результату, тому що ОСОБА_3 не виявила зацікавленості у співпраці з спеціалістами.

Крім того, ОСОБА_3 неодноразово була притягнута Старобільським районним судом до адміністративної відповідальності:

24.09.2018 р. за ст. 173-2 ч. 1 КУпАП України за вчинення насильства в сім`ї;

17.04.2019 р. за ст. 173-2 ч. 2 КУпАП України за дії передбачені ст. 173-2 ч. 1 вчинені повторно протягом року (за вчинення насильства в сім`ї).

За інформацією Курячівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Старобільської райдержадміністрації стало відомо про чисельні факти скоєння матір`ю, ОСОБА_3 , психологічного та фізичного насилля у відношенні малолітніх ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Так, у лютому 2018 року вчителями школи були виявлені синці на тілі ОСОБА_1 . Зі слів дитини синці з`явилися у нього внаслідок «материнського виховання» (ОСОБА_3 побила сина).

У вересні 2018 року ОСОБА_1 втік з дому тому, що мати його вдарила по обличчю та спині через побутові дрібниці.

У лютому 2019 року ОСОБА_1 через побиття п`яною матір`ю втік пізно ввечері до дому директора Курячивської ЗОШ ОСОБА_12 і попросив захисту.

У квітні 2019 року у малолітньої ОСОБА_2 вчителями були виявленні синці на обличчі, які, зі слів дівчинки, зробила мати.

Вищезазначені факти призвели до того, що 15.04.2019 р. малолітні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вимушені були покинути будинок матері та знайшли притулок у знайомої, ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Крім того, ОСОБА_3 , неодноразово заявляла, що хоче позбутися дітей та власноруч написала заяву, в якій вказала, що вона згодна з позбавленням її батьківських прав відносно сина ОСОБА_1 та доньки ОСОБА_2 .

Стан виконання батьківських обов`язків матір`ю, гр. ОСОБА_3 , неодноразово було предметом співбесід у службі у справах дітей районної держадміністрації, у центрі соціальних служб для сім`ї, дітей і молоді, на нараді у голови Старобільської райдержадміністрації ОСОБА_18 та на засіданні комісії райдержадміністрації з питань захисту прав дитини із запрошенням матері і дітей.

Після вивчення обставин і обговорення питання було встановлено, що ОСОБА_3 не дає гідного виховання своїм дітям, не турбується про їх моральний та фізичний розвиток, зміцнення їх здоров`я, не надає дітям позитивного прикладу життя у родині та материнської турботи. ОСОБА_3 особисто не зробила кроки для покращення та виправлення ситуації, ставлення ОСОБА_3 до виховання та утримання дітей є безвідповідальним і недобросовісним. Жінка вважає свою поведінку та спосіб свого життя задовільним, ніяк не хоче змінювати життя у кращу сторону.

Враховуючи те, що ОСОБА_3 ухиляється від виконання батьківських обов`язків, своєю поведінкою та безвідповідальним відношенням до власних дітей постійно наражає їх здоров`я та життя на небезпеку, демонструючи таким чином свою батьківську недбалість, та беручи до уваги, що наслідки такої поведінки горе матері можуть стати безповоротними та трагічними для її дітей позивач звернувся до суду з даним позовом.

Позивач - представник органу опіки та піклування Старобільської РДА в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує у повному обсязі (а.с. 27).

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи у її відсутність, позов визнає (а.с. 26).

У зв`язку з неявкою в судове засідання сторін по справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши докази по справі, суд приходить до наступного висновку:

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Частиною 4 ст. 206 ЦПК України передбачено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько, можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання обов`язків по вихованню дитини.

Згідно до п. 16 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду № 3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний й духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти, зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Згідно з копіями свідоцтв про народження (а.с. 5-6) матір`ю малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є відповідачка ОСОБА_3 .

З копії листа Старобільського ВП ГУНП в Луганській області (а.с. 7) вбачається, що ОСОБА_3 поставлено на профілактичний облік сектору превенції Старобільського ВП як особу, яка схильна до вчинення насильства в сім`ї, та забезпечено проведення з останньою профілактичної роботи.

З копії спеціальної картки обліку факту вчинення насильства у сім`ї (а.с. 8) вбачається, що ОСОБА_3 19.09.2018 за місцем мешкання АДРЕСА_1 , вчинила словесну сварку стосовно неповнолітнього сина ОСОБА_1 та намагалась спричинити фізичну шкоду останньому, чим заподіяла психологічну травму Протокол ГП 655609.

З копії клопотання Курячівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Старобільського району Луганської області № 39 від 24.09.2018 р. (а.с. 9) вбачається, що в Курячівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів навчаються ОСОБА_1 , 2005 року народження, і ОСОБА_2 , 2007 року народження, які проживають за адресою: АДРЕСА_1 . Сім`я оформлює пільги як малозабезпечена з 2016 року. Школа просить прийняти міри по відношенню до матері дітей ОСОБА_3 так як вона на даний час зловживає спиртними напоями і здійснює психологічне, а іноді і фізичне насилля над сином ОСОБА_1 .

З копії подання адміністрації Курячівської ЗОШ І-ІІ ст. Старобільського р-ну Луганської області начальнику служби у справах дітей Старобільської РДА Титовій Г.М. (а.с. 10) вбачається, що учні цієї школи ОСОБА_2 (6 клас) та ОСОБА_1 (8 клас) скаржаться на дії прийомної матері ОСОБА_3 , яка часто буває в нетверезому стані. За словами дітей їх мати 14.04.2019 р. відвезла їх в с. Нещеретово до прийомного батька ОСОБА_4 , щоб віддати їх йому, говорячи, що відмовляється від них.

З соціально-педагогічних характеристик учнів Курячівської ЗОШ І-ІІ ступенів ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с. 11-12) діти навчаються задовільно, мають добрий загальний розвиток. Мати нехтує вихованням дітей, тому на даний момент діти мешкають у АДРЕСА_3 , у ОСОБА_16

З копії листа Курячівської ЗОШ І-ІІ ст. Старобільського р-ну Луганської області від 02.05.2019 р. № 58 начальнику служби у справах дітей Старобільської РДА Титовій Г.М. (а.с. 13) ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які проживають за адресою: АДРЕСА_1 , з 15 квітня 2019 року і на даний час проживають у жительки с. Курячівка ОСОБА_16 . Причиною цього стало психологічне та фізичне насилля з боку матері ОСОБА_3 щодо своїх дітей.

Згідно копії побутової характеристики на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 14) вона мешкає на території Курячівської сільської ради з квітня місяця 2012 року, від мешканців села та адміністрації Курячівської ЗОШ надходили усні скарги стосовно виховання дітей та зловживання алкогольними напоями.

З копії акту обстеження умов проживання і виховання малолітньої/неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , від 17.04.2019 р. за адресою: АДРЕСА_1 , в будинку де мешкають діти, проживає також їх мати, бабуся і дід. В будинку відключене газопостачання за несплату з березня місяця. В житловому приміщенні дуже холодно, дітям немає можливості нормально проживати, санітарно-гігієнічні умови не відповідають встановленим нормам. Приміщення потрубує косметичного ремонту.

З копії заяви відповідача ОСОБА_3 начальнику служби у справах дітей Старобільської РДА Титовій Г.М. (а.с. 18) ОСОБА_3 просить позбавити її батьківських прав відносно її дітей.

З висновку органу опіки та піклування Старобільської райдержадміністрації про доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 у відношенні її дітей ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було встановлено, що ОСОБА_3 не дає гідного виховання своїм дітям, не турбуються про їх моральний та фізичний розвиток, зміцнення їх здоров`я, не надає дітям позитивного прикладу життя у родині та материнської турботи, до виховання дітей є безвідповідальною і недобросовісною, ніяк не хоче змінювати життя у кращу сторону, вважають за доцільно позбавити останню батьківських прав (а.с. 20-21).

На підставі вищевикладеного, суд вважає доведеним, що відповідачка ОСОБА_3 - мати малолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей, а саме: вихованням не займається, не виконує своїх батьківських обов`язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування, не створює відповідних умов для проживання і виховання дітей.

Суд, враховуючи, що позбавлення батьківських прав є крайньою мірою впливу на поведінку батьків, але враховуючі інтереси неповнолітніх дітей, вважає, що доцільно позбавити відповідачку батьківських прав відносно її дітей.

Позбавлення батьківських прав не звільняє відповідачку від обов`язку щодо утримання дітей.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України суд вважає за необхідне стягнути з відповідача судовий збір в дохід держави в розмірі 768 гривні 40 копійок.

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 141, 200, 206, 247, 258, 259, 265, 268, 273 ЦПК України, ст.ст. 164-166 СК України, п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», суд

В И Р І Ш И В :

Позов Органу опіки та піклування Старобільської районної державної адміністрації на користь малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у відношенні її дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3

Стягнути з ОСОБА_3 (і.н. НОМЕР_1 ) судовий збір в дохід держави в розмірі 768 гривні 40 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Луганського апеляційного суду через Старобільський районний суд шляхом подачі скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя : О. А. Воронкін

Джерело: ЄДРСР 82636773
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку