open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Єдиний унікальний номер №440/1551/18

Провадження № 2/440/473/2019

24 червня 2019 року м.Буськ, Львівська область

Буський районний суд Львівської області в складі:

головуючої-судді Шендрікової Г.О.,

за участю секретаря судового засідання Волошин Х.С.

без участі сторін

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м.Буську без фіксації технічним засобом «Камертон» цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кутівської сільської ради Буського району Львівської області, третя особа: відділ у Буському районі ГУ Держгеокадастру у Львівській області про визнання права власності на земельні ділянки (пай) в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в :

ОСОБА _1 звернувся до Буського районного суду Львівської області з позовною заявою до Кутівської сільської ради Буського району Львівської області, третя особа відділ у Буському районі ГУ Держгеокадастру у Львівській області про визнання права власності на земельні ділянки (пай) в порядку спадкування за законом.

Позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати, ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на спадкове майно, до якого входять земельні ділянки (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Кутівської сільської ради Буського району Львівської області, право на які належало померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю. Оригінал державного акту був втрачений. Інших осіб, які б претендували на спадкове майно ні за законом, ні за заповітом немає. Просить суд визнати за нею право власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом після смерті матері.

Позивач в підготовче судове засідання не прибула, належно та вчасно була повідомлена про день, час, місце розгляду справи. До матеріалів справи додала заяву про слухання справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю, просить позов задоволити.

Представник відповідача Кутівської сільської ради Буського району Львівської області в судове засідання не з`явився, належно та вчасно був повідомлений про день, час, місце розгляду справи, подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності їх представника, заперечень не має.

Третя особа Відділ у Буському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області в особі начальника Троць Л.В. в судове засідання не з`явився, належно та вчасно був повідомлений про день, час, місце розгляду справи, подали до суду заяву про розгляд справи у відсутності їх представника.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.4ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 3ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд приймає визнання позову відповідачем, оскільки таке визнання відповідає вимогам чинного законодавства, інтересам сторін по справі, в свою чергу, не суперечить правам та інтересам інших осіб.

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 02.07.1963 року та свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 від 24.05.1986 року, убачається, що позивач народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 . ЇЇ матір`ю зазначено ОСОБА_2 . Змінила прізвище з « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_4 ».

Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , повторно виданого Буським РВ ДРАЦС ГТУЮ у Львівській області, підтверджено, що мати позивача ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» передбачено, що у разі відкриття спадщини до 1 січня 2004 року, тобто до набрання чинності ЦК України, застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР від 1963 року, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК України і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються Кодексом УРСР.

Згідно ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

В силу ч. 1ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ч. 2, 3ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Як вбачається із матеріалів справи, за життя спадкодавець ОСОБА_2 заповіту не складала, своїм майном не розпорядилася. Судом встановлено, що позивач є спадкоємцем за законом після смерті своєї матері, що підтверджено належним доказом - свідоцтвом про народження і в силу ст. 1261 ЦК України є спадкоємцем першої черги за законом.

Після смерті ОСОБА_2 її діти – ОСОБА_5 та ОСОБА_6 від своїх прав на спадщину відмовилися, що підтверджується їхніми відповідними заявами, які знаходяться в матеріалах справи. Інші спадкоємці за законом чи за заповітом відсутні. Згідно листа Буської державної нотаріальної контори № 323/01-16 від 22.03.2019 року спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась.

На підставі зазначеного, суд приходить до висновку, що позивач має право спадкувати за законом після смерті своєї матері.

В силу ч. 1ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Оригінал державного акту на право приватної власності на землю ОСОБА_2 у позивача відсутній, наявна тільки фотокопія.

Судом встановлено, що доказом належності земельних ділянок ОСОБА_2 є довідка від 25.04.2018 року № 31-13-0.20-1177/102-18, яка видана Відділом у Буському районі Головного управління Держгеокадастру Львівської області. З довідки убачається, що земельні ділянки розташовані на території Кутівської сільської ради Буського району Львівської області, цільове призначення земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площі земельних ділянок становлять 1,0413га, 0,5589га та 0,8631га. Державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_4 , виданий 22.03.2000року за №10045 відповідно до розпорядження Буської райдержадміністрації №132 від 16 березня 2000року на імя « ОСОБА_2 ».

Суд приймає надані довідки позивачем як належний письмовий доказ.

В силу ч. 2ст. 158 ЗК України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Відповідно до ч. 1ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Ураховуючи, що позивач не може в іншому порядку оформити право власності на землю в порядку спадкування за законом, позовна заява про спадкування земельної ділянки після смерті матері підлягає до задоволення.

Керуючись ч. 1 ст.1225,1261-1265 ЦК України, ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР, ч. 2ст. 158 ЗК України, ст.ст.10,11,197,200,206,218,247 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

позов ОСОБА_1 до Кутівської сільської ради Буського району Львівської області, третя особа: відділ у Буському районі ГУ Держгеокадастру у Львівській області про визнання права власності на земельні ділянки (пай) в порядку спадкування за законом задоволити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку 1 площею 0,8631га, земельну ділянку 2 площею 1,0413 га та земельну ділянку 3 площею 0,5589га, загальною площею 2,4633га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Кутівської сільської ради Буського району Львівської області, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Львівського апеляційного суду через Буський районний суд Львівської області (пп.15.5 п.15 ч.1 Перехідні положення ЦПК України у редакції Закону № 2147-VІІІ від 3 жовтня 2017 року) протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 24.06.2019р.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Кутівська сільська рада Буського району Львівської області, адреса: 80532с.Кути, Буського району Львівської області.

Третя особа: Відділ у Буському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, адреса: 80500, м.Буськ, вул. Львівська, 2, Львівської області.

Суддя: Г. О. Шендрікова

Джерело: ЄДРСР 82632088
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку