open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
13.06.2019 Справа № 756/4983/18

УКРАЇНА

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

_____________________________________________________________________

Унікальний №756/4983/18

Провадження №2/756/1078/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2019 року м. Київ

Оболонський районний суд м. Києва, в складі:

головуючого судді Диби О.В.

за участю секретаря Шпак І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Артем-Банк», Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Шевченко А.М. про визнання особи вкладником, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вищенаведеним позовом до відповідача, в якому просив визнати його вкладником ПАТ «Артем-Банк» відповідно до договору-заяви №40.76.90207 від 26.10.2016 в національній валюті на суму 195000 грн. та визнати за позивачем право на відшкодування заборгованості за вкладом на суму 195000 грн. за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в межах гарантованої суми відшкодування.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що відповідач не включив його до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у зв`язку з ліквідацією відповідача ПАТ «Артем-Банк», тим самим порушивши право позивача як споживача.

Через канцелярію суду 13.06.2019 представник відповідача ПАТ «Артем-Банк» звернувся до суду із заявою про закриття провадження у справі з посиланням на те, що спір не підлягає розгляду в порядку ЦПК України та відноситься виключно до юрисдикції адміністративних судів.

Позивач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи судом повідомлявся належним чином.

Представник відповідача ПАТ «Артем-Банк» в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи судом повідомлявся.

Відповідач Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Шевченко А.М. в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи судом повідомлявся, про що у матеріалах справи містяться відповідні документи. Клопотань, заяв до суду не надавав.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Як убачається зі змісту позову, позивач просить визнати його вкладником ПАТ «Артем-Банк» та визнати за ним право на відшкодування заборгованості за вкладом в межах гарантованої суми відшкодування.

Завданням адміністративного судочинства, відповідно до ч.1 ст.2 КАС України, є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

З аналізу вказаної норми вбачається, що судовому захисту підлягають право та інтерес, який був порушений суб`єктом владних повноважень.

Згідно з п.7 ч. 1 ст.4 КАС України суб`єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема, у спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

За змістом ст.3 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків у випадках, встановлених цим Законом. Фонд є юридичною особою публічного оправа, має відокремлене майно, яке є об`єктом права державної власності і перебуває у його господарському віданні.

Згідно ч.1 ст.54 цього Закону рішення, що приймаються Фондом зокрема, можуть бути оскаржені до суду.

З огляду на вищевикладене, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб є суб`єктом публічного права, діючий з метою реалізації публічних інтересів держави у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку, здійснює нормативне регулювання, тобто наділений владними управлінськими функціями, отже є суб`єктом владних повноважень в розумінні п.7 ч. 1 ст.4 КАС України.

Таким чином, спір стосовно права на відшкодування вкладів фізичних осіб за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є публічно-правовим, має окремий характер і стосується виконання окремої владної функції Фонду, а саме: організації виплат відшкодувань за вкладами.

Аналогічні висновки містяться у постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.04.2018 №820/11591/15.

У відповідності до п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що даний позов не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства, тому провадження у справі слід закрити та роз`яснити позивачу його право на звернення до належного суду, у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

На підставі викладеного та керуючись п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Закрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) до Публічного акціонерного товариства «Артем-Банк» (04070, м. Київ, вул. П.Сагайдачного, 17, код ЄДРПОУ 26253023), Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Шевченко А.М. (04070, м. Київ, вул. П.Сагайдачного, 17) про визнання особи вкладником;

Роз`яснити позивачу право на звернення до суду із позовом в порядку адміністративного судочинства.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її вручення через суд першої інстанції.

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею.

Суддя : О.В. Диба

Джерело: ЄДРСР 82617099
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку