open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 761/22015/19

Провадження № 1-в/761/318/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2019 року Шевченківський районний суд міста Києва у складі:

судді ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання адвоката ОСОБА_2 в інтересах засудженого ОСОБА_3 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Запоріжжя, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

засудженого 05.04.2019 року вироком Солом`янського районного суду м.Києва за ч.1 ст.28 ч.4 ст.186, ч.1 ст.263, ч.1 ст.70 КК України до 3 років позбавлення волі,

за участю:

секретаря ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_2 ,

засудженого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ :

30 травня 2019 року до провадження Шевченківського районного суду міста Києва надійшло клопотання адвоката ОСОБА_2 в інтересах засудженого ОСОБА_3 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого 05.04.2019 року вироком Солом`янського районного суду м.Києва за ч.1 ст.28 ч.4 ст.186, ч.1 ст.263, ч.1 ст.70 КК України до 3 років позбавлення волі.

Клопотання обґрунтовано тим, що станом на день звернення до суду з таким клопотанням ОСОБА_3 відбув 2/3 терміну призначеного покарання, визнав свою вину, щиро розкаявся в скоєних кримінальних правопорушеннях, зауважень та стягнень за час відбування покарання не отримав, тим самим своєю сумлінною поведінкою довів своє виправлення. Також ОСОБА_3 має на утриманні малолітнього сина 2016 року народження, на момент затримання засуджений працював, а тому вважає, що до ОСОБА_3 може бути застосовано ст.81 КК України та звільнено від відбування покарання умовно-достроково.

У зв`язку з наведеним просила звільнити ОСОБА_3 умовно-достроково від відбування покарання, призначеного вироком Солом`янського районного суду м.Києва від 05.04.2019 року до 3 років позбавлення волі, на невідбутий строк покарання.

Захисник ОСОБА_2 в судовому засіданні своє клопотання підтримала та просила його задовольнити з підстав у ньому наведених. Крім того, зазначила про те, що ОСОБА_3 відбув 2/3 призначеного покарання за вироком Солом`янського районного суду м.Києва від 05.04.2019 року, характеризується добре, має малолітню дитину, яка потребує його утримання. При цьому, ОСОБА_3 під час досудового розслідування сприяв слідству, за час перебування в умовах ізоляції зробив для себе належні висновки. Тобто таким чином ОСОБА_3 довів своє виправлення. Також захисник пояснила, що засуджений ОСОБА_3 знаходиться в Київському слідчому ізоляторі на час розгляду кримінального провадження у Києво-Святошинському суді Київської області, однак вважає, що саме Київський слідчий ізолятор є місцем відбування покарання для ОСОБА_3 .

Засуджений ОСОБА_3 клопотання захисника ОСОБА_2 підтримав та просив задовольнити. Зазначив про те, що повністю визнає вину у вчиненому, зробив для себе належні висновки. Просив звільнити його умовно-достроково від відбування покарання, призначеного вироком Солом`янського районного суду м.Києва від 05.04.2019 року, на невідбутий строк покарання та дати можливість забезпечувати сім`ю та малолітнього сина.

Прокурор не заперечував щодо задоволення клопотання захисника ОСОБА_2 про звільнення засудженого ОСОБА_3 умовно-достроково від відбування покарання, призначеного вироком Солом`янського районного суду м.Києва від 05.04.2019 року, на невідбутий строк покарання.

Вислухавши доводи сторін, дослідивши матеріали клопотання, особову справу засудженого ОСОБА_3 в 2-х томах, надану адміністрацією Державної установи "Київський слідчий ізолятор", суд приходить до наступних висновків.

Так, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 537 КПК України під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати, серед іншого, питання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

У свою чергу, згідно з п. 1 ч. 2 ст. 539 КПК України у разі необхідності вирішення питання, передбаченого пунктом 2 частини 1 статті 537 цього Кодексу, відповідне клопотання подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання.

В ході судового розгляду встановлено, що вироком Солом`янського районного суду м.Києва від 05.04.2019 року ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.28 ч.4 ст.186, ч.1 ст.263, КК України та призначено покарання на підставі ст.70 КК України у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки.

При цьому як вбачається з матеріалів особової справи засудженого ОСОБА_3 , яка надана адміністрацією ДУ «Київський слідчий ізолятор» в ході судового розгляду, вирок Солом`янського районного суду м.Києва від 05.04.2019 року щодо ОСОБА_3 06.05.2019 року набрав законної сили.

Відповідно до ухвали Києво-Святошинського районного суду Київської області від 29.05.2019 ОСОБА_3 тимчасово залишено в ДУ «Київський слідчий ізолятор» до закінчення розгляду кримінального провадження №369/11453/16-к за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.146, ч.2 ст.189 КК України.

Згідно витягу з протоколу №25 від 06.06.2019 року міжрегіональної комісії з питань визначення особам, засудженим до довічного позбавлення волі та позбавлення волі на певний строк, виду колонії, направлення для відбування покарання осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк, арешту й обмеження волі Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, засудженому ОСОБА_3 , 1981 року народження, визначено вид колонії: виправна колонія середнього рівня безпеки для чоловіків, уперше засуджених до позбавлення волі. Щодо засудженого ОСОБА_3 прийнято рішення про направлення запиту на наряд до Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України.

Наведене свідчить про те, що Шевченківський районний суд м. Києва не є місцевим судом, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок Солом`янського районного суду м.Києва від 05.04.2019 року та, як наслідок, не наділений процесуальними повноваженнями розглядати питання про умовно-дострокове звільнення ОСОБА_3 від відбування покарання.

Відповідно до ст. 18 КВК України, місцем відбування покарання у вигляді позбавлення волі є виправна колонія. Згідно зі ст.4 ЗУ «Про попереднє ув`язнення» слідчі ізолятори є установами для тримання осіб, щодо яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою.

У силу ч. 2 ст. 11, ч. 3 ст. 18 КВК України, слідчі ізолятори віднесені до установ виконання покарань лише стосовно тих засуджених, які залишені для роботи з господарського обслуговування.

Як вбачається з матеріалів особової справи щодо засудженого ОСОБА_3 та його характеристики, ОСОБА_3 до праці в умовах ДУ «Київський слідчий ізолятор» не залучався.

Тобто наведене ще раз підтверджує ту обставину, що ДУ «Київський слідчий ізолятор» не є місцем відбування покарання для засудженого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Отже, з вищевикладеного вбачається, що Шевченківський районний суд м. Києва не уповноважений на розгляд клопотання адвоката ОСОБА_2 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому таке клопотання не підлягає задоволенню.

При цьому, суд одночасно роз`яснює адвокату ОСОБА_2 та засудженому ОСОБА_3 право звернутись з таким клопотанням про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання до відповідного суду за місцем відбування покарання засудженого ОСОБА_3 .

Керуючись ст. 81 КК України, ст.ст. 537, 539 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката ОСОБА_2 в інтересах засудженого ОСОБА_3 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена протягом 7 днів з моменту її винесення до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва.

Повний текст ухвали оголосити 21 червня 2019 року о 15 год. 40 хвилин.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 82584780
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку