open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

10 червня 2019 року

Справа № 280/2657/19 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Семененко М.О., розглянувши матеріали адміністративного позову

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНКПО НОМЕР_1 )

до Головного Управління Пенсійного фонду України у Запорізькій області (69057, м.Запоріжжя, пр.Соборний, буд.158Б; код ЄДРПОУ 20490012)

про визнання дій протиправними та зобов`язання здійснити перерахунок пенсії,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 (далі - позивач) Головного Управління Пенсійного фонду України у Запорізькій області (далі - відповідач) в якому позивач просить суд:

- визнати протиправними дії відповідача щодо зменшення основного розміру пенсії ОСОБА_1 під час її перерахунку та виплати пенсії з 90% до 70% грошового забезпечення та зменшення розміру пенсії з надбавками позивачу за рахунок виплати 50% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 01 березня 2018 року з 01 січня 2018 року;

- зобов`язати відповідача провести позивачу перерахунок та виплачувати пенсію в розмірі 90% грошового забезпечення з урахуванням 100% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 01 березня 2018 року з 01 січня 2018 року, однією сумою, з урахуванням раніше виплачених сум.

Відповідно до ст.171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви, зокрема, з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст.160, 161, 172 КАС України.

Позовна заява подана без додержання вимог, встановлених статтею 161 КАС України, з огляду на таке.

Згідно з ч.3 ст.161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як зазначено у ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до приписів п.3 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано фізичною особою встановлюється ставка судового збору 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У позовній заяві позивач заявляє позовну вимогу немайнового характеру про зобов`язання відповідача вчинити певні дії та похідну від неї позовну вимогу.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» установлено з 1 січня 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб у сумі 1921,00 грн.

Таким чином, при зверненні до суду з даним позовом ставка судового збору становить 1921,00 * 0,4 = 768.40 грн.

Доказів сплати судового збору у вказаному розмірі позивачем до матеріалів адміністративного позову не додано.

У позовній заяві позивачем заявлено клопотання про звільнення його від сплати судового збору на підставі п.13 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір».

За результатами розгляду даного клопотання необхідно зазначити, що відповідно до ч.1 ст.133 КАС України суд може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк, виключно враховуючи майновий стан сторони.

При цьому пільги зі сплати судового збору при зверненні до адміністративного суду, визначені Законом України «Про судовий збір», у тому числі відповідно до п.13 ч.1 ст.5 даного Закону, надаються особі відповідно до закону, а не за судовим рішенням.

За змістом ч.3 ст.161 КАС України при наявності пільг зі сплати судового збору відповідно до закону, суд лише перевіряє, чи подані особою документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Отже, при вирішенні клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору на підставі п.13 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» у суду відсутні відповідні повноваження.

Крім того, суд звертає увагу, що відповідно до п.13 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

В додатках до позовної заяви позивачем зазначено про подання копії посвідчення учасника бойових дій.

Однак фактично до матеріалів позовної заяви позивачем подано копію посвідчення інваліда 3 групи, яке надає йому пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - інвалідів війни.

Отже, оскільки за змістом ст.5 Закону України «Про судовий збір» пільг щодо сплати судового збору для інвалідів 3 групи, ветеранів війни - інвалідів війни не встановлено, доказів того, що позивач є учасником бойових дій, постраждалим учасником Революції Гідності , або Героєм України до позовної заяви не надано, суддя дійшов висновку, що за подання даного позову позивач повинен сплатити судовий збір у сумі 768.40 грн., та надати до суду докази його сплати.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

За вищевикладених обставин позов підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст.160, 161, 169, 171, 287 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 до Головного Управління Пенсійного фонду України у Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов`язання здійснити перерахунок пенсії.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви у строк 10 днів від дня одержання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки позовної заяви можуть бути усунені шляхом подання до суду доказів сплати судового збору у розмірі 768.40 грн.

Реквізити для сплати судового збору: «Отримувач коштів - УК у Дніпр.р-ні м.Зап./Дніпр./22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 38025423; Банк отримувача - Казначейство Ураїни (ЕАП); Код банку отримувача (МФО) - 899998; Рахунок отримувача - 34310206084010; Код класифікації доходів бюджету - 22030101; Призначення платежу - *; 101; ___ (код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом ___ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Запорізький окружний адміністративний суд (назва суду, де розглядається справа)».

Роз`яснити позивачеві, що якщо недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, не будуть усунуті у встановлений судом строк, суд повертає таку позовну заяву позивачеві у відповідності до пункту 1 частини 4 статті 169 КАС України.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя М.О. Семененко

Джерело: ЄДРСР 82285076
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку