open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

279/2408/19

1-кс/279/964/19

У Х В А Л А

іменем України

03 червня 2019 року

Слідчий суддя Коростенського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , з секретарем ОСОБА_2 , за участю скаржника ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Коростень скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність Коростенської місцевої прокуратури Житомирської області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

В С Т А Н О В И В:

Скаржник звернувся зі скаргою на бездіяльність Коростенської місцевої прокуратури Житомирської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до повідомлення від 22.04.2019 року.

Вказав, що 22.04.2019 року звернувся до прокуратури з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.190 КК України, однак відомості до ЄРДР за його повідомленням внесені не були.

В судовому засіданні скаржник доводи своєї скарги підтримав та пояснив, що звернувся з повідомленням про вчинення відносно нього шахрайських дій шляхом підроблення договору оренди належної йому земельної ділянки, однак відомості про злочин внесено не було, а його заяву направлено до підрозділу поліції для проведення перевірки.

Вислухавши пояснення скаржника, дослідивши матеріали скарги, встановлено наступне:

Бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі: ЄРДР) у визначений КПК України строк, є видом бездіяльності, оскарження якої допускається відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК.

Статтею 214 КПК України закріплено обов`язок слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Відповідно до ст.214,ч.4 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до частини 7 статті 214 КПК України, якщо відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР внесені прокурором, він зобов`язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали до органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування.

Згідно ст.216 КПК України розслідування злочину, передбаченого ст.190 КК України, віднесено до підслідності слідчих органів Національної поліції.

Аналіз положень ст.214,ч.5 КПК України, яка зазначає зміст відомостей, що вносяться до ЄРДР, дає можливість дійти висновку про те, що особа, яка звернулась з відповідною заявою, зобов`язана викласти в ній обставини таким чином, щоб орган, до якого надійшла така заява, мав можливість переконатись в тому, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення і вчинено саме кримінальне правопорушення, а не лише таке існує в уяві особи, яка звернулась з повідомленням.

Якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР.

Із поданої скаржником заяви вбачається, що він повідомив про те, що посадовими особами ТОВ «Каміл Групп» було підроблено його підпис в додатковому договорі оренди земельної ділянки кадастровий номер 1822386000:26:000:0033 .

Подана заява містила короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, однак відомості про них до ЄРДР внесено не було, а було прийнято непередбачене КПК України рішення про спрямування звернення до органу досудового розслідування без внесення відомостей до ЄРДР.

За таких обставин, Коростенською місцевою прокуратурою Житомирської області була допущена бездіяльність, яка полягала у невнесені відомостей до ЄРДР та не дорученні, відповідно до правил підслідності, проведення досудового розслідування уповноваженому органу досудового розслідування викладених в повідомленні про кримінальне правопорушення фактів.

Враховуючи викладене, подана скарга підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.303, 306, 307 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність Коростенської місцевої прокуратури Житомирської області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Коростенської місцевої прокуратури Житомирській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою ОСОБА_3 від 22.04.2019 року та доручити відповідно до правил підслідності проведення досудового розслідування органу досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Копія згідно оригіналу

Джерело: ЄДРСР 82133944
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку